Virrvarr.

2014-01-31 @ 18:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Huller om buller i en enda röra står de där lätt tillgängliga för den som är i färd med att kocka i köket, men sänker man blicken lite ser man den finaste av krukor och istället för att då se kaoset blir man bara väldigt lycklig. Det är viktigt att omges av saker man tycker om, långt mycket viktigare än många kanske tror.
 
 
 
 
 
 

Färgkaos.

2014-01-31 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Då Erik var och spelade i Stockholm under förra helgen passade ju jag på att måla lite möbler, inte för att detta inte kan göras då han är hemma men det blir liksom lite mer svängrum i vår lilla lägenhet om man bara är en person som skall kryssa mellan allt nymålat. När jag ändå hade ångan uppe fick också väggarna i hallen sig en släng av vitt, även vardagsrum och kök fick en gnutta färg på skavda ställen. Resultatet blev "ljust och fräscht" som Lindström & Schyffert skulle sagt ;)
 
 
 
Som färgnörd ut i fingerspetsarna vill jag varmt rekommendera kulören ovan om ni någon gång skulle måla något i vitt, ställ inga frågor, bara köp, ni kommer inte bli missnöjda!
 

Date.

2014-01-30 @ 17:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Sprang in på Bobinen som hastigast under lunchen och fick med mig en trälåda av bara farten, den blir bra som förvaring till alla tidningar och eventuella erbjudanden som man inte omgående stoppar i pappersinsamlingen :) Dessvärre var det inte bara den vackra lådan jag fastnade för utan även skönheten nedan, skickade att mms till Erik och nu har vi en date på Bobinen efter jobbet - undrar just vart detta ska sluta?
 
 
 

Lite nostalgi.

2014-01-30 @ 12:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Barnen är för länge sedan utflugna och det tog nästan hela årets första månad innan jag bestämde mig och gjorde slag i saken, men nu hänger den där, almanackan. Vissa saker växer man helt enkelt inte ifrån...
 
 
 
 

Onsdag.

2014-01-29 @ 21:05:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det bästa med att ha frossat i raggmunk är att det oftast finns lite rester kvar att värma dagen därpå :) Har tänt lite rökelser, hämtade ett stort lass med gårdagens, virat in mig i filtar och väntar på att Erik ska komma hem, risken finns dock att raggmunken tar slut om han dröjer allt för länge....mumma!
 
 
 
 

Kärlek.

2014-01-29 @ 12:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det stoppades strumpor och lagades raggmunk hemma hos oss igår och jag kan villigt erkänna att jag inte var inblandad i något av dessa hantverk. Tänk att efter ett kallt stallpass få komma hem till raggmunk och nystoppade sockor, det är kärlek det!
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Ludd.

2014-01-28 @ 12:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jo, men visst fick ett litet skinn följa med hem från Hindersmässan i helgen, inte ett stort dock utan ett litet som passar så där alldeles lagom på en gammal pinnstol. Hittade till min stora lycka Gotländsk ull från långhåriga tackor och baggar som i detta nu strövar fritt på hedarna, för fåren är klippta och därefter har man alltså tovat ullen till önskad storlek. Måste erkänna att just känslan av att ullen bara är klippt och att fåren i detta nu har det väldigt gott (enligt ägaren) är mycket tilltalande.
 
 
 
Tilläggas kan att Erik har nämnt att kvoten vad gäller skinn snart är full. Har man dock ett ruckel i sina drömmar så är dessa lurviga ting ett definitivt måste, man kan helt enkelt inte ha för många skinn i ett gammalt hus så jag fortsätter mitt samlande som också håller drömmen högst levande  :)
 

Hmm.

2014-01-27 @ 12:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Kan inte riktigt bestämma mig för om mitt hemlagade Bregott blev så bra, en bismak av rapsoljan smög sig på vilket inte var helt otäckt men kanske inte heller i fas med vad mina smaklökar uppskattar. Möjligtvis blev det också lite för salt. Frågan jag ställer mig nu är om man kan använda vanlig matolja som inte smakar något för att få bort inslaget av raps? Väldigt fint blev det i alla fall när det hälldes upp i små glasburkar och det är ju faktiskt halva nöjet, ögonfröjd.
 
 
 

Söndag.

2014-01-26 @ 09:47:49 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Igår var en produktiv dag, tavlor och speglar hittade hem, köksbord och stolar målades och fick en mjukare ton av vit, en tur till mor för lagning av en gammal bokhylla bockades av, hästen reds och Hindersmässan besöktes - en dag full av aktiviteter helt enkel. Kärve och späck till fåglarna inhandlades också och en tur till torpet klämdes in, dock var det lite kyligt så besöket blev inte så långvarigt. Nu lite mer kaffe sedan tror jag minsann att jag ska försöka mig på att göra eget Bregott som jag skrev om häromdagen, därefter får det bli en tur till Posten med små paket som skall på vift neråt genom landet :)
 
 
 
 
 

Upp och igång.

2014-01-25 @ 10:08:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Efter en kopp the i sängen talade kroppen om att den också ville ha lite kaffe så så fick det bli. Eftersom man kvicknar till vare sig man vill eller inte av att mala detta i en liten kvarn (styrkepass) kunde jag inte bara sitta still och vänta på att vattnet sedan skulle koka så jag passade på att spika upp vårt senaste fynd. Tipsade ju sist om Kupan men Myrorna i stan är inte att förglömma, igår fick en rar gammal spegel för några tior följa med hem vilken hittade och fann sin plats omedelbums - vilken sakletarlycka :)
 
 
 
 
 
 

Sovmorgon.

2014-01-25 @ 08:30:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Att vakna efter en god natts sömn, treva efter raggisarna under täcket och när de är på plats mjukt hasa sig ut i köket för att välja mellan de godaste av théer är en bra start på dagen :)
 
 
 
 

Fredag.

2014-01-24 @ 12:37:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det är inte bara på Hindersmässan som man kunnat göra både kap och klipp under veckan som gått, affärerna är inte sena med att hänga på och detta i kombination med att det nu är rea på rean gör ju att fyndchanserna ökar drastiskt. Kupan (Röda Korset) har tex 50% rabatt på allt under marknadsdagarna, ett hett tips från mig till alla sakletare, visst allt är inte jättevackert eller ens andvändbart men man får sålla lite, lyfta på högarna och titta lite bakom allt bråte. Tårtspaden nedan hittade jag i en hög av nysilver för 12 riksdaler, så bedårande söt med sitt ovanligt stora blad, lite oproportionerlig kanske men det gör den bara ännu charmigare. Dagens tips - Gå dit!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hallen.

2014-01-23 @ 12:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

En bättre bild på hatthyllan utlovades häromdagen så håll tillgodo, precis lagom lång och bred. En skohylla och en spegel skall också inhandlas, vill helst ha en spegel med gammalt glas och facetterade kanter, Myrorna har några men ramarna till dessa var lite för nötta för att få följa med hem. Det kommer fler. Skohylla däremot vet jag inte alls hur den ska se ut, kanske en sockerlåda på hjul eller möjligtvis en i sekelskiftsstil. Fast när jag nu funderar så tror jag ändå att en vanlig lite smalare byrå utan lådor och dörrar skulle passa bäst och sluka mest..hm, vissa saker går helt enkelt inte att stressa fram utan faller på plats när man ser föremålet i fråga. Fortsättning följer.

 

 
 
 
 

Marknad.

2014-01-22 @ 12:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En söt doft av karamellar gjorde mig sällskap i morse på väg till jobbet, det bakas munkar, tunnbröd knådas och mjuk sockervadd lockar förföriskt - det är Hindersmässa i stan. Julbelysningen som nu annars brukar vara släkt lyser nästan sagolikt över torget och fåglarna kvittrar ikapp med Vild-Hasse som redan i ottan kränger korv till passerande. Något jag alltid fastnar för är stånden med fårskinn, ett lockigt långhårigt från Gotland får gärna följa med hem, lite brända mandlar kommer absolut att inhandlas och kanske ett vackert stenugnsbakat bröd, för just vackert bröd är nästan lika svårt att motstå som ett lockigt Gotländskt fårskinn.
 
 
 

Drömmar och eget smör.

2014-01-21 @ 12:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Virkade filtar, omaka tallrikar, små guldramar med motiv från svunna tider och en klocka som stillsamt viskar i takt med hjärtslagen, drömmen om allt detta och ett ruckel att rå om där ingen satt sin fot på väldigt länge är högst närvarande. Just nu försöker jag förkovra mig i allehanda linoljefärger, hur man blandar, behandlar underlaget och målar med dessa, tekniker om hur man plockar ner ett timmerhus och dokumenterar allt för en återuppbyggnad skall också läras in, här har Erik ett enormt försprång men jag är snart ikapp!

 

Bra mattips delades annars i helgen när vi var uppe och hämtade ägg i de trollska skogarna, bla ska jag prova att blanda eget Bregott, har googlat lite och hittat följande:

 

250 g  ekologiskt smör. 1 dl kallpressad rapsolja, ekologisk. havssalt, ca 2 nypor (1 dl kranvatten)Allt ska vara rumstempererat! Vispa smör med raposlja med elvisp, (häll i vatten och vispa lite till), salta med havssalt! Nu är det bara att hälla upp i bytta/glasskål och förvara i kylskåp. Underbart att umgås med mäninskor som i alla år brukat jorden och varit självförsörjande på det mesta - Vilken kunskapsbank!

 

Även torpet besöktes under söndagen där fåglarna ratat det osaltade smöret så vi köper med riktig svål till nästa helg istället, både billigare, naturligare och mer omtyckt!

 

 
 
 

Måndag.

2014-01-20 @ 12:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Efter kopiösa mängder med kaffe på förmiddagen så kvicknade kroppen till. Min summering av helgens begivenheter är annars att det tar på krafterna att vara social, kanske får det dröja ett tag till nästa gång med tanke på sviterna som följde - hua! Vårfåglar kvittrar annars glatt när jag på raska ben traskar iväg till jobbet om mornarna, julskyltningen är nerplockad och lite ljusare tycker jag allt att det blivit på eftermiddagarna, eller är det kanske bara snön som lyser upp i mörkret och längtan efter vår som avspeglar sig. 

 

Hade hoppats att askarna nedan skulle varit med på rean hos AnyDay som nyss avslutats, men inte då - attans också!

 

 

Söndag.

2014-01-19 @ 20:48:39 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Helgen avslutades med en tur djupt in i snötäckta trollska skogar för att hämta de finast ägg som tänkas kan från hönor som har det så gott att man blir alldeles varm i hjärtat. Tänk att själv en dag få ha en Agda, Hilda och Gullan som ivrigt badar och sprätter runt i rabatterna och klokt spatserar omkring i omgivningarna för att inspektera ägorna, vilken lycka! Hur många ägg fick vi med oss hem då - 72st!!! 
 
 
 
 

Fredag.

2014-01-17 @ 12:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I kväll väntas lite social samvaro och en svängom på Ritz, skall bli riktigt trevligt. Tog ett snabbt kort på hyllan i morse, ett mörkt sådant men en liten skymt i alla fall så håll till godo. Helgen är annars fullbokad, i morgon blir det en tur till "rucklet" för att försäkra oss om att detta mår bra, vi har även en vän med oss som har erfarenhet av gamla hus och hur man om drömmen skulle gå i uppfyllelse flyttar dessa. Torpet skall också besökas och fåglarna matas. Lite gott i goda vänners lag väntar på lördag kväll, middag hos mamma på söndag och hämtning av ägg från hönor som har det så gott som hönor ska ha får avsluta söndagen. Önskar er alla där ute en härlig helg med mycket snö, kyla, levande ljus och varma filtar.
 
 
 
 
 
 
 
 

Hyllan.

2014-01-16 @ 12:27:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Små lyktor utplacerade lite här och var utanför butikerna möter mig på vägen hem från jobbet, tänk vad lite som behövs för att lysa upp i mörkret. Den omtalade hatthyllan kom upp igår efter lite klurande, inte helt enkelt för Erik som kliade sig i huvudet flera gånger, men nu sitter den där. Bilder kommer, behöver bara lite dagsljus för att kunna ta dessa, håll ut.

 

 

Mer snö!

2014-01-15 @ 12:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Men vad rart det är ute, snön lägger sig som ett mjukt och fluffigt puder över staden och skarpa kanter på byggnader och föremål är nu behagligt runda, världen ter sig helt enkelt lite mjukare med detta puder till täcke. Tänkte jag skulle visa den fina hatthyllan idag men hade snurrat till leveransbeskedet och gav upp efter att ha besökt flera olika utlämningsställen i stan där samtliga skakade på huvudet åt mitt sändningsnummer som inte fanns någonstans...men nu är det löst så i kväll kanske vi har en hylla att hänga upp våra kläder på - så efterlängtat! Annars står en dag som denna ett torpbesök högt upp på önskelistan då man skulle kunna passa på att ta lite vackra vinterbilder men det får vänta till helgen för vädergudarena säger att snön ska ligga kvar - Hurra!
 
 

Tisdag.

2014-01-14 @ 18:02:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Ljusstaken på bilden har legat väl gömd i ett skåp under flera år och väntat på sin tur för ibland kan det ta lite tid innan tingen hittar sin plats, måtte den dock aldrig förpassas dit igen för jäsikens vad fin den är! Både Erik och jag är ju som ni redan vet väldigt förtjusta i föremål som har en historia, vi handlar gärna begagnat så långt det går och besöker med jämna mellanrum både Myrorna, Röda korset, Erikshjälpen och Bra & Begagnat vilka är riktiga guldgruvor för sakletare som oss. Blocket handlar vi på då och då men nu har jag också fått upp ögonen för hur Tradera fungerar och jag älskar det, ikväll ska vi hämta en begagnad hatthylla som kommit med Schenker från Ängelholm och förra veckan köpte vi ett helt fantastiskt överkast från Malmö, inte bara väldigt vackra ting med historia utan också till en bråkdel av vad nytt kostar - tillfredsställande inte bara för sakletaren i oss båda utan alltså även för plånboken.

 

Bild på hatthyllan kommer, den är även ruckelvänlig vilket innebär att den också skulle passa ypperligt i ett gammalt torp eller renoverat ruckel om drömmen någon gång skulle gå i uppfyllelse :)

 

 

 

 

 


Kväller.

2014-01-13 @ 21:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det ligger helt klart lite sanning i att man måste svettas in sommaren och frysa in vintern, har precis kommit hem från stallet och var i och för sig väl påpälsad men inte tillräckligt på långa vägar. Sitter efter en lång dusch under varmaste filten jag kunde hitta, har tänt alla ljus och kokat mig en stor kopp chaithe. Nu är det bara att vänta på värmen och att den sakta ska sprida sig ända ner från tårna o upp till knoppen, sker inte detta snart får det nog bli ett varmt kvällsbad.
 
 

Burr.

2014-01-13 @ 17:37:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Långkallingar och mössa på, äntligen har kylan kommit, hoppas den håller i sig! Torpet i vinterskrud är fantastiskt vackert och de små vita flingorna glittrar som guld i den knappa solen som genom molnen letar sig fram, vackert var ordet, nästan overkligt. Dock i princip omöjligt att fånga på bild!
 
 

Söndag.

2014-01-12 @ 11:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Lång sovmorgon, kaffe i sängen och nu lite brunch. En promenad efter detta så är även denna dag fulländad.
 
 

Snö.

2014-01-11 @ 17:44:27 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
 
Försiktigt tog vi oss ut till torpet idag, halt är bara förnamnet! Smör, solrosfrön, talgbollar och en ny kärve till fåglarna och därefter en långpromenad till oss. Somnade i bilen på vägen hem. Avslutar eftermiddagen med dillstuvad potatis och rimmad lax, livet är bra gott.
 
 

Mumma.

2014-01-10 @ 12:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I kväll blir det en liten middag för de som hjälpte oss att bära vid flytten. Erik har smaksatt lite "godricka" som skall avnjutas fast jag skulle nog hellre vilja att den förblir oöppnad då innehållet speglar sig så vackert i glaset, men det är ju inte riktigt meningen så jag förevigar den vackra flaskan och innehållet med ett kort istället. Förresten, har ni sett att väderexperterna lovat lite vitt till helgen...hoppas, hoppas!!
 
 

Blött.

2014-01-09 @ 12:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det är bra att det regnar för vattennivån är låg, men så värst roligt vet jag inte om det är. Nu har de i alla fall lovat lite kyla till helgen men försa om det kommer bli någon vinter i år? Till Hindersmässan brukar det i alla fall vara kallt så det håller vi tummarna för, då kanske det också blir betydligt mindre småkryp till vår och sommar. Fördelen med ruskväder är dock att ingen ifrågasätter mitt kurande under allehanda filtar och otaliga varma drycker med smaker från orienten, lägg därtill raggsockor och marknadsvantar inomhus...lite knasig kanske man är ändå men man kan ju alltid skylla på vädret ;)
 
 

Gömda.

2014-01-08 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Visst är det konstigt när man efter flera noggranna rundor för att försäkra sig om att de små tomtarna är undanplockade ändå efter några dagar dyker upp på de mest oväntade ställena. Det får helt enkelt bli ytterligare en tur upp på vinden med några röda små vättar. Förmodligen otroligt men känslan av att de medvetet gömt sig smyger sig sakta på, kanske skulle man låta några stå kvar nu när de så gärna vill...
 
 
 

Torpet.

2014-01-07 @ 12:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu är högen bortanför vedbon uppeldad. Få saker är så rogivande som just eld, fängslande, fascinerande och väldigt lugnande. Lukten och även ljudet gör att ett nästan uråldrigt välbefinnande sprider sig i hela kroppen. Detta borde man helt klart göra lite oftare.
 
 

Smådjur.

2014-01-06 @ 10:29:10 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Kikar försiktigt in genom fönstret för att försäkra mig om att allt är som det ska och vad ser jag, ett gäng myggor som glatt dansar fram på fönsterbänkarna. Tiden är verkligen ur led. Något som dock inte var så oväntat är att vildsvinen bökat ute på ängen, förmodligen är det ute efter våra fina vårlökar, det hör dock säsongen till, men myggor...
Söndag.

2014-01-05 @ 15:20:42 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Att efter en trevlig kväll på stan krypa ner mellan nymanglade lakan, vakna upp till en helt underbar hotellfrukost och därefter besöka Fotografiska för att sedan långsamt strosa genom ett dimmigt Stockholm gör att man snart känner sig redo för en ny arbetsvecka. Vi har också lokaliserat Nacka Byggnadsvårdsbutik som dessvärre hade söndagsstängt, men då vet vi i alla fall vart det ligger tills nästa gång. Glömde jag nämna att hotellet hade en kuddmeny?!
Stockholm.

2014-01-04 @ 16:11:35 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har flanerat bland härliga vintagebutiker och secondhandaffärer uppe på söder hela eftermiddagen och känner mig som en riktig sakletare, nästan som att vara på skattjakt :) Dock måste allt som inhandlas vara "ruckelvänligt" så att det om drömmen någonsin skulle bli sann även kan passa där i.
En fin bok med tips på lite sött lockade och ville följa med hem, men fick vackert stå kvar..
På vift.

2014-01-04 @ 11:29:35 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nyss checkat in på Rival i Sthlm nu vidare till Byggnadsvårdsbutiken på Söder :)
Fredag.

2014-01-03 @ 21:53:12 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu har granen åkt tillbaka till skogen, den förgyller just nu fåglarnas dagar som ännu ett ställe att sitta på nära maten, att få ner den i backen var inga problem då kälen fortfarande lyser med sin frånvaro. Barnen har också farit hem men liksom granen som lämnat spår i form av barr efter sig finns även små visitkort från tjejerna. Tittar på ägget Johanna målade tidigare idag och tror bestämt att det får stå kvar på bänken. Att ha jul med allt vad det innebär och barna hemma under många dagar gör att det blir väldigt tomt när allt är över, längtar faktiskt redan efter både barn och gran!!
Granen.

2014-01-02 @ 11:58:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Snart har den gjort klart sitt arbete för detta år, förgyllt våra dagar kring jul och lyst upp vårt vardagsrum så fint, den kommer lämna ett stort tomrum efter sig det är ett som är säkert. Myran, masken och hästen är obligatoriska inslag i granen, tillsammans med alla galentomtar har de blivit en tradition och uppskattad återkomst i trädet - Visst är de fina?!

 
 
 
 
 

Utvilad.

2014-01-01 @ 20:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Att få sova ut flera dagar i rad, att få gå till sängs när kroppens klocka själv säger till, att ta en eftermiddagslur när andan faller på gör att man efter några dagar av ledighet känner sig väldigt utvilad. Lägg där till god mat i kopiösa mängder så ropar kroppen snart efter lite lätt rörelse, en promenad i Karlslund kändes som ett bra alternativ och så fick det bli.
 
 

 

 

 
 

Nyårsdagen.

2014-01-01 @ 15:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Leilas inredningsbok kan till sin fördel även kombineras med ett glas rött och lite sött.
 RSS 2.0