Glad Påsk!

Påsk är en helg som verkligen har förändrats i både syfte och innehåll. När jag var liten gick varenda unge man ur huse utklädda till påskgummor oavsett vad det var för kön på oss. Det kan man verkligen kalla könsneutralt med tydliga queerpreferenser. Innan man traskade iväg med sin korg, hade dagar ägnats åt att rita påskbrev som krävde oerhört mycket av konstnärlig frihet och fantasi. Sedan skulle dessa bytas mot ett antal godis av olika sort. Vissa hade dålig koll på vad ungar vill ha och återgäldade brevet med ett antal ”kungen av Danmark” vilka är rent ut sagt är äckliga om man är barn. Hemma skulle det pyntas med kycklingar, färgglatt ris och påskkärringar i mängder vilket är konstigt då originalkärringarna brändes på bål, vilket inte alls är något att fira.

 

Ännu en generation tillbaka var påsken en delad upplevelse Långfredagen fick man bara sitta stilla och ha tråkigt. Inte jobba, inte leka inte tala högt och framförallt inte vara glad. Allt var stängt och radion spelade bara sorglig musik. En fasansfull dag om man var barn och ungdom. Inte så kul som vuxen heller. Ännu längre tillbaka hade man säkert fastat en månad innan så man var glåmig och svag mitt i allt elände. Sedan skulle det tas igen och ätas rejält på påskafton. Framförallt ägg då hönorna börjat värpa efter vinterns mörker. Är inte det vad dagens hälsofascister förespråkar? 5:2 diet och LCHF i kombination. Inget nytt under solen alltså. 

 

Nu är inte påsk en kyrklig högtid från början, utan något vi firat sedan urminnes tider. Påsk infaller i stort sett alltid med vårdagjämningen då natt och dag är lika långa. Det är den tid på året allt börjar gro och värmen kommer tillbaka vilket definitivt är något att fira. Något man hade koll på redan under stenåldern. 

 

Själva påsken är från början en judisk tradition som inlemmades i kristendomen efter kyrkomötet i Nicaea år 325. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. Det krävs en doktorsexamen i avancerad matematik för att räkna ut det. Allt för att göra det mystiskt.

 

Börjar man titta närmare på när våra nuvarande högtider infaller så har de allra flesta samband med förändringar av ljus och natur. Jul, midsommar, påsk och halloween är bara några av dem. Det var ett smart drag av kristendomen att placera ”sina” högtider på samma tid som de gamla, vilka firats i årtusenden. En marknadsföringsstrategi som är väl beprövad när man vill ta över och skaffa sig makt. Jul är en fest som är belagt ända från Järnåldern. Det är långt före kristendomen och förmodligen festades det vid den tiden ännu lägre tillbaka i forntiden.

 

Numer tar vi det lite lugnt på påsk. Inte pyntas det nämnvärt och jag har slutat gå runt utklädd till kärring med korg. Grannarna skulle titta misstänksamt på mig och ringa polisen om jag lämnat fram en kolorerad utskrift från kopiatorn och propsat på att få några ”kungen av Danmark” i ersättning. Karameller jag i vuxen ålder tycker är goda. 

 

/Erik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0