Som av en händelse....

– Som av en händelse slank jag in på Kupans secondhand i eftermiddags på väg hem från jobbet, säger Inger mjukt. Hela harangen är insvept i ett samtal som handlade om något helt annat. Här gäller det genast att backa bandet och höra vad hon köpt. Lätt resignerad kryper det fram vad som inhandlats. Detta tarvar en förklaring, för att inte låta som att jag är någon obehaglig typ, vilken inte låter sin käresta köpa vad hon vill.

 

Vi är nämligen båda två frekventa kunder i allt vad second handaffärer staden kan uppbringa. Vi har börjat byta ut nya saker mot gamla slitna. Det gäller både hemma i stan som på Torpet. Förresten ”slitna” är ett ord som bör ersättas med ”karaktär” och ”patina” för det är mer korrekt. 

 

När Inger ”slinker in” så måste även det förklaras. Slinkainställena ligger definitivt inte på väg hem från jobbet, utan inbegriper en omväg på ungefär en kilometer. Väl på plats börjar en del av utbudet ”tala till henne”. Hon är inte synsk eller något, utan de är vackra föremål med ”karaktär och ”patina” som skulle göra sig utmärkt hemma hos oss.

 

Faktiskt har hon rätt i det. De flesta gör sig utmärkt hemma hos oss. Handvävda kökshanddukar av linne med röda monogram är både väldigt praktiska samt att de pryder köket. Porslin och köksredskap är av bra kvalitet, vilket innebär att det inte blir hack i kanten så fort man tittar på dem. Sist var det nya svampkorgar av spån som verkligen behövdes, då de gamla var nya, fulare som redan börjat gå sönder. Hängde ni med där?  En sådan korg är trevlig att packa saft och bullar i för en utflykt, eller handuk och tvål när man ska till sjön och bada. Det är något innerligt över hela momentet som höjer upplevelsen på det man ska göra. 

 

Lika så när man dukar för middag. Att använda vackert gammalt porslin och bestick från Eskilstuna järnmanufaktur, gör det liksom lite högtidligare även om det är till vardags. Ställer man sedan fram en rejäl gjutjärnsgryta på bordet är bilden fulländad.  Gjutjärn är dessutom fantastiskt att laga mat i.

 

Gamla saker är ofta rejäla och håller. För de mesta går de även att laga. Vi måste komma bort från slit och släng då vår jord snart inte klarar mer. Att ständigt öka konsumtionen och köpa nytt är ett mantra som nästan känns som hjärntvätt, men det är falskt. Man måste inte köpa nytt, saker går att använda igen. Att de slits är naturligt och visar att de verkligen använts och behandlats med omsorg. 

 

Vem är det vi försöker lura? Oss själva? Våra barn kommer att få betala ett dyrt pris för vår köpnoja om vi inte tänker om och börjar återanvända mer.

 

Tror jag ska slinka in på Myrorna efter jobbet, och se om de har någon korvtång. En med patina och karaktär.

 

//Erik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0