Nyårsafton.

2014-12-31 @ 08:48:54 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jisses vad tiden springer iväg, idag är det nyårsafton och vi ska fira den med goda vänner. Många kanske redan har slängt ut julen, men våra tomtar får stå kvar ett tag till, i alla fall tills barnen åkt hem. Somliga nissar är dock så rara att de skulle kunna stå framme året om...


Nybakat bröd.

2014-12-30 @ 07:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Vissa dofter är godare än andra, lukten av nybakat bröd till exempel som möter upp i farstun och sprider värme i hela huset, oslagbart! Det är något alldeles speciellt med saker som gjorts för hand, deg som knådats, kakor som bakats eller när saker omsorgsfullt snickrats, det får en själ helt enkelt och hela hjärtat mår bra. 

 
 Eld.

2014-12-29 @ 18:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi passade på att elda upp vår stora hög med ris härom dagen samtidigt som vi grillade korv och stekte pannkakor i torpstugorna. Det är inte klokt vad trädgårdsavfall man samlar på sig (som inte kan läggas på komposten) och vad fort det faktiskt går att elda upp detta, vi har dock lite kvar men det får nog vänta tills det blir något varmare ute.
 
 

 

 

 

 
 
 
 

Mellandagar.

2014-12-29 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tassade upp tidigt i morse och smög iväg till jobbet medan övriga familjen sussade gott, ute var det näst intill folktomt, det är något alldeles speciellt med en sovande stad, nästan magiskt. Nu har den dock vaknat och både gator och torg fylls av flanerande lediga människor, det märks att man haft några dagar att varva ner på då tempot hos gemene man verkar vara lite lugnare, väldigt avstressande.

 
 Monopol.

2014-12-28 @ 19:26:42 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Stämningen tätnar, strategier läggs upp och planer smids. Ett hederligt gammalt Monopol har plockats fram och dammats av, nu gäller det bara att först försöka enas om vilka regler som ska gälla :)

Rea.

2014-12-28 @ 17:11:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Efter en lång sovmorgon blev det en tur till Myrorna där jag hittade en härlig kokbok av Tina Nordström för 25kr, bläddrade lite i den igår på Akademibokhandeln där den hade ett betydligt högre pris, ibland har man tur. Sedan blev det ett storleksbyte av en julklapp till mamma och därefter shoppade jag några tröjor till mig själv av bara farten, bäst att passa på när man ändå är igång. Kameran var givetvis med och ett par bilder togs på vägen i det vackra vädret, inte så många dock då det blev så förbenat kallt om fingrarna, försa om det finns speciella kameravantar....
 
 13 minusgrader.

2014-12-27 @ 20:51:32 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Precis hemkommen efter en kylig tur på hästryggen, nu biter det verkligen i kinderna. Hoppas att kylan håller i sig och att den lilla snön vi fått stannar kvar, det får gärna komma mer, hur mycket som helst faktiskt. De rara filttofflorna som inhandlades innan jul är välanvända, för kalla fötter är bland det värsta jag vet :)


Pannkakor och varm choklad med grädde.

2014-12-26 @ 17:36:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Röda näsor och kalla kinder, det är tur att brasan som Erik tände värmde för det är bestämt lite kyligt ute. Det blev med andra ord en tur till torpet idag för att steka pannkakor över öppen eld, dricka varm choklad med grädde och grilla korv, en årlig tradition som bara inte får missas, hur mysigt som helst faktiskt :)

Landet längesen.

2014-12-26 @ 08:54:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

När jag bodde själv i lägenhet för många år sedan, roade sig mina vänner med att kalla den ”Landet längesen”. Det berodde förmodligen på bristen av elektronikprylar och att jag ansågs vara skeptiskt till ny teknik. De som känner mig kommer lite skämtsamt säga att den förra meningen borde bytas ut mot bakåtsträvande radikal konservativfundamentalist eller liknande. Det är inte sant, men jag förbehåller mig rätten att ifrågasätta nyttan av viss teknik och hur den används. 

 

Jag har kollegor på jobbet som istället för att resa sig upp, ta två steg och fråga mig något skickar ett mejl. Det sparar tid påstår de och jag kontrar med att de skapar ett asocialt samhälle.  Teknik är bra, men den får inte skapa ett eget liv som styr oss i stället för tvärt om. Det finns en hel del exempel på det.

 

Många är så upptagna av sin mobil att de varken hör eller ser. Helt inneslutna i mobilvärlden stapplar de okontaktbara fram som zombier. Jag har själv en android där jag gärna surfar och kollar facebook eller andra sociala medier. Fast inte jämt. I torpet läggs den på hyllan och tittas på först fram emot kvällen. Det är en avkopplande avgiftning vill jag lova.

 

Jag har även kvar min gamla stereo och tycker det är roligt att lägga i några CD eller till och med spela en LP då och då. Det innebär inte att jag är motståndare till att plocka hem musik och annat via nätet, vilket är fantastiskt. Utan det är mer känslan av att se och äga en skiva. Det är likadant med böcker. Jag vill ha mina böcker i bokhyllan, kunna ta på dem och återkalla minnen av innehållet. 

 

Men även jag suktar efter tekniska lösningar och maskiner. Nya högtalare hemma vore inte dumt. Några med bra kvalitet, så man kan dra på rejält vid en bra låt. Det är skönt när soffan flyttat sig en bit efter något tungt basriff. 

 

För att inte tala om en ny hushållsassistent. Har sett en stor rejäl sådan som plockar fram mitt allra värsta habegär. Den kan göra allt från korvsmet till att byta däck på bilen. En sådan maskin kan man väl inte vara utan?  De brukar då och då dyka upp begagnade på nätet, så det gäller att vara uppkopplad mot blocket och hålla utkik titt som oftast. 

 

Elverktyg till boden kan man inte heller få för många, oavsett om man behöver dem eller inte, och den nya digitala systemkameran går varm. Den är i och för sig beslagtagen av Inger, som i stort sett utvecklat symbios med den och blivit en cyborg. Fast det får hon så gärna och dessutom tar hon väldigt bra bilder. Så beskyllningen att jag är en teknikfientlig obstinat stofil stämmer inte.

 

Nämnde jag förresten att vi inte har någon tv?

 

//Erik


På promenad.

2014-12-25 @ 17:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det var ett tag sedan solen lyste så stark att man fick kisa med ögonen, härligt! Både långkalsonger, raggsockor, mössa och dubbla vantar åkte på innan vi gick på promenad då termometern visade på närmare 10minusgrader, solen värmde dock en hel del så höll man sig bara vid denna gick det riktigt bra. En varm kopp kaffe och en chokladkaka på halva vägen bidrog nog också till att vi inte frös, man är ju liksom inte alls van vid kyla än med alla plusgrader som varit.
 
 
 
 
 
 
 
 

Juldagen.

2014-12-25 @ 14:43:14 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En riktig brakfrukost fick inleda dagen som sedan följdes av en långpromenad. I morgon är det dags för en torptur för att titta till fåglarna, ska bli spännande att se om den hemmagjorda fågelmaten var uppskattad, väldigt rar var den i alla fall där den dinglade på grenarna :)

Snö.

2014-12-24 @ 21:18:03 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi tog en tur till stallet för att önska God Jul till alla pållarna och för att det är skönt att röra på sig efter all mat och stillasittande. Körde också hem mormor och på hemvägen singlade det ner små vita glittrande flingor från himlen, kan hända det är vitt på marken i morgon bitti när vi vaknar :)


Julafton.

2014-12-24 @ 16:34:38 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Julmaten är intagen och lugnet har lagt sig, nu väntar lite vila innan det är dags att öppna klapparna. En riktigt God Jul önskar vi er alla❤️

Julstökar.

2014-12-23 @ 21:59:17 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Granen är hämtad och på plats, apelsinerna pyntade och prydnadstomtar i varje liten vrå. Skinkan griljeras i detta nu, julbrödet ska snart in i ugnen och som vanligt blir timmen sen, men vad gör väl det en dag som denna❤️

En minigran.

2014-12-23 @ 12:38:52 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
En rar liten gran som fick följa med hem från skogen igår sprider juldoft i hela köket, ljuvligt!Julgransdekorationer.

2014-12-23 @ 09:29:43 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Eftersom vår gran aldrig dekoreras med måttlighet utan överöses av diverse hemmagjorda och för sedan länge köpta saker tänkte jag att det inte skadar med nära till. Frågan är nu bara om antalet grenar räcker för att hänga upp allt ;)


Julgran.

2014-12-23 @ 07:50:55 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi klädde svärfars julgran igår med alla kulor, tomtar, flaggor och hemmagjorda kottar vi kunde hitta. Idag är det dags för vår egen att få lite glitter och kulor på grenarna, sen kan julen börja på riktigt.

Pynttider.

2014-12-22 @ 22:15:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Det ska vara med tomtar som med granbarr. De ska dyka upp vid städning ända fram till midsommar. Jag och barnen har i alla år roat oss med att ställa ut småtomtar på alla möjliga ställen. Ju mindre de är, desto fler kan man pytsa ut över lägenheten. Det emotses inte med glädje av alla i familjen. Inger suckar djupt och ger oss bedjande blickar, men det har hon ingenting för. 

 

Vid julpyntedax dyker vi ner i kartongerna och börjar den årliga pyntspridningen. Toktomtarna som är gjorda vid den anrika familjetraditionen ”julpyssel med grogg” placeras ut för allmänt beskådande. Glitter och girlanger hängs upp lite här och där, och barnens små plasthästar från förr placeras i granen. Det är en gammal fin tradition från 2002.

 

Vid det här läget har Inger börjat hyperventilera. Första timmen går hon runt och plockar ner vårt stiliga pynt, varvid vi genast går efter och ställer tillbaka det. Eller så hittar vi nya exceptionellt bra ställen för lite krimskrams. Inger envisas med att vilja ha en röd tråd i jularrangemanget. Det tar vi ingen som helst hänsyn till. Lite galet pyntande är hemtrevligt och nyttigt för själen.  

 

Det är konstigt hur viktigt det är med traditioner för att få en riktig julkänsla. De vuxna barnen protesterar högljutt om vi ändrar något från när de var små, så vi gör som vi brukar. Vi väcker dem tidigt på julafton med massor av tända ljus i hela lägenheten, stilla julmusik i bakgrunden och sprakande tomteboss över diskbänken. Vi har plockat ihop en egen tradition där vi tagit lite från båda sidor och den är vi mycket nöjda med. Tack och lov utvecklas och förändras traditioner. Det vore bra tråkigt om vi satt och väntade på att få en vedklabbe inkastad i golvhalmen som förr i tiden. Där av namnet julklapp.

 

Drömmen vore ju förstås att fira en torpjul. Innan det är möjligt måste det skaffas innanfönster, lindrevas mellan stockarna och göra utedasset vinteranpassat.  Eller så hittar man sitt gammelhus för permanentboende där man kan fira sin traditionella jul. 

 

Fast får inte plasthästarna och tomteblossen följa med får det nog vara.

 

//Erik


Kransar.

2014-12-22 @ 18:49:46 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det var mycket svårare än jag trodde så det får helt enkelt bli en kurs i kransbindning hos svärmor nästa år. Gjorde fyra stycken som hänger på dörrarna, lite vinda och sneda måhända med också väldigt charmiga, man gör helt enkelt så gott man kan.Mossa.

2014-12-22 @ 11:01:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu har vi varit i skogen och plockat ny mossa. Håller tummarna för att det blev rätt sort, annars får jag helt enkelt be om en lektion hos svärmor då hennes var fantastiskt fina.
 
 
 
 

Ischoklad.

2014-12-21 @ 21:12:55 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi gör julgodis och lyssnar på julsånger. Stoppade ner lite ingefära och kaffe i ischokladen och toppade sedan med kola, apelsinskal, polkagrisar och dajm, en succé enligt yngsta dottern :)
Pysslar.

2014-12-20 @ 22:26:10 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

När man har massor av saker som borde göras (städa tex) så sätter jag mig istället mitt på golvet för att göra en girlang. Tid för pyssel är nog så viktigt som att damma och torka golv, eller hur :)

 

 
 
 

Mossa.

2014-12-19 @ 07:18:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Tanken var att göra kransar av mossan vi plockade förra helgen, Erik var dock skeptisk till den sort vi hittade, men jag övertygade honom om att denna var perfekt vilket jag förstod var fel så snart vi kom hem. Det blev inga kransar med andra ord, men jag gör ett nytt försökt i helgen och nu får Erik välja sort!
 
 
 
 
 

Gamla ramar.

2014-12-18 @ 07:04:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)

Tingen som ibland talar till mig har jag berättat om tidigare och denna gång bad 2st vackra ramar på Bra & Begagnat om att få följa med hem, ingen idé att protestera alltså. I dessa har en bild på mormor och hennes syster samt ett gammalt fotografi på min morfar satts in. En fin och förhoppningsvis uppskattad julklapp till mor min.

 
 
 
 
 

Julgodis till småfåglarna.

2014-12-17 @ 12:53:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
På en tallrik i kylskåpet ligger de och väntar på att hängas upp i torpträden till helgen, julgodiset till småfåglarna. Väldigt enkelt att göra och samtidigt dekorativt. Drömmen vore att kunna bo i stugorna vintertid så man fick följa skådespelet kring havrekärvar, äppleskivor och fågelautomater. En önskan till tomten kanske :)
 
 
 
 

Fågelmat.

2014-12-17 @ 07:14:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Man kan använda pepparkaksformar till mycket, dessa ska till exempel få till uppgift att hålla fågelmaten på plats. Fortsättning följer :)

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 


Julstrumpor.

2014-12-16 @ 07:25:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Har i dagarna fått barnens önskelistor via mess med begäran om min egen i retur. Så nu sitter jag och ska tumma iväg en vettig sådan. Det är samma problem varje år. Man ska krysta fram något som är både bra och inte är för dyrt. Förresten har vi lagt ett tak på 200 kronor per person.

 

Vad vill jag ha?  Ungarna suckar djupt när jag som vanlig nämner svarta strumpor. Det är faktiskt en reell önskan då de går åt, och jag är konservativt lat när det gäller strumpor. Tanken är att en färg borde förenkla det hela när man ska para ihop dem efter tvätt. 

 

I helsicke heller. De är alltid olika långa och svart är inte en kulör för den som trodde det, utan oändlig många nyanser. Det slutar med att man ändå måste stå och hålla upp dem och jämföra. Som lök på laxen drabbas man givetvis av det universella strumpfenomenet. Det saknas en.

 

Jag har en teori om det, som kan leda till Nobelpris om det går att bevisa. Det försvinner nämligen inga strumpor. Det kommer nya. Hypotesen är följande:

 

I tidernas gryning var det en flock människor som omedvetet drog igång eländet. De hade alla en strumpa med hål i. De slängde den, då ingen ids att laga strumpor. Strumpslängarna stod nu med en singelstrumpa var. Vad skulle de göra med den? Förmodligen var de genetiskt dumsnåla och ansåg att denna enda strumpa inte borde följa sin frände i soporna, utan leva vidare till någon nytta. Allstå hamnade den i tvättkorgen.  Vid nästa tvätt lämnades den kvar i tvättstugan då deras tidigare tankar om återbruk plötsligt ansågs övermäktigt. Grannen tar nu över för sin byk, och efter fullbordat arbete står han där med en strumpa för mycket. 

 

Nu är cirkusen igång och ensamma strumpor sprids över världen genom att folk flyttar och reser. Ett snart oändligt antal singelstrumpor gör livet surt för oss moderna människor. 

 

Det är möjligt att bevis och källforskning i denna teori är en smula klen, men motbevisa mig den som kan. För vem har en sån nära relation till sina strumpor att man känner igen dem som unika exemplar? Genom att en singelstrumpa finns i tvätthögen måste den ju vara min, eller hur?

 

Det är mycket trevligare att fundera över strumpors evolution än att skriva önskelistor. Fast jag måste nog klämma fram med något mer än strumporna om jag ska få något över huvud taget. 

 

Ett lite paket under granen vill man ju gärna ha till jul.

 

//Erik


Pepparkaksbak.

2014-12-15 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Hittade de mest fantastiska pepparkaksformar jag någonsin skådat på Antikboden Bobinen i lördags och även om prioritering av just pepparkaksbak låg väldigt långt ner på listan så flyttades detta helt plötsligt upp till första plats :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Julklappar.

2014-12-14 @ 22:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Idag har jag slagit in alla klappar, några hemmagjorda och andra köpta. Nu för tiden tycker jag att det är mycket roligare att ge än att få, men det kanske har med åldern att göra :)

 

 

 

 

 

 

 


Lucia.

2014-12-13 @ 22:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Gårdagens julfest satte sina spår för både Erik och mig så tempot har varit allt annat än högt, välbehövligt också efter veckans hektiska dagar. Lucia har jag i och med detta missat helt, förutom vår egen som barna gjorde när de var små, så rar.
 
 
 
 
 
 
 

 

Ovolin Byggnadsvård.

2014-12-12 @ 07:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Hade ett ärende till Ovolin igår, en härlig butik med en salig blandning av pryttlar. Med hem följde ett litet paket, fick dock stålsätta mig för att inte handla fler, hittade massor "bra att ha" prylar. Tror minsann jag måste fylla på önskelistan med ett par saker :)
 
 
 
 
 
 
Ikväll väntar julbord för både Erik och mig med respektive arbetskollegor, mumma!
 
 

Traditionell Julvesper i Nikolaikyrkan.

2014-12-11 @ 12:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det är något alldeles speciellt med att slå sig ner i kyrkbänken och sjunga julsånger, har man inte kommit i julstämning efter detta vet jag inte vart man ska leta. Erik spelade traditionsenlig julvesper i Nikolaikyrkan igår med Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan, både stämningsfullt och tid för en stunds eftertanke.
 
 
 
 
 
 

Glögg är bra för själen.

2014-12-10 @ 07:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi ligger i soffan hela dagarna och mumsar på lussebullar och pepparkakor medans snöflingorna faller tungt utan för fönstret. Ett kärt önsketänkande dock, för i verkligheten är tempot högt. Jag är i stallet till sent på kvällarna samtidigt som Erik spelar julkonserter på löpande band och istället för att snöa öser regnet ner. Det gäller att påminna sig om att andas lugnt och inte stressa. Smuttar lite då och då på glöggen som vi kokade härom dagen vilket är bra för själen, man kan liksom inte jäkta runt och dricka glögg samtidigt, en omöjlig kombination kort och gott.
 
 
 
 

Mossa.

2014-12-09 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Var på besök hos min snälla svärmor härom dagen och fick nyplockad mossa och lingonris med mig hem. Allt gick dock åt till den stora byttan på köksbordet så det blir till att plocka lite mer i helgen som kommer om det ska räcka till alla juldekorationer. Ser nu att jag i förvirringen av allt pysslande tände 3st ljus, bra att ligga lite före och vara ute i god tid även om den 3:de advent inte infaller förens till helgen ;)
 
 
 
 
 

Jag börjar falla ur helt och hållet..

2014-12-08 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (1)

Vissa saker borde man inte berätta. Fast ibland blir trycket för stort och man behöver lätta sitt hjärta. Så här kommer det. Jag funderar på att köpa ett par pissetofflor. Sådär, nu var det sagt. 

 

Om någon nämnt samma sak till mig för inte längre ån fem år sedan, hade jag nog brustit ut i ett hånskratt och genast häcklat personen. Inte elakt, men lite småglirigt. 

 

För de som inte som inte är bekanta med fotbeklädnaden, kan jag berätta att det är tofflor (vilket de flesta har räknat ut) med korksula och ett ovanläder med massa små hål i. De finns i brunt, vitt och svart. Ofta sitter de på den äldre befolkningen som hasar omkring i korridorer eller så står ett par i tamburen hos din morfar. Med denna skräckvision framför ögonen bör ni förstå min ångest.

 

Pissetofflor, hur fan gick det till? Jag har väl aldrig varit något modeorakel eller följt det absolut senaste, men hänga med lite och sticka ut i mängden har jag gillat. Och nog skulle jag sticka ut med pissetofflor på jobbet, fast det var inte så jag menade. Bara namnet berättar att de inte är en vanligt förekommande accessoar på catwalken.

 

Så nu är det väl dags att krypa till korset och förklara sig. Om man nu snabbt vill kila upp på vinden, hämta något i bilen eller ta en sväng till tvättstugan vore det bra med ett skodon som bara är att kliva i. Träskor funkar bra i torpet men är lite för klumpiga i stan. Foppatofflor kommer inte på tal, då de är ännu fulare än pissetofflor (här fick jag förmodligen några ovänner) och är gjorda i plast. I dag håller jag på med vanliga skor när jag ska göra mina små ärenden och det är lite krångligt. 

 

Med fasa inser jag att jag tydligen börjar falla ur helt och hållet. Inte nog med att man är medelålders utan man tycker inte det spelar någon roll vad man har på fötterna. En vän från forntiden brukar skrattande påpeka att jag i min ungdom på allvar proklamerade att mysbyxor, det har man inte ens på sig om man ska till sopnedkastet.

 

Medelålders förresten, hur vet man att man är det? Kanske det enda sättet att få veta är att bli nedslagen eller påkörd. Det brukar då stå i tidningen att en medelålders man hittades nedslagen i, och så vidare. Verkar tveksamt att gå igenom den proceduren för att veta hur man uppfattas av omgivningen, Fast en indikation om vår ålder har vi redan fått.

 

Yngsta dottern var hemma på visit och träffade en kompis på stan. Det visade sig att hon (kompisen alltså) bodde i samma hus som vi. Dottern påpekade då att hennes föräldrar precis flyttat in i huset. Kompisen var mycket tveksam till informationen, om nu inte dottern menade det äldre paret som flyttat in på första våningen.

 

Den där kompisen ligger jävligt risigt till…

 

//Erik


2:a Advent.

2014-12-07 @ 21:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Dagarna går i ett och vi närmar oss jul med raska steg. Helgen har mestadels spenderats i stall och ridhus med pållen. En sväng till torpet blev det dock och julmarknaden i Nora har förstås besökts, den får man ju bara inte missa. Julkonserten O Helga Natt uppe på stan lyckades jag dessvärre inte klämma in, dygnet har ju som bekant inte mer än 24timmar, även om man ibland försöker förtränga detta...
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

Att vilja göra allt.

2014-12-04 @ 17:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag vill så mycket, men dygnets 24timmar räcker inte till. Just nu så står doftljusen halvfärdiga i köket och väntar på lite mer ljusmassa, detta skall jag ta tag i när jag kommer hem från stallet - Basta! Efter det ska jag baka så att mjölet yr i köket och samtidigt förtränga att jag borde lägga mig för att orka upp till jobbet i morgon ;)
 
 
 
 
 
 

Julmarknad i Gamla Stan.

2014-12-04 @ 07:21:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Vi han med en promenad runt Gamla Stan och julmarknaden i söndags. Vilken tur att denna återkommer varje helg fram till julafton då den tåls att besökas fler gånger, hur mysigt som helst.

 
 
 
 
 

Min varmvattenflaska.

2014-12-03 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det var vid ett besök i England för några år sedan som jag fick upp ögonen för denna fantastiska uppfinning som nu är min ständiga följeslagare så snart första frosten har anlänt. Oftast har Erik kokat vatten och fyllt flaskan långt innan läggdags så att den hinner värma upp både täcken och lakan för att jag ska slippa frysa, han är bra snäll han.
 
 
 
 
 

Känner mig lyckligt lottad!

2014-12-03 @ 06:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Slås ofta av vilken vacker stad vi bor i, ett sagoslott mitt i stadskärnan, vatten som porlar varstans man tittar och flertalet parker med lummiga träd där både barn och gamla samlas. Nu när julskyltningen har startat och alla kulörta lampor har tänts är det om möjligt ännu vackrare. Känner mig lyckligt lottad som bor just här, har vänner som bryr sig om hur jag mår, tak över huvudet och frisk familj.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kransar.

2014-12-02 @ 17:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
När jag plockade granriset som nu ligger på alla rabatter var jag lite för snål vilket innebar att det inte räckte för att knyta buketter till dörrarna, så istället tänkte jag göra kransar av lingonris, men nu vet jag att just detta i stort sett saknas i vår torpskog för vi kom hem tomhänta. Då kläckte Erik idén om enris vilken jag avfärdade omgående för att det sticks så förbenat, jag lät mig dock övertalas när inget annat stod till buds och jag måste nog erkänna att det är de allra vackraste kransar vi faktiskt haft på dörrarna. Vilken tur att jag var så snål på riset, att Erik inte slås ner av mina "nej" och att vår skog nästan helt saknar lingon :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Framförhållning.

2014-12-02 @ 12:43:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Det kom ett samtal till Försvarsstaben och marinchefen för ett tag sedan. – Jag vill bara meddela att de är färdiga nu, sa en röst. – Eh, va? Vilka då? Svarade marinchefen. Man får förstå honom, vad hade man själv svarat på ett sådant konstaterande. 

– Ekarna på Visingsö. De är klara nu, förklarade rösten som tillhörde en förvaltare på Domänverket.

 

Det visade sig att 1832 planterades över 300 000 ekar på Visingsö. De skulle användas till marinens fartyg. Ganska snart efter det började båtar byggas av järn så ekarna föll i glömska. Inte av alla. Några generationer ekförvaltare såg till att de sköttes och växte sig höga och raka. 

 

Snacka om framförhållning. 180 år in i framtiden tänkte de, för att vi skulle få virke till båtar. De skulle inte ens få uppleva slutresultatet under sin livstid. När man hör sådant börjar man fundera lite på sin egen framförhållning. Ett par veckor eller max ett år kan man planera i kalendern, men sällan längre. 

 

Då Ryman och hans torparkollegor skulle bygga ett nytt hus, gick de ut i skogen valde ut tallar som var raka, växt långsamt på torr mark, och så ringbarkades träden. Det ökade timrets kådhalt, vilket innebar att de skulle hålla längre och stå emot röta och insekter.  Det här gjordes minst två år innan de högg ned furan, sågade upp till virke och la det för att torka ytterligare ett år. Allt för bästa kvalitet.

 

Resultatet av denna långsiktighet ser jag varenda gång jag kommer till torpet. Stugorna har stått där i över 100 år, och före det någon annanstans. De är nämligen flyttade dit. De flesta timmerhus byggda före 1920 är flyttade minst en gång, eller i alla fall delar av dem. De är byggda för att kunna plockas isär och flyttas. Eller så var det någon del som behövde bytas. Då tog man bara bort den och satte dit en ny. 

 

Det skulle jag vilja se på dagens nybyggen. Allt ska gå så oerhört snabbt, så ingen hinner tänka på vare sig byggmaterial eller kvalitet. Husen är även konstruerade så, att framtida renoveringar eller ändringar innebär stora kostnader, om det ens är möjligt. Husägarna får betala via höjda lån för att de ska ha råd att åtgärda, och bankerna gnuggar belåtet sina händer. Det känns nästan som om det är uttänkt.

 

Vi har en dröm om att renovera eller flytta ett gammalt hus. Använda material som är naturliga och testade under mycket lång tid. Givetvis ska man ta tillvara nyheter och teknik så man får bra komfort, men försöka tänka långsiktigt som Ryman. Det måste vara skönt att kunna slå handflatan i ett hus, och veta att om ingen katastrof inträffar, så kommer det att stå där långt in i framtiden. 

 

Ekarna då undrar ni? De kom faktiskt till användning. När fartyget ”Ostindiefararen Götheborg” byggdes i början av 2000-talet användes ekvirke från Visingsö. Fartyget seglar runt om i världen och kommer att göra så länge än.

 

//Erik


Ruckeldrömmar.

2014-12-02 @ 07:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Mjuka, sköna och för en gång skull breda framme vid tårna är skorna som tar mig till jobbet varje morgon. Man får till och med ner en extra strumpa vilket kan behövas när det blir lite kallare ute. En knälång varm jacka har också inhandlats som värmer något alldeles enormt och en mössa som går ner långt över öronen. Allt införskaffas med en dröm om ett ruckel någon gång i framtiden, ett dröm som vintertid förmodligen innehåller mycket snöpulsande, skottande och ett ständigt besök i snickarbon för att hämta ved till både köksspis och kakelugnar...Då gäller det att klä sig varmt :)
 
 
 
 
 

Julkalender.

2014-12-01 @ 17:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Barnen är ju sedan länge stora och utflugna, det stoppade mig dock inte från att posta dem var sin julkalender och idag är det dags att öppna första luckan, mysigt! Något som också hör december till är de små glittrande flingorna som sakta singlade ner från himlen i lördags, dessvärre ligger det inget kvar av detta på backen idag.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1:a Advent.

2014-12-01 @ 12:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Nu är alla stjärnor uppe, de med glitter som inhandlades för dyra pengar (10kr) får jag nog dessvärre ge bort för de släppte inte igenom något som helst ljus, trist! Helgen har annars gått i julmarknadens tecken, härligt med tindrande ögon på små barn och doften av kanderade äpplen, ett absolut måste för att få den rätta julkänslan. Adventsfika hos goda vänner har också hunnits med, fåglarna har matats, kransar bundits och pållen galopperats, en bra helg med andra ord :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0