Framförhållning.

Det kom ett samtal till Försvarsstaben och marinchefen för ett tag sedan. – Jag vill bara meddela att de är färdiga nu, sa en röst. – Eh, va? Vilka då? Svarade marinchefen. Man får förstå honom, vad hade man själv svarat på ett sådant konstaterande. 

– Ekarna på Visingsö. De är klara nu, förklarade rösten som tillhörde en förvaltare på Domänverket.

 

Det visade sig att 1832 planterades över 300 000 ekar på Visingsö. De skulle användas till marinens fartyg. Ganska snart efter det började båtar byggas av järn så ekarna föll i glömska. Inte av alla. Några generationer ekförvaltare såg till att de sköttes och växte sig höga och raka. 

 

Snacka om framförhållning. 180 år in i framtiden tänkte de, för att vi skulle få virke till båtar. De skulle inte ens få uppleva slutresultatet under sin livstid. När man hör sådant börjar man fundera lite på sin egen framförhållning. Ett par veckor eller max ett år kan man planera i kalendern, men sällan längre. 

 

Då Ryman och hans torparkollegor skulle bygga ett nytt hus, gick de ut i skogen valde ut tallar som var raka, växt långsamt på torr mark, och så ringbarkades träden. Det ökade timrets kådhalt, vilket innebar att de skulle hålla längre och stå emot röta och insekter.  Det här gjordes minst två år innan de högg ned furan, sågade upp till virke och la det för att torka ytterligare ett år. Allt för bästa kvalitet.

 

Resultatet av denna långsiktighet ser jag varenda gång jag kommer till torpet. Stugorna har stått där i över 100 år, och före det någon annanstans. De är nämligen flyttade dit. De flesta timmerhus byggda före 1920 är flyttade minst en gång, eller i alla fall delar av dem. De är byggda för att kunna plockas isär och flyttas. Eller så var det någon del som behövde bytas. Då tog man bara bort den och satte dit en ny. 

 

Det skulle jag vilja se på dagens nybyggen. Allt ska gå så oerhört snabbt, så ingen hinner tänka på vare sig byggmaterial eller kvalitet. Husen är även konstruerade så, att framtida renoveringar eller ändringar innebär stora kostnader, om det ens är möjligt. Husägarna får betala via höjda lån för att de ska ha råd att åtgärda, och bankerna gnuggar belåtet sina händer. Det känns nästan som om det är uttänkt.

 

Vi har en dröm om att renovera eller flytta ett gammalt hus. Använda material som är naturliga och testade under mycket lång tid. Givetvis ska man ta tillvara nyheter och teknik så man får bra komfort, men försöka tänka långsiktigt som Ryman. Det måste vara skönt att kunna slå handflatan i ett hus, och veta att om ingen katastrof inträffar, så kommer det att stå där långt in i framtiden. 

 

Ekarna då undrar ni? De kom faktiskt till användning. När fartyget ”Ostindiefararen Götheborg” byggdes i början av 2000-talet användes ekvirke från Visingsö. Fartyget seglar runt om i världen och kommer att göra så länge än.

 

//Erik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0