Planterar.

2014-09-30 @ 17:54:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Köpte lite nya krukväxter till lägenheten i stan då de som vi haft nu inte klarade den varma sommar som gått. Nackdelen med att pendla mellan torpet och stan är att de växter som behöver mycket vatten när solen ligger på i lägenheten oftast dör då man inte upptäcker detta förens det är för sent och regnar det behöver krukorna i torpet tömmas då blommorna annars ruttnar bort. Tänk vad skönt det vore om man bara behövde bo på ett ställe, vilken koll vi skulle ha :)
 
 
 
 

Lökar.

2014-09-30 @ 12:47:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Här ligger förra årets lökar som satt i rabatterna och väntar på att påtas ner i ängen, det är en salig blandning av olika sorter som förhoppningsvis ska bjuda på en kaskad av färger till våren. Några nya har dock inte inhandlats än då det vid helgens besök i handelsträdgården fanns alldeles för många att välja på vilket resulterade i att jag inte handlade några alls. Det får helt enkelt bli ett nytt besök någon dag i veckan med Erik som sällskap då han har mycket bättre koll på dessa än vad jag har, chansen är annars rätt stor att jag bara handlar sorter som rådjur och harar älskar, men å andra sidan skall de ju också ha lite gott :)
 
 
 
 
 

Vitlök.

2014-09-30 @ 07:06:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu ligger vitlöken nerbäddad i myllan vid husväggen mellan tomaterna, håller tummarna för att de kommer trivas och hoppas på en god skörd till våren :)
 
 
 

Blåbärssylt.

2014-09-29 @ 17:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Något som får mig att vilja sylta och safta dygnet runt är boken Sött Från Förr som jag fick i födelsedagspresent, så inspirerande! För tillfället puttrar blåbär, syltsocker och lite vanilj på spisen, vilken tur att man har en snäll mor med koll på vart de små bären gömmer sig då jag själv inte lyckas hitta några<3
 
 
 
 

Saft.

2014-09-29 @ 12:41:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Grävde lite i trädgårdslandet i lördags och jisses vad sten och rötter det är i detta. Blev inte bara trött utan fick också efter en liten stund sprängande huvudvärk, den försvann dock med lite god saft. Tänk så mycket lättare det är att komma ihåg att dricka om flaskan står inom synhåll :)
 
 
 

Måndag.

2014-09-29 @ 07:16:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Var och tävlade med pållen igår och fick en sen starttid vilket på ett sätt är väldigt skönt för man får den där välbehövliga sovmorgonen men samtidigt lite segt eftersom hela dagen går åt till tävling. Detta innebar att Erik fick åka själv till stugorna, lite tråkigt, men man kan ju inte vara med överallt. Gräset klipptes fick jag rapport om (det måste väl ändå vara sista gången för i år...) och en del av vårlökarna är i jorden men fler ska ner. Får nog bli en sväng till torpet någon kväll i veckan för att greja lite till för jag har absolut inte hunnit hälften av allt jag hade planerat :)
 
 Full fart.

2014-09-28 @ 22:08:02 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Men vad hände med helgen som gått, känns inte som om jag är riktigt redo för måndag än. Kistan som vi bar upp i lägenheten har jag i alla fall hunnit rengjort men än har inga kläder lagts i då detta först kräver en garderobsrensning, det får dock vänta lite, man ska ju ha något att pyssla med i höst också...

Lökar.

2014-09-26 @ 18:12:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
I morgon tror jag bestämt att dahliaknölarna ska plockas upp och bäddas ner i torv för lite vintervila, sedan ska vårlökarna få komma ner i jorden och vitlök ska sättas. Av erfarenhet vet jag ju att det inte alltid blir som man har tänkt sig, men förhoppningen är att helgen alltså skall innehålla lite trädgårdsfix :)
 
 
 

Gräs.

2014-09-26 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Gräset som grävs upp när vi utökar trädgårdslandet läggs som små pusselbitar där slitaget är stort och på ställen där det är nertrampat, även jordkällaren har fått ett välbehövligt täcke av grönt. Håller tummarna för att det tar sig och för att vildsvinen håller sig borta i vinter så att gräsmattan får förbli orörd.
 
 
 
 

Stearinljus.

2014-09-25 @ 22:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Det går åt en hel del stearinljus när mörkret faller och imma på fönster blir det om kvällen när vi eldar i spisen. Högst upp på önskelistan till tomten i år står innanfönster till kök och rum, då kanske vi även skulle kunna bo i stugorna vintertid :))
 
 Kallt.

2014-09-25 @ 18:32:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (2)
Det dröjer nog inte så länge förens blommorna tar vintervila i rabatterna då temperaturen nu sjunker snabbt om nätterna, bäst att föreviga malvan som blommar så rart. Något som är riktigt roligt att fotografera är all dagg som täcker blad och växter i arla morgonstund, känns som om risken är överhängande för ett och annat kort på detta framöver, men håll ut snart täcks lanskapet av krispig vit snö och då drabbas väl bloggen av bländande vita bilder istället...
 
 
 
 
 

Torkade tomater.

2014-09-25 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (3)
Torkar tomater i ugnen som sedan ska stoppas på glasburk tillsammans med olivolja, kryddor från landet och några klyftor vitlök, mumma!
 
 
 
 
 
 
 
 

Till salu.

2014-09-24 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Det finns en gammal handelsbod i ena delen av huset och i den andra skulle man kunna öppna byggnadsvårdsbutik, kanske får det också plats ett rart café och ett Bed & Breakfast i lillstugan....
 
Åmmeberg - kan man bo där :)
 
 
 
 
 Bild lånad från hemnet.se
 

Fotokurs.

2014-09-23 @ 12:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (4)
I morgon är det dags igen för fotokurs och jag har försökt att nöta in grunderna om bländare, ISO-tal och tid här hemma, men när jag provar egna inställningar blir bilderna oftast bara suddiga och oskarpa. Jag har en hel del att lära det är ett som är säkert!
 
 
 

Lyktor.

2014-09-23 @ 07:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Lyktan till hemlighuset tänds numera om kvällarna. Visst lyser stjärnhimlen upp om det är klart ute, men är det mulet ligger mörkret som ett lock över stugorna. Vi har väldigt få ljuskällor i torpet och använder främst stearinljus. En liten nätt läslampa har dock smugit sig in då små boktexter lätt blir osynliga i stearinljusets sken, kan det vara ett ålderstecken månntro..
 
 
 
 
 

Höstväder.

2014-09-22 @ 18:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Usch, vilket ruskigt väder vi haft idag, skönt att det klarnade upp på eftermiddagen. Måste erkänna att löven som träden nu släpper vid torpet bildar en helt fantastisk matta, detta ska jag absolut försöka komma ihåg till våren då eländet ska krattas upp ;)
 
 
 
 
 

Upsala-Ekeby.

2014-09-22 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (1)
När man hittar en trave djupa tallrikar på loppis av märket Upsala-Ekeby stiger pulsen på sakletaren, att de sedan endast kostar några kronor styck gör ju inte saken sämre :) Annars är det inte så mycket som livar upp i ruskvädret, fyller på varmt kaffe i min stora mugg och är glad att jag jobbar inomhus en dag som denna!
 
 
 
 
 

Regn.

2014-09-21 @ 13:25:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Det började med åska i öster och följdes av ihållande regn, tanken var ju att fortsätta gräva i trädgårdslandet, men lusten avtog i takt med att regnet tilltog. Istället möblerade vi om, sydde ett par gardiner och lastade in en stor gammal kista i bilen som vi tar med hem till lägenheten då den egentligen aldrig fyllt någon funktion i torpet mer än som avlastningsyta. I stan skall den stoppas med handdukar av alla de slag och kanske ett och annat lakan, men först ska den bäras upp för trapporna...hua..
 
 
 Varmt.

2014-09-20 @ 19:34:07 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Elden värmer i både kök och rum, tillsammans med stearinljusen bidrar de nu till att kinderna är blossande röda. Draperiet som idag äntligen kom upp vid trappan till vinden gjorde självklart susen, förstår inte varför vi inte satt upp detta tidigare, vissa saker måste uppenbarligen ligga till sig lite :)Gurkor.

2014-09-20 @ 08:10:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (1)
Vi hade nog faktiskt gett upp hoppet helt om egna gurkor men tack vare den varma och soliga hösten ser det ut som om vi kommer att kunna sköra ett par i alla fall, tänk att man kan bli så himla glad för så lite :)
 
 
 

Fredag igen.

2014-09-19 @ 17:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tänk att det redan är fredag igen, jisses vad tiden går fort. Helgen ska spenderas i torpet, lite pyssel både inom- och utomhus står på agendan. Ett fodrat tyg skulle behöva hängas upp snarast vid trappan i boningshuset så att inte all värme smiter upp på vinden nu när det börjar bli lite kallt ute, några möbler skulle behöva köras till tippen och trädgårdslandet skall grävas rent på rötter, det finns alltid något att pyssla med i stugorna. Men mest längtar jag nog ändå till att på kvällen få krypa ner under varma täcken framför brasan och fängslas av elden, så otroligt rogivande.
 
 
 
 
 
 
 
 

Fargo, 600kg kärlek!

2014-09-19 @ 12:47:00 | Postat i: Allmänt, Fargo
Kommentarer (3)

I vår familj ingår inte bara två vuxna och två barn utan också en fläckig individ på ca 600kg (förmodligen lite överviktig...) med ett varmt hjärta och en stor portion ödmjukhet. Fargo, som han heter har varit en familjemedlem i nästan 12år och jag kan inte tänka mig ett liv utan honom. Detta är ju som jag tidigare nämnt en torpblogg och inte en hästblogg varför jag mestadels lämnat Fargo utanför, men det är klart att man undrar vem han är då han ibland nämns i förbigående, så igår under vår kvällstur kom vi överens om att han får en egen kategori i vänstermenyn. Han är ju trots allt en i familjen.

 

 
 
 
 

Fargo och jag har nog provat de flesta grenar, lite allätare skulle man kunna säga att vi är, men tävlar gör vi bara i  dressyr, upp till Msv C:2 :)


Grönkål.

2014-09-19 @ 07:13:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Trots att den är en delikatess för både rådjur och harar har den fått stå orörd (hittills i alla fall...) och eftersom den klarar att stå ute under vintern är tanken också att den ska få göra så. Grönkålen är proppfull med nyttigheter och går att använda på de flesta sätt. Något som vi dock inte provat än är att torka bladen, förmodligen för att det tar lite plats, men nu har jag ju en ypperlig vind till detta så jag tror minsann att jag skall våga mig på ett försök :)
 
 
 

Dimma.

2014-09-18 @ 18:02:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vilken dimma vi haft de senaste dagarna, att cykla går bra, men jag ser att bilisterna har en del problem. Fukten som dimman bär med sig är dock uppskattad av rabatter, blomlådor och trädgårdsland nu när det inte regnat på några dagar. Även de vilda blommorna verkar uppskatta klimatet, har snubblat över ett flertal vårblommor de senaste dagarna vilket känns lite knepigt och kanske inte helt optimalt, ur led är tiden.
 
 
 
 
 
Ovan är en Flockfibbla, den ser man dock lite överallt om hösten.

Fotokurs.

2014-09-18 @ 12:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Gårdagens fotokurs gjorde mig inte mindre förvirrad, det lovades dock att poletten skulle trilla ner så småningom, vi hoppas på det! Med oss hem fick vi en fototidning och en kursplan som jag kikade på under tiden jag åt uppvärmd Borsjtj, tänk att vissa maträtter bara blir godare och godare för varje dag som går, mumma!
 
 
 

Mangold.

2014-09-18 @ 07:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Visst är den vacker vår mangold, inte bara god alltså utan också tjusig så det förslår!
 
 
 

Myggfritt.

2014-09-17 @ 17:24:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Nu har djuren det skönt, lagom varmt och myggfritt. Hönor som gal och kor som råmar är ljud som förgyller tillvaron i torpet så här på höstkanten när fåglarna slutat sjunga. Väldigt hemtrevligt må jag säga, så här skulle jag kunna ha det jämt!
 
 
 
 
 
 

Alvhem Mäkleri.

2014-09-17 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Alvhem har gjort det igen, en sekelskiftsvåning stylad in i minsta detalj, så fint! Blir det inget med våra ruckeldrömmar kan jag tänka mig att bo så här istället, det kräver dock lite tur på Triss först ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Bilder lånade från alvhemmakleri.se
 
 

Morötter.

2014-09-17 @ 07:04:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vi plockar med oss ett knippe i taget in till stan men låter de morötter som ännu ej växt sig så stora sitta kvar i myllan. Förmodligen hade vi skördat allt på en gång om vägen till stugorna varit längre och besöken glesare, men nu kan vi lugnt avvakta och låta grödorna ta den tid på sig som behövs, skulle väderrapporten visa på kyla och frost kan vi ju snabbt fara förbi och ta upp dem :)
 
 
 

Kryddor.

2014-09-16 @ 18:12:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Nu ligger även kryddorna på små burkar klara för att användas i mustiga grytor och soppor i vinter. Doften som sprider sig i rum och kök när man pysslar med detta kan inget luktljus i världen konkurrera med, helt sagolikt!
 
 
 
 
 

Tuppen.

2014-09-16 @ 12:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Hönorna nere i grannstugan har en stor och ståtlig tupp som håller ordning på dem, en fantastiskt vacker herre med en enorm pondus vilket han också verkar väl medveten om :)
 
 
 
 
 

Nypon.

2014-09-16 @ 07:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nej, jag hittade inga fler nypon i helgen som gick så jag hängde upp de få jag plockat sedan tidigare på ett snöre istället tillsammans med några vackra höstlöv.
 
 
 
 


 

Varmt.

2014-09-15 @ 18:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Det är svettigt att vända jord när solen ligger på och den värmer riktigt rejält fortfarande, härligt dock att man kan gå i bara linne och kortbyxor så här en bit in på hösten.
 
 
 
 

En produktiv helg.

2014-09-15 @ 12:54:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Vilken härlig helg vi haft, en blandning av allt. Har hunnit gräva i trädgårdslandet, tävla med pållen, tvättat och städat. Lite vila har också klämts in, tog kudden med mig ner till bryggan för att dingla med benen i vattnet en stund och för kanske sommarens (eller rättare sagt höstens) sista fotdopp :)
 
 
 
 
 

Rödbetssoppa.

2014-09-14 @ 20:44:31 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Medan vi har grävt trädgårdsland så har rödbetssoppan vilat i storgrytan hemma på spisen och blivit så där god och mustig som bara mat kan bli om den får all den tid på sig som den behöver. Självklart var vi precis som vi trodde vrålhungriga och har nu ätit fler portioner än vad magen egentligen klarar av, så gott!

Nu väntar valvaka :)Tidig morgon.

2014-09-14 @ 12:46:48 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har precis landat i soffan efter att ha varit på tävling med pållen, perfekt väder att rida i och inga flygfän, kan inte bli bättre! Nu blir det en välförtjänt kopp kaffe och lite vila innan vi far till torpet för att gräva klart trädgårdslandet. 

Erik nynnar i köket och kokar soppa, en Borsjtj är visst på gång, skönt att ha maten klar när vi i kväll kommer hem hungriga efter allt påtande i jorden :)


Hönor.

2014-09-13 @ 16:18:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Hälsar på grannhönorna i torpet men de nonchalerar mig totalt och verkar mest tycka att jag stör. Tänk om vi ändå kunde bo i stugorna, då skulle vi absolut ha en Agda, en Malin och en Fabian!
 
 
 
 

Kaffe.

2014-09-13 @ 13:19:42 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tvättat, städat och spacklat diverse hål i väggarna som jag stört mig på en längre tid. Nu blir det en välförtjänt Paus med en kopp svart kaffe och senaste numret av Gård&Torp medan jag väntar på på att den sista tvättmaskinen ska bli klar, sedan bär det iväg till torpet.

Såg till min fasa vad smutsiga våra fönster var när jag öppnade för vädring, en klar nackdel med att bo mitt i stan då man i princip kan tvätta dessa hur mycket som helst utan att det märks!
Struntar dock i detta och njuter av mitt svarta kaffe istället<3


Lördag.

2014-09-13 @ 09:08:31 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har svårt för att äta på morgonen och njuter därför extra mycket på helgerna när man får tid på sig att vakna ordentligt innan frukost. Idag ringde klockan tidigt då Erik skulle iväg på kurs så jag passar på att tvätta lite, sedan blir det torphäng. Men innan det ska jag njuta av en lång frukost (veckans första..) och tända ljus, för nu tror jag bestämt att jag har vaknat.


På kvällspromenad.

2014-09-12 @ 20:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tar en kvällspromenad och förundras över alla vackra svampar, vågar dock bara plocka kantarellerna. Är en riktig novis när det kommer till andra sorter så det är nog säkrast att jag håller mig till Skogens Guld :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredag.

2014-09-12 @ 12:45:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Sommarskorna sitter fortfarande på, vilket härligt och varmt höstväder vi har! Idag tar vi det lugnt, medan planen för morgondagen är att gräva klart trädgårdslandet, sen får vi se, jag har inte gett upp helt än vad gäller lingonen, även om de finns att köpa på torget :)
 
 
 
 

Nypon.

2014-09-12 @ 07:19:00 | Postat i: Allmänt, Frukt och bär
Kommentarer (0)
Försökte plocka lite nypon härom dagen men aj vad jag rev mig, ska göra ett nytt försök till helgen med handskar på. Fick dock en liten påse som redan var torkade och klara av vännen med de glada hönorna, de ska jag bestämt ta och koka lite soppa på, spännande!
 
 


 
 
 

Ringblommor.

2014-09-11 @ 17:52:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (1)
Ett hav av Ringblommor mötte oss på gården där vi hämtade ägg igår, så vackert! Ska absolut så dessa vid torpet till våren och hoppas att de är lika lättodlade som det sägs :)
 
 
 
 
 
 

Ägg.

2014-09-11 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (1)
Det känns bra ända in i själen att styra bilen längs slingriga grusvägar för att hämta ägg från lyckliga hönor som får strosa fritt och bada i rabatter precis så mycket de vill. Visst köper vi också ägg på Ica ibland, men så långt det går försöker vi handla från gården som ligger gömd i storskogen, där djurens välmående sätts i främsta rummet.
 
 
 
 
 
 
 
 

Blomlådor.

2014-09-11 @ 07:04:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Tror minsann att våra Pelargoner och Lobelior mår som bäst nu med fukten som lägger sig om kvällar och nätter följt av en och annan regnskur dagtid med sol däremellan. Hoppas att frostnätterna håller sig på avstånd en tid till så vi hinner njuta av dem länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lökar.

2014-09-10 @ 18:33:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (1)
Lökar av allehanda sorter har under en längre tid vilat i redskapsboden men snart är det dags att stoppa ner dem i myllan igen. Helt otroligt egentligen att det i dessa små skrumpna knölar kan spira och växa så vackert när vårsolen sedan tittar fram!
 
 
 
 

Mangold.

2014-09-10 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vårt trädgårdsland badar i Mangold, lite överdrivet kanske, men vi har minst sagt betydligt mer än vad vi för tillfället klarar av att äta i alla fall. Vilken tur att de går ypperligt att förvälla dessa och frysa i små portionsförpackningar, för att sedan snabbt tina när lusten faller på. Gott att ha i både soppor och grytor, mumma!
 
 
 
 
 
 

Slår på stort!

2014-09-10 @ 07:16:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (1)
Vi har bestämt oss. Här skall odlas storskaligt och trädgårdslandet skall utökas till dubbla ytan! Brunnet gödsel, kompost och hö från hässjan ska på om några veckor för att under vintern få "ligga till sig", så att vi kan plöja ner det i vår med jordfräsen. Först skall det dock grävas. Vilken tur att vi glömt hur stenigt det var sist vi gjorde detta...
 
 


 

Betor.

2014-09-09 @ 18:35:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (2)
Rödbetorna är nu skördade. Några är stora som på bilden nedan medan andra är små som tumnageln. De är inte så jättemånga, men till en Borsjtj bör de i alla fall räcka :)
 
 
 

Böcker.

2014-09-09 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Myrornas bokavdelning i stan är riktigt bra! Denna gång fick 3st kokböcker följa med hem till en kostnad av 105kr, så billigt att man nästan skäms!
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Regn.

2014-09-09 @ 07:22:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Stövlar på, borde jag ha i alla fall om det ska regna lika mycket idag som igår, för blöta fötter är inte alls skönt! Såg en regnjacka i gammal hederligt galon på Stadium förra hösten som etsat sig fast i mitt minne, får bestämt ta och springa förbi på lunchen för att se om de tagit in den även denna säsong, är hopplöst långsam när det gäller beslut kring klädinköp, jag vet.
 Marmelad.

2014-09-08 @ 17:44:00 | Postat i: Allmänt, Frukt och bär
Kommentarer (1)
På Björnbären vi plockade och frös in förra helgen kokades det i lördags marmelad, faktum är att vi snålade lite med sockret vilket gjorde att den även passar lika bra som gelé :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Lingon.

2014-09-08 @ 12:40:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Vilken tur att de säljer lingon på torget då riset i skogen inte bar på ett enda litet bär :(
 
 
 

Överraskning.

2014-09-07 @ 16:05:04 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nämnde för min händiga svägerska att mina nuvarande marknadsvantar som jag bär på jobbet varje dag (är en fryslort av rang, jag vet...) börjar bli bra slitna och se vad som låg i snickarboden när vi kom till torpet igår<3Gårdagen.

2014-09-07 @ 10:49:15 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Bilturen till stugorna i går gick via Erikshjälpen och Bra&Begagnat där vi fyndade vackra gamla syltburkar och ett värmande täcke som blir skönt att vira in sig i när höststormarna viner utanför knutarna. Just kyla och kalla vindar känns dock på behörigt avstånd idag när sommarvärmen hälsar på, men man måste ju vara förberedd, eller hur?!På svampjakt.

2014-09-06 @ 09:33:52 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nej, de gula kantarellfälten som breder ut sig i skogsgläntan likt en matta kommer jag nog aldrig att få uppleva, men vi hittade många andra sorter, de flesta var dock inte ätbara...

Kan även bekräfta att ryktet om Karljohansvampen stämmer, det finns utan att överdriva i princip hur mycket som helst!
Fredag.

2014-09-05 @ 17:57:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Det här nyfunna fotointresset håller i sig, så jag firar in helgen med att anmäla mig till en systemkameraskola för nybörjare! Ska bli riktigt roligt och förväntningarna är skyhöga :)
 
 
 
 
 
 
 

Inlagd gurka.

2014-09-05 @ 12:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik ha lagt in lite mer gurka då de har som jag skrev om tidigare en rykande åtgång här hemma, så gott! Turerna till Ikea för inköp av glasburkar är lika många som förra året, trodde i min enfald att vi handlade på oss tillräckligt då men i år verkar vi slå alla rekord vad gäller inläggning och äppelmoskokning. Vilken tur att vi hemma i stan har ett litet skafferi där alla inläggningar kan förvaras och ett fönster i detta som kan styra temperaturen då jordkällaren ännu inte är åtgärdad :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bär.

2014-09-05 @ 07:21:00 | Postat i: Allmänt, Frukt och bär
Kommentarer (2)
Blåbären lös ju med sin frånvaro och lingon har jag inte heller hittat i den mängd jag önskat, dock dignar svärfars Björnbärsbuske av bär så till helgen ska vi bunkra upp med lådor för en stunds plock. Helt otroligt vad en enda buske kan bära frukt, litervis och åter litervis. Här skall med andra ord kokas både sylt, saft och marmelad!
 
 
 
 
 
 
 

Förkyld.

2014-09-04 @ 18:12:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
De flesta i min omgivning är eller har varit förkylda under den senaste tiden och nu verkar även min tur kommit, försöker dock mota bort bacillerna så gott jag kan med olika medikamenter. Hoppas litet påtande i rabatterna till helgen kan råda bot på den envisa snuvan, en stunds torphäng brukar ju göra susen för både kropp och själ, så vi håller tummarna :)
 
 
 
 

Trädklippning.

2014-09-04 @ 12:47:00 | Postat i: Allmänt, Frukt och bär
Kommentarer (0)
Skotten på Mirabellträden har skjutit i höjden och många grenar sträcker sig flera meter upp mot skyn och så kan vi ju inte ha det. Stegen åkte sonika åter fram och träden klipptes, vi har dock sparat ett antal grenar som så småningom ska kunna ersätta de som inte mår så bra och förhoppningsvis blir träden även lite jämnare i formen.
 
 
 

Snickarboden.

2014-09-04 @ 07:26:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
I snickarboden trängs numera inte bara cyklar, verktyg och möbler utan också lökar hänger på tork, bra med ett stort utrymme för diverse aktiviteter där man får plats och kan breda ut sig lite :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Smultron.

2014-09-03 @ 18:22:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Hittade till min förtjusning smultron hos grannen i helgen som gick och genast kändes den annalkande hösten på behörigt avstånd igen :)
 
 
 

Rödbetor.

2014-09-03 @ 12:59:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Precis som morötterna och löken börjar även rödbetorna titta upp ur myllan, förhoppningsvis är de klara att skörda till helgen så att vi kan koka en värmande soppa på dem :)
 
 
 

Stockrosor.

2014-09-03 @ 12:44:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
De trivs hos grannarna och i Skåne har jag noterat att de likt maskrosor spränger sig upp ur asfalten varthän man vänder huvudet, men hos oss vill Stockrosorna inte bo. Försa vad det kan bero på??
 
 
 
 
 
 

Mörkt.

2014-09-03 @ 07:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jisses, vad mörkret faller snabbt på kvällskvisten, kanske hög tid att se över ljusförrådet. Har en känsla av att det behöver bunkras upp inför hösten då de brukar ha en rykande åtgång.
 
 
 

Lummigt.

2014-09-02 @ 18:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Det är minst sagt lummigt vid stugorna efter regnet som kom för en vecka sedan och den värme som följde därefter, blomlådorna mår ypperligt och pelargonerna likaså. Ska i helgen som kommer plocka lite fler fröer från överblommade växter innan det är för sent och även peta ner lökarna i jorden, lite höstpyssel på gång alltså.
 
 
 
 
 
 
 

Kärt återbesök.

2014-09-02 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (1)
Malva och Karpaterklocka har åter tittat upp ur rabatterna, vilken tur att jag inte rensade och klippte bort alla vissna blad för några veckor sedan.
 
 
 
 

 
Även Lavendeln blommar igen...
 
 

 
Hittade också en gul liten varelse som gömde sig vid gaveln på boningshuset, väldigt vacker, men jag har dessvärre glömt namnet på den.
 
 
 
 
Sist men inte minst så har vi Kärleksörten som är på god väg att spricka upp.
 
 
 
 
Jag gnällde ju över att rabatterna gapade tomma på färg för några dagar sedan, men de får jag nog ta tillbaka, för just nu är de minst lika färgsprakande som i juni. Tänk vad lite sol och värme kan göra :)

Grön Tomatmarmelad.

2014-09-02 @ 07:37:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Det är bara att gilla läget och inse att de tomater som fortfarande är gröna inte kommer att hinna få all den sol som krävs för att de ska mogna, men vad gör väl det, vi provar något nytt istället - Grön Tomatmarmelad med Citron och Ingefära...
  • 1 kg sköljda gröna tomater
  • 2 välborstade och sköljda citroner
  • 1 dl vatten
  • 7 dl strösocker
  • 1 msk färsk riven ingefära

Skär tomater och citron i mindre bitar, kör i mixer med stålkniv till en grynig massa. Koka fruktmassa och vatten under lock i ca 20 - 30 min. Tag grytan från värmen och rör ner socker och ingefära. Koka upp kraftigt och koka utan lock 10 - 15 min, gör marmeladprovet. Ös upp i varma rengjorda burkar, helst till kanten, sätt på lock genast. Förvara svalt.

 

 

 
 
Återkommer med utvärdering :)

Svamp.

2014-09-01 @ 18:14:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Har förstått att det är gott om Karl Johansvamp och skall bestämt ta mig en cykeltur för att se om vi hittar några i skogarna kring torpet. Tidigare år har svampjakten runt stugorna ledsamt nog inte gett någon som helst utdelning, fast själva skogsturen är ju lika rogivande oavsett om man hittar svamp eller inte :)

 

 

Soligt och varmt.

2014-09-01 @ 12:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Barfota, linne och kortbyxor, vem trodde att man skulle kunna gå så lättklädd i helgen, härligt! I lördags bjöds det på kräftskiva som fortsatte in på småtimmarna så gårdagen gick i ett väldigt lugnt tempo. Vi njöt mest av det vackra vädret, kanske den sista helgen den här säsongen som man kan sova i stugorna utan att tända en värmande brasa.

 

 
 
 


 
 
 

RSS 2.0