Fredag.

2014-02-28 @ 17:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Plockmaten inhandlad och vinglasen avdammade, ikväll blir det fest. Kom på att det var allt för länge sedan sist och måste verkligen bli bättre på umgås med folk, vara mer social helt enkelt. Bot och bättring utlovas!
 
 
 
 

Fyndat på bokrean.

2014-02-28 @ 12:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Kolor av färsk ekologisk grädde och smör av bästa klass, mumma. Pärlans Konfektyr på Söder i Stockholm har gjort en alldeles egen bok fylld med godis och bakverk, en helt ljuvlig sådan, kanske blir det till att baka lite sött i helgen.
 
 
 

Äppleskivor på tork.

2014-02-28 @ 07:03:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
De krusar sig runt kvisten längst uppe vid taket, nästan som att de kämpar för att vrida ur sig all vätska som finns däri och snart är de klara. Kanske får några hänga kvar då de är så vackra, vi får se, lite ögongodis är ju aldrig fel..
 
 
 
 

Ruggigt.

2014-02-27 @ 18:41:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Precis så som rubriken lyder kan man med ett ord sammanfatta dagens väder, lite god plockmat, varma filtar och tända ljus hoppas vi dock kan råda bot på detta. Eldstaden nedan i gäststugan är obrukbar men kanske vi får möjlighet att återställa den en vacker dag, tänk vad mysig att bjuda de övernattningsgäster som tittar förbi på en sprakande varm brasa...
 
 
 
 

Drömmar.

2014-02-27 @ 12:47:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Dörrar och fönster, magiskt vackra. Om vi någon gång blir med ruckel så är drömmen att ha både inner- och ytterdörr och precis som med fönstren skall de innersta plockas bort när våren nalkas så att fågelkvitter och dofter utan svårigheter kan leta sig in. Utan innerfönster når även solen alla skrymslen och vrår lekande lätt, och förhoppningsvis letar den sig också ända fram till kissen som tar sig en eftermiddagslur på den solvarma kökssoffan...härliga, ljuvliga ruckeldrömmar.
 
 
 
 
 
 
 
 

Vardagslyx.

2014-02-27 @ 07:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
80st nyvärpta ägg från glada hönor står åter i kylen, detta är verkligen lyx och vi riktigt frossar i omeletter och äggröror, lycka!
 
 
 

Har även hämtat 10st Sköna Hem på biblioteket vilket också känns som lyx, vardagslyx!

 

 
 
 

Torkade äppelskivor.

2014-02-26 @ 18:36:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Kärnar ur, skivar och hänger upp äpplen på en gren i fönstret, där får de torka några dagar innan de stoppas på glasburk. Gott till müslin eller bara som nyttigt godis och så vackert för ögat förstås, något för alla sinnen alltså. 

 

 
 
 
 
Vill man inte att skivorna skall mörkna så kan man doppa dessa i lite vatten och askorbinsyra, tycker dock det är vackert med patina så jag hoppar över detta :)
 

Vackra krukor.

2014-02-26 @ 12:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ytterligare en sak som ropade mitt namn hos butiken Asperum i lördags var krukan med "Karlslund" inbränt vid foten, tycker rent av att loggan var så fin att de kunde satt den mitt på istället. Det tråkiga är kanske att den inte är gjord i Karslund som man kanske skulle kunna tro, men producerad i Sverige är den och det känns ju bra!
 
 
 

Torpet.

2014-02-26 @ 07:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Åh, vad jag trivs i vår snickarbod (tänk om vi ändå kunde bo i stugorna..) denna gång var det ett gammalt bord som behövdes lite omsorg. Stålborsten nedan är helt perfekt för att ta bort färg som släppt men man får vara lite försiktig bara så att man inte skadar trät.

 

 

 

 


Pelargonerna.

2014-02-25 @ 18:59:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har de överlevt är frågan, tveksamt får nog svaret bli, hoppas gör jag dock. Nu är de i alla fall omplanterade i lerkrukor och lite dagsljus, vatten och näring piggar förhoppningsvis upp dem så vem vet..
 
 
 
 
 

Asperum Tapetserarverkstad.

2014-02-25 @ 12:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Ibland känner man sig verkligen som turist i sin egen stad och väldigt påtagligt blir det när smultronställen som Asperum dyker upp, en butik som länge legat ett stenkast från där vi bor men som jag aldrig har hört talas om, konstigt. Butiken ligger i Karlslunds ena flygel och är helt enkelt fantastisk, härlig inredning och helt underbara saker, väl värt ett besök!

 

Med hem fick en alldeles sagolik damvippa med en kaskad av eleganta fjädrar följa, helt enkelt oemotståndlig....ni vet ju hur det blir när sakerna talar till en ;)

 

 

 
 

Våra körsbärskvistar.

2014-02-25 @ 07:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Byter vatten på dem en gång/vecka och se så vackra de är, helt klart bästa tipset om man vill få in lite vår i hemmet och en gnutta försmak om vad som är i antågande!
 
 

Måndag.

2014-02-24 @ 18:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Veckans sömnigaste dag i vanliga fall, men av någon outgrundlig anledning känner jag mig full av energi, konstigt. I helgen blev det annars förutom vanligt pyssel en tur till torpet där spår i snön upptäcktes av vad vi först trodde var Varg, men efter lite konsultation av grannen som är jägare konstaterades istället att det förmodligen var Mård. Ytterligare en anledning att gilla snön som avslöjar alla dessa djur som passerar stugorna, då får man liksom chansen att närvara även om man inte var där just när de traskade förbi ;)
 

Inte så gamla men väldigt välanvända skor nedan placerade vid entrén till Ovolin, undrar även vem som slitit och nött på dessa, men det blir nog svårare att luska fram...allt har ju dock en historia..

 

 
 

Sött och gott.

2014-02-24 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Marmeladen blev väldigt god, följde dock inte receptet helt slaviskt utan smög även ner lite kanel och vaniljsocker förutom de ingredienser jag skrev om igår, vilket blev riktigt bra!
 
Grundrecept:
 
1kg Apelsiner
1st Citron
1kg Syltsocker
1tsk Citronsyra
8dl Vatten
 
Smaksätt med vad som finns hemma, det gör det hela lite personligare.
 
Apelsiner och citroner skrubbades noga och fick sedan puttra på spisen i 40min tillsammans med vattnet, därefter blandas socker i varsamt samt den krydda man vill smaksätta marmeladen med (ingefära, anis, kanel, vaniljsocker, eller kanske rent av lite chili eller lime) låt sjuda 10min. Häll över lite marmelad i en skål och blanda i citronsyran och vänd sedan ner detta i kastrullen, låt koka 15min till. Fyll upp på rena och varma glasburkar - Klart!
 
 
 
 
 
 
Man kan om man vill dubbelkolla konsistensen hälla upp lite marmelad på en tallrik som ställs in i kylen några minuter, dra sedan med skeden genom marmeladen, om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars fortsätt koka marmeladen och gör ett nytt prov 
 
Dagens tips - kärnorna bidrar till konsistensen så lägg dem i en tesil och låt dem koka med, då blir det också väldigt lätt att plocka bort dessa då allt är klart :)
 

Almanacka.

2014-02-24 @ 07:20:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En gammal almanacka hittades för några år sedan då golvet lades på vinden, väl bevarad med små anteckningar i. Våra torparstugor må vara små till storleken men oj vilka stora överraskningar de bjuder på.
 
 
 
 
 
 
 

Söndag.

2014-02-23 @ 14:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Citroner, apelsin, ingefära och anis ska få puttra på spisen en stund och bli till en god marmelad, mumma!
 
 
 

Körsbärskvistarna.

2014-02-22 @ 10:41:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Titta, de blommar trots deras mörka och undanskymda placering, det hade jag definitivt inte förväntat mig men absolut hoppats på. 
 
 
 

Instagram.

2014-02-22 @ 07:31:21 | Postat i: Instagram
Kommentarer (0)
Alla dessa brev som hittats i torpet, skrivna med omsorg, vackra och välformulerade, skall införskaffa en fin pärm klädd i tyg och samla dem alla där i. Det var länge sedan jag själv skickade ett handskrivet brev, alldeles för länge.
 

Även om jag i mångt och mycket är mer förtjust i hur det var förr så vill man ju ändå hänga med i utvecklingen. Det tog lite tid innan jag förstod hur allt fungerade dock, men nu tror jag bestämt att poletten trillat ner, så vill ni följa oss på Instagram heter vi alltså soldatrymansstugor.

 

 
 
 
 

Vitt på marken.

2014-02-21 @ 18:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Snöflingorna faller tungt i det milda väder som råder och mängder av blötsnö samlas på gator och torg, lite svårt att ta sig fram men annars väldigt vackert. Passerade försäljaren av vårblommor och lökar i morse som tappert kämpade för att få vagnen på plats och tror nog det är många med mig som undrar vart våren tog vägen, man glömmer lätt att vi ännu ej passerat februari..
 
 

Velar.

2014-02-21 @ 12:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi hade ju funderat ganska länge på vad som gömde sig under innertaket och masonitskivorna i torpet då dessa revs ner lite impulsivt i höstas, vilken tur att det var just höst och att vi nu har haft vintern på oss att klura på kulörer och färgval och vad glada vi blev för den pärlspont som låg gömd där bakom. För mig är alltid januari och februari väldigt lugna månader och just i år visar det sig genom att lusten för att också riva de andra taken växt sig allt starkare, dock säger mig förnuftet att ett sådant projekt är mångt mycket större än vad jag någonsin kan ana...men jag är så sugen. Vore det inte ett alldeles ypperligt tidsfördriv i mars innan odlings- och målarsäsongen kommit igång så säg?!
 
 
 

Ruckel.

2014-02-21 @ 07:25:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Tänk att få restaurera och åter väcka själen i detta vackra gamla timmerhus, dessvärre verkar det som om många av stockarna gått förlorade. Ruckel som detta väcker alltid mitt intresse, vem har bott här och varför har man låtit förfallet gå så långt...
 

Bilder från Hemnet Forsa, Byberg 221.

Tapetpussel.

2014-02-20 @ 18:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Gamla vackra tapeter har hittats lite här och var under våra restaureringar i torpen genom åren och nu är det dags att de får glänsa och visa upp sig tycker jag bestämt. En fin gammal ram har inhandlats med ett helt ljuvligt glas, nu gäller det bara att pussla ihop bitarna och hänga upp underverket.
 
 
 

Cykel.

2014-02-20 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Den har stått orörd länge nu, men igår tyckte jag minsann att det var dags att lufta den lite och trampade glatt iväg till jobbet. I morse var det dock vitt på marken igen så nu får cykeln vila sig i form tills nästa gång vi får barmark och med tanke på det milda väder som råder torde detta inte dröja särskilt länge.
 
 
 

Nacka Byggnadsvård.

2014-02-20 @ 06:49:00 | Postat i: Renovering
Kommentarer (1)
Vilken butik, förmodligen den bästa jag besökt vad gäller byggnadsvård. Qvesarums butik i Skåne blev både jag och Erik besvikna på, kanske hade vi helt enkelt för höga förväntningar, jag vet inte. Gyllenhaks Byggnadsvård i Moholm kommer vi absolut åka tillbaka till, kan varmt rekommenderas. Gysinge behöver inte nämnas, så heller ej Ovolin, trevliga ställen. Byggfabriken i Gamla Stan var en liten butik men hade ändå lyckats klämma in en hel del, en eloge till dem. Men Nacka Byggnadsvård, tveka inte inte, åk dit!
 
 

Mer snö..

2014-02-19 @ 18:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Yngsta dottern som sitter på tåget hem rapporterar att gatorna är alldeles vita en bit här ifrån, snön är i antågande med andra ord. Annars tycker jag att man blivit överöst med vårtecken de senaste dagarna så tanken på mer snö känns lite främmande, med å andra sidan har vi ju inte passerat februari än..
 
 

Tapeter.

2014-02-19 @ 12:54:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Handtryckta, helt underbara. Man kan ju trycka sina egna tapeter om man nu mot förmodan skulle få lite tid över, tål att tänkas på, om inte annat så får man väl helt enkelt ta sig tid...och lära sig. Det får nog i så fall bli en enklare variant än de nedan dock.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Laster.

2014-02-19 @ 06:57:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Någon köper skor, andra lägger pengarna på teknikprylar och jag är sedan många år tillbaka hopplöst förälskad i gammalt linne, varhelst jag finner en låda med lump så är det där jag fastnar. Bra vore ju också om det fina linne som inhandlas även användes, men här blir det svårt och Erik ställer allt som oftast frågan vid val av ny handduk om det är en som får nyttjas eller ej....måhända är man lite knasig, men visst är det vackert..

 

 

 

 


Bestämmelser.

2014-02-18 @ 19:05:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)

Det finns väldigt många lagar och regler att följa när man bygger ett hus, vilket naturligtvis är jättebra, det som är mindre bra är att dessa även gäller för flytt av gamla hus som då också ses som en nybyggnation. När man börjar fördjupa sig om hur det skulle fungera i praktiken vill man nästan börja gråta, att renovera de vackra fönster som nu finns i rucklet skulle förmodligen inte godkännas av de energivärden som måste uppfyllas, här är det dock otänkbart att sätta in aluminiumbeklädda sådana vilket verkar vara väldigt vanligt idag så detta måste alltså bara gå att lösa, än vet jag dock inte hur. När vi sedan kommer till frågor om isolering så faller det naturliga valet på mossa som förutom att den är gratis också är mögelhämmande. Tilläggas kan att mossa inte innefattas av Allemansrätten, man måste alltså fråga markägaren eller leta på en återförsäljare. Dock finns det självklart regler och lagar även här som ska följas och ibland undrar jag om man verkligen tänker längre än näsan räcker, mycket gammal kunskap ser ut att ha gått förlorad och sunt förnuft verkar glömts bort när man utformat det regelverk som tillämpas idag. Slutsatsen blir att förvirringen och frustrationen i ämnet växer i takt med att kunskapen ökar.

 

 
Bilden är tagen på Antikmässan i helgen där flera företag förespråkade gamla traditioner, dessvärre minns jag ej namnet på denna.

Tisdag.

2014-02-18 @ 12:43:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)

Sångsvanarna har landat vid Tysslingen, trädgårdsförvaltningen har tagit fram lövblåsen och vi har barmark i hela stan. Frökatalogerna jag skrev om härom dagen blev aldrig beställda men nu ska jag minsann göra slag i saken, tänk att det äntligen känns som om det är dags att planera lite trädgårdsland :)

 

 

 


Torptider.

2014-02-18 @ 06:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Sol och klarblå himmel, nästan så att jag känner ovana av att kisa när strålarna möter mitt vinterbleka ansikte, så härligt. I takt med att de ljusare dagarna blir fler och fler har vi så smått börjat att planera våren och försöker att flika in lite semesterdagar här och där, snart torptider med andra ord, längtar! 
 
 

Drömmar.

2014-02-17 @ 19:49:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Någon kanske undrar vad det är för ruckelsvammel som då och då dyker upp i bloggen så jag skapade en egen kategori i menyn till höger för detta så att man lite enklare får en inblick i vad det handlar om. Vi har med andra ord en dröm om att åter väcka själen i ett gammalt hus som länge stått övergett. Det är dock många pusselbitar som skall falla på plats så vi samlar på oss kunskap och läser all litteratur vi kan komma över för att vara ordentligt rustade om drömmen någonsin skulle bli sann. Projekt som dessa måste få ta tid, så vi väntar, längtar, förkovrar oss och hoppas.
 
 
 
 

Snödroppar.

2014-02-17 @ 12:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Små, små gröna tuvor med vita knoppar tittar upp lite här och var i torpet, nu gäller det att verkligen gå försiktigt och titta vart man sätter fötterna.
 
 

Kväll.

2014-02-16 @ 22:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Hela familjen samlad, alla ljusen tända, chai i största muggen o raggsockor på, kan man stanna tiden nu måntro..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Färg.

2014-02-16 @ 19:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Stryker falurött på en gammal träram som nu troligtvis haft himmelens alla färger och penslar lite guld utmed kanten för en gnutta flärd och glamour. Dock inte för mycket, det skall bara anas, knappt synas, det där lilla extra.
 
 
 

Söndag.

2014-02-16 @ 15:00:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tog en lång sovmorgon med kaffe i sängen och läste ut Stora Byggnadsvårdsboken, nästan lite sorgligt, tur att vi har fler! Sen blev det frukost med gott bröd, bacon och äggröra, efter en sådan start på dagen är man redo för nästan vad som helst :)
 
 

Lördag.

2014-02-15 @ 19:06:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Måste säga att samtliga förväntningar infriades på mässan idag, där fanns verkligen något för alla, hit kommer vi definitivt återkomma. Det roligaste var nog faktiskt att man kunde fynda riktigt rejält om man ville vilket jag inte alls hade räknat med. Ett par skåp och några slagbord ropade efter oss och ville följa med hem, men de fick vackert stå kvar...vilken tur att vi inte hade släpkärran med oss!
 
 

Sthlm.

2014-02-15 @ 07:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Idag blir det en tur till Antikmässan i Stockholm, spännande är bara förnamnet. Det var kommers igår på torget vill jag lova, man kan tycka vad man vill med Alla hjärtans dag, att det är ett kommersiellt jippo osv, jag väljer att se det som ännu en bra anledning att uppmärksamma dem man håller av och tycker väldigt mycket om.
 
 
 
 
 

Ovolin.

2014-02-14 @ 18:58:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det finns några få butiker som bara måste besökas med jämna mellanrum, det tror jag bestämt att jag skrivit om tidigare. Det som lockar mest hos Ovolin är den magiska atmosfären, försvann inte helt oväntat i en trave med gamla handtryckta tapeter, ett paradis för en färg- och mönsterbildande som jag. Kikade också på knoppar till köket då de under februari har 15% rabatt på dessa men hittade inga som passade ett modernt kök som ropar efter lite mjukare former, de var antingen för stora eller för små. Men för er andra - åk dit om ni är på knoppletarjakt! Något annat som jag kan tipsa om nu när jag ändå har ångan uppe är deras glaskaraffer, väldigt vackra och prisvärda, bra som present om man ska på kalas och har idéetorka. De är också väldigt ruckelvänliga...karafferna.
 
 
 
 
 
 

Alla hjärtans dag.

2014-02-14 @ 12:43:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Försöker efter bästa förmåga rå om mina hjärtan, hela tiden och väldigt ofta, det blir gärna så när man håller av och tycker om väldigt mycket. En alldeles enorm ruckellängran har annars börjat smyga sig på, önskar efter bästa förmåga stävja och råda bot på denna genom att förlora mig i allehanda Byggnadsvårdsböcker men det verkar inte hjälpa snarare tvärt om. Förmodligen och troligtvis är enda botemedlet att styra kosan dit hän, vilken tur att det snart är helg.
 
 
 
 

Torsdag.

2014-02-13 @ 18:25:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu har de farit vidare med packning liknande ett flyttlass. Tror minsann att vi han med allt jag hade hoppats på, i alla fall att kramas och äta semla vilket trots allt var det viktigaste!
 
 
 
 

Semlor.

2014-02-13 @ 12:41:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Underbara fluffiga små bakverk fick igår avsluta kvällen, mumma. Att samlas kring köksbordet med var sin semla och stora välfyllda temuggar, att vara tillsammans med dem man saknat och längtat efter så länge, att bara njuta av varandras sällskap och lite sött är ett bra avslut på en onsdag, bättre finns nog faktiskt inte.
 
 
 
 

Barnen.

2014-02-13 @ 07:10:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
När man inte har möjlighet att komma hem så ofta, när man bara mellanlandar en kort stund för att sedan hasta vidare till nästa ställe måste man få skämmas bort lite, eller mycket...
 
 

Hjälmaren.

2014-02-12 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Sjön ser nästan trollsk ut där den omsluts av skogen utmed strandkanten, väldigt vackert, varje årstid har definitivt sin tjusning.
 
 
 
 

Tick tack tick tack..

2014-02-12 @ 07:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Försiktigt möter den mig i hallen när jag kommer hem efter jobbet, håller mig sällskap när jag borstar tänderna på morgonen och om jag mot förmodan skulle vakna på natten så viskas det nästan ljudlöst att än är det inte riktigt dags att gå upp. Förmodligen kommer barnen att varsamt stoppa pendeln då de kommer hem för ljudet kan vara smått påträngande för de som inte är vana, men det gör inget för vår Amerikaklocka är vacker både med och utan tick tack. 
 
 
 
 
 Den är också väldigt ruckelvänlig utifall någon mot förmodan skulle undra ;)
 

Ris.

2014-02-11 @ 12:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Några karga kvistar från ett körsbärsträd står på en byrå i köket, förhoppningen är att de om några veckor skall stå i full blom, risken är nog dessvärre att denna uteblir då de placerats lite undanskymt och mörkt. Tänk om man hade ett stort bonnkök där Mårbackapelargoner trängdes i fönsterbänkarna och där karga kvistar från allehanda träd fick breda ut sig precis så mycket de ville, utan att tuktas, ansas och beskäras, det vore nå´t!
 
 

Längtan.

2014-02-11 @ 06:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
De hänger där så rart i ett litet snöre, dinglandes fram och tillbaka i fönstret och påminner om tider som varit. Snart kommer de hem på blixtvisit på väg till skidbackar längre upp i landet och då skall jag passa på att hålla om dem länge, tala om hur saknade och efterlängtade de är och hur mycket jag älskar dem, underbara älskade barn.
 
 
 
 
 

Husdjur?

2014-02-10 @ 18:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Något/någon mumsar och äter på vår lilla gäststuga och det tycker vi förstås att den eller de ska upphöra med omedelbums! I värsta fall kanske vi måste byta en del av stocken men så illa hoppas vi inte att det är. Om man skall se det positiva i eländet så är det väl att vi i så fall får användning för all litteratur vi begrundat och läst om just detta..
 
 
 
 

Torpet.

2014-02-10 @ 12:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Blekta smörblommor hänger kvar i fönstren sedan i somras, inte så smart kanske med tanke på mössen som säkerligen ser detta som en god delikatess. Anade ett och annat spår efter dem och måste köpa en ny muspipare även till detta hus då de gamla vi har här verkar ha gjort sitt. Annars såg allt ut som vanligt, fåglarna var mätta då mat fanns kvar och stugorna ligger än så länge i rofylld vintervila, men inte så länge till :)

 

 

Söndag.

2014-02-09 @ 10:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En fängslande bok, kaffe och lite ljuv mysik i bakgrunden, blir svårt att stiga upp ur sänghalmen idag känner jag. Kokade lite äppelkräm igår som nu svalnat, möjligtvis är längtan efter att provsmaka denna det enda som kan locka mig ur bingen denna morgon...härliga helg.
 
 

Choklad.

2014-02-08 @ 18:06:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Den har stått i skåpet sedan i julas, Aladdinasken, och liksom bidat sin tid. Nyss hemkommen från torpet kände jag dock att det var dax, tömde hela kartongen i en stor skål och bäddar ner mig under vackraste täcket med bästa boken. Här blir jag nog sittande ett tag :)
 
 

Snöre.

2014-02-08 @ 14:11:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Rökelser och luktljus i all ära, men det finns dofter man inte kan återskapa på konstgjord väg, såpskurat golv, en nytänd brasa, nyhuggen ved osv. Tjärat snöre är ett annat exempel vilket därför måste förvaras på ett alldeles speciellt ställe, väl skyddat och väldigt nära så att man kan snusa på det när helst andan faller på, förstår ni vad jag menar...
 
 
 

Köket.

2014-02-08 @ 07:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ett stort bondkök, spröjsade fönster över arbetsbänken, fotogen- och skomakarlampor, slagbord och köpmandisk med oändligt många lådor som egentligen inte är så praktiskt men uj vad rart. När vi innan jul flyttade till en mindre lägenhet i stan var läget helt omvänt, mindre kök, färre skåp och få arbetsytor, men oj vad vi trivs, här kan vi bo länge. I alla fall tills drömmen om det stora bondköket besannas :)
 
 

Helg.

2014-02-07 @ 18:21:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har bunkrat med tidningar från bibblan och ser framför mig en helg som är helt oplanerad. En tur till torpet för att hugga ved pratade Erik om, jag föreslog korvgrillning, en promenad blir det definitivt och sovmorgon såklart, långa sådana.
 
 
 
 
 
 
 
 

Färg.

2014-02-07 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Att jag älskar mörka färger, höst och vinter har jag berättat om tidigare, tycker våren är lite stressig och sommaren är fylld med alldeles för många måsten. Sommartid i torpet finner jag dock någon slags ro, där kan jag försvinna bakom en vägg med pensel och rödfärg eller svinga mig upp mot en omålad nock på en vajande stege där ingen kan nå mig, fantastiska torp! Sprang dock in i blomsteraffären på lunchen och möttes av en färgkavalkad utan dess like och kände då som med tystnaden att jag saknar blommor och färg oändligt mycket mer än jag kan påminna mig att jag gjort tidigare, så må hända har längtan efter vår och ljusare kulörer ändå blivit en aning större. Kanske skulle man beställa hem en frökatalog och börja planera lite rabatter och trädgårdsland eller också bara för bläddra i och drömma sig bort för en stund.
 
 
 
 
 

Krukor som länktar efter blomster.

2014-02-06 @ 18:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Pelargonerna i förrådet ropar förgäves efter vatten och ändå glömmer jag alltid att ta med detta, blir  lika ledsen varje gång när jag ser hur sorgsna de ser ut. Våra fina underbara pelargoner som blommade så rart i somras och sköttes minutiöst med vattning och näring, jag är hopplös. Ska fara förbi ikväll och göra ett försök till återupplivning, prata med dem, ge dem lite vatten och berätta att jag tänker på dem, vem vet det kanske hjälper..
 
 
 

Våren.

2014-02-06 @ 12:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu tror jag minsann att den är på gång, våren. Fåglarna utanför fönstret kvittrar ikapp på morgonen så jag väcks innan klockan ringer, tror också bestämt att det är lite ljusare ute. Visst, vi har säkert en bra bit framför oss innan ljumna vindar fyller dagarna och solen värmer utmed en vägg som ligger gömd i lä, men ändå, den anas så smått :)
 
 

Ljud.

2014-02-06 @ 07:11:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I torpet är det knäpptyst om kvällar och nätter vilket man ibland kan längta efter när man som vi till vardags bor mitt i stan. Stjärnklar himmel och fågelkvitter utan motorljud är kanske inget man tänker på just för att man är så van, men i torpet blir tystnaden väldigt påtaglig. Det är inte förens jag upplever den och påminns om den som jag inser hur saknad den faktiskt är.
 
 
Jordkällaren ovan ligger så rart i skogsbrynet, till sommaren gömd i all grönska och som nu nästan begravd i snö.

Godis.

2014-02-05 @ 17:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Alla som känner mig vet att jag är fullständigt hopplös i köket, baka vanliga bullar kan jag göra men inga större utsvävningar alltså. I julas kom jag dock över ett godisrecept som jag bara måste dela med mig av. Godiset är inte speciellt juligt varför det passar bra hela året runt, smakar lite kola men man slipper kladdet och kulprovet, kan helt enkelt inte bli bättre, så håll till godo :)
 
4st Mars bars
90g Smör
50g Rice Krispies
 
Ta en kastrull och värm mars och smör på svag värme, ta av kastrullen från plattan när allt har smält och blanda i Rice Krispies. Klicka ut små högar på smörpappersklädd plåt och hysta in i kylen tills de stelnat = klart. Om  man tar bort den lilla stund som godbitarna skall stå och svalka sig så är tillagningstiden ca 7min, snabbt, gudomligt gott och alltså helt omöjligt att misslyckas - ett recept i min smak!
 
 
 

Foton.

2014-02-05 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har under en tid gått och klurat på en tavelvägg hemma där bilder på nära och kära blandas med litografier. Otaliga vackra och personliga sådana har jag skådat genom åren, det jag dock bävar för mest är om jag inte skulle få den där rätta känslan om ni förstår vad jag menar och så då gud förbjude om ramarna skulle hamna snett, hua. Samlar just nu på foton av far, farmor och farfar, morfar, mormor med syster och så lilla jag och mamma, Eriks släkt ska självklart också vara med. Några passepartouter saknas och ett glas i en ram ska bytas ut sedan är det bara att spika upp. Blir resultatet lyckat kommer bildbevis i annat fall glömmer vi detta inlägg - Okej :)
 
 
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ting.

2014-02-05 @ 07:22:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Kanske helt obetydliga och osynliga för några men en dröm i design och form för andra, en flasköppnare, en vardagsdetalj, något man bara plockar upp ur lådan för att sedan snabbt lägga tillbaka. Öppnaren nedan som Erik smitt ligger i ett kaos av obetydliga köksredskap men skillnaden är att den ser mig och jag ser den varje gång lådan öppnas. Ja, lite knasig kanske man är, men det här med att omges av vackra ting ger en glädje när man minst anar det och som mest behöver det.
 
 
 
 

Färg.

2014-02-04 @ 18:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har man tappat bort mig och undrar vart jag håller hus så skall man som första alternativ leta där det finns färg och penslar, här är nämligen chansen störst att ni hittar mig. Jag vet inte vad som gör det så fängslande men för mig är färg meditativt, jag tappar både tid och rum. Med andra ord kommer det inte bli några som helst problem att renovera fönster, måla panel eller vad som helst där det finns en pensel inblandad i ett eventuellt kommande ruckelprojekt. För tillfället går det dock inte att måla i torpet då det är för kallt och något ruckel finns ju inte vilket innebär att vår lilla lägenhet och allt däri konstant ligger i farozonen för att få sig en omgång av penseln, jag försöker dock lägga band på mig men jisses vad svårt det är. En liten ram fick igår lite rött på sig, elementen i sovrummet fick lite vitt på skavda ställen, likaså skåpet i hallen...ett ruckel, en dröm, en pensel och lite färg, vad mer kan man någonsin behöva. Jo, några hönor kanske :)
 
 
 

Nya vantar.

2014-02-04 @ 12:37:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
När någon bryr sig om. När någon ger av sin tid. När någon också med omsorg knyter ett litet paket och därtill viker ett litet hästhuvud av finaste papp för att denna någon vet att mottagaren är galen i just dessa. Ja, då blir man rörd, rörd och alldeles varm. Tack Susanne, din omtanke värmer nu både händer, själ och hjärta.
 
 

Vinter i Torpet.

2014-02-04 @ 07:14:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Rått och kallt till trots så är det ändå väldigt mysigt i våra små stugor. Mössen har lyckligtvis hållit sig på avstånd i år vilket måste bero på den nya "piparen" som ger ett gällt och envist ljud ifrån sig, verkligen outhärdligt så jag förstår de små liven, förhoppningsvis har de funnit någon bättre plats att husera på.
 
 
 
 
 

Förvaring.

2014-02-03 @ 12:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har glömt att visa den lilla lådan som härom dagen haffades i farten när jag passerade Bobinen, den som skulle bli så bra till tidningar, vilket den också blev, himla bra faktiskt.
 
 

Drömmar.

2014-02-03 @ 06:58:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Att mötas av den mjukaste av mular och en vänlig blick under en stor kalufs till pannlugg kan få vilket hjärta som helst att smälta, lägg där till en stor portion ödmjukhet och ett stort gott hjärta så har allt detta förpackats i denna lurviga varelse. Får fortfarande efter alla dessa år ibland nypa mig i armen - tänk att han faktiskt är vår!
 
 
Tror om jag inte minns helt fel att han som unghäst skall ha varit körd med vagn. Tänk om man i den bästa av drömmar också någon gång i framtiden skulle kunna köra lite timmer i skogen, åka kålryss med bjällerkrans och facklor till julottan, kanske plöja en liten åkerlapp....ja, vilken dröm det vore...
 
 

Tak.

2014-02-02 @ 16:05:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Djupt försjunken i Stora Boken om Byggnadsvård, inte visste jag att våra fina takrosetter i gips främst kom till för att förhindra bränder orsakade av fotogenlampan som hängde strax under, inte bara en vacker dekoration alltså som jag trodde utan även nödvändig för att inte hela gårdar skulle brinna ner vilket just var väldigt vanligt vid 1800-talets slut. Underbar bok, välskriven med härliga bilder, läs den!
 
 

Söndag.

2014-02-02 @ 11:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Försöker att kurera mig så gott det går och med tanke på sällskapet så ser det ut att kunna ta lite tid. Skurgolv, trasmattor och emaljerade gamla kar, ja, risken är stor att jag blir kvar här ett tag.
 
 
 
 

Snö.

2014-02-02 @ 07:33:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Blir barnsligt glad över alla vackra små flingor som sakta singlar ner från skyn och gör staden vacker som en saga, det får gärna komma ännu mer, hur mycket som helst faktiskt.
 
 

Förkyld.

2014-02-01 @ 15:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ligger i sängen omstoppad av Erik som kommer med the och hostmedicin, är lite ynklig idag med en hoper baciller i kroppen som lever rövare. Följde dock med till torpet för att mata fåglarna men nu tror jag minsann att jag förblir nerbäddad resten av dagen. Halstabletter, snorpapper, en hög med täcken och ett lass böcker till sällskap - inte så tokigt alls faktiskt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0