Lyx.

2013-09-30 @ 21:22:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Väldigt rara barn vi har som kommer hem med lite choklad till sin gamla mor o far,  vardagslyx på hög nivå :)
 
 

Höst.

2013-09-30 @ 18:18:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Det höstpysslades som bekant i torpet i går och en smula vemod smög sig på, vi har ju haft en alldeles fantastisk vår, sommar och höst så absolut inget att klaga på men ändå spreds lite nedstämdhet i själ och hjärta. Bönställningen plockades in för vintern och all blast togs bort så nu är grönsakslandet tomt på växter, endast lite persilja dröjer sig kvar tillsammans med en liten rabarberplanta = Höst!
 
 
 
 

Blommor.

2013-09-30 @ 12:44:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Rabatterna är fortfarande helt fantastiska, idag är det är bara de gula löven som påminner om att en annan årstid är på ingång. Malva, Lejongap och Dahlia blommar fortfarande, sedan har vi Astrar som lyser upp rabatterna i regnbågens alla färger och Kärleksört som nu nästan slagit ut - Väldigt vackert!
 
 
 

Brunnen.

2013-09-29 @ 20:48:07 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det blev en lugn start på dagen då man var lite sliten efter gårdagens kalas, men i eftermiddag har vi varit till torpet o pysslat lite. Passade bl.a. på att rensa och städa brunnen så den är fräsch till nästa säsong :)
 
 
 

Lördag.

2013-09-28 @ 12:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Frukost på Clarion är en bra start på dagen! Därefter blev det en sväng till Saluhallen för inköp av paket till kvällens födelsedagsbarn :) En tur till Eriks bror med fru har också hunnits med för några små justeringar på fracken som Erik ska ha till kvällen, vilken tur att man har en skicklig sömmerska i familjen - Tack Elsa! I morgon får det bestämt bli en tur till torpet för lite höstpyssel :)
 
 
 
 

Bobinen.

2013-09-27 @ 18:32:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Som vanligt är det svårt att besöka Bobinen Antik utan att något följer med hem :) Hittade 4st gamla glasflaskor som blir bra att ha saft i, lite lagom storlek tyckte jag då de vi köpt på Coop antingen är för stora eller för små. Jag har sett flaskorna tidigare men låtit de stå kvar då gummit torkat ihop vid korkarna, dock tipsade en kille i butiken mig om att man tar en cykelslang, klipper en cirkel och gör ett hål i som man sedan trär på korken - Voilá!! Glad man blir när människor delar med sig av tips och trix :))
 
 
 
 
 

Nostalgi.

2013-09-27 @ 12:42:00 | Postat i: Historia
Kommentarer (0)
Oj, vad nostalgiska vi var igår då yngsta dottern Lovisa är hemma på besök. Först plockades de gamla kasettbanden fram och Pettson & Findus med Tuppens Minut dammades av, som vi skrattade, den är helt underbar!! Sedan blev det genomgång av en hel hög med gamla kort och bilder på torpet från den allra första sommaren hittades (tagna för ca 8år sedan...) och jisses vad annorlunda det såg ut. Ofta tycker vi inte att vi gjort eller gör så mycket när vi är där, men himmel vilken skillnad - Kul att se! Riktigt roligt är också att bli påmind av alla gamla knasigheter som hänt genom åren...bra med barn som kommer hem och våldgästar ibland, jag saknar Findustiden!
 
Bilderna går att förstora :)
 
 
    
 
       

Enköping.

2013-09-26 @ 18:06:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
Erik hittade en byggnadsvårdsbutik på nätet som lockar till ett besök i Enköping...nu har vi dock lite körigt under några helger framöver, men en liten tripp österut känns som ett måste och gärna snart :)) Såsom de flesta andra butiker som arbetar med byggnadsvård verkar de ha ett stort urval av linoljefärg, beslag, lister, golv, kaminer och smide men något jag fastnade extra för var deras lager av begagnade saker som enligt hemsidan fylls på varje vecka med tex dörrar och fönster från 1700-tal till 1900-tal...!!! Vilken tur att vi bor i lägenhet så att man inte kan kära ner sig i en vacker gammal pardörr med överljus som då bara "måste" följa med hem... ;)
 
 
 
 
 
 
 

Lådor.

2013-09-26 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En korv- och en nötlåda fick följa med hem från Robertssons Charkuteri förra veckan, vilken gigantisk skillnad på kvalitet om man jämför med det man får i storköpen - rekommenderas varmt! Det bästa är naturligtvis om man kan köpa en halv gris eller ko från en gård i närheten av där man bor men vi har tråkigt nog ingenstans att förvara detta i dagsläget. På sistone har också längtan efter att göra egen korv växt sig starkare och jag tror bestämt att vi ska önska oss en hushållsassistent av tomten, finns ju bra begagnade på Blocket....vår övertygelse just nu är att egen korv är lika enkelt att göra som att safta och sylta... ;)
 

Sol.

2013-09-25 @ 19:15:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Klarblå himmel och sol :) Idag står det tvättstuga på schemat, sedan till pållen lite snabbt för att hinna ut på en ridtur innan mörkret faller, för det går fort nu, vid 19-tiden är det reflex på som gäller! Erik ska till smedjan och skyffla kol som levererats för att sedan hasta vidare på en tubalektion, en helt vanlig vardag med andra ord :) Att vi har fint väder är ju bara så härligt, damm gömmer sig dock inte i solsken och glaslyktornas matta spegel gick inte längre att blunda för...men nu är ordningen återställd och lyktorna hänger på nytt i fönstren diskade och skinande rena :)
 
 
 

Manglat.

2013-09-25 @ 12:45:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Att mangla är en underskattad syssla och den som någon gång sovit i manglade lakan vet vilken upplevelse det är :)
 
Erik är en mästare på att mangla! Knepet är att linnet ska vara riktigt fuktigt och att man innan man börjar mangla sträcker tyget ordentligt så det inte drar snett. Det gör inget att linnet är fuktigt efter att man manglat och vikt detta, då blir det bara ännu slätare när det torkat :) I huset där jag växte upp fanns en stor gammal stenmangel som användes flitigt av mamma och alla de andra tanterna som bodde där, jag kan minnas hur vi barn bannades om vi råkade gå för nära denna och länge skulle det dröja innan jag själv kom på tjusningen med nymanglade handdukar och linne (närmare 30år bestämt...). Där vi bor idag finns en modern mangel av nättare modell, den gör säkerligen ett lika bra arbete som den jag växte upp med och tar givetvis mycket mindre plats men känns inte lika rejäl som den vi hade när jag var liten. De gamla stenmanglarna är dock sedan många år tillbaka inte tillåtna då de saknade all tillstymmelse av säkerhetsutrustning och var uppenbarligen riktiga dödsfällor om man ska tro vad som skrivs på nätet...hua...
 
 
 

Kryddor.

2013-09-24 @ 17:41:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu är kryddorna som hängt på tork i köksfönstren omhändertagna och nerstoppade i små glasburkar. Hade stor lust att låta dem hänga kvar ett tag till då de sprider en härlig doft i kök och rum, men det går ju inte för sig ;) Oreganon har dock växt till sig ytterligare såg jag i helgen när jag var ute i torpet så den ska jag skörda mer av, kan vara roligt att ta med sig en liten burk och ge bort när man åker och hälsar på nära och kära i vinter :)
 
 
 
 
 
 

Ångbåt.

2013-09-24 @ 12:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi var ju på Fornminnesföreningens höstmarknad för en tid sedan och fann en hel del dokumentation om de ångbåtar som passerat Rynninge genom tiderna, roligast var nog ändå informationen nedan (bilderna går att förstora). Kanske var det denna ångbåt som lade till nere hos oss på söndagarna :)
 

Vackert.

2013-09-23 @ 18:26:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vilket vackert väder vi har (svårt att sluta tjata om detta..)! I dag blir det till att förvälla ärtor och bönor i lite salt för att sedan stoppa i frysen, obeskrivligt gott att ta fram till middagarna i vinter. Vi har även försökt att odla lite smått på balkongen hemma i stan men det har inte gått så bra då man hellre är i torpet under sommaren och det då blir lite si och så med vattningen....svårt att vara på båda ställena samtidigt! Några omogna tomater fick följa med hem från trädgårdslandet härom dagen och placerades i ett fat på köksbordet för att lapa lite sol innan de är klara att ätas, en rar liten färgklick :) Paprikorna som sällskapar med tomaterna på fatet kommer garanterat att planteras även nästa år då de bliv riktigt söta och goda, trodde först att man behövde växthus för att dessa skulle mogna, men det gick hur bra som helst utan.
 

Plommon.

2013-09-23 @ 12:27:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Endast några få plommon har vi fått på vårt fina plommonträd i år, de smakar dock väldigt sött och gott som all annan frukt denna säsong. Trädet verkar dessvärre inte må helt bra så vi får se om vi kan hitta på något framöver för att det ska trivas bättre hos oss. Träden som står bakom gäststugan verkar dock må alldeles utmärkt och skiftar nu i allehanda färger, men vi blundar för detta och hoppas den riktiga hösten dröjer med sin ankomst ytterligare ett par veckor för just nu känns det fortfarande som sensommar :)
 
 
 

Höst?

2013-09-23 @ 07:26:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Då vädret under hela september varit så fantastiskt har man nästan glömt att det är höst, vilken tur då att man har rabatter och trädgårdsland som påminner om detta :) Erik har grävt upp allt visset i landet men vi låter broccolin stå kvar ett tag till och hoppas att den ska ta sig lite bättre. Frökapslar från överblommade växter har vi smulat sönder i rabatterna med förhoppning om att det ska explodera av vackra blommor i olika färger till våren (önsketänkande...). Luktärtens frökapslar sparar jag dock i små papperskuvert som jag viker, om man sår dessa till våren istället är chansen så mycket större att de tar sig. Kan heller inte låta bli att smyga in en bild på pelargonerna, har väl aldrig varit med om att de blommat på detta vis, tänk om jag ändå visste vad knepet var (nässelvatten...)?
 
 
 
 
 

Gladiolus.

2013-09-22 @ 18:23:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Nu blommar Gladioluslökarna som vi fick av svärfar i somras - i alla fall de som står vid gäststugan. Vi satte några borta vid stenmuren också men de dröjer nog ett tag innan de kommer i blom då det är lite skuggigare där :)
 
 
 
 
 

Klar.

2013-09-22 @ 15:48:33 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vilken lång och härlig målarsäsong vi haft, nu är dock sista projektet klart (vedbon) och det är dags att flytta in all färg till stan så den inte fryser och förstörs. Även bilen fick sig en rengöring invändigt av bara farten, tänk så mycket man hinner med när man har ångan uppe :) Nu blir det en tur till pållen för en galopp på stubbåkrarna, därefter hem till Erik för rapport om hur allt har gått :))
 
 
 
 

Mulet.

2013-09-22 @ 10:21:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vaknade av att regnet smattrade på rutorna o kunde inte somna om, städar lite efter morgonkaffet och har slängt in potatis, lök och morötter i ugnen som blir kalas att värma på i eftermiddag. Erik är uppe i Stockholm hela helgen och går högvakt, håller tummarna för att de har bra väder då de i värsta fall annars blir inställt. Som sällskap har jag istället Nina Simone, Cassidy och Monica Zetterlund i högtalarna så städningen går galant :) Hade en himla tur som målade det vita på stugorna igår med tanke på vädret, har nu bara lite rödfärg kvar att måla på vedboden och att rödfärga i regn är ju helt perfekt :))
 
Bilden på Erik har svärfar tagit och är från en tidigare högvakt eller möjligtvis från Victorias bröllop, stiligt!
 
 
 

Gelé på svarta vinbär.

2013-09-22 @ 09:22:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Härom dagen när vi bjöds på middag hos svärfar serverades det svartvinbärssylt till köttet och jisses vad gott det var!! Bestämde mig direkt för att leta på någon som hade en oplockad buske och fann den hos grannen :) Dock havererade drömmen om att sylta bären då rensningen av dessa var helt hopplös, ni vet den lilla "knoppen/kvisten" ska ju bort - Ett evighetsgöra kan jag lova!! Det slutade med att Maja åter åkte fram och allt var frid och fröjd igen :))
 

Lusthus.

2013-09-21 @ 18:24:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
När vi var på hemväg från Norberg härom sistens passade vi på att besöka Ebba Brahes Lusthus på bergsmansgården Bockhammar. Huset ligger på en liten holme i bruksdamen och man kan passera genom detta från båda håll då en liten bro leder över till skogsbrynet på andra sidan, mest tagen blev vi nog av alla signaturer och små anekdoter som skrivits på väggar och golv genom åren. Det kan vara Sveriges äldsta bevarade lusthus - men därom tvista de lärde :)
 

Paus.

2013-09-21 @ 16:18:46 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vindskivorna målade, bara lite småfix kvar men innan dess en paus på trappan :)
 
 
 
 

Kaffe.

2013-09-21 @ 10:24:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Gott morgonkaffe och en liten stund med den underbara boken Torpdrömmar och man är redo för att ta nya tag :)) Idag tror jag minsann att balkonglådorna får följa med ut till torpet och komposten då de ser ut att ha gjort sitt. Tanken är annars nu när Tornseglarna flyttat till varmare breddgrader att måla vindskivorna, och kanske höststäda lite, vi får se vad tiden räcker till :))
 
 

Saft.

2013-09-21 @ 09:45:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Nu har vi kokat saft på våra egna äpplen, den blev god men inte riktigt lika söt som den förra, det blev dock lika lite som sist. Vi räknade kallt med ca 3st flaskor men fick drygt 1 flaska :) Tycker man att korkarna ser lite demolerade ut så stämmer detta bra då vi råkade ha för hög värme i ugnen när de skulle rengöras :( Kan motvilligt erkänna att vi spräckt ett antal flaskor och burkar under denna saft- och syltsäsong, men det är bara att göra om och göra rätt :))
 
 
 

Promenad.

2013-09-20 @ 19:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Att en vardagskväll kunna ta en tur till torpet, pyssla i trädgården och avsluta med en liten promenad ner till sjön gör själen väldigt gott.
 

Grönsaker.

2013-09-20 @ 12:45:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Oj, vad vi skördar grönsaker! Både tomater, rödbetor, bönor, ärtor, morötter och paprika fick följa med hem till stan och vi skrattade gott år vart vi ska förvara allt, det börjar liksom bli lite ont om plats...ett väldigt angenämt problem dock :)
 

Söta goda äpplen.

2013-09-20 @ 07:51:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Nu har vi skördat äpplen från 3 olika träd i torpet och jag kan inte dra mig till minnes att de tidigare smakat så sött och varit så saftiga som de är i år. Lite svårt att få fatt på alla dock och då är det är bra med en lång man i hushållet som når de frukter som letat sig längst ut på grenarna, fick dock lite skäll för att jag var mer fokuserad på att ta kort än att ta emot de äpplen som plockades ner ;) Färden gick sedan direkt till Coop för att inhandla ytterligare ett gäng med glasflaskor. Kan enkelt konstatera att den där Majan var ett bra inköp :)
 
 
 

Helt normalt?

2013-09-19 @ 21:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ett tillfälligt parti med enkupigt taktegel, gammalt, vackert o nött säljes på Blocket och skapar ett obeskrivligt stort vill ha begär... kanske, men bara kanske är man inte helt normal... ;)
 
 
 
 

Malva.

2013-09-19 @ 18:08:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Vår fina Malva blommar igen, tänk vilken tur att vi inte tog bort alla frökapslar utan sparade några!! Återigen en bekräftelse på att man inte ska vara så himla snabb med att rensa bort vissna blommor och skott - det får bli en lärdom att ta med till nästa säsong :))
 
 
 

Besök.

2013-09-19 @ 12:51:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Det bökas i vårt trädgårdsland. Denna gången är det Rödbetorna som är i risksonen och det roliga är att "någon" inte alls verkar sugen på själva betan utan nöjer sig med att putta upp dem ur jorden...kan det vara rötterna "någon" vill åt??
 
 
 
 
 
 

Tomater.

2013-09-19 @ 07:45:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu är tomatplantorna riktigt trötta, och förmodligen beror det på den sporadiska vattningen som skett sedan vi flyttat in till stan. Tänk om man ändå kunde bo här ute jämt, då skulle man hinna med och pyssla om de små liven så mycket mer. En dröm är vad det skulle vara.
 

Mörkt.

2013-09-18 @ 21:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Utanför fönstret är det mörkt och lite torplängtan smyger sig på. Gatubelysningen från Järntorget gör ju att det aldrig blir riktigt nattsvart, och jag kan bara fantisera om den stjärnhimmel som finns där uppe i skyn om vi inte hade haft denna. Man får åka en bra bit utanför stan för att få uppleva riktig stjärnhimmel, i stallet kan man ana dem om kvällarna men aldrig så klart som de lyser i torpet när skymningen fallit. Så jag försöker bota saknaden av torp och stjärnhimmel genom att  bädda ner mig med mitt favorittäcke och drömmer mig istället dit genom senaste numret av Gård&Torp, bara den öppna brasan som fattas :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
 

Vatten.

2013-09-18 @ 17:38:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Nu hämtas det vatten hos svärfar eftersom brunnen är tom, vilken tur vi har som har honom så nära :) Vi försöker så gott det går att hålla liv i de växter som fortfarande blommar och har lyckats riktigt bra, fina rabatter än så länge...
 
 
 
 
 
 
 

Marmelad.

2013-09-18 @ 12:34:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Det blir inte alltid som man tänkt sig. I receptet som jag hittade om hur man kokar marmelad på våra Mirabeller stod att kärnorna efter ca 20minuter skulle flyta upp till ytan av sig själva - det gjorde de inte! Efter att Mirabeller, kanelstänger och citron kokat i över en timme gav jag upp, durkslaget och potatisstompen åkte fram och jag försökte sila ner sörjan i en burk för att åtminstone rädda lite av kompotten...Det lyckades men av ca 5liter Mirabeller blev endast 1/2 liter "marmelad" Det positiva är att det smakar riktigt gott :))
 
 
 

Praktlysing.

2013-09-18 @ 07:52:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Laddade med spade och arbetshandskar i bilen och for bort till Eriks bror för att gräva upp några Praktlysing, vilket inte alls gick bra....kunde helt plötsligt inte urskilja dem från alla andra växter som fanns där - Konstigt! Jag vet ju precis hur de ser ut, och har sett dem där hela sommaren!? Fick helt enkelt vända hem utan växter, kanske är det också som Erik trodde för sent på säsongen för att de ska hinna bilda rötter, så vi tar helt enkelt nya friska tag till våren istället :))
 
 

Äntligen!

2013-09-17 @ 12:39:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)

Fick ett sms av äldsta dottern med meddelandet "Kan det vara Mirabeller?" och efter lite googlande är jag helt övertygad, våra vackra träd har efter alla år äntligen blivit med namn - Nu kan vi ta höst, Tack Johanna :))

 

Ruskigt bra med en biolog i familjen!!

 


Höstmys.

2013-09-17 @ 07:26:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Mörkare kvällar och lite kyligare ute, då stortrivs jag :) Kan utan att någon undrar om jag är från vettet bädda ner mig i soffan med dubbla täcken och raggsockor tillsammans med en stor kopp rykande varmt the (för mig spelar det i och för sig ingen roll om det är 30grader varmt ute...men nu blir det liksom legitimt). I stan arbetar vi på och drömmer oss till torpet, ibland tar vi en kvällstur och så är vi där på helgerna förstås. Rabatterna håller sig riktigt fina men det är kanske inte så konstigt när vi haft en så fantastisk höst!
 
 

På äventyr.

2013-09-16 @ 18:02:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
  Vad är det egentligen som händer när man vid besök i vissa gamla hus bara känner att "här vill jag bo" eller snarare "här hör jag hemma", som en inre röst nästan....är det kanske hjärta och själ som förenas i ett? Magiskt är det i alla fall, och som tur är har vi dokumenterat allt i oändligt många bilder som jag kommer kunna förlora mig i lääänge :)              

Betor.

2013-09-16 @ 12:29:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Jag måste har världens bästa svärfar med världens bästa trädgårdsland som förser oss med allehanda grödor!! När vi var på besök härom dagen fick vi med oss en hel påse rödbetor hem som nu ligger kokade och klara i små burkar.
 
 
 
 
 
 

Utmaning.

2013-09-16 @ 07:24:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Tog en kvällstur till torpet och nu väntar en riktig utmaning, brunnen är kruttorr! Även tunnorna är tomma då det var länge sedan regnet föll. Vi hade lite vatten kvar i kantinen och detta fick nu gå till växterna. Får ta en tur till svärfar för att hämta mer vatten till blommorna, vill ju inte att de ska vissna nu när de är som finast!!
 
 
 
 
 
 

Gurka.

2013-09-14 @ 12:47:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vi besökte svärfar härom dagen och fick en burk av hans inlagda gurka med oss hem, och nu har vi också fått receptet på detta vilket skall vårdas ömt! Svärfar hade skördat de de gurkor han behövde och erbjöd oss att plocka några för egna inläggningar, så bilen gick direkt till Mellösa. Måste erkänna att jag inte alls var delaktig i att lägga in gurkan då färden för mig istället gick till stallet för att göra pållen tävlingsklar, men jag har provsmakat och den får högsta betyg!!
 
 
 
 

Marmelad.

2013-09-14 @ 07:47:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Vilket fantastiskt sensommarväder vi har eller är det kanske höst? Hoppas att det håller i sig! Det blir en tur till torpet och de sista bären som "inte har något namn" ska plockas och blir förhoppningsvis till lite marmelad inom de närmaste dagarna. Det finns en hel del kvar men de kan vi dessvärre inte ta vara på då det redan är fullt i skafferi och kylskåp, så är det någon där ute som är sugen på att safta och sylta är ni varmt välkomna att plocka :) Många av bären hamnar ledsamt nog på backen då de är övermogna och slängs sedan på komposten.
 
 
 
 

Viby.

2013-09-13 @ 17:57:00 | Postat i: Inredning, Utflykter
Kommentarer (0)
Vi åkte som bekant söder ut igår och träffade Håkan Bagger (Länsombud för Byggnadsvårdsföreningen i Örebro) som bla visade oss Viby gamla prästgård, vilket hus! Man blir alldeles varm i hjärtat. Gården ligger vackert på en liten höjd med Vibysjön alldeles bredvid och restaureringen har pågått under en tid med visionen om att man när allt är klart ska kunna erbjuda kurser av olika slag och övernattning.
 

Baljan.

2013-09-13 @ 12:30:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
I zinkbaljan som vi berättat om tidigare har vi planterat både Luktärt och Penningblad. För att dessa ska kunna slingra sig upp mot skyn har vi under baljan lagt en list med hål i som vi knutit hampasnöre vid, dessa har sedan lindats på en krok uppe vid nocken - enkelt och snyggt :)
 
 

Lådor.

2013-09-13 @ 07:13:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Härliga blomlådor, hoppas frosten håller sig på avstånd ett bra tag till :))
 
 
 
 
 
 

"Ruckeljakt"

2013-09-12 @ 17:46:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Några kallar det ödetorp eller ruckel andra ger dem namn som kulturhistoriska byggnader i förfall - vad de än kallas så vi älskar dem :) Ikväll styr vi kosan mot Viby socken för en titt på ett av Håkan Baggers hus vilket blir riktigt spännande och vi ska försöka ta lite foton med min mobil som alltid är med (Håkan är Länsombud för Byggnadsvårdsföreningen i Örebro). Erik har ju ett förflutet som fotograf och har i förbifarten nämt att det skulle vara kul med en systemkamera, själv har jag bara tagit kort med mobilen så jag har inget att jämföra med....men visst vore det roligt med lite mer funktioner och möjligheter! Framför allt skulle det vara trevligt att få till en bra skärpa på närbilder vilket inte alltid är så enkelt med mobilen :)
 
 
 

Bär.

2013-09-12 @ 12:39:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Nu är Björnbären hos svärfar snart mogna, det verkar dock bli färre än förra året :(
 
 
 
 

Rabatter.

2013-09-12 @ 07:22:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Blommorna trivs väldigt bra i rabatterna just nu, troligtvis på grund av att det är något svalare ute och att de få regndroppar som kommit fallit fint från skyn - så här kan det gott få fortsätta tycker jag :)
 

Böcker.

2013-09-11 @ 19:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik kom ju inte bara hem med den charmiga boken Torpdrömmar härom dagen utan hade också med sig "Vårda och Renovera" samt "Frågor och svar om Byggnadsvård", underbara böcker samtliga av dem. Så nu är thekannan laddad, ljusen tända o raggsockorna på och så låtsas vi att regnet smattrar på rutorna, det känns liksom lite mer legitimt att bädda ner sig med ett gäng trevliga böcker med höstrusk i tankarna, även om verkligheten är en fantastisk sensommarkväll :) 
 
 
 
 
 
 

Torghandel.

2013-09-11 @ 12:42:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Passerade Stortorget efter en god lunch med Erik härom dagen och kunde inte låta bli att stanna upp och beskåda den härliga kommers som pågår där, framförallt kan man ställa knasiga frågor om konstiga grödor till de som har grönsaksstånden. Alltid är det något som man undrar över vad gäller trädgårdslandet och de verkar bara bli glada över att få dela med sig av sina kunskaper :)
 
 
 
 

Rönnbär.

2013-09-11 @ 06:27:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Det verkar vara gott om rönnbär i år och ska man lyssna på den gamla bondepraktikan så betyder det att vintern blir snörik och kall :) Tror minsann att vi ska ta och plocka lite för att göra gelé på, vilket ska passa utmärkt till viltkött. Ryktet har även sagt att det ska vara en fantastisk krydda till brännvin...
 
 
 
 
 
 

Torpdrömmar.

2013-09-10 @ 20:28:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Se vilken underbar bok Erik kom hem med igår. Bilderna nedan går att förstora om man dubbelklickar på dem - gör gärna det och läs!
 
Ur Boken Torpdrömmar:
 
"Förändringar kommer så fort numera. De som är måna om att ha det nyaste upptäcker snart att de riskerar att vara missnöjda jämt. Ur den insikten växer längtan efter sådant som är bortom tid. En spade att gräva med. En skål som rymmer äpplen från trädet utanför ett hus som stått så länge att det blivit del av sitt landskap...."
 
"I vår tid uppstår lätt en känsla av att minuterna rinner iväg och försvinner. Vid ett gammalt torp är det uppenbart att tiden i varje ögonblick består av ett då, ett nu och en framtid och denna medvetenhet om alltings förgänglighet skapar frid. Det finns ingen anledning att ha bråttom. Tiden går som den vill..."
 

Leijongap.

2013-09-10 @ 18:01:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Leijongap - helt underbara! Har tagit oräkneliga bilder på dessa under sommaren och här kommer ytterligare en, kan liksom inte låta bli :)
 
 

Byggnadsvårdsdag i Norberg.

2013-09-10 @ 12:36:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
Norberg bjöd på ett fantastiskt väder i helgen och många bra tips förmedlades och flera frågetecken rätades ut :) Man kan bara hoppas att kunskapen om att bygga och restaurera gamla hus tas till vara och förvaltas så den inte går förlorad. En dröm vore att själv sätta sig i skolbänken och studera byggnadsvård för att sedan praktisera detta med duktiga hantverkare...man få aldrig sluta drömma - eller hur ;) På vägen hem passade vi på att besöka Nya Lapphyttan där de ställt i ordning ett litet museum, här kan man följa arbetet som det utfördes på medeltiden i masugn och smedjor och ta del av berättelser om människorna och deras liv, riktigt bra gjort och väl värt ett besök (vald till årets industriminne 2013) - kan varmt rekommenderas!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Morgon.

2013-09-10 @ 07:43:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
Vägen till jobbet går runt slottet och ån som ringlar sig likt en orm kring detta. I morse var det massor av små gula blad i vattnet som reflekterade morgondisen och valde man att bara titta på ån skulle man kunna tro att det var klarblå himmel och sol, så vi gör så, väljer att titta på ån och vattnet istället för de gula bladen och den grå himmel som idag täcker staden :)
 
 

Ängen.

2013-09-10 @ 06:54:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu är ängen slagen för sista gången i år, nästan lite sorgligt och ytterligare ett tecken på att hösten är i antågande. Jag är dock väldigt förtjust i den mörkare årstiden då man får mysa ner sig i soffan under ett täcke med lite varmt the som sällskap, så mig gör det inte så mycket :)
 
 

Fagersta.

2013-09-09 @ 12:39:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
En stor utmaning i sig när man är ute på vift är att hitta trevliga fikaplatser. När vi i lördags passerade Fagersta på väg till Norberg höll de på att inviga sin Kulturfestival vid hembygdsgården, och vad passade väl bättre än att i deras fina trädgård avnjuta en kopp kaffe med dopp :) En orkester hade också dagen till ära tagit plats på scenen och bjöd på lite musik, ett bättre ställe för ett spontant stopp på väg till Norberg är nog svårt att hitta :))
 
 
 
 

Rabatter.

2013-09-09 @ 07:43:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Karpaterklockorna blommar fortfarande vilket jag tror är rekord hos oss! Tagetes och Nejlikor har blommat sedan de kom ner i jorden men så har de gjort även tidigare år om man inte slarvat med vattningen. Ringblommorna som vi fick av Eriks pappa under semestern blommar också snart - vilka färger det blir på dessa vet vi inte än, men man kan ana en ljusrosa ton i knoppen :)
 

Gelé.

2013-09-08 @ 20:27:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)

Maja jobbar så svetten lackar och denna gång kokas det gelé på röda vinbär :) Provsmakning skedde omgående till pannbiff, potatis, svampsås och kokta morötter - Jisses vad gott det blev!

 


Soligt.

2013-09-08 @ 15:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vilket fantastiskt väder vi har, svårt att sluta tjata om detta när solen är på sitt allra bästa humör :)) När man som vi bor i stan med en opraktisk balkong blir det inte så ofta som sängkläder hängs ut för vädring så vi passar på i torpet, nyvädrade lakan doftar ljuvligt! Lite mat har vi också fått i oss då Fornminnesföreningen hade höstmarknad i dag och bjöd på morotssoppa o smörgås och paj o vaniljsås - mumma :)) Nu ska här klippas lite gräs och blommorna ropar efter vatten men först några minuter i soffan...Man ska inte stressa :)
 
 
 
 

Rödbetor.

2013-09-08 @ 11:02:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Förvällda med bara lite salt och smör eller som en soppa (Borscht), nu är det snart dags att skörda betorna! I år har vi verkligen tagit tillvara allt vi sått i trädgårdslandet, det är nästan så att man skulle vilja utöka detta till nästa år...
 
 
 
 

Varmt.

2013-09-08 @ 09:24:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Fortfarande varmt i stugan efter gårdagens fina väder, så att sticka upp tårna utanför täcket var idag inga problem :)) Erik snusar gott bredvid mig och själv ska jag smyga upp och sätta på lite kaffe så att knoppen vaknar.
 
 

Har det bra.

2013-09-07 @ 19:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Maten på spisen och brasan är tänd :) Erik nynnar vid kastrullerna och ute spelar gräshopporna, själv njuter jag av ett litet glas rött på trappan :) Underbara sensommar, vi hoppas att du dröjer dig kvar länge!
 
 
 

Kväll.

2013-09-07 @ 18:59:48 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har landat i torpet efter en hel dag på vift. Erik är och hämtar lite vatten hos svärfar till blommorna som är ledsna efter en hel veckas torka, sedan blir det pasta med lax och en liten brasa innan läggdags :)) På bilden de få tomater som fanns kvar att plocka - lyxigt är känslan!
 
 

Vildsvin.

2013-09-07 @ 11:22:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)
Någon bökar i gräset om nätterna vilket troligtvis är ett mindre djur (grävling kanske..), men med tanke på förra höstens besök är det inte konstigt att man blir lite orolig. Vildsvinen ställer till det ordentligt i trädgården genom sin framfart och lämnar ett utseende av en plöjd åker efter sig. Mestadels trivdes de under träden och frågan är då om det är något i jorden som de vill åt eller om det är frukten?? Vi gör i alla fall vad vi kan, krattar upp all kart och hoppas att de håller sig i skogen och godsakerna där istället :)
 
 
 
 

Norberg.

2013-09-07 @ 08:00:00 | Postat i: Utflykter
Kommentarer (0)
Här steks det ägg som omsorgsfullt läggs på smörgåsar då det vankas byggnadsvårdsdag i Norberg :) En liten utflykt med andra ord och enligt den information som finns att tillgå ska det spridas kunskap om både golvläggning (hoppas på kilsågat), hur man timrar, lerklinkning och visning av allehanda tidtypiska beslag....Förväntningarna är stora, fikakorgen är som sagt packad och utanför köksfönstret i stan finns inte ett moln på himlen, härliga lördag :))
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blomkrukor.

2013-09-07 @ 06:26:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Margeriter och Lobelia har prytt krukorna som vi haft på trapporna i år och de har blommat något helt fantastiskt fram tills nu då de nästan tvärdött :( Kanske beror det på den sporadiska vattningen eller så har jag haft för mycket gödning i vattnet?? Det tar ju ett tag innan ljungen kommer så fram till dess får Daggsalvia, Bollkryss och Physotegia istället välkomna på trappan, både Daggsalvia och Physotegia är fleråriga så tanken är att de ska ner i rabatten senare i höst.
 
    
 
 
 

Fredag.

2013-09-06 @ 20:40:19 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu tar vi helg, vilket innebär att de bekvämare skorna åker på och kullersten o asfalt byts mot grusvägar o gräsmatta :) Vilket underbart väder vi har, helt fantastiskt utan att överdriva det allra minsta!! Nu blir det till att fixa äggmackor för i morgon ska vi på utflykt till Norberg :))
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårtbitare.

2013-09-06 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Under sommaren och tidiga hösten talar man ofta om att syrsorna spelar men så är det inte, vad vi vanligen hör är gräshoppor och vårtbitare. Erik lyckades upptäcka denna som rofyllt vilade sig på väggen till gäststugan, vissa kvällar är ljudet från dem nästan öronbedövande.
 
 
 
 
 

Bönor.

2013-09-06 @ 07:38:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu är det snart dags att skörda våra Brytbönor eller Haricoverts som de också kallas. De är alldeles utmärkta att frysa ner för att ta fram vid ett senare tillfälle och smakar gudomligt lätt förvällda med bara lite salt och smör som tillbehör :)
 
 

Målat.

2013-09-05 @ 12:22:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Nu är vedboden nästan färdigmålad. Vi gjorde ju det mesta under semestern men baksidan blev kvar då det under årens lopp samlats en del bråte här. Nu har vi äntligen röjt lite och kvar att måla är bara några få meter men det tar vi någon kväll i veckan, sedan är det nog färdigmålat för i år :)
 
 
 

Broccoli.

2013-09-05 @ 06:51:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Någon kalasar på vår Broccoli. För att undvika angrepp ska man tydligen täcka med fiberduk omedelbart efter sådd eller plantering, något vi naturligtvis missade helt....I ett tappert försök att få hejd på angreppen har Erik sprayat plantorna med vatten vilket "de" tycks ogilla, men det kanske redan är för sent. Den lilla broccolin i mitten av plantan tycks i alla fall må prima :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Lister och tapeter?

2013-09-04 @ 12:30:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Vi klurar på lister till hallen, men de vi först såg framför oss skulle passa kändes väldigt "80-tal" när vi tog fram den i byggvaruhuset. Just nu känns de raka listerna som vi tog bort mer rätt...hmm...får nog googla lite på nätet och kanske även hälsa på hos Ovolin Byggnadsvård igen :) I helgen hade vi besök av goda vänner som satte lite griller i huvudet på oss då de föreslog att vi skulle leta reda på den vackra gamla tapeten som  gömde sig under spånskivorna och sätta upp denna i hallen istället för att måla väggarna...kan bara ana vilket detektivarbete detta kommer att bli :))
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mer saft.

2013-09-04 @ 07:43:00 | Postat i: Frukt och bär
Kommentarer (0)

Vi har 2st fruktträd som ger oss mängder av små röda bär, men ingen som varit och hälsat på oss i torpet har lyckats klura ut vad det är för sort. Bären är ca 3cm stora, har en ganska stor kärna i mitten och smakar som ett plommon...vi har slagit i böcker och lexikon men går bet. Nu har vi i alla fall provat att göra saft på dessa och det blev riktigt bra, liknar lite smaken av vinbärssaften vi gjorde :) När vi ändå var i farten passade Erik på att ta ner några gängliga grenar som letat sig i väg upp mot skyn, själv tyckte jag stegen såg lite ranglig ut så jag stod kvar på backen och plockade av bären på de kvistar som föll istället - Bra arbetsfördelning!

 


CE Ute Inne.

2013-09-03 @ 12:25:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
På vägen till och från jobbet ligger flera inredningsbutiker och en av dem är CE Inne Ute, här finns massor av "bra att ha i torpet saker" och har man slut på inspiration ska man definitivt göra ett besök här :)
 
 
 

Måla innertak.

2013-09-03 @ 07:16:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Vi är djupt nere i färgträsket, och det är svårt att bestämma sig för kulör vad gäller innertaken. Antingen tror vi att det blir för mörkt eller för ljust, något tidsenligt skulle man önska - men vad är det? Får nog bli ett besök hos Ovolin i Karslund, de brukar ha koll på det mesta :)
 
 
 
 

Bobinen.

2013-09-02 @ 07:44:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Slank in på Bobinen igår och lyckades komma ut därifrån utan att ha handlat något....händer inte så ofta :) Är på jakt efter en vacker gammal tårtspade men den som de hade var alldeles för liten, spelar dock inte så stor roll för det innebär ju att jag har en bra anledning att snart titta in till dem igen! 
 
   
 
 

Grannar.

2013-09-01 @ 15:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Världens bästa grannar, det har vi! I dag har jag varit nere i Parkudden och fått plocka av deras vinbärsbuskar, de höll samtidigt på att koka äppelmos varpå jag fick med mig en burk hem :) Och inte nog med det, nu är jag ditbjuden på äpplekaka och kaffe - Goare grannar kan man inte ha!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dahlia.

2013-09-01 @ 12:19:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Finare knoppar än de som Dahlian har innan den slår ut får man leta efter, helt ljuvlig. Vi har aldrig tidigare haft Dalia i rabatterna men efter att de blommat hela sommaren från det att vi köpte dem blir det garanterat fler nästa år :)
 
 
 

På gång.

2013-09-01 @ 11:31:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Uj, vad svårt det var att komma igång idag. Har precis suttit på stolen i den varma solen som lyser in genom fönstret för att få upp värmen lite,  P1 på radion och några knäckemackor i magen bakat på surdeg o fullkorn har jag också hunnit med - Mums :)  Bara en slurk kaffe till sen är jag redo! Eller kan det vara så att man kanske måste vila sig lite först och samla kraft inför dagens göromål ;))
 
 

Inte kallt!

2013-09-01 @ 10:16:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Dock är det lite kyligt utanför täcket, men vad gör väl det så länge jag envisas med att ligga kvar här under ;) Ska snart masa mig upp och fara bort till svärfar för att hämta lite vatten, sen skulle jag behöva åka till Eriks bror och gräva upp några Praktlysing som ska planteras utanför vedboden. Måla lite skulle jag också vilja hinna med och plocka vinbär hos grannen står högt upp på önskelistan :) Är det fler än jag som tror att dygnet har mer än 24 timmar?? Först ska dock knoppen få lite kaffe annars blir det nog svårt att komma igång befarar jag då det är så varmt och skönt här under täcket ;)
 
 
 
 

RSS 2.0