Solen.

2014-10-31 @ 07:21:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

I går firade vi att solen tittade fram med en wienerbakelse, håller tummarna för att den även besöker oss i helgen så vi får njuta av den ordentligt.

 

 

Kvällsfotografering.

2014-10-30 @ 12:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Ja, jisses vad svårt det var att fotografera i mörker, tycker att inställningarna blev fel hur jag än bar mig åt, var inte tiden för kort så var bländaren för stor osv. En bild blev dock inte helt kolsvart, problemet är bara att jag glömt vilka inställningar jag hade...klantigt!
 
 
 
 
Fotot ovan föreställer vattnet som forsar runt vårt vackra slott.
 
 

Mörkt.

2014-10-29 @ 12:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)

Vad mörkt det har blivit om kvällarna sedan vi ställde om klockorna till vintertid, att plocka upp kameran efter jobbet och knäppa några bilder blev med ens mycket svårare nu när ljuset försvann. I kväll är det dock dags för fotokurs igen med fotografering utomhus i mörker så jag hoppas att det klarnar lite, övning ger ju färdighet säger man :)

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 


Ägg.

2014-10-28 @ 18:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)

Vi kan frossa i ägg, vältra oss i dem och äta precis så många vi vill utan att de för den skull tar slut. 4kg tar jag med mig varje gång vi besöker gården långt in i skogen och jag funderar alltid på vägen därifrån vad i hela friden vi ska göra med alla, men de går åt, rekordsnabbt dessutom, mumma!

 
 
 
 
 
 
 
 

Blåsigt.

2014-10-27 @ 18:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Det blåser ute så det knakar i träden och de sista löven ser ut att riktigt klamra sig fast. Helgen som varit har gått i ett väldigt behagligt tempo och avslutades med kantarellsmörgåsar i goda vänners lag och ett litet glas rött, så värmande och gott när höststormarna viner kring knutarna.

 

 

 
 

Besök i trädgårdslandet.

2014-10-27 @ 07:22:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (1)
Idag värker kroppen. Det är hårt att vara torpare. Anledningen är så klart allt grävande, men nu är det nästan färdigt. Vi hade sparat den vackra mangolden och grönkålen i trädgårdslandet, men i lördags när vi kom var den uppäten fast morötterna hade "de" dock låtit stå kvar. Förmodligen är det rådjur som varit i farten för hade det varit vildsvin skulle nog även morötterna försvunnit. Självklart är det lite ledsamt, men å andra sidan drabbar det inte fritidstorparna särskilt mycket. Vi hoppas istället att "de" tyckte det var gott och att "de" blev mätta.
 
 
 
 

Kvällsmys.

2014-10-25 @ 18:30:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Något mer rogivande än en öppen spis med en eld som sprakar och knäpper är svårt att hitta, kinderna är blossande röda, tror bestämt inte att vi kommer att behöva frysa i natt. Har gjort ett digert dagsverk idag, landet har grävts och allt grönt i rabatterna klippts ner så nu väntar en stunds läsning av nya Gård & Torp i stearinljusets sken, är man torpare så är man :)
 
 
 

Och så glömde jag kameran i stan, hur är det bara möjligt.....vilken tur att mobilerna är välutrustade!
 

Gräva, gräva, gräva!!

2014-10-24 @ 07:20:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Vi tar djupa andetag, sneglar på trädgårdslandet och hittar på tusen olika anledningar för att slippa ta tag i detta. Främst beror vår arbetsskygghet på att en stor mängd rötter och stora stenar har bestämt sig för att ligga just här, men också på att det varit lite si och så med vädret när vi haft tid att vara i stugorna. Så vi gör andra saker istället, vänder på trätunnor som vi ställer in i boden för vinterförvaring, tömmer plåthinkar på vatten och rensar hängrännor, men till helgen är det dags, då finns det ingen återvändo, landet ska grävas, basta!
 
 
 
 
 

Snurrigt.

2014-10-23 @ 07:10:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi skulle inte alls fotografera utomhus igår, jag låg en vecka för tidigt i planeringen vilket i och för sig är en fördel, det brukar ju vara tvärtom. Kursen gick bra, stundtals är dock förvirringen total medans allt ibland klarnar helt och polletten trillar ner. Annars händer inte så mycket, ringblomsbladen ligger fortfarande på tork, äppleskivorna med kanel är klara och lingonen är inhandlade och vilar i frysen tills det är dags att koka sylt på dem och jobb växlas med stallmys, en skön vardagslunk med andra ord.
 
 
 
 

Kvällsfotografering utomhus och inlagd lök.

2014-10-22 @ 12:22:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)

Idag är det dags för fotokurs igen och på schemat står att vi ska fotografera utomhus, undrar hur detta ska gå till när det är så mörkt, men det löser sig säkert. Ska cykla hem på lunchen och ta på mig riktigt varma kläder så jag inte fryser och hoppas samtidigt att det inte börjar regna.

 

Löken som syns nedan ligger tillsammans med chili, oregano och olja i en glasburk sedan två veckor tillbaka och ikväll efter kursen tror jag bestämt att det är dags för provsmakning - Spännande!

 

 

 

Ringblommor.

2014-10-21 @ 12:54:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (4)
I alla tänkbara gula nyanser stoltserar de vackert i rabatterna när vi anländer till gården långt in i skogen för att hämta ägg från glada hönor. Så förutom ägg får jag också en hel bukett blommor med mig hem som jag skall försöka göra ringblomsolja på, först skall de dock ligga på tork under ett par dagar, men snart är dags att skrida till verket, måste bara kolla upp vilken olja man skulle ha....
 
 
 
 
 

Sliter mitt hår!

2014-10-20 @ 21:20:09 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (3)
Slutade jobba tidigare idag och for ut till stallet då pållen skulle skos, skönt att förbereda så att broddarna kan skruvas i om halkan skulle slå till. Sydde in en jacka efter det och åt lite, sedan slog jag mig ner framför datorn, har Lightroom (en enklare variant av Photoshop) på prov i 30dagar och tänkte jag skulle sätta mig in i hur allt fungerar och jag sliter mitt hår, bildligt talat! Fasen, rent ut sagt vad svårt det är att lära om från appen Snapseed som jag varmt rekommenderar om man vill snabbredigera sina bilder via mobilen, Lightroom skall dock slå detta med hästlängder, så det är väl bara att bita ihop....
 
Tog några provfoton här hemma som jag har lekt lite med och här kan man tro att jag sitter lugnt tillbakalutad vid kakelugnen och filosoferar, men så är alltså ej fallet, långt därifrån faktiskt, grrrr....
 
 
 
 
 
 
 

Fyller upp höstförrådet.

2014-10-20 @ 12:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Bunkrade upp med the från Espresso House när vi var i Linköping i lördags, det gäller att fylla upp förråden nu när hösten har anlänt. Även nya raggsockor inhandlades, orangea, som man blir glad av oavsett om de ligger i korgen och vilar eller om de sitter på fötterna, så nu är jag redo för både kyla, regn och rusk!

 

 
 
 

Söndag.

2014-10-19 @ 20:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu har älsta dottern åkt tillbaka till Lund, man vänjer sig snabbt vid att ha barnen nära och saknaden är stor när de åker hem. Roligt var att vi han med en tur till mormor och att ett besök hos yngsta dottern i Linköping kunde klämmas in, nästa gång vi ses blir förmodligen till jul, längtar redan!
 
 
 
 

Linköping.

2014-10-18 @ 09:58:38 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Härom dagen åkte vi till Lund för att krama på äldsta dottern och idag blir det en tur till Linköping för att krama på den yngsta, mysigt! Planen är att flanera på stan, äta gott och kanske besöka de gamla stadsdelarna, en ypperlig syssla på en vacker höstdag.

Hemnet.

2014-10-17 @ 18:33:00 | Postat i: Allmänt, Ruckeldrömmar
Kommentarer (2)

Alltså, är inte detta kärlek vid första ögonkastet så säg....

Öland, kan man do där?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 


Persilja på tork.

2014-10-17 @ 12:53:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)

Först band jag små knippen av persilja och stoppade dessa lite snabbt i kokande vatten innan jag la dem på tork då jag hört att de på så sätt lättare behåller smaken. Den andra omgången har jag bara lagt på ett fat för att torka, ska bli spännande att se om det blir någon skillnad!

 

 

 

På väg hem från Lund.

2014-10-16 @ 21:35:01 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Regnet smattrar på fönsterrutorna och vindrutetorkarna jobbar febrilt, vi har bunkrat upp med kaffe, nötter, smågodis, bullar och choklad, så nu gör det inte så mycket att det råder höstrusk utanför bilen :))

På vift.

2014-10-16 @ 10:09:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi tog en tur till Lund igår för att krama lite på äldsta dottern som bor här nere, Erik hade en föreläsning i Malmö så då passade jag på att följa med. Nu väntar lite vila efter att ha ätit en helt fantastisk hotellfrukost som avslutades med våfflor, sylt och grädde, det kan man kalla vardagslyx!


 
 Vackert.

2014-10-15 @ 07:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har nog aldrig tidigare uppmärksammat alla de färger som naturen bjuder på så tydligt som nu, förmodligen beror det på fotointresset som bara växer sig starkare för varje dag som går. Erik har antytt att jag blivit en aning manisk och jag är nog benägen att hålla med, men strunt samma, kul är det i alla fall :)
 
 
 

Trattkantareller.

2014-10-14 @ 18:54:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
De har legat på tork sedan i lördags och är nu nästan helt klara, en natt till får de på sig, sedan stoppar vi dem på burk. Det är faktiskt första gången vi torkar svamp, tidigare har vi enbart förvällt dem varför spänningen nu är stor om smak och konsistens blir densamma, om inte annat är det ju alltid kul att prova något nytt :)
 
 
 
 

Gurkor.

2014-10-14 @ 07:27:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (1)

Nu är det dags att skörda gurkorna och vi som inte trodde att vi skulle få några, det gäller att ha is i magen när man har med rabatter och trädgårdsland att göra. Lärdomen hittills är att låta det mesta vara, ger man det bara lite tid (ibland mycket lång sådan) så tar sig det mesta.

 

 

 

Höstpyssel.

2014-10-13 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Igår höstpysslades det i torpet, trädgårdsmöbler bars in i förrådet, kyl och frys tömdes på mat och skafferiet städades. Belöningen på kvällskvisten blev soppa på grönkål med ägghalvor, plockade med oss ett helt knippe hem från grönsakslandet och mer finns det att hämta, så gott!

 

 

 
 
 
 
Införskaffade ett par nya stövlar på Erikshjälpen för en tid sedan då de jag hade tidigare gått sönder, någon som mot förmodan har något bra knep mot gummistövlar som spricker, kan man kanske smörja in dem med något?

Ålsta.

2014-10-11 @ 19:55:49 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Vilken härlig lördag, har ätit kolbullar vid milan sittandes på granklädda bänkar framför öppen eld medans vädret bjöd på klarblå himmel och sol, vilken fantastisk höst vi har! Svamp han vi också plocka, ca 3liter lyckades jag hitta som nu ligger på tork lite varstans i lägenheten och doftar ljuvligt, en riktigt bra lördag med andra ord :)


Bilderna ovan är tagna med min mobil då jag råkat ladda ur båda batterierna till kameran, så grymt orutinerat :(


Helg.

2014-10-11 @ 09:08:36 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Sitter uppkrupen i sängen med dagens första kopp kaffe, har stoppat i en maskin tvätt och väntar på att den ska bli klar. Sedan väntar en sväng till torpet för att hämta upp några vänner för att åka vidare till milan i Ålsta där det väntas kolbullar, mumma. Kanske hinner vi plocka lite svamp också, bäst att ta med sig en korg i alla fall, så man inte står där tomhänt om svamphavet mot all förmodan skulle breda ut sig mitt framför näsan.
 
 
 

Äpplemos.

2014-10-10 @ 12:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu har vi kokat en ny sats med äpplemos då den tidigare redan tagit slut, så tillsammans med björnbärssylt, blåbärssylt, inlagda gurkor, marmelader, syltad lök och torkade tomater i olja mm trängs nu 5st stora glasburkar med äpplemos på skafferiets hyllor. Ett välfyllt förråd av sommarens läckerheter att plocka fram när snön viner kring knutarna :)
 
 
 
 
 
 

Höstpyssel.

2014-10-09 @ 18:48:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Nu är alla vissna blommor nerklippta rabatterna, humlen är borttagen och det sista av kryddorna är skördade. Det ser minst sagt lite kalt och tomt ut vid stugorna, men komposten är glad och överfull.
 
 
 
 

Pelargoner.

2014-10-09 @ 12:44:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Jag tog hem alla pelargoner i helgen som vi haft inomhus i torpet, så nu är det tomt i fönstren. De som står utomhus får sitta kvar ett tag till då jag inte har lyckats klura ut än hur jag ska förvara dem...på fönsterbänkarna hemma i stan är det nämligen fullt.
 
 
 
 

Morötter.

2014-10-09 @ 07:28:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
En rad i taget plockas upp och tas med hem till stan, attans vad roligt det är att både så och skörda, tänk om man ändå kunde få vara månskensbonde på heltid :)
 
 
 

Stressad.

2014-10-08 @ 12:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Tekniska prylar (som inte fungerar) gör mig jättestressad, jag vispar hellre grädden för hand istället för att ta fram den eldrivna makapären, stompar hellre äpplemoset än använder matberedaren osv, men så finns det då vissa saker som man inte slipper ifrån, tex telefoner och datorer. Stressen som nu infunnit sig beror på att jag inte kan klura ut hur jag skall få över bilderna från Ipaden till ett USB-minne och idag ska vi ta med oss bilder till fotokursen, vilket innebär att detta bara måste fixas. Ska ta några djupa andetag, göra ett nytt försök och sedan be om hjälp vilket inte alltid är så lätt när man heter "kan själv" i andra namn ;)
 
Bilden nedan är från helgens promenad ner till sjön, då var jag verkligen allt annat än stressad!
 
 
 

Trädgårdslandet.

2014-10-08 @ 07:03:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vilket slit de hade förr i tiden för att kunna bruka jorden, vårt lilla land är inte stort men oj vad vi får jobba för att detta ska bli odlingsbart. Flera skottkärror med sega rötter och massor av sten stora som knytnävar bärs bort, här behövs definitivt inget gymkort!
 
 
 
 

Ljusstakar.

2014-10-07 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (1)
Att spara och hamstra är inte min grej, visst behåller jag saker som ligger mig varmt om hjärtat men det mesta skulle jag nog kunna vara utan helt. En gammal ungdomsdröm jag har är att ge bort allt, packa en ryggsäck och ge mig ut i världen som volontär, men det är en helt annan historia. Glädjen över vackra ting finns dock där och lyckan över att hitta de små ljusstakarna nedan som legat gömda i en låda på vinden under flera år var stor, vilken tur att man inte slänger allt, dessa kommer att lysa upp fint i höstrusket :)
 
 
 
 
 
 

Dahlia.

2014-10-07 @ 07:27:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
De skulle plockats upp förra helgen men hans inte med, gjorde sedan ett tappert försök i söndags men insåg att vi inte hade någon torv att bädda ner dem i. Fast ska jag erkänna så gör det ont i hjärtat att klippa ner våra Dahlior nu när de blommar så fint, men till helgen är det nog ändå dags..
 
 
 
 
 

Varmt.

2014-10-06 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Vilket fantastiskt väder helgen bjudit på, har bara haft en tunn t-shirt på mig och inte frusit det minsta, härligt! Erik (min alldeles egna kock) har varit i Stockholm och spelat så jag har skött mig själv vilket inneburit saft och bullar till frukost och kokkorv med bröd till lunch (båda dagarna..). Är helt hopplös på att laga mat och tycker dessutom att det är urtrist att göra detta till mig själv, kanske inte det mest optimala näringsmässigt men hungrig har jag inte varit i alla fall ;)
 
 
 

Höst.

2014-10-05 @ 20:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Visst är det fantastiskt med vårens alla gröna skiftningar, den kaskad av mustiga bruna, röda, gula och orangea färger som råder nu slår dock detta med hästlängder. Men så har jag ju också en stor förkärlek till hösten och mörkret. Ni vet, varmt the, raggsockor, fårskinn och stora filtar, det finns liksom inget bättre!
 
 Utflykt.

2014-10-05 @ 09:59:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Lördagens utflykt gick längs slingriga grusvägar förbi små gårdar med försäljning av både konsthantverk och mat. Själv fastnade jag för en pålle som höll på att få följa med hem men den var dessvärre inte till salu...

 Orangea sammetsgardiner.

2014-10-04 @ 09:33:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Sammetstyg till gardiner i sovrummet i en mustig orange nyans blir varmt och ombonat tror jag. Det är dumt att vakna för tidigt, bli rastlös efter kaffet och inse att man för länge sedan tröttnat på vitt och behöver lite färg i sitt liv. Symaskinen kommer att gå varm idag det är ett som är säkert :)
 

Först blir det dock en tur till Närkes Kil för att titta på vackra hästar, sen väntar torphäng och efter det får jag nog umgås med synålen en stund igen.
 
 Former och motiv.

2014-10-03 @ 21:53:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Först var det blommor, sedan provade jag att fotografera inredning men där misslyckades jag totalt (jättesvårt!!) och nu har jag helt plötsligt fått dille på att fotografera lök i alla dess former...undra vad nästa objekt kommer att bli...
 
 
 
 

Marmelad på gröna tomater.

2014-10-03 @ 18:24:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Nej, alla tomater har inte hunnit mogna, de är också för få för att göra något med. Visst kan de få sola sig i form på en tallrik i fönstret, men när jag nu fick ytterligare ett kilo av svärfar som inte heller hade mognat kokade jag marmelad på dem istället. Så gott!
 
 
 
 
 
 

Pelargoner.

2014-10-03 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Varför i hela friden är pelargonerna som vackrast nu när vi knappt hinner vara i stugorna...de skall uppenbarligen misskötas för att trivas?! I år kommer jag nog att ta hem dem till stan för övervintring i lägenheten, förra året hade vi dem i förrådet, men det vet ju alla som hängt med ett tag hur det gick. Frågan är bara när jag ska plocka hem dem, de blommar nämligen något helt fantastiskt och är jätterara där de står i torpfönstren. Tar jag hem dem nu ser det genast ut som om vi bommat igen för vintern och jag kan inte komma överens med mig själv om det redan är dags för detta, känns lite tidigt och då finns heller ingen återvändo, när detta sker är det nämligen höst på riktigt!
 
 
 
 

Pumpafrö.

2014-10-03 @ 07:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Pumpafrö som väntar på att stoppas i jorden till våren, i år fick vi ju pumpan av svärfar men nästa år hoppas vi på egna, åtminstone något av alla dessa fröer borde ju ta sig, eller hur?!
 
 
 
 
 

Smällbär.

2014-10-02 @ 18:19:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Bakom gäststugan vid jordkällaren så växer det Smällbär eller Snöbär som de också kallas, en av de bästa foderväxterna för pollinerande insekter har jag läst mig till, inte bara fina alltså utan även till stor nytta. De ska också enligt experterna sprida sig som ogräs men det har vi inte märkt av alls, de håller sig bredvid jordkällaren och verkar trivas bra där.
 
 
 
 
 

Torkade tomater.

2014-10-02 @ 12:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Nu ligger de torkade tomaterna på glasburk tillsammans med chili, vitlök och olivolja för några veckors vila innan det är dags för provsmakning. Oavsett vad resultatet blir så kommer jag inte att göra ett nytt försök då det tog en hiskelig tid för dem att bli klara i ugnen, gränsen som gick mellan att de var torkade till att de var svarta och vidbrända var också hårfin. Många brändes således men till en till burk räckte de dock och dessa får vi förhoppningsvis njuta av länge :)
 
 
 
 
 

Äpplen.

2014-10-02 @ 07:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Moset som jag kokade för några veckor sedan är för länge sedan uppätet så helgens projekt får alltså bli att leta på nya träd (våra gapar tomma) att plocka från så att vi kan koka en sats till. Alla äpplen har det dock inte blivit mos av utan några har ströslats kanel på och hängts på tork i fönstret, både gott, hemtrevlig och doftar ljuvligt!
 
 
 

Syltad pumpa.

2014-10-01 @ 12:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Gott till söndagssteken och mycket annat också för den delen. Fick en pumpa av svärfar som har legat i skafferiet och väntat på att tas om hand, den var inte så stor till storleken men oj vad mycket det blev ändå. Lärdom av detta blir att ska man laga mat på dem räcker det förmodligen att stoppa ner ett par frön i backen, skall man gör lyktor kan man dock plantera hur många som helst!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onsdag = Fotokurs.

2014-10-01 @ 07:09:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I dag är det dags för fotokurs igen och jag börjar få lite mer koll på vad som påverkar de olika valen av bländare och tid, även förståelsen för ISO och ljusets betydelse för den färdiga bilden har ökat avsevärt. Riktigt roligt!
 
 
 
 
 

RSS 2.0