Landet längesen.

När jag bodde själv i lägenhet för många år sedan, roade sig mina vänner med att kalla den ”Landet längesen”. Det berodde förmodligen på bristen av elektronikprylar och att jag ansågs vara skeptiskt till ny teknik. De som känner mig kommer lite skämtsamt säga att den förra meningen borde bytas ut mot bakåtsträvande radikal konservativfundamentalist eller liknande. Det är inte sant, men jag förbehåller mig rätten att ifrågasätta nyttan av viss teknik och hur den används. 

 

Jag har kollegor på jobbet som istället för att resa sig upp, ta två steg och fråga mig något skickar ett mejl. Det sparar tid påstår de och jag kontrar med att de skapar ett asocialt samhälle.  Teknik är bra, men den får inte skapa ett eget liv som styr oss i stället för tvärt om. Det finns en hel del exempel på det.

 

Många är så upptagna av sin mobil att de varken hör eller ser. Helt inneslutna i mobilvärlden stapplar de okontaktbara fram som zombier. Jag har själv en android där jag gärna surfar och kollar facebook eller andra sociala medier. Fast inte jämt. I torpet läggs den på hyllan och tittas på först fram emot kvällen. Det är en avkopplande avgiftning vill jag lova.

 

Jag har även kvar min gamla stereo och tycker det är roligt att lägga i några CD eller till och med spela en LP då och då. Det innebär inte att jag är motståndare till att plocka hem musik och annat via nätet, vilket är fantastiskt. Utan det är mer känslan av att se och äga en skiva. Det är likadant med böcker. Jag vill ha mina böcker i bokhyllan, kunna ta på dem och återkalla minnen av innehållet. 

 

Men även jag suktar efter tekniska lösningar och maskiner. Nya högtalare hemma vore inte dumt. Några med bra kvalitet, så man kan dra på rejält vid en bra låt. Det är skönt när soffan flyttat sig en bit efter något tungt basriff. 

 

För att inte tala om en ny hushållsassistent. Har sett en stor rejäl sådan som plockar fram mitt allra värsta habegär. Den kan göra allt från korvsmet till att byta däck på bilen. En sådan maskin kan man väl inte vara utan?  De brukar då och då dyka upp begagnade på nätet, så det gäller att vara uppkopplad mot blocket och hålla utkik titt som oftast. 

 

Elverktyg till boden kan man inte heller få för många, oavsett om man behöver dem eller inte, och den nya digitala systemkameran går varm. Den är i och för sig beslagtagen av Inger, som i stort sett utvecklat symbios med den och blivit en cyborg. Fast det får hon så gärna och dessutom tar hon väldigt bra bilder. Så beskyllningen att jag är en teknikfientlig obstinat stofil stämmer inte.

 

Nämnde jag förresten att vi inte har någon tv?

 

//Erik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0