Ester Marias Hus.

2014-06-30 @ 17:23:49 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag upptäckte huset för några år sedan då det inte ligger så långt från stallet, på tå smög jag runt boningshuset, kikade in genom fönstren och drömde mig bort. Helt orört verkade det ha lämnats åt sitt öde. För en tid sedan såg vi dock att någon lagt nytt tegel på taken och gladdes åt att husets själ åter väckt till liv, så döm om vår förvåning när Sommar med Ernst drog igång och huset där jag på tå smugit omkring var objektet för årets program. Att han sedan ger sig iväg till Gysinge för att skaffa sig en "mental flytväst" gör mig alldeles varm i hjärtat, hoppas att de bevarar så mycket som bara går!Gårdagens fynd.

2014-06-30 @ 14:16:45 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
De fina lådorna och svepasken som fyndades igår har nu fått till uppgift att gömma trista räkningar mm, tänk vad bra att kunna förvara tråkiga papper i så vackra föremål :)

Mer saft på gång.

2014-06-30 @ 10:51:52 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Fläderblom varvat med citron i en stor bunke som ska bli till saft inom några dygn ligger nu på vänt i skafferiet, spännande! Saften vi härom dagen gjorde på granskott blev riktigt god och rekommenderas skarpt, men kanske får man vänta tills nästa år för en ny sats då skotten nu växt sig för stora. Fast vad gör väl det, den som väntar på nå't gott....På marken i Åmmeberg.

2014-06-29 @ 20:50:47 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Trötta fötter och armar efter allt kånkande, men väldigt nöjd. En stor oval svepask, en vacker trälåda och en sliten plåtburk med glaslock fick följa med hem. Det var nog tur att vi inte tog med släpkärran för då hade även slagbord och ett stort vacker klädskåp inhandlats :))

Tidig morgon.

2014-06-29 @ 08:39:45 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vaknade tidigt då Erik ställt alarmet för att åka till Lindesberg där det var repetition  inför högvakten. Passade på att städa lite, äta en lång frukost och bläddra i Leilas fina inredningsbok som jag fick i julklapp, en ypperlig uppladdning för dagens Antik&Samlarmässa! 

Det är också Medeltidsmarknad i Wadköping men den hinner jag inte med. Hann inte heller till Öppen Trädgård som var igår eller till Retromarknaden, ibland skulle man verkligen vilja klona sig själv!Blött.

2014-06-28 @ 18:49:30 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Blött, vått och grått ute, vilket trots allt är helt okej när man har senaste Gård&Torp, lite god choklad och ett glas vitt som sällskap i värmen inomhus :)

Ursäktar mitt sävliga beteende med att jag laddar inför morgonens Antik&Samlarmässa i Åmmeberg, försa om man ska ta med sig släpkärran....
Loppisjakt.

2014-06-27 @ 18:56:00 | Postat i: Allmänt, Stenmuren
Kommentarer (0)
 

 
 
Bjuder på ännu ett tips om man mot förmodan spenderat för mycket tid i hängmattan och börjar bli rastlös :))
 
 
http://hemma.aftonbladet.se/2014/06/jatteguide-325-loppisar/
 

Firar.

2014-06-27 @ 17:25:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi firar att de nu är semester med ett wienerbröd som toppats med jordgubbar och fyllts med vaniljkräm, herre min skapare vad gott!!
 
 
 
 

Magiskt.

2014-06-27 @ 12:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ljuset var utan att överdriva helt magiskt härom kvällen. Bilderna med mobilen speglar absolut inte verkligheten men man kan i alla fall ana hur vackert det var, som glänsande guld på bladverk och grenar.
 
 
 
 
 

Retro Marknad i morgon, ditt bröte kan vara någon annans guld!

2014-06-27 @ 06:55:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
 
 
 
Kanske ligger du i hängmattan med smultron på ett strå och funderar på vad du ska hitta på, då vill jag tipsa om Retromarknaden nedan. Är medveten om att denna blogg mest börjar lika en sida med tips för olika göromål, vissa saker är dock för bra för att inte spridas :)
 
Retro Marknad är Örebros nya Loppis som har premiär  på Kulturhuset lördag den 28 juni.

Vi har valt att kalla loppisen för Retro Marknad då vi hoppas på att locka till oss säljare med fina saker, helst gamla ting så klart, men framför allt saker som är i gott skick.

Så med andra ord, leriga fotbollsskor, gamla mobilla...ddare och smutsiga gossedjur får stanna hemma!

Är du hemmapysslare eller hantverkare är du hjärtligt välkommen du med!

Marknaden kommer att vara öppen för besökare mellan 11-16.

Sugen på att tjäna lite extra pengar till semestern?
Kom och kräng dina prylar hos oss!
Ditt bröte kan vara någon annans guld!

För bokning av bord maila till retromarknad@mail.com eller kontakta oss via Facebook sidan.

Inbokade datum på Kulturhuset är 28 Juni, 26 Juli och 23 augusti.

1 bord kostar 200kr, 2 bord kostar 300kr.

För besökare tar vi en entréavgift på 10 kr.

Välkomna
 
 
 

Favoriter.

2014-06-26 @ 18:17:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Att jag tycker Akleijan är väldigt vacker har nog inte undgått någon men det finns ytterligare en blomma som jag stannar vid varje gång jag passerar och det är Malvan, visst är det fler växter som är helt fantastiska men dessa två är helt kart favoriterna.
 
 
 
 
 
 

Missa inte detta!!

2014-06-26 @ 12:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
 
 
 

Nu närmar det sig – den 29 juni mellan kl 10-17 är det dags för Tusen Trädgårdar igen.

 

Från och med den här veckan ska alla som kryssat för att de vill visa sin trädgård den 29 juni ha fått material med flaggor och information utskickat till sin hemadress.

 

Har du inte fått material skynda att höra av dig till ingalena.persson@studieframjandet.se

 

Vill du se vilka trädgårdar som finns med där du bor? Gå till HEM och HITTA TRÄDGÅRD. Där under kan du välja att söka i din kommun, eller landskap eller valfritt. De trädgårdar som kommer upp är besöksbara och du kan också klicka på Visa karta för att se var de finns.

 

Alla får vara med: trädgårdsföreningar, koloniföreningar, trädgårdsamatörer, stadsparker, villaägare, kyrkogårdar och andra trädgårdsentusiaster.

 

Det kostar ingenting att vara med och vi ställer inga andra krav på dig som trädgårdsägare än att du ska tycka det är roligt att visa din trädgård!

 

Hoppas ni vill vara med! Logga in eller registrera din trädgård.

 

2010 arrangerade Trädgårdsriket tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och 2012 gick Studiefrämjandet in som ny samarbetspartner till Tusen Trädgårdar.

 

Här söker du öppna trädgårdar över hela landet:

 

http://www.tradgardsriket.se/tusen-tradgardar/

 

Info ovan kommer från Riksförbundet Svensk Trädgård.


Ödeshög.

2014-06-26 @ 07:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ja, de är många vackra hus runt om i landet som är till salu.....Ödeshög, kan man bo där?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilder lånade från Ödeshögs Fastighetsbyrå.
 

Semester.

2014-06-25 @ 18:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
För några har den kanske redan börjat medans andra får vänta ett par veckor till. Själva packar vi väskorna till helgen och åker till torpet för att njuta av årets första semesterdagar. Torphäng är om ni frågar mig den bästa avslappningsmedicinen i världen...och det väntas mycket av den varan framöver :)
 
 
 
 
 

Kål.

2014-06-25 @ 12:53:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
I fjol kalasade allehanda insekter på vår fina kål men i år har den fått vara i fred. Hittills har det mesta i landet klarat sig från angrepp och så mycket ogräs har vi inte heller haft vilket ändå befarades då vi gödslade så kraftigt. En bra odlingssäsong än så länge alltså.
 
 
 
 
 
 

Fyndat husgeråd mm.

2014-06-24 @ 19:09:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Fler uppläggningsfat, skålar och bestick skulle behöva införskaffas till torpet vilket blev väldigt påtagligt när mat till många fler än oss själva skulle lagas i helgen som gick. Det får helt enkelt bli några loppisbesök inom kort för att fylla på förråden. Ett tips om någon passerar stan (Örebro) är att Kupan (Röda Korset) har 50% rabatt på allt under hela veckan, Myrorna har också rabatt men bara på delar av sortimentet. Skeden och skoporna nedan gav jag 15 riksdaler för, det kallar jag ett riktigt kap!
 
Kudden kommer från P&K Design som även de har 50% rabatt på hela butiken då de ska flytta till Kungsgatan, så skynda fynda :)
 
 
 
 

Tält, bord och bänkar.

2014-06-24 @ 12:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det regnade i söndags då tältet från midsommarfirandet skulle tas ner varför det fick stå kvar, men idag tror jag bestämt det ser ut att hålla upp så till kvällen är det nog dags. Tältpinnar och duk skall alltså stuvas undan, de vackra gamla kyrkbänkarna som vi lånat skall lämnas tillbaka och borden ska upp på vinden i stan. Ja, det återstår lite plock efter helgens festligheter, men det är det värt för oj vad roligt vi hade!
 
 
 
 
 

Flocknäva Geranium macrorrhizum ‘Spessart’

2014-06-24 @ 07:24:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Favoriten Flocknäva blommar rart i rabatterna, den kommer troget kring midsommar varje år och stannar till långt in i juli. Alla perenner är dock inte så pålitliga, Lammöra har uppenbarligen rymt då vi inte sett röken av de plantor via tidigare haft, vilken tur att svärfar har massvis av små "öron" i sina rabatter som vi kan adoptera. Lite gult saknas också, brukar köpa en låda Tagetes när den är som billigast och plantera lite här och var, Tagetes kanske inte är så vacker i sig men den lilla blomman höjer verkligen alla andra färger till skyarna. Tycker bestämt att den har ett oförtjänt dåligt rykte, men det beror nog främst på den fräna och inte allt för goda doften.
 
 
 
 
 
 

Kyligt.

2014-06-23 @ 18:10:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tycker fortfarande att det är kallt ute så  halsduken åker på när jag cyklar till jobbet på morgonen, egentligen gör det inte så mycket men visst kan man önska lite varmare badväder till alla sommarlovslediga barn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veckans första dag.

2014-06-23 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det är något väldigt fridfullt som vilar över staden när jag trampar genom parker och torg på väg till jobbet. Förstår att många gått på semester och vi som jobbar några dagar eller veckor till rör oss om jag inte inbillar mig lite lugnare och inte alls så stressat som innan, semestertempot börjar med andra ord ge sig till känna och en härlig tid där långa sovmornar, ljusa nätter och morgondopp i ljumna sjöar går oss till mötes. Några planer om vad den kommande ledigheten ska innehålla finns egentligen inte, men en tripp till Lysekil, en till Lund och kanske några dagar på cykel genom Köpenhamn skulle vara trevligt.
 
 
 
 

Söndag.

2014-06-22 @ 20:09:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi tar det lugnt idag också, har bara kokat lite ny rabarberkräm så jag har min kvällsranson under veckan som kommer :) Faktum är att tankarna vandrar väldigt bra när saft, kräm och sylt kokas, nästan lite meditativt.


 


Den Franske Bagaren som jag fick i födelsedagspresent har jag än så länge bara hunnit skumma igenom men nu tror jag bestämt att jag ska bädda ner mig i soffan tillsammans med Sébastiens bok, ett bra avslut på en fantastisk helg.
 
 Midsommardagen.

2014-06-22 @ 00:03:16 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Gårdagen gick i ett rasande tempo och avslutades inte förrens framåt småtimmarna varför dagens göromål utförts i en betydligt lugnare takt. Jag stortrivs när stugorna fylls av övernattningsgäster och människor jag håller av finns nära. Nu tar vi dock kväller, tänder en brasa och kryper ner i bingen, man sover aldrig så bra som i torpet, god natt :)


Glad Midsommar.

2014-06-20 @ 08:58:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Idag ska det lövas, binda kransar och dansas kring stången. God mat och dryck skall intas och nära och kära ska pysslas om på bästa sätt. Glad Midsommar till er alla.
 
 
 
 
 

Ruckellängtan.

2014-06-19 @ 19:57:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Man kanske inte kan rädda dem alla, blir dock lite nyfiken på hur det ser ut inuti men det förtäljer inte bilderna. Kanske tar vi en tur förbi då det ligger i närheten av torpstugorna eller så det helt enkelt är bäst att hålla sig därifrån....
 
 
 
 
 
 
 
Bilder lånade från hemnet.se
 

Förberedelser.

2014-06-19 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det är midsommarafton i morgon och jag har inte hunnit hälften av vad som var planerat. Maskrosorna som jag ville koka marmelad på var överblommade innan jag han blinka och syrenerna som skulle bli till saft likaså, förbaskat också!! Varför går våren så rasande fort, jag skulle precis som skomakaren gjorde förr behöva ta semester mellan hägg och syren för att hinna med allt...
 
Förberedelserna hemma pågår annars för fullt, köttbullar rullas och sill läggs in, tror vi har koll. Vädret i morgon tycker jag kan överraska med ljumna vindar och sol, allt blir ju så mycket trevligare då, men midsommar brukar som bekant bjuda på ett nyckfullt väder, det hör ju nästa till :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Saft, sylt och sirap.

2014-06-19 @ 07:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det puttrar i kastrullerna hemma om kvällarna och uppenbarligen gör det så hos fler då citronsyran som ingår i nästan all saftning var helt slut i affärerna igår.
 
Först kokades dock jordgubbssylt och till detta behöver man ju bara socker och gubbar, så gott.
 
 
 
 
 
 
Därefter var det dags för sirap på granskott, bara att blanda i en burk med lika delar socker som sedan får stå till sig i ett soligt fönster under några veckor (silas därefter), plättlätt och gott!
 
 
 
 
 
Sist ut var granskottssaft. Varva 1st skivad citron med 1liter granskott i en bunke. Koka upp 1liter vatten och ca 6dl socker i en kastrull så att sockret smälter helt. Rör i ca 30g citronsyra. Häll sockervattnet på granskotten i bunken och låt saften sedan stå under duk i ca 2dygn, sila därefter och häll på flaskor, busenkelt!
 
 
 
 
 
 
Ett tips - Det går precis lika bra att använda vinsyra om citronsyran skulle vara slut i butikerna.
 
 
 

Roadtrip.

2014-06-18 @ 21:19:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I en gammal folkabuss far vi fram på upptäcksresa genom landskapet och kartan vi har pekar ut små smultronställen likt guldgruvor för en sann sakletare. Blev eld och lågor av den lista som Lantliv.se skapat för sommarens auktioner och loppisar och drömde mig omedelbart i väg på en liten roadtrip - Någon som hänger på :)
 
Se hela listan på http://www.lantliv.com/ovrigt/sommarens-auktioner-och-loppisar/
 
 
 
 
 
 
 
 
 

S M U L T R O N.

2014-06-18 @ 18:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu är de här, smultonen, lite undanskymt och svåra att hitta om man inte sedan tidigare vet vart de brukar gömma sig. Jag hade dock tentaklerna ute och lite tur då de tittade upp på precis samma ställe som förra året :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hässja.

2014-06-18 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har hässjat hö i mina drömmar hela natten och var totalt slut när jag vaknade, mätt också för den delen då fikapauserna var många. Igår var det då äntligen dags för den årliga hässjan och träkrattorna fick åter komma i bruk, blir alltid lika förvånad över hur bra dessa är när man räfsar hö, helt oslagbara!
 
 
 
 
 
 

Äpplen och tomater.

2014-06-18 @ 07:19:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Många äpplen ser det ut att bli i år. Erik är duktig och gallrar, jag har dock inte hjärta att ta bort ett endaste kart. Precis som med trädgårdslandet alltså, trots att jag vet att man måste gallra morötterna för att de som sedan blir kvar skall kunna växa till sig riktigt ordentligt, men det går bara inte, jag vill ha dem allihop!
 
 
 
 
 
Även tjuvskotten från tomatplantan skall nypas av då de tar kraft från växten, men också här går jag bet. Tycker bladverket är vackert och att det sedan blir en eller två tomater mindre kan jag leva med ;)
 
 
 
 
 
Rabatterna borde kanske också tämjas och tuktas, men det struntar jag i, tänk så många vilda vackra blommor i dessa som vi gått miste om utifall jag varit flitigare med att rensa....
 
 

Att förlora sig i vackra gårdar.

2014-06-17 @ 18:02:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Ramlade över en Sörmlandsgård på nätet som var lätt att förälska sig i och Sörmland är ju faktiskt hur vackert som helst, så dit kanske man skulle flytta...får nog bli till att inhandla en Trisslott eller två..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eller så kanske man skulle bo i Bergshamra....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fast å andra sidan så trivs vi ju väldigt bra där vi bor nu, men visst är det lätt att drömma sig bort en stund och förlora sig i vackra hus.
 
Bilder lånade från Wrede.se
 
 
 

Troll, oknytt, häxor och djävlar.

2014-06-17 @ 12:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi har en knappt synbar kopparspik i golvet innanför ytterdörren i torpet som lett till lite funderingar och jag hittade efter några sökningar på nätet följande...
 
Metaller var ju förr något väldigt märkligt - mäktiga, svåra att göra, sällsynta, dyra. Det har gjorts otaliga gravfynd av metallverktyg och metallbitar runt om i världen. I Sverige hjälpte länge ett kopparmynt, en järnspik eller en kniv mot det mesta. Så här kunde logiken gå:

- Pest slog till mindre eller inte alls i Falu koppargruva (idag förklarat av svavelångorna som höll pestråttorna borta)
- Alltså måste det vara något magiskt med koppar...
- Alltså placerar vi ut något av koppar till skydd mot pest...
- Eftersom pest kan spridas av djävlar och häxor så skyddar koppar också mot djävlar och häxor...
- Men eftersom vi inte har koppar hemma kanske någon annan metall går bra...
- Alltså slår vi in en järnspik i dörrkarmen eller lägger en kniv under tröskeln till skydd mot djävlar och häxor och annat oknytt...

Just kniven under tröskeln har varit väldigt vanlig i Sverige, den kan man nog hitta i många gamla torp. Så vem vet, kanske vår kopparspik som förbryllar håller oknytt, troll, häxor, sjukdommar och djävlar på behörigt avstånd även i vår tid :)
 
 
 
 
 
 
Info ovan kommer från Nordiska Museets Folklivsforskning.
 
 
 

Fryser!

2014-06-17 @ 07:37:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Alltså jag fryser så jag hackar tänder, hallå sommar, vart tog du vägen? Ser ju lite fånigt ut att cykla iväg till jobbet på morgonen med både halsduk och vantar, men det bjuder jag på! Rabatterna vittnar i alla fall om att sommaren är i full gång och färgrikedomen är fantastisk, till och med jag som annars gillar en mer nertonad färgskala bara älskar detta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Akleja.

2014-06-16 @ 18:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Gängliga på långa stänglar kämpar de för att hålla sig upprätt, men när regnet faller tungt ser de sig ofta besegrade. Jag binder upp de som befinner sig i rabatter och utmed husväggarna men de som står mitt i gräsmattan får klara sig lite på egen hand, skakar man dock av dem alla droppar av vatten som tynger dem så reser de sig rätt snabbt. Vackrare blomma finns nog inte.
 
 
 
 
 
 
 
 

Hästskor.

2014-06-16 @ 12:57:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En midsommarafton utan hästskokastning kommer inte på fråga och eftersom vi håller i festen i år fick en hög med skor följa med hem från stallet, några av dem har vi fått från ett grannstall med ardennerhästar då stora storlekar är hårdvaluta enligt männen i släkten. Jag håller mig dock till de lättare små skorna men så är ju också tävlingsresultaten därefter. Ett litet problem är ju att de måste kunna skiljas åt och jag föreslog först att man kunde binda färggranna snören i sömhålen för att hålla reda på vem som kastar vilken sko, men det föll inte i god jord, så nu är de målade efter konstens alla regler och visst blev de granna. Mycket tjusigare erkänner jag än om de hade haft ett tunt snöre knutit runt sig :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tidig morgon.

2014-06-15 @ 10:34:25 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Alarmet stod på 5.00 i morse då barna skulle köras till flygplatsen för att åka på äventyr ut i världen, själva styrde vi kosan efter att ha kramat om dem ordentligt direkt till torpet. Väl där tände Erik en brasa och bäddade ner mig med dubbla täcken, där jag snusat tills nu, själv har han slagit hela ängen med lie!!!! 

Födelsedagsfirande.

2014-06-14 @ 22:25:13 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tårta, bullar och hembakta kakor, en helt underbar bok i present av mor samt sol och klarblå himmel, vilken dag jag haft och så ompysslad jag blivit. Känner mig riktigt bortskämd❤️

Lördag.

2014-06-14 @ 12:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vilken härlig släktträff vi hade igår, saknar dem alla redan!
 
I morse överraskades jag av barna som är hemma på blixtvisit med en försenad födelsedagsfrukost på Fröken Brogrens Veranda, vilket ställe, här skulle jag vilja starta alla mina dagar.

 
 


 


 
De hade förutom ett väldigt rart café även försäljning av the med nya sorter jag inte sett tidigare som nu fick följa med hem, mumma.
 
 


 
Fick också ett litet fint chokladpaket med en viskning om att underbaraste bagaren, Sebastiens, bok är på väg hem med Posten.
 
Lycka❤️
 
 Det växer!

2014-06-13 @ 18:43:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Små rader av allehanda grönsaker tittar försiktigt upp ur landet och nu är det inte längre svårt att skilja på ogräs och morötter. Tycker minsann att det växer lite bättre efter det att vi hade hästgödsel på trädgårdslandet i höstas, men jag kanske inbillar mig..
 
Ikväll blir det släktträff i Kumla så vi hoppas på vackert väder men inte bara för oss naturligtvis utan även för alla härliga studenter!
 
 
 
 
 

Glädje.

2014-06-13 @ 12:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vitklädda på skyhöga klackar dansar de runt på gator och torg i ett lyckorus som är svårt att återskapa någon annan dag än just denna, när man tar studenten. I år har vi ingen att fira men stämningen smittar av sig i alla fall och man rycks med i glädjeyran som far fram genom staden.
 
Något som också gör mig glad är att både Johanna och Lovisa är hemma på en snabbvisit, skönt att få rå om dem några dagar, det värmer mammahjärtat!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rosorna ovan låter sig inte tämjas utan letar sig ständigt iväg på nya äventyr, precis så som det ska vara i ett torp, lite bångstyrigt och spretigt :)

Saker och ting.

2014-06-13 @ 06:56:00 | Postat i: Inredning
Kommentarer (0)
Att saker och ting ibland talar till mig har jag skrivit om innan och nu har det då alltså hänt igen. Plötsligt stod den bara där och ville följa med hem, jag avböjde dock först, var ståndaktig och stod emot. Väl hemkommen kunde jag emellertid inte släppa tanken på objektet i fråga, drömde till och med om den på natten. Jag hade helt enkelt inget val, den hade bestämt sig och jag kapitulerade. Så nu står den där i torpet väntandes på att jag ska slå mig till ro för en stunds gungande, som så många gjort tidigare vilket slitaget vittnar om. Ja, skönare gungstol får man leta efter, att den dessutom är väldigt vacker gör ju inget.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vallmo.

2014-06-12 @ 18:35:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Jag vet inte hur många bilder jag egentligen tog på denna helt underbara skapelse, ingen av dem gör dem dock rättvisa, men den nedan ger i alla fall en hint om den fantastiska färgen. Några har inte gått i blom än utan bidar sin tid i stora knoppar så fler är att vänta, vilken lycka!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skördetider.

2014-06-12 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Till helgen är det dags att slå ängen med lie och därefter får gräset och blommorna ligga kvar några dagar för att fröa av sig innan det ska upp på hässjan. Vi har införskaffat ytterligare en träkratta som är så vacker att den likväl skulle kunna hängas på väggen, att kratta en äng med en träräfsa är en ren fröjd och när man väl provat och insett hur bra det går till skillnad mot de i plast eller stål är allt annat otänkbart. 
 
Erik var ute i torpet i förrgår kväll och ordnade nya granstörar till hässjan då de vi hade förra året var lite för kraftiga, ett par av dem kommer dock få agera midsommarstång och kläs med blommor, tänk att det snart redan är midsommar, inte klokt vad snabbt det går!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Örebro.

2014-06-11 @ 12:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tog en cykeltur genom staden härom dagen och slogs av hur vackert vi bor, ett riktigt sagoslott, små broar över spegelblankt vatten och parker planterade med blommor i alla himmelens färger. Visst är det oslagbart rart i torpstugorna ute på landsbygden men stan är inte heller så tokig :)
 
 
 
 

Häcken.

2014-06-11 @ 07:28:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Den glesades ur och klipptes rätt rejält varpå solen och ljuset släpptes in på tomten, det blev med andra ord väldigt bra när Erik härom dagen gallrade och ansade syrenhäcken. Förhoppningsvis tätar den till sig lite nu när solens strålar når ända till rotskotten istället för att bli kal nertill och bara blomma i toppen.
 
 
 
 
 
 

Ruckeldrömmar.

2014-06-10 @ 21:11:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Tänk om man kunde ta hand om dem alla....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder lånade från Carlsson Ring.

Rabarberlycka.

2014-06-10 @ 18:58:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Våra egna rabarber är slut, vilken tur att de växer som ogräs hos grannarna så att jag kan fortsätta att koka min kompott.
 
 
 
 

Stenar.

2014-06-10 @ 12:43:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Jorden i torpet är full av sten och var helst man sätter spaden tar det stopp. Trädgårdslandet är inget undantag men växterna verkar ju trivas ändå så vad gör väl det, enda problemet är att det blir svårt att gräva. Vi plockar självklart bort så många stenar som möjligt när vi rensar och lägger dem på muren istället där de gör nytta, tur att landet och muren ligger så nära varandra så vi slipper bära dem så långt, för fler vändor lär det bli :)
 
 
 
 
 
 

9 juni.

2014-06-09 @ 22:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Väcktes av skönsång i morse och ett paket omsorgsfullt inslaget i fint papper med skira illustrationer av Lovisa Burfitt. Självhushåll på Djupadahl låg däri, boken som jag hittills bara lånat på biblioteket men som jag så gärna velat ha i min egen hylla och nu står den där. Åh, man borde fylla år varje dag!!
 
Tack❤️
 
 Vatten.

2014-06-09 @ 18:22:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det går åt stora mängder vatten nu när det är så varmt ute och jag är konstant törstig. Vattnet smakar dock väldigt olika beroende på vart man befinner sig, i torpet smakar det inget alls, i stan så har vattnet en bismak av något obestämbart och i stallet smakar vattnet järn som påminner om det vi drack hemma hos mormor och morfar när jag var liten, tänk vilket rikt smakminne man ändå har. Det är dock inte bara smakminnet som gjorde sig påmint idag utan även luktminnet då Erik och jag tog en promenad genom Stadsträdgården på lunchen och passerade rosenträdgården som doftar exat som det gjorde när jag gick på dagis (för typ 100år sedan...). Känner en enorm tacksamhet för att jag har både lukt- och smaksinne i behåll, något man kanske allt som oftast tar för givet.
 
 
 
 

Rabatter.

2014-06-09 @ 12:47:00 | Postat i: Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Nu är nog rabatterna som finast, när de fått både sol och regn i jämna portioner. Det flesta av växterna sitter kvar där de en gång planterades men några har fått byta plats, Lavendeln har till exempel fått flytta till solsidan där det är torrt och andra har omplacerats till en liten mer skuggig och undanskymt ställe där de trivs bättre. Oftast talar blommorna själva om vart de vill vara, man måste bara ta sig tiden att stanna upp en liten stund och lyssna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paus.

2014-06-08 @ 16:22:42 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det tar på krafterna att påta i rabatterna så nu blev det en välförtjänt paus. Erik har varit och spelat i Villingsberg men är snart tillbaka, det är svårt att slita sig här ifrån vill jag lova!

På tur.

2014-06-08 @ 15:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Sammetslena grusvägar ringlar sig förbi kohagar och faluröda stugor, tog en cykeltur till Eriks bror och kom hem med både prästkragar och rabarber, vilken lycka! Kan det bli mer sommar än så här måntro...
 
 Badat!

2014-06-08 @ 14:08:01 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Klippte gräset och blev så varm att jag var tvungen att ta ett svalkande dopp i sjön, årets första :)


Pingstafton.

2014-06-07 @ 13:09:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ligger nerbäddad i soffan med täcke och kuddar tillsammans med en god bok. Har varit ute och rensat lite rabatter men nu regnar det så lite vila känns legitimt :)
 
Hade helt missat att det är Pingstafton idag...det går fort nu!
 
 Lördag.

2014-06-07 @ 11:00:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Melodikrysset, kaffe och senaste numret av Gård&Torp håller mig sällskap. Erik är ute och gallrar i Syrenhäcken och har förvarnat om att det kan bli lite glest då den behöver rensas rätt rejält, så kanske dags att masa sig ut för att se resultatet för nu är Melodikrysset slut..

 Kväller.

2014-06-06 @ 21:50:56 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En liten brasa, mest för att det luktar gott och låter hemtrevligt, för kallt är det inte :)

Snart bär det av.

2014-06-06 @ 19:41:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Pakar det sista och väntar in Erik som har varit i Lindesberg och spelat, sen bär det av till torpet. Porslinet jag handlade härom dagen är inlindat i en handduk och nerpackat i stora bärkorgen, bullar och kakor ligger i egen väska och kläder i en annan, tror inte att jag glömt något, men det har jag förmodligen....
 
 
 


 

Lugnt och skönt.

2014-06-06 @ 13:35:10 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tidningarna Trädgård, Kloka Hem, Sköna Hem och Hus & Hem trängs på bordet bredvid sängen, vilket utmärkt tillfälle en ledig dag som denna att ägna dem lite uppmärksamhet. Tempot är alltså inte särskilt högt här hemma utan spenderas lätt tillbakalutad läsandes allehanda tidskrifter, en ypperlig sysselsättning hälsar både kropp och själ.


Sveriges Nationaldag.

2014-06-06 @ 09:57:14 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Hoppade på cykeln och trampade iväg till slottet i morse för att lyssna på Erik och Guldsmedshyttans Musikkår. Mycket folk, flaggor, musik, sol och klarblå himmel, vilken härlig start på dagen!


Marknadsafton.

2014-06-05 @ 18:10:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ikväll är det Marknadsafton i Örebro men det rådde kommers på stan redan vid lunchtid trots regn och mulet väder. Själv slank jag in på Kupan (Röda Korset) som dagen till ära hade 50% rabatt på allt och fyndade ett vackert (och ruckelvänligt) uppläggningsfat från Rörstrand för ynka 10 riksdaler, vilket kap, ett tips om ni har vägarna förbi alltså!
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredag på en torsdag.

2014-06-05 @ 12:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Korta veckor, långa helger och mycket torphäng är definitivt melodin, så här kan det gott få fortsätta, helgdagar och klämdagar gillas skarpt. Erik spelar en hel del under de närmsta dagarna så vi kommer att fara lite fram och tillbaka mellan torpet och stan, vilken himla tur att vi har stugorna så nära.
 
 
 
 

Trädgårdslandet.

2014-06-05 @ 07:19:00 | Postat i: Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vi säger varmt välkommen till både sallad, lök och morötter :)
 
Vädret har sannerligen varit optimalt för våra fröer och det växer så det knakar, en ypperlig start i jorden när vädret både bjudit på strålande sol och stilla regn, tackar för det!
 
 
 
 
 

Kuddar och tyger.

2014-06-04 @ 19:30:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag är en "kuddoman" säger Erik och det stämmer nog, ju fler desto mysigare! Tyg överhuvud taget trollbinder mig och går jag in i en textilaffär har jag svårt att slita mig därifrån, så kanske är jag inte bara galen i kuddar utan också i tyg generellt. I torpet väntar köket på nya gardiner, har bara inte bestämt mig än för vilken modell jag ska välja och hemma i stan har lite ljusare färger smugit sig in, förändringen blir stor bara av att byta ett litet kuddöverdrag :)
 
 
Symaskinen min lämnar dock ett och annat att önska så över denna vilar nu en ofrivillig paus, svägerskan min, syproffset i släkten, har dock lovat att titta på åbäket (heter så när den strular) så vi hoppas på att problemet snart är åtgärdat..
 
 
 
 
 
Om någon undrar så ligger huset jag visade bilder på tidigare idag alldeles bredvid järnvägen så att åka dit och titta känns lite meningslöst....men oj vilken potential det har!!

Åhhh....

2014-06-04 @ 12:45:00 | Postat i: Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Titta, mitt ruckelhjärta smälter - Kärlek<3
 
Inte värst långt från oss ligger det heller, till vrakpris, undrar vad det kan bero på ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tid.

2014-06-04 @ 06:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nej, det blev ingen Syrensaft i år, jag han inte med och de få buskar som nu finns i min omedelbara närhet är nästan överblommade. Passerar dock ett hus på väg till stallet om kvällarna som har jättefina blommor kvar på sin häck, kanske skulle man stanna till där och fråga om man får plocka några blommor.....

 
 
 

Vatten.

2014-06-03 @ 18:08:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Brunnen är full så här i början av säsongen vilket är så skönt, för den murarhink vi har vatten i blir väldigt tung när den fylls och ju mindre vatten vi har i brunnen ju längre skall hinken halas. Vi vet ju att vattnet sinar så småningom, men över semestern borde det räcka i alla fall :)
 
 
 
 

Kakor och kräm.

2014-06-03 @ 12:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det mumsas kakor och bullar i torpet vill jag lova, så mycket att det var dags för nya underverk att gräddas i ugnen. Det blir den enklaste varianten kan jag lova dock, mördeg som knådas ihop innan jag åker till stallet på kvällen för att sedan gräddas lite snabbt i ugnen när jag kommer hem - Väldigt smidigt!
 
Ytterligare en sats med Rabarberkompott puttrar också på spisen då jag med god aptit slukade den sista kastrullen med kräm som Erik kokade härom kvällen. Skulle nog kunna leva på detta, doftar ljuvligt, smakar gudomligt, är nyttigt och går dessutom hur snabbt som helst att röra ihop.
 
 
 
 
 
 


 
 
 

Äppelknyckarkorg.

2014-06-03 @ 07:18:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Min fina korg som i flera år hängt på nedersta grenen av äppelträdet har av förståliga skäl (väder och vind) gjort sitt och förpassats till högen av virke som ska eldas upp till våren. Önskade mig omedelbart självklart en ny men då hittade Erik en liten korg i boden som passar ypperligt för ändamålet, kan hända att denna till och med var ännu lite rarare än den förra :)
 
 
 
 

Putsar och fejjar.

2014-06-02 @ 21:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu är alla fönster i torpet putsade och nytvättade gardiner upphängda. Råttorna lever ju som bekant rövare under vintern i våra stugor vilket gör att tvätt av textilier på vårkanten är nödvändigt, men vad gör väl det, de ska ju också ha någonstans att husera :)
 
Inbillar mig dock inte att vi har råttor på besök utan små, söta och rara möss...
 
 
 
 
 
 
 

Även små fönster behöver putsas :)
 
 
 
 

Äntligen!

2014-06-02 @ 18:03:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Som jag har letat, i flera år faktiskt, men de har antingen varit för höga i klacken (jag vrickar lätt fötterna), fel färg eller helt enkelt inte suttit bra på foten. Nu är de dock inhandlade - träskorna. De var till och med så fina att de fick följa med från torpet in till stan för att handla lite, men de ska bo i stugorna är tanken. Fast nu när jag tänker efter så kan det kanske bli så att man måste köpa ett par till som man kan ha i stan, nu när man äntligen hittade ett par som var både fotvänliga och fina ;)
 
 
 

Juni.

2014-06-02 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu är den första sommarmånaden här och vilken entré den gjorde, nästan så att man tyckt att det ibland varit lite väl varmt. Blommorna hade klarat sig bra, visst var de lite torra men inte så att de tappat livsgnistan helt, en skvätt med vatten var allt som behövdes för att de skulle piggna till :)
 
 
 
 

En till...

2014-06-01 @ 12:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ett par timmar senare gick även den andra ljuslyktan i golvet....
 
 
 RSS 2.0