Ömtålig leverans.

2015-08-31 @ 06:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I går fick vi en stor leverans av ägg från hönorna uppe på gården långt in i skogen där de får gå fritt och sprätta i rabatterna hela dagarna och kanske ta sig ett bad i den samma om andan faller på. Att baka, laga mat och måla med dessa ägg kan inte mäta sig på långa vägar med de man köper i butikerna och jag är så ofantligt tacksam att just vi får köpa ägg av deras ägare, för de är eftertraktade, inte bara av oss.
 
 
 

Söndag.

2015-08-30 @ 21:42:08 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vilket härligt sensommarväder, hummelsurr och mängder av vackra fjärilar i rabatterna, ett skådespel utan dess like om man mot förmodan får för sig att slå ner rumpan i trädgårdsmöblerna för att vila lite, vilket jag faktiskt gjorde en stund. En relativt lugn dag alltså, med ett kärt besök lagom till eftermiddagsfikat då vi bjöd på äppelpaj och grädde, inte av vår egen frukt dock då den behöver mogna lite till för att bli riktigt god, men snart så ska också den tas om hand, längtar!
 
 

 

Frukost.

2015-08-30 @ 07:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Äter en näringsrik och hälsosam frukost i form av svart kaffe och hallongrottor, för visst måste något som är så gott också vara nyttigt ;)
 
 
 
 

Full fart.

2015-08-29 @ 20:49:09 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har en förmåga att gå i spinn när Erik inte är hemma, inte för att tempot är lågt annars, men just när jag bara har mig själv att ta hand om varvar jag upp ytterligare lite till. Så nu är jag trött. Roligast idag var i alla fall ett helt otippat loppisfynd som jag lovar att visa så snart jag gått igenom alla bilder, nu blir det ett glas rött och lite småplock, sen väntar bingen :)
 
 
 
 

Torpet.

2015-08-29 @ 07:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Börjar dagen med en loppistur (Erik är och spelar), ska försöka hinna med både Bra & Begagnat, Erikshjälpen och Livlinan innan jag far till torpet och tänder en brasa, kan behöva eldas lite under dagen (trots att det ser ut att bli kanonväder) så det inte blir kallt till natten :)
 
 
 
 
 
 
 

Regn.

2015-08-27 @ 18:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Skönt att det regnar ute, tunnorna fylls, rabatter och trädgårdsland får väta och jag kan mysa inne med en kopp the :)
 
 
 
 

Höst.

2015-08-27 @ 12:35:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)

Tycker att hösten gjort sig påmind de senaste dagarna med kyliga kvällar där extratröjan använts flitigt, mysigt dock att få boa in sig i tjocka koftor, begrava kroppen under mängder av filtar och ha raggsockor på fötterna så snart ytterskorna åker av. Ett annat tydligt tecken på att en kallare årstid är på ingång är att vi skördat all potatis för i år, den blev riklig och riktigt fin, önskar jag kom ihåg vilken sort det var...

 
 
 

Hyvlar.

2015-08-26 @ 18:47:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (1)

Aldrig i min tid trodde jag att jag skulle få ett habegär efter hyvlar. Man har ju periodvis i sitt liv samlat på diverse suspekta ting. Ölburkar, tändsticksaskar, gamla instrument och allt möjligt bös, men hyvlar har aldrig någonsin väckt något pirr eller intresse över huvud taget, förrän nu.

 

Man kommer undra någon gång i framtiden, när man sitter där i sitt ruckel med smala gångar mellan hyvelhögarna och misären är ett faktum, hur det hela började. Får nog anklaga torpet för detta mitt framtida skräckscenario. 

 

Det ska ju snickras både här och där och ju längre man glider ned i byggnadsvårdsträsket, desto mer genuin vill man bli. Det ska hyvlas för egen maskin för att få den rätta känslan på det man tillverkar. En handhyvlad yta är vacker och inte alldeles perfekt vilket ger känsla och charm. Titta på ett handhyvlat golv eller tak så förstår du vad jag menar.

 

Allt började med en ärvd rubank, alltså en stor och lång hyvel för raka saker som brädor. Därefter langade farsgubben en stålhyvel han kommit över, ovetandes om att sonen hade ett riskbeteende när det kom till hyvlar. Rubanken användes ett par gånger utan att det fäste, och begäret kom först smygande när jag ville prova på stålhyveln eftersom den tog bättre. Där någon gång klev jag över kanten. Nästa steg var en simshyvel i trä från en loppis som idogt användes i köksbygget. Den var alltså inte bara vacker utan gav även ”kickar” när den användes.

 

Så på den vägen är det. Vid loppisbesök eller i antikaffärer dyker jag ned i verktygslådor  i min jakt på nya juveler till min samling. Nu finns det rubank, två stålhyvlar, en skrubbhyvel, en simshyvel och fem listhyvlar på hyllan i bon.  Hyvlar är en vetenskap och det finns hundratals olika modeller och tillverkare. Det slickas om munnen och torkas näsor med darrande händer bland hyvlomanerna när man nämner märken som Veritas, Clifton eller Lie-Nielsen-hyvlar.

 

Jag har hittat en hyvelsida på nätet som jag ibland besöker efter att noga sett mig över axeln ett par gånger. Inom snar framtid kommer jag väl stå och hänga med andra hålögda gubbar framsnörvlandes – äre nå´n som har en schysst stöthyvel, jag måste ha en stöthyvel, snälla…

 

//Erik.


Medhjälpare.

En av våra viktigaste medhjälpare, humlan, utan dem skulle verken träd blomma eller buskar bära frukt och tillsammans med alla andra insekter bidrar de till att torpstugorna i detta nu omhuldas av allehanda blommor i olika kulörer och sockersöta bär. Så vi tackar och bockar för all den hjälp av denna luddiga lilla varelse :)
 
 
 
Bild 34 Tema 191 "Medhjälpare".

Morötter.

2015-08-26 @ 06:17:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Tjocka och korta blev våra morötter i år. Skördar gör vi efter behov då de är tåliga för väder och vind, den största risken när vi nu låter dem sitta kvar är väll att något djur kalasar på dem och det må väl i så fall vara hänt :) 
 
 
 

Näckros.

2015-08-25 @ 18:42:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (2)
Fullt utslagen dagtid för att sluta sig helt till kvällen, det finns så otroligt många sorter och ju mer man tittar på dem destå vackrare blir de.
 
 

Bild 33 Tema "Näckros".
 

Matmarknad.

2015-08-25 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Det var matmarknad i Wadköping under helgen som gick med mycket närproducerat och ekologiskt, vilken folkfest. Vi var rörande eniga när vi gick därifrån med både broccoli och ost att så här skulle vi vilja ha det varje helg, det är så mycket roligare att handla på detta sätt än i ett stort opersonligt varuhus :)
 
 
 

Ulla Skoog - Uppdragsresande i Byggnadsvård.

2015-08-25 @ 06:53:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)

Lyssnar på Ulla Skoog som avslutar årets Sommar i P1 och måste nog hålla med alla som tipsat mig om programmet att det var det bästa i år, men så har man kanske också gått och blivit lite byggnadsvårdsskadad med tiden. Visst har vi gjort många "fel", men de håller vi som bäst på att rätta till nu, har bara några lister och foder kvar som ska upp, ett höstprojekt. Annars styr vi fokus på inredning och härom dagen släpades ett stort tungt skåp hem, helt orört och orenoverat som rymmer allt jag inte tidigare visste vart jag skulle göra av och som dessutom är fantastiskt vackert :)

 
 
 
 

Det sitter i väggarna.

2015-08-24 @ 18:21:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Ni har väl inte missat att SVT satsar på en ny serie i höst som handlar om byggnadsvård "Det Sitter i Väggarna". Måndagen den 9:de november visas första avsnittet och jag ska garanterat sitta bänkad, hejja SVT!

 

 
 

Man kanske skulle ställa till med fest :)

2015-08-24 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Det är nu man skulle slå till med en hejdundrande skördefest, bjuda in alla man känner för att sylta, safta och göra allehanda inläggningar, vilken fest det skulle bli!
 
 
 

Första.

2015-08-24 @ 07:26:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015, Trädgårdslandet
Kommentarer (1)
Igår var det en högtidlig dag då årets första tomat andäktigt avsmakades, galet god och alldeles perfekt blev utlåtandet. Nu väntar vi bara otåligt på att resten också ska mogna så att vi kan kalasa ordentligt på de små godbitarna :)
 
 
 
Bild 32 Tema 99 "Första".

Äppletider.

2015-08-23 @ 08:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Hörde på radion idag att äppleskörden är större än väntat och vi som inte trodde det skulle bli några med tanke på den kalla och regniga våren och sommaren, men det ser ut att räcka till både mos, kräm, saft och sylt, så tji fick vi :)
 
 
 
 

Sommarsalut.

2015-08-22 @ 21:12:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I går var det dags för årets sommarsalut i Lindesberg med Gulldsmedshyttans Musikkår och till skillnad från förra årets ruskväder bjöds vi på en helt fantastisk sensommarkväll. Lite allsång, äppelkaka och en god hamburgare fick avsluta en helt galen vecka där jag inte riktigt landat i verkligheten än, många intryck att smälta och upplevelser att minnas och glädjas åt så det tar nog några dagar innan själen är i kapp och åter. Lite torphäng i morgon så rättar det nog till sig :)
 
 
 

Tillbaka i Sverige.

2015-08-21 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (2)
Efter 17 timmar med ett byte i Istanbul var vi äntligen hemma vid 18-tiden i går kväll, en smidig resa även om den tog lång tid. I helgen ska jag förhoppningsvis inviga hängmattan i torpet jag ännu inte hunnit ligga i, reflektera och bearbeta all intryck, gosa med pållen och krama om Erik. Saknar dock redan himmelsängen, den fantastiska utsikten från min terrass och uteduschen, har blivit mer än bortskämd den senaste veckan och känner mig än en gång väldigt lyckligt lottad :)
 
 
 

Afrika.

2015-08-19 @ 17:00:21 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vår resa i Afrika är till ända och i natt påbörjar vi den långa resan hem igen. Det kommer ta ett tag att smälta alla intryck så som smaker, dofter, kultur, lokalbefolkningens berättelser, natur och sist men inte minst den fattigdom som råder. Att som jag vara född i Sverige, ett land så litet till ytan med så mycket privilegier till skänks gör mig ödmjuk inför livet och väldigt tacksam❤️.

Att simma i ett stort akvarium.

2015-08-18 @ 21:57:59 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Den gamla fiskebåten kränger över vågorna och regnet faller ilsket från en mörk himmel när vi närmar oss gränsen till Tanzania för att snorkla vid korallreven. Att försöka förklara vad som mötte mig nere i det stora blå är svårt, nästan helt omöjligt faktiskt, men har ni sett Nemo så vet ni. Och vad hände med regnet då, jo, det försvann nästan lika snabbt som det kom. Afrika är en fantastisk kontinent.
Som i en saga.

2015-08-17 @ 07:26:31 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Vaknar till ljudet av Indiska oceanen som rullar in över stranden Diani och går ut på balkongen för att njuta av skådespelet. Det är vinter i Kenya, men värmen är långt mer intensiv än om man jämför med någran av de vackraste sommardagar vi ibland kan ha hemma i Sverige. Nu väntar frukost med tropiska frukter, kaffe och juicer i en miljö som mest liknar en saga. 
Kenya.

2015-08-15 @ 22:30:10 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag funderade en liten stund innan jag bestämde mig, mest beroende på att bloggen främst speglar våra strapatser i torpet, men jag kom fram till att det skulle bli konstigt att låta er stanna kvar hemma, så ni får helt enkelt hänga på. Vart tar jag med er då - jo, till Kenya, ett paradis av det jag upplevt hittills. Nedan ser ni min närmaste granne, lika snäll och iakttagande som korna hemma i torphagen :)Näpen.

Ja, men visst är den näpen där den tittar upp mitt i ett trassel och virrvarr av smala stjälkar. Planerade dem sent i en gammal tvättbalja och trodde att det varit allt för blött i denna och väntade mig därför inga blommor, men nu kom de, vilken tur att jag orkade vänta.
 
 

Bild 31 Tema 211 "Näpen".
 
 

Trotjänare.

2015-08-14 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (0)

Den vispar absolut lika snabbt som en elektrisk visp, min trotjänare och dessutom får armarna lite träning. Allt var inte bättre förr, men många saker var i alla fall minst lika bra som nu.

 

 

 
 
Bil 30 Tema 317 "Trotjänare".
 

Bakom ryggen.

2015-08-14 @ 07:56:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (3)

Sitter i grönsakslandet och rensar ogräs när jag plötsligt känner mig väldigt iakttagen, kikar utmed grusvägen men ingen närmar sig vad jag kan se, fortsätter rensa, vänder mig om igen då känslan av att någon är där inte vill försvinna och finner denna ljuvliga varelse med snälla ögon gömma sig bakom ett buskage. Inte konstigt att jag inte såg någon.

 

 

 
Bild 29 Tema 11 "Bakom ryggen".

Gästrum.

2015-08-13 @ 19:57:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (1)
Man kan inte gå eller stå upprätt utan antingen får man knäa djupt eller krypa om man kommer som gäst till oss och vill sova över. Lite mysigt dock hoppas jag och en lite annorlunda upplevelse som jag tror uppskattas trots den nätta ytan :)
 
 
 

Foder.

2015-08-13 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Nu är vi nästan i mål. Foder till ett rum saknas dock men det beror främst på att vi inte hunnit att leta efter några passande. Vi har ett ödehus att besöka där vi får plocka material, byggnadsvårdsbutiken i Hallsberg är plan nr:2 om vi inte hittar några i huset. Annars väntar vi, har sagt det tidigare och orkar man bara lite is i magen så brukar saker och ting komma av sig själv, problemet är bara att jag är så otålig och har så svårt att vänta...
 
 
 

Rosor.

2015-08-13 @ 06:13:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
I full blom står den nu och doftar ljuvligt, vår ros, så tung av alla vackra blommor att vi får hjälpa den att hålla upp sina grenar. Kanske skulle man plantera några till, vi har ju en liten tom yta bredvid kärleksörten vid boningshuset och det passar ju alldeles ypperligt att smygstarta lite redan nu då nästa år ska bli ett trädgårdsår :)
 
 
 

Tyg.

2015-08-12 @ 19:45:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Lyckan visste inga gränser när jag härom dagen fick en hel påse med linnetyg av Eriks bror. Så jag stängde in mig i gäststugan och sydde kuddar, draperier, gardiner och dukar på löpande band, frossade och vältrade mig i det underbara materialet tills mörkrets intåg och var tvungen att ge mig då jag till slut inte såg något. Vi har ju som bekant ingen lampa i gäststugan och det är kanske tur för annars hade jag troligtvis suttit där än...
 
 
 

Knoppbräda.

2015-08-12 @ 12:24:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)

Fyndade världens raraste knoppbräda när vi var hos Lovisa i Linköping och hälsade på, den har dock inte kommit upp än, men jag tror bestämt att den får sin plats i gäststugans kök där den matchar taket som går i samma färg.

 

 

 

Alltid redo.

2015-08-12 @ 07:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

En korg med smågodis nära till hands om man mot förmodan blir sittande några minuter eller om man kanske vaknar i arla morgonstund och vill fördriva tiden lite innan man stiger upp för att sätta på kaffe. Alltid redo för en paus med andra ord och även om det inte sker så ofta är det ju bra att vara väl förberedd :)

 

 

Höstkväll.

2015-08-11 @ 21:20:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (1)

Det känns att hösten har anlänt, kanske inte mitt på dagen, men i gryning och skymning. Lite friskare, något kyligare och så mörkrets snabba intåg om kvällarna.

 

 
Bild 28 Tema 152 "Höstkväll".
 

Träskor.

2015-08-11 @ 12:52:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (1)
Jag köpte dem för några år sedan och har gjort ett flertal försök att ta mig fram i dem, en tur till komposten, runt hörnet till tvättlinan, eller på stapplande steg till hängmattan, men jag lyckas inte. Fina är det dock och lånas numera istället ut till besökare som har anlag och erfarenhet av en liten sko med klack, själv trivs jag bäst i gummistövlar.
 
 
 
Bild 27 Tema 319 "Träskor".

Äntligen.

2015-08-11 @ 06:37:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (1)

Äntligen, efter år av försök har vi nu en stockros som tagit sig och som faktiskt blommar. Skam den som ger sig!

 

 

Gäststugan.

2015-08-10 @ 18:33:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
När vi rev taket i gäststugans stora rum passade vi också på att ta ner de fula pappskivorna i köket och här visade det sig att även detta tak var målat sedan tidigare med en ljusgrön färg, så rar. I denna stuga låter vi alltså taken vara som de är, endast hallen (som även denna revs) har målats med ny linoljefärg, men annars kan jag tycka att de skavanker och det slitage som nu finns tillför karaktär till rummen, så här låter vi penseln vila.
 
 
 

Helgen som gått.

2015-08-10 @ 12:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Vi cyklar hem framåt midnatt, inte en vindpust och luften är alldeles ljummen. God mat och småprat hos Eriks bror, lite hästskokastning och en stjärnhimmel klarare än någon annan kväll, tack för att du äntligen kom, underbara sommar.

 
 
 

Vårt kök.

2015-08-10 @ 06:40:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Har hängt upp gardiner i köket, lite skydd för insyn i form av gamla linnehanddukar, blev bra tyckte jag. Har nu sytt nya gardiner till alla rum och bytt ut de vita vi tidigare haft till tyg med mer färg, har ju hört att ombyte förnöjer, så jag provar :)
 
 
 

Färg.

2015-08-09 @ 08:21:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Fick frågan härom dagen om den blå färgen som vi har på fönster och dörrar och lovade ta fram koden, letade lite i gömmorna och hittade den till slut. Den röda kulören är slamfärg, dock inte Gysinge, utan en vanlig som finns att köpa i de flesta byggvaruhus (mörkröd). Nästa gång vi målar stugorna kommer vi dock att välja riktig falu rödfärg och då den ljusröda nyansen, de vita knutarna och nockbrädorna ska också förhoppningsvis bli röda, man ändrar ju som bekant smak och tycke med tiden och den sistnämnda kommande färgsättningen känns mer tidsenlig och rätt. Den blå kulören blir kvar.
 
Recept (blå): BS050.5 FS038.5 SS038.5
 
 
 
 
 

Monogram.

2015-08-08 @ 08:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik hittade en bok med gamla monogram för 40kr i en liten butik härom dagen som naturligtvis var tvungen att följa med hem. Boken ska jag vårda ömt och hoppas att jag en vacker dag får möjlighet att brodera vår familjs initialer på vackra vävda handdukar, lakan och örngott :)
 
 
 
 
 
 
 

Kvällspromenad.

2015-08-07 @ 21:05:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi inleder helgen med en kvällspromenad till sjön, en alldeles lagom sträcka för min onda tå. Ska bli skönt att få andas ut i stugorna efter en hektisk jobbvecka, hängmattan hägrar, mer nu än någonsin faktiskt.
 
 
 

Längtat.

2015-08-07 @ 12:51:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Ni vet när man bott i byggdamm under en längre tid och sedan äntligen får ta tag i de små inredningsdetaljerna då allt börjar bli klart, det är där vi är nu :)
 
 
 
 
 
 
 

Nästa år.

2015-08-07 @ 06:34:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Vi tittade på varann härom dagen efter lite småprat över en fika och var rörande överens, nästa år blir ett trädgårdsår! I år är rabatterna lite väl vildvuxna, jag tycker dock att det är väldigt rart, men inser också att våra planterade små blommor snabbt kan kvävas under allt ogräs så detta behöver vi absolut hålla efter bättre. Trädgårdslandet har vi rensat några gånger, men kanske inte så ofta som vi borde. Vi har lite lister kvar som ska upp inomhus och så ska elen fixas, men sedan tror jag nog att allt är klart, för den här restaureringsomgången i alla fall, skönt, för nästa år ska bli ett trädgårdsår som jag ser fram emot och planerar redan nu :)
 
 
 

Kruppelsylt.

2015-08-06 @ 18:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I dag ska jag koka kruppelsylt deklarerade svärfar glatt, vadå sa du, svarade jag som aldrig hade hört talas om detta tidigare. Jo, det är sylt kokad på krusbär och äpplen som tillsammans bildar namnet kruppelsylt, fyndigt va? Plockade omgående ett par liter bär och begav mig sedan hem för att prova och det blev faktiskt jättegott :)
 
 
 
 
 
 
 

Läser.

2015-08-06 @ 12:52:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (2)
Tänk så rogivande det ändå är med papperstidningar, går inte att jämföra med nätet tycker jag. Vi har ju som bekant ingen TV så både Erik och jag läser mycket. Själv är jag lite av en allätare och blandar friskt mellan faktaböcker, romaner och deckare, fantasy lämnar jag dock därhän, dessa tycker jag är lite knepiga, men det beror förmodligen bara på min dåliga fantasi :)
 
 
 
Bild 26 Tema 182 "Läser".
 

Vriden.

2015-08-06 @ 06:35:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015, Trädgårdslandet
Kommentarer (1)
Kärleksfullt vriden runt ett armeringsjärn klättrar dem målmedvetet upp mot skyn. Vår rosenböna tog sig till slut och ser snart ut att börja blomma, vacker och stark, stilig och ståtlig :)
 
 

Bild 25 Tema 348 "Vriden".
 
 

Fåror.

2015-08-05 @ 18:22:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (2)
Jag tar en promenad runt ån på vägen hem från jobbet och förundras över de fantastiska konstverk som finns där, kvinnor med djupa fåror i ansiktet, alla med en historia att berätta och jag skulle så gärna vilja veta vilka.
 
 

Bild 24 Tema 87 "Fåror"

På sniskan.

2015-08-05 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (2)
En liten fraktur och en tå på sniskan kan förgylla vilken dag som helst i veckan, eller hur?! Ont som bövelen gör det och de enda skor jag kan ha är gummistövlar, vilken himla tur att det regnar ute, skulle sett lite knastigt ut annars :)
 
 
 
 
Bild 23 Tema 237 "På sniskan".

Var tog den lilla, lilla sommarn vägen?

2015-08-05 @ 07:26:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Helst plötsligt finner man sig själv sittandes och stirra in i skärmen på kontoret. Hur det gick till är obegripligt. Hade inte jag semester i år? Jag menar här går man och räknar ner redan från mitten av juni, och så helt plötsligt är man tillbaka där man satt och kryssade av dagar i kalendern. Är det åldern måntro som gör att tidsuppfattningen ändras? Eller är det något elektroniskt jävelskap som hittats på så vi ska tro att vi varit lediga. Här får man titta lite närmare på några konspirationsteorier som kan passa in och verka trovärdiga.

 

Det är nog nödvändigt att ta en tur till torpet för att bekräfta att semestern verkligen inträffat. Där finns mängder av bevis på att vi varit där och grejat. Köket är klart så det här är sista gången ni behöver höra om den följetongen. Bodvinden och vedbod rensad, tapeter uppsatta och lister spikade. Det har inretts i gäststugan och Inger har sytt mängder med alster som gör det hemtrevligt och tjusfullt. Snickarbon har fått sig en uppryckning, ängen är slagen och hässjan på plats. 

 

Vi kan se tillbaka på en sommar där vi gjort mer torpjobb och pysslat än på många år. Vi har sovit länge, badat och grillat mer än någonsin trots idogt regnande. Alltså har det varit sommar och semester trots allt.

 

Fast fan tro’t......


Waxduk.

2015-08-04 @ 18:48:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Vi har i alla år haft vitt tyg i dubbeldörrarnas små glasrutor, jätterart, fast väldigt opraktiskt då flugor och andra insekter ideligen behagar smutsa ner dessa vilket är helt begripligt då de också bor i stugorna, men inte så snyggt kanske. Så i år köpte jag en bit hederlig gammal vaxduk, klippte till en lagom bit och sydde små kanaler nertill som jag sedan fäste i helt vanlig gardintråd. Först kunde jag inte komma överens med mig själv om det blev bra eller inte, har dock insett att ibland får det praktiska vinna över det skira romantiska då man nu bara kan ta en trasa och torka av dem om de råkas fläckas ner, för rent och snyggt vill man ju ha omkring sig även som torpare :)
 
 
 

En orange lite pärla.

2015-08-04 @ 12:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Så länge jag kan minnas har den fina orangea symaskinen från Huskvarna som mamma fick i 20-års åldern släpats mellan henne och mig, ordagrant släpats faktiskt då den väger orealistiskt mycket för sin nätta storlek. I sommar har jag haft den på heltid och sytt kuddar, gardiner och draperier på löpande band, visst knorrar den lite ibland och gnisslar i mellanåt, men ändå är den förvånansvärt pigg för sin ålder, må den aldrig gå sönder!
 
 
 

Tapeter.

2015-08-04 @ 07:22:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
När köket i boningshuset skulle tapetseras tidigare i våras så beställde vi tapeter från Lim& Handtryck, jättefina sådana, men jag hade ingen koll på att de som på gammalt vis levererades med kant, så nu har jag även lärt mig detta, att kantskära alltså, inte helt enkelt, men övning ger färdighet :)
 
 
 

Skogens guld.

2015-08-03 @ 19:12:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Med skogen runt knuten känner man sig verkligen rik i detta nu, blåbär i mängder, lingon på god väg och kantareller gula som guld om man letar lite, nu är det gott att vara torpare :)
 
 
 
 

Gäststugan.

2015-08-03 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Taket i gäststugan revs ju förra helgen och jag är galet nöjd med resultatet, men kan inte sluta förundras över att man velat dölja detta under fula vita masonitskivor. En bonus var ju också att det redan var målat i en färg som harmoniserar med väggarna för tanken är att bevara grundkulören i detta rum och sedan måla schabloner på dessa, kanske en höstaktivitet om lust och ork infinner sig :)
 
 
 
 

Inte så tokigt trots allt.

2015-08-03 @ 06:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Titta vad fint de gjort längs en stor trafikerad led i stan, känns välkomnande för en torpsjäl som har lite svårt att just nu ta in all asfalt och betong och som inte riktigt förstått att semestern redan är slut.
 
 
 
 
 
 

Att göra sig redo.

2015-08-02 @ 17:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Idag är det dags att göra sig redo för stan igen, vi äter rester för att tömma kyl och frys, plockar ihop tvätt och klipper gräset. Visst känns det lite sorgligt, men vilken fantastisk sommar vi haft i stugorna, kan räkna de nätter vi sovit i stan under juli månad på en hand. Fotogenlampor, elden som sprakar i öppna spisen, ljudet av regn som letar sig ner i plåthinkar från takrännor i trä via kedjor, vildkatten som värmer sig vid husknuten på kvällen, tornseglarens ungar som febrilt tränar sina vingar under tegelpannorna, ljumna kvällsbad och alla grannar, jag saknar er redan.
 
 
 

Antikmarknad i Askersund.

2015-08-02 @ 11:13:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Man kan nog nästan säga att det blivit en tradition att en gång om året fara till Askersund för att kika på allehanda pryttlar och saker. Vi brukar kunna fynda och i år var inget undantag, en byrå, ljusmasketter, en vackert broderad duk och en liten theburk fick följa med hem. Och så en hyvel så klart, trasig, men som ändå går att använda. En bra Antikmarknad alltså och för att inte tala om vädret som vi bjöds på, underbart!
 
 
 
 
 
 
 

Potatis.

2015-08-01 @ 08:23:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det räcker med lite smör och salt till knölarna vi skördat och man har en festmåltid. Måste säga att som torpare utan vatten att tillgå har vi haft en fantastisk odlingssäsong, om det vore sånt här väder varje år skulle jag införskaffa ett växthus på stuberten!
 
 
 
 

RSS 2.0