Fågelmat.

2013-10-31 @ 19:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu hänger de på plats, fågelautomaterna! En med endast solrosfrö och den andra är fylld med solrosfrö och havre, letade ju efter en mindre automat hos Granngården till havren men hittade ingen som passade och tror bestämt att vi gör som Erik föreslog, vi köper en kärve istället. Erik tog också en promenad i skogen för att hämta 2små träd (redan döda) som han satte vid automaterna så att fåglarna har nära till maten och någonstans att sitta, omtänksamt och snällt!
 
 
 
 

Lundagård.

2013-10-31 @ 12:38:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Det finns så otroligt många kunniga och duktiga människor som jag imponeras och inspireras av och ibland bara måste jag dela med mig av dessa! Lundagård är precis en sådan webbshop/blogg som jag helt inte kan låta bli att tipsa om, besök dem gärna och förlora er i vackra bilder, härliga miljöer och en helt livsfarlig webbutik!
 
http://shop.lundagard.fi/se/
 
 
 
 
Klädskåpet i deras webbshop är paxat, attans bara att jag måste bege mig till Finland för att hämta hem detta..
 
 

Sängar.

2013-10-30 @ 18:10:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Äntligen, efter en startsträcka på flera år har vi gjort slag i saken och köpt nya sängar! Självklart är drömmen om "rucklet" högst närvarande i allt vi gör, så ut åker madrassen som är 160cm bred och istället inhandlas 2st 80cm madrasser (dock hel bäddmadrass) som mot förmodan om drömmen någon gång skulle gå i uppfyllelse kan bäras upp på en övervåning via en smal "ruckeltrappa". För drömmar kan gå i uppfyllelse, visst är det så, eller hur?
 
 
Tips: När "Välkommen hem" inte bara är en tom fras på en dörrmatta. Ni har väl inte missat Görans Hörna??
 
http://www.gysinge.nu/gorans-horna/nar-%E2%80%9Dvalkommen-hem%E2%80%9D-inte-bara-ar-en-tom-fras-pa-en-dorrmatta

Källare.

2013-10-30 @ 12:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi skulle nog kunna vara helt självförsörjande på rotfrukter om vi hade någonstans att förvara dessa. Jordkällaren bakom gäststugan är riktigt stor och fin men då det i dagsläget bildas fukt i denna står den tom. Någon typ av ventilation skulle förmodligen behövas och eventuellt ett lager jord på taket. Nästa års projekt blir helt klart jordkällaren och med tanke på vårt nyfunna intresse i att safta och sylta så lär denna behövas.
 

Något jag såg nu när jag la upp bilderna ovan är att det är singel på golvet, vilket jag inte alls reflekterade över då kortet togs. Enligt experter är olika material på golvet i en jordkällare fullständigt förödande förutom just jord då detta stör den naturliga regleringen av temperaturer....hmm...hur har detta kommit dit? Förmodligen är vi själva bovarna, tänk vad man lär sig med åren och vad mycket man gjort som man ångrar!
 
 

Hål.

2013-10-29 @ 18:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Rättar mig själv, det var ju naturligtvis de hål som är i botten av automaten som var för små och inte de på sidan. Resultatet förra året när inte vattnet hade någonstans att ta vägen var att det samlades i "skålen" och att fåglarna då inte ville äta de frö som ramlade ut och blev blöta, men nu är det fixat!
 
 
 
 
 

Promenad.

2013-10-29 @ 12:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Att ta en tur till torpet, pyssla lite med fågelmaten och avsluta med en promenad ner till sjön gör själen väldigt gott. Vattenståndet i Hjälmaren är dock oroväckande lågt så Erik kunde utan problem gå längs strandkanten största delen av vägen, vilket aldrig gått tidigare om jag inte minns helt fel. Närheten till sjön är verkligen helt ovärderlig och att vi får ta hand om och vårda två små stugor som bara ligger ett stenkast från denna känns nästan som att vinna på Lotto!
 
 
 
 

Stämningsfullt.

2013-10-28 @ 21:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Kom precis hem från stallet och möttes av finaste julbelysningen, kan inte låta bli att tycka att det är väldigt mysigt även om det är lite tidigt.
 
 

Saker&Ting.

2013-10-28 @ 17:45:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Nu står det lådor högt och lågt hemma i lägenheten, det rensas, slängs och sorteras, riktigt befriande måste jag erkänna! Ibland är det lätt att saker man inte riktigt trivs med i lägenheten förpassas till torpet, vilket resulterar i att man har världens raraste lilla torp innehållande saker man egentligen inte tycker om och så kan man ju inte ha det. I våras gjordes därför en storrensning i stugorna och nu finns det bara saker kvar som vi trivs med och använder. När vi nu flyttpackar i lägenheten sätts förmågan att bara välja ut saker som man trivs med på prov igen, men jag tror bestämt vi lärt oss en läxa. Det lilla hörnskåpet i vardagsrummet ska dock få sin nya plats i torpet, skåpet stortrivs vi med och sväljer det mesta, dessutom är det råttsäkert :)
 
 
 
 

Snöbär.

2013-10-28 @ 12:38:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Små vita bollar pryder busken bakom gäststugan, ett riktigt favoritställe för de små fåglarna kan jag lova.
 
 

Kryddor.

2013-10-27 @ 16:53:33 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Kan man någonsin tröttna på doften av nyskördade kryddor, nej, jag tror bestämt inte det. Att ännu en gång denna säsong få skörda dessa och hänga små knippen på tork är en ynnest och likt sist doftar det ljuvligt i kök och rum.Inspiration.

2013-10-27 @ 09:12:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (2)
Detta är helt klart en torpblogg och ska absolut handla om just detta, men ibland behöver man leta inspiration på olika ställen och det är inte alltid som roliga idéer och lösningar dyker upp på hemsidor som har med just byggnadsvård att göra. Alvhem Mäkleri är en sida som jag besöker lite då och då, visst det är mycket vitt och visst är det stylat, men jag gillar det ändå. Vi håller ju som bäst på och flyttar till en liten mindre lägenhet och under många år har vi bara haft enfärgade tapeter i likväl lägenhet som i torpet men nu börjar jag verkligen längta efter mönster, såg lägenheten på mittenbilden och den är galet snygg....ska man våga månntro...
 
http://www.alvhemmakleri.se/drombilder-fran-vara-lagenheter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Har det väldigt bra.

2013-10-26 @ 14:35:55 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nyss hemkommen från fina torpet. Erik nynnar i köket vilket brukar betyda att maten snart är klar, själv lutar jag mig i soffan med Gård&Torp. Känner mig priviligierad och bortskämd!
Fågelmat.

2013-10-26 @ 09:05:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Idag ska vi göra i ordning fågelautomaterna utifall kylan slår till, den borde ju komma snart, eller hur? Förra året köpte vi en ny automat där hålen var så små att fröna knappt kunde plockas ut av fåglarna, hur urbota dumt som helst, så idag ska det borras större hål i denna. Vi hade också förra året en stor behållare med havre men den var inte alls populär så jag tror bestämt vi köper en mindre automat för detta och har solrosfrön i den stora istället. Osaltat smör ska också inhandlas, Erik har gjort en hållare av nät som detta stoppas ner i, mycket omtyckt kan jag lova. Äpplen ska de små fåglarna också få förstås, de allra rödaste och finaste så klart! 
 
 
 
 
 
 

Ljung.

2013-10-25 @ 18:27:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Torghandeln fortsätter precis som tidigare men blommor i regnbågens alla färger har nu ersatts av ett mer nedtonat hav av ljung. Var och lunchade med Erik och hann efter detta slinka in på Huldas och fastnar som vanligt vid deras ljuvliga doftljus, jag har dock redan några hemma och har strängt förbjudit mig själv att handla fler förens dessa är slut, får se hur länge jag kan hålla detta...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Förrådet.

2013-10-25 @ 12:36:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
I går tog jag en tur till förrådet för att titta till Pelargonerna och nog såg de lite ledsna ut, men efter att vissna blad tagits bort och lite rensning gjorts tror jag bestämt att de mådde mycket bättre. Hade också tagit med mig lite vatten som de törstigt drack så nu håller vi tummarna, är verkligen urusel på blommor men hoppas att man kanske med åren kan få lite grönare fingrar.. 
 
 
 
 
 
 
 

Mossa.

2013-10-24 @ 18:09:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
Sagolikt och nästan trollskt vilar mossan på stentrappan till finaste rucklet - väldigt rart.
 
 
 

Fågelfors.

2013-10-24 @ 12:38:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Jag pratar på och gestikulerar, förklarar med hela kroppen, men de flesta bara skakar på huvudet, blir tomma i blicken och lätt blockerade i tanken. Hur kan det komma sig att de inte ser potentialen i "mina" ruckel? Vilken himla tur att jag har Erik som ser det jag ser, kanske han ser ännu mer än jag ibland, vilken tur att vi har varann ;)
 
Bjuder på en liten pärla från Kisebast i Fågelfors - ser ni möjligheterna?
 
http://hemnet.sfd.se/BildLista/Default.aspx?objgid=OBJ21358_1030553556
 
 
 
I kväll blir det en tur till förrådet för lite pyssel med pelargonerna, de såg inte så glada ut när jag var där sist..

Lobelia!

2013-10-23 @ 18:03:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Trodde nog att överraskningarnas tid var förbi, men inte då, se vad jag hittade i rabatterna - en Lobelia som fröat av sig och som nu tyckte att det var hög till för att blomma...Nog är tiden lite ur led i alla fall?
 
 
 
 
 

Ris.

2013-10-23 @ 12:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Just nu ser det väldigt tomt och kalt ut vid stugorna så till helgen är det nog dax att lägga granris på rabatterna. Ska också passa på att fixa till de tomma blomlådorna och knyta lite kransar, tänk att så lite kan göra så mycket :)
 

Bilden är från hösten 2012.

El.

2013-10-22 @ 18:18:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
När vi besökte "rucklet" härom dagen slängde jag ett extra öga på de eluttag som finns där, kanske skulle man kunna använda dessa igen? Nytillverkade, fast med andra vred finns att hitta lite varstans, men roligast vore ju om man kunde använda de befintliga!
 
 
 
 
 

Per-Anders i Långhed.

2013-10-22 @ 12:37:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Hemnet är farligt, man får så många knasiga ideér, ena dagen vill man flytta till en gård i Skåne med anor från 1600-talet och nästa dag vill man bosätta sig i en gigantisk våning i Gamla Stan med väggmålningar från 1700-talet...och så nedan då...vill bara tillägga att Brygg- och Bröllopsstugan är min!
 
http://www.iwers.nu/objects/images/OBJ30538_1289515795/unik-halsingegard-i-varldsarvsbyn-langhed/20131021
 
 
Fast den riktiga, riktiga drömmen, är ju att få bo i torpet så klart!
 
 

Blommor.

2013-10-21 @ 18:54:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
De rara Astrarna bara vägrar att ge upp, tillsammans med Tagetes som vi fått av Eriks pappa huserar de nu nästan själva i rabatterna.
 
 

Man tager vad man haver..

2013-10-21 @ 12:40:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Titta vilken underbar kakelugn! Ett hopplock från elva stycken ugnar har blivit till en, denna härliga skapelse finner man i ett rött litet hus vid Sofia Kyrka i Stockholm. Nu har huset restaurerats och fått både rinnande vatten och bättre isolering, men fram till så sent som 2010 fanns här bara torrdass och vatten hämtades i en brunn 200m längre bort. Man kanske kan bo i torpet trots allt......hmmm
 
 
Bild lånad från tidningen Gård&Torp.
 

Längtan.

2013-10-20 @ 16:20:00 | Postat i: Ruckeldrömmar, Utflykter
Kommentarer (0)
När längtan blir för stor är det bara att packa in sig i bilen för en tur till "rucklet". Ägaren som själv restaurerar gamla hus förstår att man i bland bara måste få insupa atmosfären i detta för att åter igen få det bekräftat, det som vi redan visste, att här vill vi bo! Önskan är att flytta huset till en annan plats, vilket naturligtvis är ett projekt i sig, så vi fyller på med så mycket kunskap vi bara kan genom att förkovra oss i allehanda böcker om byggnadsvård och om konsten i att flytta gamla hus. Kanske kommer kunskapen aldrig omsättas i veklig handling men då har vi åtminstone haft väldigt roligt på vägen och träffat underbara människor med kunskaper man trodde gått förlorad för länge sedan. En resa vi ännu inte vet slutet på med andra ord.
 
Morgon.

2013-10-20 @ 08:22:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det ljusnar fort utanför fönstren men jag ignorerar detta, tänder lite ljus, hämtar tidningen och bäddar ner mig i soffan under varma täcken. Att istället få vakna i torpet, smyga upp för att tända i spisen och släppa ut den morgonpigga kissen är en dröm än så länge. Man kan inte ha kisse i stan, nej, en katt ska kunna smita ut o jaga en råtta när andan faller på. Så är det bara.
 Löv.

2013-10-19 @ 20:50:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Nu är marken i torpet täckt med ett tjockt lager av gula löv i olika nyanser, väldigt, väldigt vackert. Vi har pratat om att kratta men bestämt oss för att vänta och håller tummarna för att höst- och vårstormar driver löven på flykt istället!
 Milan.

2013-10-19 @ 13:01:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
Kolbulle o kokkaffe vid milan, en bra start på dagen!
 
 
 
 
 
 
 
 

Lördag.

2013-10-19 @ 09:51:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
På väg till kolmilan i Hjälmsätter, laddat med raggisar o vantar!
 Luktärt.

2013-10-18 @ 18:38:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Något som jag lovat att visa tidigare är den här lilla träbiten med hål i som jag lägger under zinkbaljan, i brädan knyts snören som sedan surras kring en krok vid nocken så att de små luktärterna kan klättra fritt. För tillfället är den dock intagen för vintervila som så mycket annat. Annars förbereds det mest inför den kallare årstiden, i boden bakom gäststugan där vanligtvis trädgårdsredskap huserar är tunnorna för fågelmat framställda, dock är inte matbehållarna uppe än, men det kanske är hög tid för detta nu med tanke på snön som föll i natt!

 

 

Fredagstips.

2013-10-18 @ 12:28:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Nu är det hög tid för höstmys, stora koppar med the och fullt med kuddar i soffan...man kan absolut inte ha för många kuddar, det kan man inte! Idag vaknade vi upp till ett vackert vitt puder på marken, jag älskar snö, vintern är såå välkommen. Nu kan jag, helt legitimt, boa in mig under stora täcken och filtar med färgglada raggsockor som gör hjärtat varmt och själen mjuk. Om någon missat, vilket jag inte tror (men utifall att..), så måste jag bara tipsa om H&M Home, här finns många riktigt fina inredningsdetaljer och som inte kostar skjortan dessutom. Visst detta är nog så långt ifrån torp och byggnadsvård man kan komma, men vi har ju en lägenhet i stan också som behöver lite kärlek och omtanke nu när torpen gått i vintervila och som sagt kuddar kan man ju inte få för många av och nog kunde jag se en och annan som också skulle passa utmärkt även i stugorna...
 
Länk direkt till H&M Home:
 
http://www.hm.com/se/department/HOME
 
Svårt att få hejd på mig när jag har ångan uppe så jag slänger in ett tips till - Granit - hur fina saker har de inte?!
 

Bilder lånade från www.granit.com

Trendspaning.

2013-10-17 @ 18:30:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
En liten oansenlig annons om att rolla mönster på väggar lockade mitt intresse och hur smart är inte detta, ca 300kr får man betala för rollern sedan är det bara att sätta igång. Något säger mig dock att det inte är så himla enkelt att få till, men nog är det värt ett försök! Blir det inte bra kan man ju alltid måla över.
 
 
 
 Bilder lånade från www.etsy.com

Trädgårdslandet.

2013-10-17 @ 12:33:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu är den på plats, hästgödseln. Om detta kommer att ångras djupt visar sig, med tanke på all näring som nu tillförs och att vi då i värsta fall kommer spendera nästa säsong på knä rensandes ogräs i trädgårdslandet...
 
 
 

Tapeter.

2013-10-16 @ 18:40:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Gysinge Byggnadsvård har 30% rabatt på sina tapeter under hela oktober...har slängt en snabb titt på hemsidan deras men kan inte hitta den röda variant som vi eventuellt skulle behöva till hallen i torpet. Kanske kräver det ett litet besök i Gysinge för att närmare botanisera runt bland tapeter och andra saker man inte visste man behövde?!
 
 
 
Bilder lånade från www.gysinge.nu
 
Tips: Missa inte "Görans Hörna" på www.gysinge.nu
 

Rabatter.

2013-10-16 @ 12:28:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Känns riktigt bra att kunna lägga på nästan obegränsat med egen komposterad jord i alla rabatter. Härligt att kunna producera detta själv av i stort sett endast ogräsavfall och då också slippa köpa påsar med jord på handelsträdgården! Fint som snus blev det också, det är något alldeles speciellt med rabatter där man lagt på alldeles ny mull...kan det vara för att allt ogräs som egentligen finns där under då döljs månntro...

 

 
 
 

 


Lökar.

2013-10-15 @ 18:48:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Nu är en hel drös med lökar, troligtvis närmare 100st, nerpåtade i myllan för att till våren titta upp ur rabatterna i regnbågens alla färger. Det är en blandning av alla möjliga sorter och jag är usel på att skilja lökar från varandra så jag vet ärligt talat inte i vilken ordning de kommer, det får helt enkelt bli en överraskning. Lite så som det ska vara i en trädgård.
 
 

Marknad.

2013-10-15 @ 12:28:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
I söndags var det som bekant Sekelskiftsmarknad i Wadköping och inte skulle vi handla något, nej, inga kontanter togs ut och plånboken stuvades allra längst ner i väskan...tror vi han gå ca 10m så fann jag världens finaste, största och tyngsta kavel!! Jag har ju som bekant tidigare nämt att tingen ibland talar till mig och det var precis vad som hände nu. Så ner i väskan och upp med plånboken och trot eller ej men där fanns de små slantar som behövdes för att den stora kaveln skulle bli min - Vilken lycka, nu ska här bakas! Erik hittade i samma stånd en oöppnad förpackning med beslag till en eventuell möbel som ska stå i vårt varsamt restaurerade ruckel någon gång i framtiden - ja, ni hör ju, drömma får man absolut aldrig sluta göra!
 
 
 
 

Stenar.

2013-10-14 @ 17:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Några stenar på muren som sommartid stabiliserar en järnkruka blir till hösten ett hjärta, ibland blåser detta bort men läggs då oftast tillbaka av förbipasserande, väldigt rart!

 

 

 

 


Vinterförvaring.

2013-10-14 @ 12:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Nu är alla filtar, kuddar och täcken nerstuvade i säckar och placerade i säkert förvar för möss och oknytt. Det blir väldigt tomt och kalt i stugorna när allt är undanplockat, nästan som om de också går i vintervila för att orka med oss stadsbor. Kanske är det så att vi behöver lite andrum och tid för att hinna förkovra oss i ännu fler böcker om byggnadsvård, fylla på med ytterligare kunskap och samtidigt djupt ångra redan utförda handlingar (som tex de vita knutarna...). Vi har under årens lopp gjort flera försök att bo i stugorna under höst och vinter men gett upp, det blir helt enkelt för kallt. Om möjlighet funnits hade vi förmodligen bott kvar betydligt oftare även under det kallare halvåret och bara besökt stan vid enstaka tillfällen, så som när jobb och andra världsliga ting kallar :)

 

 
 
 
 

Marknad i Wadköping.

2013-10-13 @ 09:43:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
Sekelskiftsmarknad idag i Wadköping, det får helt enkelt bli en tur dit när vi passerar på vägen till torpet. Godsaker från förr, torghandel, varitéföreställning, karneval med svärdslukare, mystiska mysterier, magi, loppcirkus, fakirer, jonglörer och mycket mer - ja, ni hör ju, detta kan man bara inte missa! Dessutom kommer Hönsa-Karin och sjunger och en velociped har utlovats fara fram på Wadköpings kullerstenar - bara det sistnämnda gör ett besök till ett absolut måste ;)
 
 
Bilder lånade från orebrotown.se
 
 
 
 
 

Kväll.

2013-10-12 @ 20:14:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det är mörkt nu, jag trevar mig fram i rabatterna och Erik står i bon och rätar ut spik :)
 
 

Rabatter.

2013-10-12 @ 10:10:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Svårt att sluta tjata om alla rara blommor, så jag skippar det och lägger in några bilder istället :)
 

Helg.

2013-10-11 @ 17:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Lite kallt ute i morse och dimma men vad gör väl det på en fredag, och helg betyder tid för torppyssel, kan det bli bättre :) I morgon är det dock rensning av förråd i stan som står på schemat då det på söndag är hög tid att ta hem alla täcken, kuddar, dynor och filtar från torpet. En stortvätt av dessa väntar också, känns så bra till våren att bädda och boa när allt är rent och fräscht. Hämta gödsel i stallet för att lägga på trädgårdslandet ska också hinnas med, kommer bli riktigt bra tror jag. I torpet är annars rabatterna fortfarande riktigt fina, egentligen borde lökar plockas upp, men det går absolut inte, inte på några villkor alls, det får helt enkelt vänta ytterligare en liten tid tills allt blommat över :)

 

Oj, vad hände med mys under varma duntäcken för att fylla på med inspiration från nya tidningen ;)

 

 
 
 
 

Tomtato.

2013-10-11 @ 12:41:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
På väg till torpet passerar vi ett villaområde där husen ligger väldigt nära varandra, men inget ont om detta för så ska man naturligtvis kunna få bo om man vill. Något som också verkar höra ihop med dessa tätbebyggda områden är små minimala tomter med väldigt knappa odlingsmöjligheter. Så nu ett litet tips till alla er som inte har ett stort trädgårdsland utan bara en liten täppa - Tomtato, vilket är tomater och potatis i en och samma planta, hur smart är inte det om man nu är trångbodd! Första tanken var att den är genmanipulerad men så verkar dock inte vara fallet utan den har tydligen utvecklats genom en sorts ympning för hand....Denna planta kommer vi förmodligen se mer av i både pallkragar och på balkonger, roligt med nytänkande tycker jag och trevligt för trångbodda som också vill ha möjlighet att odla lite :)
 

Bilden lånad från Thompson & Morgan.
 

Husmusen.

2013-10-10 @ 18:46:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Vi mobiliserar inför vintern och garderar oss med ytterligare en "muspipare", hoppas att den fungerar lika bra som de tidigare gjort. De små liven får denna vinter helt enkelt hitta någon annanstans att husera, skönt är i alla fall att det kommit flera bra och humana alternativ på marknaden så att de inte skadas och får ett smärtsamt slut som tex råttfällor kan ge. Det är ju i alla fall levande varelser även om jag nu tycker att de kan hitta andra ställen att husera och boa på än i våra porslinsskåp och madrasser :)
 
 
 
 

Torpet.

2013-10-10 @ 12:33:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Jag hävdade bestämt igår att mörkret minsann inte kommer förrän efter kl:20 på kvällarna, men ack vad fel jag hade, redan vid 18.45 var det riktigt skumt där vi stod nere vid skogsbrynet och pysslade med Pelargonerna. Nu är de i alla fall omplanterade och nerställda i förrådet för vintervila. Det var dock inte helt självklart för de blommade något helt fantastiskt och hade mängder av knoppar som såg ut att kunna slå ut vilken dag som helst...ont i hela kroppen är vad det gjorde, klippa ner så fina blommor och gömma dem nere i ett förråd...usch, borde nästan vara förbjudet!
 
 
 
 
 
 
 
 

Viby.

2013-10-09 @ 17:58:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Eld, finns det något så rogivande som ljudet från en sprakande brasa, och lukten ska vi inte tala om, ljuvligt är vad det är! Nedan ser ni lite bilder från vårt besök på Viby Prästgård, jag kan bara föreställa mig värmen som dessa eldstäder kommer avge när de är färdigrustade, tänk att få bo i detta hus - vilken ynnest! I kväll blir det en tur till fina torpet och kanske tänder vi en liten brasa, om inte för värmens skulle så för den härliga mysfaktorn :) 

 


Sockor.

2013-10-09 @ 12:37:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi har en stor hink i torpet som är fylld till bristningsgränsen och en stor korg i stan, raggsockor är ett måste som man absolut inte kan leva utan, inte på några villkor alls ;) Jag tror bestämt att jag smittat av mig på barnen som är minst lika beroende av dessa som mor sin. Det är Eriks mamma som förser oss med sockorna och hon är en mästare på att sticka, ni vet sockor med långa skaft som räcker upp över hela vaden och som inte hasar ner så fort man rör på sig, varma och sköna är de också utan att klia och har regnbågens alla förger som gör att man blir glad och varm i själen bara av att titta på dem. Jag håller hårt i våra raggsockor, några har dock adopterats bort till vänner som också omsorgsfullt vårdar och tar hand dem, tänk vad lite sockor kan göra en varm och lycklig :)
 
 
 
 
 

Inspiration.

2013-10-08 @ 18:30:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Att jag är lite sparsam med att köpa böcker och tidningar skrev jag om härom dagen, men ibland ramlar man på en tidskrift eller bok som inte finns att låna eller ens smygbläddra sig igenom i någon välsorterad butik, och som då bara värker sig fast i hjärtat och vägrar låta sig glömmas. När detta händer, även om det inte sker så ofta, är det bara att plocka fram kortet och beställa vilket nu efter några dagars funderande och velande är gjort...Så här väntas det med spänning och kombinerad otålighet på den lilla avin som förhoppningsvis dimper ner i lådan under morgondagen. Helgen ska med andra ord spenderas under varma duntäcken med raggsockor på för att åter igen fylla på med massor av inspiration. Okej, okej....lite annat ska absolut också hinnas med...jag kanske tog i, men ambitionen och viljan finns där i alla fall ;)
 
Blir ni sugna på att beställa tidningen gör ni detta på Gård&Torps hemsida.
 
 
Ovanstående inlägg kanske inte riktigt går i den obligatoriska torpandan, men det blir gärna så när vi nu under höst och vinter lite mer sporadiskt och bara ibland är i torpet och pysslar, jag hoppas ni har överseende, våren och alla torpbestyr brukar trots allt dyka upp snabbare än man tror och när man minst anar.... :)

Trädgårdslandet.

2013-10-08 @ 12:37:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vi behöver gödning till trädgårdslandet och har i alla år köpt detta i olika handelsträdgårdar, viket är hur korkat som helst eftersom jag omges av just detta hela kvällarna (i stallet). Så nu har jag via stallägaren paxat gödslet i tunnorna som står vid ridbanan för att lägga på landet! Om man (har jag läst mig till) använder naturgödsel tar växterna bara upp näringen när de behöver den och i den mängd som krävs vid varje tillfälle, och näringen som blir kvar ligger bunden i jorden tills det att växten känner att det är dags att fylla på igen - hur finurligt är inte det :)
Känslan och förhoppningen är att trädgårdslandet efter denna omsorgsfulla behandling kommer att explodera av grödor till nästa säsong ;)
 
 
Om någon mot förmodan vill poängtera att jag om ovan redan borde veta då jag en kort period läste jordbrukslinjen på gymnasiet, så vill jag bara tillägga att informationen nog finns där någonstans långt inne i hjärnbalken, men att jag just nu inte fick fatt på den ;)
 
 

Blåklocka.

2013-10-07 @ 18:10:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Fortfarande står den i blom så rart intill husknuten, nästan som om den tar stöd för att ytterligare orka hålla sig stadig och upprätt en liten tid till, fina, fina Blåklocka.
 
 

Pelargoner.

2013-10-07 @ 12:42:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Jag kan inte bestämma mig för om jag ska övervintra pelargonerna eller lägga dem på komposten. När våren kommer och frosten gett sig vill man gärna att alla fönster ska sjuda av färg på en gång och alldeles omedelbart, då har man definitivt inte tid att vänta på att några små övervintrade pelargoner skall växa till sig och blomma på sitt allra vackraste vis....allt måste då hända på en och samma gång, nästan ögonblickligen om möjlighet finns ;) Men jag är beredd att göra ett försök, jag tar med dem in till förrådet i stan och håller alla tummar och tår för att jag inte ska glömma skvätta lite vatten på dem då och då. Blir riktigt spännande och se om jag har tålamod till våren att vänta på att de ska ta sig, om inte så ger jag bort dem till någon som inte är lika ivrig som jag själv och som inte bara måste ha färg i alla fönster redan i maj :))

 

 
 
 
 

Vildsvin.

2013-10-06 @ 19:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Titta, de närmar sig tomtgränsen de "små" luringarna, fram tills nu har de dock nöjt sig med att hålla till i hagarna bortanför vedbon, möjligtvis är det ekollonen de vill kalasa på :) Håller tummarna för att de inte bökar upp gräsmattan i år....
 
 
 

Morgonpigg.

2013-10-05 @ 07:08:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Är på väg ner till Lysekil för att piffa till och inviga yngsta dotterns lägenhet men kom på att jag glömt att sätta igång "muspiparna" när jag var i torpet sist, så jag svängde förbi lite snabbt för att fixa detta. Möss är verkligen jättesöta (inbillar mig att de är små möss och inga stora råttor som besöker oss...) men att ha dem i skåp och lådor med diverse efterlämningar kan jag vara utan! Så nu är "muspiparna" på plats och jag är redo att styra kosan söderut med kaffe i termosen och Nina Simone med underbara Here Comes The Sun i högtalarna som sällskap :))

 

http://www.youtube.com/watch?v=xr8ol8ufSRg

 

 
 
 

Bullar.

2013-10-04 @ 17:42:00 | Postat i: Renovering
Kommentarer (0)
Kanelbullens dag...mums, inte så ofta just bullar bakas hemma hos oss men idag känns ju absolut rätt att göra detta om man nu som jag dragit på det allt för länge ;) I  vårt gästhus finns en vacker gammal spis och bakugn, vad roligt det skulle vara om man någon gång i framtiden kunde få denna i bruk, då skulle här bakas bullar, bröd och allehanda gott tills magen stod i sjutton hörn och frysen var sprängfull :))
 
 
 
 
 
 

Magiskt.

2013-10-04 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Ljuset i torpet igår var helt magiskt, som i en liten saga ligger stugorna alldeles vid skogskanten inbäddade i kvällssol och lyser som finaste guld, magiskt var ordet. Gick en rundtur för att se att allt var okej, pratade lite med de blommor som fortfarande lyser upp rabatterna och samlade ihop alla sommarens färgburkar för att ta med hem till stan så de inte förgås. Vi plockar undan varsamt och försiktigt i små små doser så man inte chokar själ och hjärta genom att bomma igen allt på en gång, man måste liksom vänja sig lite successivt vid att torpsäsongen är över :)

 

 
 
 
 

Drömmar.

2013-10-03 @ 18:51:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Eftersom jag var så där extra tydlig i går med att man aldrig, aldrig någonsin får sluta drömma så tycker jag vi fortsätter på detta spår idag också :) Bjuder nedan på lite fler bilder från den ruckeljakt vi var på härom veckan, tänk att få vårda, ta hand om och varsamt, långsamt och med all tid i världen restaurera denna lilla pärla...vilken dröm det vore!
 
I kväll går färden på slingriga grusvägar till torpet för lite omvårdnad och höstpyssel och bara det är ju en dröm i sig, fina, fina torpet.
 
 
 
 
 

Skogen.

2013-10-03 @ 12:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det skymmer snabbt om kvällarna, men en sväng till skogen innan det mörknade hans med igår efter jobbet. Förhoppningen var att vi skulle komma hem med överfulla korgar som dignade av allehanda svampar, men det har nog varit lite för torrt för länge, visst hittade vi några små raringar men inte så det blir till att förvälla och frysa ner. Det var dock tillräckligt mycket för att mätta både Eriks och min mage - ljuvligt gott!
 
 
 
 
 
 
 
 

Till salu.

2013-10-02 @ 17:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Nej, det går absolut inte för sig, inte på några villkor alls, tokerier....säga upp sig på studs, flytta till Jäder och ta hand om och driva en Byggnadsvårdsbutik - Nej, inte på några villkor alls....absolut inte!

 

Men drömma får man i alla fall aldrig, aldrig någonsin sluta göra ;)

 

Så ett litet tips till alla er som faktiskt vågar ta steget och hoppa:

 

http://all-ting.com/

 

 Bilder lånade från all-ting.com

 
 
 
 

 


Böcker.

2013-10-02 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Att jag älskar biblioteket har jag skrivit om tidigare och eftersom det mesta går att låna där så blir jag gärna lite snål med att köpa egna böcker och tidningar, med undantag givetvis. För ibland faller man handlöst, blir förälskad och bara måste ha boken man nyss läst ut för att kunna ta fram den, när helst man vill, och för att kunna läsa den om och om igen...Torpdrömmar är precis en sådan och nu ligger en avi hemma om att den finns att hämta på närmaste Ica = Lycka!! En annan underbar och riktigt informativ bok som Erik läst från pärm till pärm är Stora Boken Om Byggnadsvård, den har jag dock bara hunnit bläddra lite sporadiskt i än så länge, var sak har sin tid ;)
 
Var tvungen att ta med en bild från i morse också, vilken underbar morgonsol, den speglades i husen på andra sidan järnvägen och ända in i vårt sovrum. Då vaknar man gärna med ett leende trots att de är 40min kvar tills väckarklockan ringer :))
 
 
 
 

Ljus.

2013-10-01 @ 17:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I torpet är vi duktiga på att mysa till det med tända ljus i tid och otid men något som verkligen är underskattat är levande ljus på dagtid vilket ger en minst lika hög mysfaktor som på kvällen! Bilden är från helgens lilla förfest innan dess att alla anlänt, tvekade länge och kikade ut flera gånger för att se om det inte skulle skymma snart, men till slut tändes de i alla fall och inte behöver man vänta på mörkret inte - Myskänslan infinner sig omgående ;)
 
 

Vinterförvaring.

2013-10-01 @ 12:36:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu är även trädgårdsmöblerna och de stora vattentunnorna intagna, vi brukar göra så då de annars sliter hårt på dessa om de står ute hela året. Hemma i stan mörknar det tidigare och tidigare, var helt plötsligt tvungen att göra en akututryckning till Lamplagret då hälften av alla glödlampor var trasiga vilket vi naturligtvis inte märkt då vi haft så ljusa kvällar, men nu lyser det fint i alla fönster igen :)
 
 
 
 

RSS 2.0