Back to basic.

Kan torpinnehav klassas som beroendeframkallande drog?

 

Jag menar, sedan vi blev nöjestorpare har vi omvärderat hur vi skulle vilja leva. Vi kan se fram emot att vara tvungna att dra på raggsockor när man kliver ur sängen, för att i värsta fall med ångrök ur munnen tända i spisen. Att själv mala kött för hand eller med köksmaskin, (fast det är liite fusk)och göra korv är något vi kan längta till. 

 

Soldat Ryman skulle titta på oss med stora ögon och undra om vi inte var kloka. Hur kan ni fundera på att välja bort värme utan en massa slit med ved, sot och brandrisk? Ett överflöd av färdig mat som i stort sett bara är att värma, och framförallt ljus. Ljus som kommer när man vill, genom att bara trycka på en knapp. Vad får er att ens överväga detta?

 

Han har delvis rätt Ryman, då han ser vårt sätt att leva som rena himmelriket. Men, ändå. Längtan till något enklare utan stress och mer ”riktigt” finns där. Försök nu att se bilden framför dig:

 

Du sitter i köket med en fotogenlampa som ger ett behagligt varmt ljus. Det sprakar i vedspisen och luktar så där mysigt och gott som bara en brasa gör. På spisen puttrar storgrytan med pepparrotskött som i originalform kommer från grannen. I ditt knä har du Misse som spinner när du kliar honom bakom örat. Du har gjort en massa bra saker under dagen. Saker som du verkligen kan se resultatet av. Grävt landet, städat hos hönorna som skrockande pickat runt, lagt in potatis och äpplen i jordkällaren och räknat ut att de räcker nästan hela vintern. Du är lite trött i kroppen av allt arbete och av att vara ute hela dagen, men nöjd och tillfreds. Nu tar du ett bett i en hembakt bulle och ser fram emot att inte göra någonting förrän i morgon.

 

Inte så tokigt va? Till det kan tilläggas att du förmodligen minimalt deltagit i den miljöförstöring som kommer att leda till katastrof, om vi inte gör något drastiskt.

 

Landsbyggdsromantiker!  Jo, jo, det blir annat ljud i skällan när snöstormen viner och du måste ut och ploga eller hämta ved för att inte frysa ihjäl!  Ja, ni har rätt ni också. Det är en skönmålad bild av livet på landet. Fast man behöver ju inte gå hela vägen tillbaka till 1800-talet. Man kan dra nytta av nutidens bergvärme, badrum, ström till lyse och spis, fast inte använda det mer en nödvändigt.

 

Inget gym behövs. Du bor redan på semesterorten och på landet kan man faktiskt se och förundras över stjärnhimlen. Det är roligt att baka, lägga in och göra korv. Och vem vill inte ha några hönor och ett rejält bondkök?

 

Jag flydde från landet till stan när jag var 17. Har trivts utmärkt där och vi kan även tänka oss att bo mitt i en storstad. Vi har nära till allt och en väldigt trivsam lägenhet mitt i smeten.

 

Men, ändå….

 

//Erik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0