Kallt?

2013-08-31 @ 20:32:36 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Avslutar en härlig dag på tävligsbanan i lilla torpet. Erik är i Tyskland och spelar så jag kan lägga beslag på båda täckena vilket förmodligen kommer att behövas! Brukar inte elda i spisen då jag är själv så det kan nog bli lite kallt, men som sagt är garderad med dubbla raggsockor, dubbla täcken, tjock tröja osv så det ska nog gå bra - fina torpet, här är gott att vara :))
 
 
 

Insektsbo.

2013-08-31 @ 18:20:42 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik byggde fler insektsbon för en tid sedan, ska bli spännande att se vilka djur som flyttar in i dessa :)
 

Smultrongården.

2013-08-30 @ 12:49:00 | Postat i: Inredning, Utflykter
Kommentarer (0)
En fika på Smultrongården måsta man hinna med då tjejerna är hemma på besök - det är obligatoriskt :)) Jag har nog aldrig handlat något där men oj vad vi har fikat, hembakta kakor o bakverk som ser ut som små drömmar och allt smakar sååå gott! Missade helt att ta bild på alla läckerheter så vi får hålla till godo med lite butiksbilder istället :)
 

Underbara ungar.

2013-08-29 @ 12:31:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det kan vara så när de underbara ungarna kommer hem att man bara måste ta igen alla godsaker som man länge längtat efter och att det då kör ihop sig lite... Det innebar att det idag blev våfflor till huvudrätt och sedan Cheescake som Lovisa baka till efterrätt :) Mums!!
 

Morötter.

2013-08-29 @ 07:27:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Årets första morötter är skördade. Vi har bara tagit upp några få som vi tog med in till stan för att på så sätt få lite "torpkänsla" även där :) De andra får sitta kvar och växa till sig lite.
 
 

Lök.

2013-08-28 @ 12:42:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu har Lovisa och jag skördat lök. Vi tog upp allt och buntade ihop dem i små knippen, därefter hängdes de upp på tork i boden. Det tar några veckor för blasten att gulna men när detta är klart är den färdig att förvara på ett svalt och torrt ställe, det är just vid denna årstid man önskar att jordkällaren hade varit bruk :)
 
 
 
 

Äpplen.

2013-08-27 @ 12:42:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Snart är äpplena mogna på träden och då åker Maja fram på nytt, håller tummarna för att det räcker till både sylt, mos och saft :)
 
 

Sylt.

2013-08-27 @ 06:55:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Attans vad gesvint det var att koka sylt! 2liter jordgubbar och 4dl socker kokas i 10minuter = Klart. Tog med en burk till Eriks mamma och lovade bort den andra till Lovisa (yngsta dottern), så nu blir det till att koka en ny sats :)
 

Flox.

2013-08-26 @ 19:48:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Höstfloxen lyfter liksom tagetes alla andra blommor i rabatterna, det är något speciellt med färger som gult och vitt. Floxen har dock en förmåga att sprida sig illa kvickt så det gäller att hålla efter den :)

 


Giftig.

2013-08-26 @ 18:47:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Fingerborgsblomman som vi har i rabatten är giftig och jag tror att den har letat sig dit av egen maskin. Frökapslarna på denna är nästan lika vackra som de blommor den bjuder på om sommaren.
 
 
 
 

Prästkrage.

2013-08-25 @ 16:53:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
En liten prästkrage dök upp i rabatten och överraskar med sin ankomst, lite väl sent men så otroligt välkommen. Tänk om man hade koll på vilken sort det var då kunde man fylla på med fler till våren och på så sätt förlänga säsongen :)
 
 
 
 

Yviga rosor.

2013-08-25 @ 13:40:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Klätterrosorna växer så det knakar och letar sig ut och iväg på nya äventyr, Erik fick tämja dem i helgen och leda in dem på rätt bana med lite hampasnöre. Nu får de gärna breda ut sig, men helst utmed väggarna och inte så att man riskerar att rispa armar och ben när man går förbi :)
 
 
 

Skördat.

2013-08-24 @ 17:47:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu har vi varit hos svärfar och plockat av de sista vinbären som förhoppningsvis ska bli till gelé inom några dagar. Vi plockade även en hel del dill som vi frös ner tillsammans med persilja som vi hade i vårt eget land, gott att ha i frysen till vintern!
 
 
 
 

Ogräs.

2013-08-24 @ 07:14:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Vi har lärt oss att inte längre vara så snabba med att rensa bort allt ogräs och det lönar sig ibland. Dessa små gula blommor tittar då och då upp i rabatterna och lyser med sin vackra gula färg. Vi har missat att föreviga de flesta på bild då de dykt upp, men nästa år ska vi bli bättre på att dokumentera dem alla.
 
 
 

Blomlådor.

2013-08-23 @ 12:33:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Pelargonerna som vi har inomhus mår inte så bra, men de vi har ute växer så det knakar. Lobelian mår som pelargonerna inomhus - uselt, så i en av lådorna fick jag helt enkelt ta bort dem. Förmodligen har jag vattnat med för mycket nässelvatten...ska vara lite sparsammare med detta nästa år :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Fjäril.

2013-08-23 @ 06:51:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Fjärilar i olika sorter vimlar det nu av i torpet och tillsammans med humlorna nästan slåss de om blommorna som finns kvar. De är riktigt svåra att fånga på bild men en satt kvar länge och njöt av en pelargon så den han jag föreviga :)
 
 
 
 

Fika.

2013-08-22 @ 18:53:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nästan inget är så bra för själen som en kvällsfika i torpet efter en lång arbetsdag, och kvällen igår var riktigt ljummen och skön. Först vattnade vi lite i rabatterna sedan åkte tekannan fram på spisen och lite kvarglömd paj i frysen hittades som snabbt värmdes i mikron - Mumma! Ruskigt gott är också alla de tomater som nu mognar i rask takt, måste erkänna att det känns väldigt lyxigt att vara helt självförsörjande på dessa. Kvällen avslutades på Bishop med en stor Gourmettallrik, kan väl sammanfatta det med att vi i alla fall inte somnade hungriga....Härliga sensommar - må den aldrig ta slut :))
 

Ärtor.

2013-08-22 @ 12:28:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu har vi ätit upp nästan alla ärtor för i år, endast ett fåtal finns kvar men dessa är så små att de får sitta kvar ett tag till. I stället för ärtor har små sockersöta blommor dykt upp som pryder ställningen tillsammans med de gröna bladen som tillhör bönorna, de har nog funnits där tidigare också, har nog bara inte lagt märket till dem förrens nu...
 
 
 
 
 
 

Luktärt.

2013-08-22 @ 07:07:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Luktärten har nu bildat små frökapslar och de har fått sitta kvar trots att jag är medveten om att det hämmar blomningen - för kanske får vi egna frön att så om till våren om vi har tur :) 
 
 
 
 
 
 

Stadsträdgården.

2013-08-21 @ 12:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Mycket jord under naglarna har det blivit efter allt påtande i rabatterna under sommaren, så vid ett besök i Stadsträdgården härom dagen fick en ny nagelborste följa med hem och en tvål som doftar ljuvligt - nu är det bara att gräva vidare ;) En påse Tvättnötter slank också ner i påsen men jag är jätteskeptisk till om dessa fungerar, de är dock helt klart värda ett försök! Hittar en hel del information på nätet som både talar för och emot dem men som med så mycket annat får man helt enkelt prova och bilda sig en egen uppfattning :)
 
 
 
 

Ängen.

2013-08-21 @ 07:37:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Snart är det dags att slå ängen för 3:de gången i år, små skott från diverse träd har börjat slå rot och det vore tråkigt om de breder ut sig och tar över vår fina äng. Det är Erik som står för det gedigna arbetet med lien men jag är på god väg.....ska bara lära mig att hugga ved först, en sak i taget ;)
 

Saftmaja.

2013-08-20 @ 12:24:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Vår Maja får verkligen jobba, kanske är det nyhetens behag men jisses vad kul och enkelt det är! Nu hade vi en hel drös med äpplen och päron liggandes varför Maja åter togs fram och det började saftas. Vi fyllde grytan till bredden och hade bunkrat upp med 5st flaskor, så döm om vår förvåning då slutresultatet endast gav en flaska...men den smakar helt gudomligt så det gör inget :) Vi klurade lite på varför det blev så lite saft och antingen beror det på att äpplena inte innehöll mer vätska eller så delade vi kanske frukten i för stora bitar, vi gör helt enkelt ett nytt försök då våra egna träd ger frukt och hoppas kunna fylla resterande flaskor!
 
 
 
 
 

Blommor, frön och bär.

2013-08-20 @ 07:29:00 | Postat i: Blommor och rabatter, Frukt och bär
Kommentarer (0)
I går när vi var ute i torpet hittade jag en lejongap som blommar i en svag gul färg, tidigare har de varit vita och mörkrosa så denna var helt ny - Roligt! Flera blommor har nu bildat frökapslar och en av de största tror jag är Vallmons vilken ska tas om hand och sås om till våren, har ett svagt minne av att vi provat att föröka dessa tidigare och inte lyckats men vi gör ett nytt försök. Vi har även plockat dill hos Eriks pappa för att frysa in och använda till fiskgrytan i höst - Mums. De stora fina Björnbären (också dessa hos svärfar) är mogna att plockas inom kort, de lämpar sig till det mesta, men de vi hade kvar från förra året blev till en paj i våras. Den roliga planeringen inför nästa säsong är nu igång så smått och ett av många önskemål är Solrosor, just bara för att de är så vackra och så för att fåglarna gillar dem förståss!
 

Clematis.

2013-08-19 @ 12:36:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Blommorna på vår Clematis Koreana som pryder hörnet på gäststugan liknar mest små hårbollar och jag tycker nog att den ser lite lustig ut. Plantan verkar dock trivas väldigt bra och den hjälper luktärten att slingra sig upp mot skyn :)
 
 
 
 
 
 

Grönsaker.

2013-08-19 @ 07:48:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Så mycket tomater som vi har i år har vi aldrig haft tidigare och de smakar helt underbart, att bara gå förbi en planta och ta en solvarm och söt tomat blir man varm i hjärtat av. Vi får klura ut något bra förvaringssätt om vi inte hinner äta upp alla, kanske försöker vi oss på att sylta dem.... Paprika och Squash växer också riktigt bra men de får vänta några veckor till innan de skördas :)
 
 
 

Insekter.

2013-08-18 @ 18:36:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ofta glömmer man att många av de insekter som vi klagar över har en väldigt viktig uppgift i trädgården och att det utan dem verken skulle bli blommor i rabatter eller frukt på buskar och träd. Erik har byggt små bon till insekterna men som med de humlebon vi gjorde är det osäkert  om någon flyttat in, men det hoppas vi. Något vi dock vet är att fågelholkarna är populära, vi har satt upp ca 15st och fler ska det bli!
 
 
 
 
 
 

Sniglar.

2013-08-18 @ 12:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det kryllar just nu av små sniglar i rabatterna. Tror inte att dessa gör någon skada men är osäker på vilken nytta de tillför, försökt att googla lite men blev inte alls klokare av detta - fina är de i alla fall. Mördarsniglar har vi ännu inte sett röken av och vi hoppas att det så förblir!
 
 

Saft.

2013-08-17 @ 12:23:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Nu har vi gjort vår alldeles egna saft på röda vinbär. Först gick färden mot ÖB för att handla 2st stora hinkar som vi kunde plocka i och därefter for vi ut till Eriks pappa i Stora Mellösa för att länsa buskarna ;) Vi fick ihop ca 8liter vinbär och ca 1liter krusbär som vi sedan åkte hem och fyllde saftmajan med. Något som överraskade oss båda tror jag var enkelheten och att det gick så snabbt, så hädanefter får det bli egen saft på allehanda bär istället för köpt sådan med massa konstiga tillsatser :)
 
 
 
 

Slut på jordgubbar och hallon.

2013-08-17 @ 07:45:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)

Det har blivit många pajer till vänner och bekanta som kommit på besök i sommar och i helgen görs förmodligen den sista på jordgubbar och hallon, nu får vi istället ta rätt på alla de äpplen som snart mognar. Har lyckligtvis också blivit lovad en till rabarberplanta då den vi har är så liten, vill ju att det ska räcka till både paj och kräm. Om man sedan kan frysa ner lite och ha i vinter är det ju bara bonus.

 

 
 
 

Fredag.

2013-08-16 @ 21:01:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Veckan avslutas i torpet och efter lite god mat har raggsockorna åkt på och brasan tänts, bättre kan man knappast ha det :)
 
 
 
 
 
 
 

Trösklar.

2013-08-16 @ 18:21:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Oj, vad många blåa, gula och lila tår dessa trösklar har gett både Erik och mig genom åren. Nu har vi dock lärt oss, och man tar automatiskt ett extra kliv utan att tänka efter. Riktigt charmigt tycker vi istället nu att det är.
 
 
 

Snöbär.

2013-08-16 @ 07:03:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Bakom gäststugan vid jordkällaren växer det snöbär (eller smällbär som det också kallas) och kring dessa flockas nu småfåglar av alla sorter. Om man ställer sig vid husknuten och står alldeles stilla en liten stund så väntar ett riktigt skådespel.
 
 
 
 

Utsikt.

2013-08-15 @ 18:06:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
När man tar en paus och viker ner sig i soffan utomhus är det endast detta man ser innan man sakta faller i sömn - Härligt och väldigt rogivande.
 
 
 
 
 
 

Ängen.

2013-08-15 @ 07:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vår vackra äng ska snart slås för sista gången i år, sedan får den vintervila. Det ska bli intressant att se om hässjan påverkat blomningen till nästa år. Tanken är ju att gräs och blommor efter att man har slått med lie skall få ligga ostört och fröa av sig en tid för att det ska bli blommor kommande år, men då jag hässjade direkt efter att Erik slagit så kanske blomningen blir sämre - Hoppas verkligen att detta inte påverkat vår fina äng!
 
 
 
 

Äpple.

2013-08-14 @ 18:06:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Vi handlade ju en Saftmaja på mässan i Askersund som vi troligtvis kommer att använda flitigt i höst. Förhoppningen är att koka saft så att vi från och med nu inte behöver inhandla detta mer. Äppleträden som vi har är dock väldigt gamla och ger inte alltid de sötaste frukterna men man kan ju alltid komplettera med lite socker :)
 

Gula färger.

2013-08-14 @ 07:42:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
I år har vi planterat Dahlior och Tagetes i rabatterna, kanske inte helt enligt "torpreglerna" men de förhöjer och förstärker helt klart alla andra färger och blommor.  De Tagetes som vi köpt har dock fått påhälsning av något djur som mumsar rent på alla dess blad, men de som Eriks pappa drivit upp har klarat sig utmärkt - lite märkligt. Vi får helt enkelt driva upp egna till nästa år, eller hoppas på att Eriks pappa skänker oss nya sticklingar :)
 
 

En liten spetsgardin.

2013-08-13 @ 18:22:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Flugor och mygg i all ära de gör mycket nytta i naturen, men runt huvudet när man sover vill man inte ha dem! Något som fungerat riktigt bra är spetsgardinen som vi satte upp vid ytterdörren, jag sydde dit en liten linnebård i slutet av tyget som gör att den hänger på plats även om det fläktar och blåser lite.
 
 
 
 
 
 

Amplar.

2013-08-13 @ 12:43:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Vi köpte för många år sedan amplar i en inredningsbutik som jag fortfarande inte har tröttnat på. På våren plockas mossa som jag fyller sidorna med och så placeras en plastbytta i mitten där blommorna sedan planteras, på så vis rinner inte vattnet rakt igenom och det lilla som sipprar över håller mossan grön och fin.
 
 
 
 
 
 

Hinkar.

2013-08-12 @ 18:39:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Hinkar kan man inte ha för många av, det är trevligt om praktiska saker som man måste ha av olika anledningar också är fina att titta på. Dessa hinkar är inköpta på arméloppis för 20kr/st och fungerar utmärkt som vattensamlare under hängrännorna. Sophinken är ett annat exempel - snygg och praktisk!
 
 
 
 
 
 

Pärlspont :)

2013-08-12 @ 12:22:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Vi fick ett "tokryck" i helgen...strax innan vi skulle packa ihop och ge oss av mot stan tog vi fram kofoten och började riva taket i hallen, kanske inte helt genomtänkt men något vi länge gått och funderat på. Förhoppningen var att det under spånskivorna skulle gömma sig vacker gammal pärlspont, vi har vid ett flertal tillfällen försökt att kika i springorna och lyst med ficklampor där man kunnat ana detta - och visst fanns den där! Nu återstår bara att måla taket i en vacker kulör och sätta upp nya lister då de gamla kaserats - Därefter väntar allrum och kök :))
 

Astrar.

2013-08-12 @ 07:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vackra Astrar dyker upp i rabatterna lite här och var. Eriks pappa gav oss i våras små sticklingar som han förgrott, och sen förvaltar vi dem genom att pytsa på lite vatten då och då - Lyx på hög nivå :))
 
 
 
 

Stenmuren.

2013-08-12 @ 07:32:00 | Postat i: Stenmuren
Kommentarer (0)
Erik arbetar till och från med muren och bilderna nedan är på den ursprungliga delen som följer från vägen ner till vedbon. Det gäller att dokumentera ordentligt då man så snabbt glömmer hur det såg ut från början, vi har ingen tidspress på att bli klara inom kort med denna utan det får vara ett pågående projekt under en förmodligen längre tid :)
 
 
 
 

Pelargoner.

2013-08-11 @ 18:22:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Några växer så det knakar medans andra mår betydligt sämre och alla får de exakt samma skötsel och omsorg, att lyckas med pelargoner är svårt och varför bara några av dem mår dåligt är för mig en gåta.
 
 
 

Vår fina ros.

2013-08-11 @ 12:29:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Nu har den blommat klart för i år, vår fina ros. Ovanligt rikligt och länge har den blommat och även om vi nu klippt bort allt som var visset så pryder den vackert väggen med sina fina gröna blad.
 
    

Askersund.

2013-08-10 @ 20:04:00 | Postat i: Inredning, Utflykter
Kommentarer (0)
På Antik&Samlarmässan i Askersund trodde vi inte att man skulle kunna fynda, men ack så fel vi hade! Vi kom hem med ett väldigt vackert täcke för 150kr, saftmaja för 20kr, en sil för några kronor, en sockerströare för 10kr och en fluga för 80kr till Eriks frack - så fynda gjorde vi verkligen!
 
 
 

Fint besök.

2013-08-10 @ 18:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Många av de djur (ej hästmyror) som kommer och hälsar på i torpet är mer än välkomna (eller är det kanske vi som hälsar på dem...) De som jag inte lyckas fånga på bild är fladdermössen som cirkulerar över trädgårdsmöblerna om kvällarna när skymningen faller, så vi får hålla till godo med en liten ödla och några humlor.
 
 
  
 

Potatis mm.

2013-08-09 @ 18:15:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu har vi skördat potatisen och den gav ca 6kg totalt, kanske inte jättemycket men å andra sidan var de väldigt stora och fina. Vi har också tagit frö från både Malva och Akleja som vi förvarar i små papperspåsar för att så om till våren. 
 
     
 
 
 
 
 
 
 

Antik och samlarmässa.

2013-08-09 @ 07:51:00 | Postat i: Inredning, Utflykter
Kommentarer (0)
I lördags med en temperatur på 28grader och sol från en klarblå himmel styrde vi kosan mot Askersund och Antik & Samlarmässan, vi botaniserade runt bland stånden och med Vättern alldeles bredvid som fläktade gott var det faktiskt riktigt skönt. Efter flera timmar av strosande som resulterade i svullna fötter och onda ben åkte vi småvägar tillbaka till torpet, färden gick via Rönneshytta - Närkesberg - Skogaholm och Norrbyås. Dagen avslutades med åska och regn men då hade vi redan hunnit äta och låg nerbäddade i utdraggssängen lyssnandes till smattret på rutorna, så vad gjorde väl det :)
 
 
 
 

Grönsaksland.

2013-08-08 @ 16:05:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Nyränsat grönsaksland ger samma känsla som såpskurat golv tycker jag, det är vackert samtidigt som det luktar friskt och gott från kryddor och grönsaker. Enklast är nästan om man låter ogräset få härja fritt under en liten tid, då får man lätt fatt på det samtidigt som det går mycket snabbare.
 
 
 

Tomatplantor.

2013-08-08 @ 08:13:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Upptäckte bakom det rikliga bladverket att där dolde sig flera mogna tomater och blev som barn på julafton! Riktigt söta och goda är de och det bästa av allt är att plantorna dignar av små röda skatter som är klara för att ätas vilken dag som helst :)
 
 
 
 

Kompost.

2013-08-08 @ 07:12:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
I söndags sållade Erik komposten så nu har vi massor av näringsrik jord att lägga både på trädgårdsland och rabatter till våren, känns riktigt bra!
 
 
 
 

Stallbackens Handelsbod.

2013-08-07 @ 17:32:00 | Postat i: Inredning, Utflykter
Kommentarer (0)
Gjorde ett besök hos Stallbackens Handelsbod i dag och blev så sugen på allt gott som fanns att köpa. Det mesta är närproducerat och ekologiskt, varorna är dessutom väldigt trevligt presenterade i hyllorna :)
 
 
 

Tillbaka i stan.

2013-08-07 @ 07:20:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Nu är semestern slut och man är tillbaka i stan och arbetar. Ett ställe som jag trivs på väldigt bra är biblioteket, där kan man botanisera bland både böcker och tidsskrifter. En riktigt bra tidning som jag hittat där är Gård & Torp, den kan jag varmt rekommendera, från denna kommer många bra tips och ideér som vi haft mycket nytta av i torpet. Då och då måste jag också unna mig den Norska tidsskriften Vakre den finns dessvärre inte på biblioteket men går att köpa i de flesta affärer, i denna är till och med reklamen designad och snygg :)
 
 
 
 
 

Kryddor.

2013-08-06 @ 17:42:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu har vi skördat  både Oregano, Rosmarin och Citrontimjan vilka buntats ihop i små knippen som jag hänger i fönstret på ett snöre. De torkar på ca 1vecka och under tiden doftar det helt ljuvligt i kök och rum. Kryddorna lägger vi sedan i små glasburkar med lock och njuter av dem under hela vintern :) Jag var måttligt populär hos humlorna kan jag tillägga, sparade dock en hel del som de kan kalasa vidare på.
 
 

Ärtor.

2013-08-06 @ 12:26:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Få saker går upp mot snabbfrästa ärtor plockade i trädgårdslandet, tillsammans med några ägg som blir till en omelett är lunchen fulländad :)
 
 
 
 
 
 
 

Blommor.

2013-08-06 @ 07:44:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Några av blommorna i rabatterna har gjort sitt för i år och andra tar vid. Konsten är att skapa en rabatt som ständigt är pågående där blommor i olika färger och former avlöser varandra, vilket inte alltid är helt enkelt. Att vara med trädgård är lite av ett livsstilsprojekt där bara fantasin sätter gränser och möjligtvis dygnet som tyvärr endast har 24 timmar ;)
 
 

Myror.

2013-08-05 @ 18:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi har fått oväntat och ovälkommet besök i form av Hästmyror. Troligtvis har de byggt bo i en av stockarna och sedan kalasar de på tomatplantorna nedanför då dessa såg väldigt ledsna ut, uppenbarligen ett riktigt toppenställe för en av landets till storleken största myra (6-18mm). Jag har läst lite på nätet om vad man ska hitta på för att bli av med dem och Rödceder (100% ekologiskt) är tydligen ett gammalt husmorsknep som varmt rekommenderas, nu återstår bara att leta på vart detta säljs. Vi  rev  bort de gamla stockarna runt tomatplantorna direkt för att vara säkra på att få bort eventuella bon, har vi otur ligger boet i stockarna som tillhör huset istället :(
 
 
 
 
 

Insektsbo.

2013-08-05 @ 12:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En stubbe står lämnad längst nere vid stenmuren i skogskanten och jag har trott att denna skulle tas bort vilken dag som helst, men ack vad fel jag hade :) Erik har nämligen låtit stubben stå kvar för att diverse insekter ska få en tillflyktsort och någon stans att bo, flera hål har borrats så att de enklare ska kunna ta sig in - Väldigt omtänksamt tycker jag!
 
 
 

Fyndat i Nora.

2013-08-04 @ 15:47:00 | Postat i: Inredning, Utflykter
Kommentarer (0)
Glömde att visa den fina kannan som vi fyndade vid besöket i Nora. Den blir bra till både the, kaffe och saft. 
 
 
 
 
 
 
 

Oljelampor.

2013-08-04 @ 13:51:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
 
 
Levande ljus och oljelampor skapar en speciell stämning. Vi har lite olika modeller i torpet och fler är nog på ingång :)
 
 

Jätteklockorna.

2013-08-04 @ 11:32:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
 
 
Nu är jätteklockorna överblommade så Erik tog lien och slog vid gjordkällaren, nästan lite sorgligt och en påminnelse om att vi går mot höst. Vi får hoppas på att augusti och september bjuder på en härlig sensommar!
 
 
 
 
 
 
 
 

Fönster.

2013-08-03 @ 11:16:00 | Postat i: Renovering
Kommentarer (0)
Nu har jag skrapat bort den sista färgen på de fönster som jag målade. Hittade ett helt fantastiskt verktyg i form av ett rakblad med ett praktiskt grepp som numera är mycket välanvänt, Erik har fått slipa det några gånger då flera andra fönster skrapades av bara farten - det är så roligt när det blir bra samtidigt som det är enkelt! Träbiten som kom med på bild är en ny räfsa som Erik klurar på, blir den bra så kommer det upp en bild på resultatet lite senare :)
 
 

Blomlådor.

2013-08-03 @ 07:17:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Blomlådor kanske inte är så praktiskt i ett torp då de kräver regelbunden vattning, men det har faktiskt fungerat över förväntan. Vi vattnar på helgerna då vi oftast bor kvar och så försöker vi åka ut både tisdagar och torsdagar mitt i veckorna, i bland kör det så klart ihop sig men inga blommor har hittills dött (peppar, peppar..). Erik har snickrat alla blomlådor som vi målat svarta och konsolerna som är inhandlade på Ikea har fått Falu Rödfärg på sig, jag tycker de smälter in riktigt bra i miljön kring torpen :)
 
 

En gåta.

2013-08-02 @ 21:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har placerat mig på bästa tänkbara ställe, vilket är i soffan med täcke och kudde under en snart stjärnklar himmel med endast syrsorna som sällskap. Till vänster om mig har jag 2st träd som vi inte har en aning om vad det är för sort, vi har frågat alla vi känner samt letat på nätet men går "bet". Träden är väldigt vackra och bildar små bär med kärnor och de är stora som en tumnagel, vad kan det vara? Och främst vad kan man hitta på med dem...sylta, safta eller...hmm
 
 

Luktärt.

2013-08-02 @ 12:47:00 | Postat i: , Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Nu har även luktärten bildat frökapslar som skall sparas i små papperspåsar för att kunna sås till våren. För länge sedan fick jag frön av Eriks mamma som vi sådde och de klarade sig, vi gör ett försök och hoppas på att de tar sig nästa år.
 
 
 

Vatten.

2013-08-02 @ 10:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tunnorna fylls sakta på när regnet försiktigt faller från skyn, när det regnar så stilla som det gjorde här om dagen trivs blommorna som bäst! Från stuprännan till en av tunnorna droppade det dock lite dåligt,  Erik rensade den direkt och tog bort alla löv som låg där och då blev det mycket bättre. Nu hoppas vi på att båda tunnorna är fulla med vatten nästa gång vi kommer ut.
 
 
 

Rosenbönor.

2013-08-02 @ 07:45:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
I både krukor vid den lilla boden bakom stugorna och i trädgårdslandet tillsammans med ärtorna har vi satt rosenbönor. De växer riktigt bra och har börjat blomma lite smått, mycket stiliga är de med sina långa tentakler vilka virar sig runt allt som de kan komma åt.
 
 
 

Trädgårdslandet.

2013-08-02 @ 07:37:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu har det kommit regn och trädgårdslandet lever upp efter den torra period som varit. Vi har redan skördat lite lök och ätit av både mangold, ärtor, sallad och persilja. Känslan av att gå ut i sitt eget trädgårdsland och hämta ingredienser till middagen är riktigt härlig, allt smakar också så mycket bättre än varorna man handlar i affären!
 
 
 

Humle.

2013-08-01 @ 17:54:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vår fina humle sträcker sig ståtligt upp mot skyn, den växer så det knakar på våren och nu har den bildat humlekottar längst upp i kronan. Kanske blir det till att plocka dessa och brygga lite öl till hösten :) 
 
 
 
 
 

Blå Blom.

2013-08-01 @ 12:36:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Tänk vad roligt det är när man letar efter något och sedan hittar detta till en bråkdel av ordinarie pris - Myrorna är en liten guldgruva! Vi har sedan tidigare tekoppar och fat av Blå Blom och nu blev det 6st assietter till kakor och paj :) I ett mörkt hörn stod också 2st ljusstakar och ropade på mig, vet absolut inte om dessa skall få vara kvar i stan eller om de ska få följa med till torpet men till ett pris av 45 riksdaler kunde de inte motstås :)
 
 
 
 
 
 
 

Malva.

2013-08-01 @ 06:46:00 | Postat i: Blommor och rabatter, Stenmuren
Kommentarer (0)
Nu börjar några av blommorna bilda frö i rabatterna, tänkte passa på att spara dessa och lägga de i små påsar av tidningspapper för att kunna så om dem till våren. Vi har tidigare provat detta med dåligt resultat men fröna från malvan ser riktigt stora och fina ut så vi gör ett nytt försök :)
 
 
 
 
 

RSS 2.0