Rabatterna.

2015-02-28 @ 08:33:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Det börjar sjuda av liv under granriset i rabatterna, kikar man och lyfter lite lätt på det skyddande täcket som placerades där i höstas så ser man både det ena och det andra. Vitlöken är nog ändå den som kommit längst, men så är det ju också denna som ska skördas först, mumma! Rosorna brukar vi skydda med jutesäck men det skippades i höstas, de ser ändå ut att ha klarat sig bra, vilket säkert främst beror på den milda vintern, hoppas nu bara att vårsolen inte blir för stark :)
 
 
 
 
 

Råttan på repet...

2015-02-27 @ 06:44:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

En av de första visdomar man får med ett gammalt hus, är att börjar man med något så leder det raskt till andra saker som måste göras. Om det är för att tingens ordning jävlas med en, eller är en helt naturligt process har jag inte fått klart för mig än. Där står man i alla fall och vet inte i vilken ände man ska fortsätta.

 

Köket i torpet ska renoveras. Något de som följer bloggen inte kan ha undgått att notera. Renoveras är förresten kanske fel ord. Tillbakaskapas är nog mer korrekt. Vi vill att det ska se ut som vi tror att det gjorde, någon gång vid förra seklets början.

 

Projektet inleddes med att jag tog bort golvsocklarna. En av dem fortsatte rakt in i ett väggfast skåp, varvid jag förstod att skåpet var byggt efter sockelns tillkomst. Här kom första dilemmat. Kanske man skulle ta och riva bort skåpet nu när man ändå höll på?  Det är inte särskilt snyggt och är tillkommet på 40-talet i masonit. 

 

Rådslag inleddes med Inger och bonden Fredrik, som gärna vill vara delaktig i större ingrepp på torpet. Efter idogt pekande och tumstockande kom vi fram till att ta bort skåpet och ställa en liten kyl där istället. Sedan en bänkskiva ovanpå där man kan ställa kokplattan. Tjusfullt! Jag kunde redan se det framför mig. Kofot framforslades och Sockerconny i mig kom fram. Att demolera något innebär konstigt nog en viss tillfredsställelse. Förstörelseivern varade i max fem minuter då jag upptäckte att elen var dragen genom skåp o och virke i efterhand. Ännu ett nytt projekt som måste kluras ut och åtgärdas. Det tog sin tid och nu har jag sladdar över hela golvet.

 

Därefter gav jag mig på att demontera foder till dörr och fönster. Enligt mitt tycke fula raka bräder som inte har med ett torp att göra. Det ska vara breda profilhyvlade foder (helst gamla) som ger ett genuint intryck. Bygghandeln har något patetiskt mischmasch som de kallar allmogelist. Möjligtvis kan man ha dylika foder i en70-tals fjällstuga. Foderletning inleds alltså både via nätet samt i eventuella övergivna ruckel där de kan stulas. Att stula är absolut inte samma sak som att stjäla. Det är mer att ta hand om något som är totalt bortglömt av alla och envar. Bara för att klargöra min heder och moral.  Fodren blev ännu ett ingrepp som ledde till något annat.

 

Så här går det på. Råttan på repet och i slutänden ser jag mig sitta uppgiven på en brädhög, medan arga snickaren står och skäller ut mig efter noter.

 

Det är nu som min egenskap att stanna upp och fundera en stund firar triumfer. Här ska inte röras något förrän jag vet var, när och hur det ska slutföras. Virke ska införskaffas, spik rätas i mängder och foder lokaliseras samt hemfraktas. El ska dras om och allting mätas om och om igen, för att det inte ska bli fel. Vilket det kommer att bli i alla fall.

 

Jag har lovat att bli klar under våren. När tar våren slut egentligen? Kan sträcka sig in i juni tro?

 

/Erik


Väntar på plusgrader.

2015-02-26 @ 06:41:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Väntar på att det ska bli lite varmare ute så vi kan börja måla taket i torpet och tapetsera väggarna, för just nu så står det rätt stilla på den fronten. Panelen som vi beställt ska dock komma idag, hoppas att vi kan frakta den på takräcket, det skulle vara så mycket enklare än att böka med släpkärra. Får vi bara hem materialet så ska det nog inte ta så lång tid att färdigställa allt, längtar tills vårt lilla byggprojekt är klart och det är dags att såpskura golvet, doftar så ljuvligt :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Dominoeffekten.

2015-02-25 @ 07:03:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Har för mig att jag nämnde den berömda dominoeffekten när taket i torpet revs och visst blev det så. Just nu letas det lister, foder samt socklar och vi tror oss ha hittat dessa på ett litet snickeri mellan Katrineholm och Nyköping, spännande! Det ultimata vore dock om man ramlade över ett rivningsobjekt där man fick plocka delar, för det går aldrig att få den rätta känslan med nya material hur mycket man än försöker, själen och den vackra patinan som bara kan åstadkommas via mänskligt slitage finns liksom inte där. Dörrarna nedan förvarar vi på vinden tills de är dags att använda dem igen, där kan man verkligen se vad tidens tand gör underverk med lås och handtag, vackert!

 

 

 
 

Snödroppar.

2015-02-24 @ 06:23:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)

Vid kanten av jordkällaren och strax under smällbären gömmer de sig i små klungor, årets första tecken på att våren är i antågande, så rart!

 

 

 
 
 
 
 

 

 


Gungstolen.

2015-02-23 @ 07:14:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Det finns nog banne mig inget vackrare än när möbler och ting får ett naturligt slitage genom flitigt användande. Gungstolen till exempel, denna ska jag själv nöta på till våren, ett digert arbete som jag ser fram emot, för vila och rast är viktigt. Väldigt viktigt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Söndag.

2015-02-22 @ 17:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Efter den obligatoriska söndagsfrukosten som mer börjar likna en brakmiddag var vi redo för lite torpfix. Nu kan ju arbetet med att räta spik inte räknas som särskilt tungt men hungrig blir man ju i alla fall efter en stund och då är det skönt att ha en bra frukost som grund. Erik har slitit desto mer med att kratta upp blöta löv på ängen, ett digert arbete, men väl värt mödan då vårlökarna så småningom tittar upp. Träningsvärken lär nog dock oavsett syssla göra sig påmind i morgon och muskler som man inte visst fanns uppenbarar sig, det tar bestämt ett tag innan kroppen vänjer sig efter en lång vintervila :)

 
 
 
 
 
 
 
 

Spik.

2015-02-21 @ 19:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Idag har det rätats spik, gammal handsmidd sådan, för varför köpa nya när man har en hel balja med begagnade som med hammare och ett bra städ istället kan återställas i dess forna skick. Nästan i alla fall. Tanken är att det ska spikas pärlspont i köket med dessa. Håller tummarna för att det fungerar och skulle det inte göra det har jag i alla fall haft en trevlig stund i snickarboden tillsammans med ett par bra dokumentärer på P1. Ännu en bra lördag med andra ord :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Vår eller vinter - takräcke eller släpkärra??

2015-02-20 @ 07:08:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En kollega hade läst i tidningen att de spådde mer snö de närmaste dagarna och på radion rapporterades det om att 12st sångsvanar anlänt till Tysslingen, vinter och vår, det dröjer nog dock ett tag till innan kung Bore bestämmer sig för att släppa taget. Det vi annars klurar på när funderingarna inte kretsar kring våren är restaureringen av torpet, vi har som tidigare nämnts beställt pärlspont vilka är 4.20m långa, kan man frakta dessa på ett takräcke månntro eller behövs en släpkärra??
 
 
 
 
 

Vårtecken.

2015-02-19 @ 07:08:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Torpcykeln vilar än så länge i vedbon, men snart tror jag bestämt att det är dags för årets första tur, ett säkert vårtecken! I stan har jag trampat mig fram sedan några veckor tillbaka och det är inte klokt vad fort det går i förhållande till att promenera, man får ta det lite lugnt i svängarna bara för allt grus som ännu inte sopats bort, men det hör våren till. Fast vintern är kanske inte över än, ett par bakslag brukar ju dyka upp när man minst anar :)

 

 

 

Semla.

2015-02-18 @ 18:01:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det blev ingen semla igår då jag inte hade någon att dela den med (Erik var i Östersund), men kanske ska vi slå på stort ikväll, mumma!
 
 
 
 
 

Muren.

2015-02-18 @ 07:20:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Den rubriken har något starkt och ödesmättat över sig. Man tänker Berlin eller Kina. Något man har byggt för att hålla något ute eller inne. Grå gryning, dimma, långsam kameraåkning som höjer sig upp mot ett ouppnåeligt krön. Dov suggestiv musik i bakgrunden.

 

Fast man kan få andra associationer också. Svensk landsbygd, sommar, fågelsång, mossbetäckt slingrande vid grusvägskant, och som plötsligt slutar i en stenhög. Där står en blekfet fritidstorpare och svettas medan han försöker få de förbannade stenarna att ligga snyggt i linje. Nu börjar vi närma oss sanningen vad det gäller min mur. Den håller inte särskilt mycket vare sig ute eller inne. Möjligtvis kan vildgrisarna få bekymmer. De får gärna betrakta den som icke forcerbar.

 

Det är helt enkelt ett tredimensionellt och infernaliskt tungt Tetris. Arbetet får mig att koppla av och känna mig nyttig. Där kan man stå ett dagsverke med spett och korp, för att i skymningen inse att man endast åstadkommit en knapp halvmeter ny mur. Det är det som är meningen, att det inte ska bli klart alltså. Kontemplation, muskelträning och känslan av att göra något beständigt är drivkraften.

 

Förra året kom jag till ett hörn. Det innebar att en raksträcka på ungefär 30 meter var klar. Nu ska jag svänga av in mot skogen. Hörnet hade hägrat i fem, sex år och äntligen var jag där. Det gav mig samma euforiska känsla som när en idrottsman spräcker målsnöret. Fast i en sådan extrem slowmotion att till och med ekarna runtomkring förmodligen tycker, att nu får det väl ändå hända något. Jag ber då att få påminna om OS-devisen ”Det viktigaste är inte att vinna, utan att kämpa väl”.

 

Nu visade det sig att väl framme i hörnet hade en bit av det första murbyggarförsöket rasat. Inte så roligt, men man lär sig med tiden. Efter hörnet kommer det bli mycket stadigare har jag intala mig. Lika mycket sten över som under mark ska det enligt kunnigt folk vara. Den informationen gör det hela lite mer problematiskt. För det första är det hart när omöjligt att komma ner i backen för all småsten, rötter och annat djävulstyg som är i vägen, och för det andra har jag inte sten i rätt storlek så det räcker.

 

Jag är väl den förste i världshistorien som känner mig lite avis på smålänningarna som tycktes ha storsten i överflöd. Får man stilla sig en stund, inser man att det inte finns särskilt mycket att vara avis på. De måste haft ett rent helvete med att bryta fram lite odlingsbar mark. Att de sedan gjorde sig omaket att bygga sådana fantastiska murar är närmast ofattbart. Det gjorde de med sådan stil, att resultatet inte ligger långt efter pyramiderna.

 

Nej, jag kämpar på och hänger lite snyggt på spaden när grannarna kommer förbi för en pratstund. Bondbrännan bättras på och ett par kilo bränns nog bort per meter mur. Faktum är att en granne som haft småbruk hela sitt liv, nickat erkännande åt resultatet

 

Närmare en OS-medalj än så kommer jag aldrig.

 

/Erik


I det enkla bor det vackra.

2015-02-17 @ 07:09:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Igår beställde vi pärlspont till köket, spännande! Spanade på tapeter när vi var till Stockholm i helgen, handtryckta, vackra sådana av fantastisk kvalitet, dock hittade vi inget mönster som vi riktigt föll för så vi fortsätter att leta.  Annars är lärdomen att i det enkla bor det vackra, inte så lätt som det låter dock, men att dekorera med vad som bjuds i naturen blir nästa alltid succé!
 
 
 
 

Vårkänslor.

2015-02-16 @ 07:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Bilresan hem från Stockholm igår var fantastiskt vacker då en nästan magisk solnedgång gjorde oss sällskap hela vägen. Vi besökte Zetas Trädgård och så tog vi vägen runt torpet och tittade till fåglarna. Man börjar ju onekligen få lite vårkänslor efter en helg som denna och besöket på handelsträdgården gjorde längtan bara ännu starkare, det kommer dock att dröja några månader innan kylan flyttar ut ur stugorna så att vi kan flytta in, men snart så!
 
 
 
 

Stockholm.

2015-02-15 @ 15:42:52 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tog en promenad ner till Kungsträdgården där en Slavisk Festival pågick, härlig musik, massor av mat och färgglada människor, en trevlig tillställning kort och gott. En tur genom gamla stan i solskenet fick avsluta vår stockholmshelg och nu är vi på väg hem, trötta, mätta och nöjda :)
Farbror Melkers B&B - Till salu!

2015-02-15 @ 08:25:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (1)
Efter en skön natts sömn på Hotell Rival blev det lite slösurfande på mobilen och nedanstående skönhet hittades. Skillingaryd, kan man bo där?
 
 

 
 Bilder lånade från Hemnet.
 

Trötta ben.

2015-02-14 @ 16:20:03 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi vilar benen efter timmar av flanerande på mässan, så skönt! Förväntningarna efter förra årets succé var skyhöga och jag blev inte besviken, faktum är att några pinaler till och med fick följa med hem, så nöjd! Snart väntar lite god mat och dryck men först lite vila alltså :)


Alla hjärtans dag.

2015-02-14 @ 07:27:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

I är det Alla Hjärtans Dag och tar vi en paus från hammare, sandpapper och kofot för en tripp till huvudstaden. Först blir det en tur på Antik & Samlarmässan, sedan väntar lite god mat och dryck. Förhoppningsvis hinner vi också med ett besök hos Nacka Byggnadsvård, nästan ett måste när man ändå är så nära! I morgon styr vi kosan hem igen, utvilade och redo för en ny vecka.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


5kg ägg!

2015-02-13 @ 07:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag känner mig aldrig så rik som när skafferiet är fullt av ägg. Denna gång fick vi med oss 5kg hem från skogen och de glada hönorna, det borde definitivt räcka ett tag :) 
 
 
 
 
 

På Tur.

2015-02-12 @ 07:31:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Sparkföret var definitivt bättre den här helgen än förra så jag tog mig en tur bort till grannstugan och tillbaka. En bra sysselsättning när armarna behöver vila efter allt takskrapande och bra träning för benen. Balansen var det dock lite si och så med, men övning ger ju färdighet så det tar sig förhoppningsvis! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Långbänks ände.

2015-02-11 @ 07:16:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (1)

Ni som av någon outgrundlig anledning lägger ned tid på att läsa mina funderingar och abrovinker i livet, bör väl vid det här laget inse att ord och handling inte nödvändigtvis måste följa varandra i rappet. I alla fall inte när det gäller mig. Nej, saker måste funderas igenom noga. Ibland så noga att de inte blir av. På så vis frigör man en massa tid till annat.  Vissa saker ska aldrig genomföras för det blir ändå inte som man tänkt sig. Det ger mig vatten på kvarn i min hypotes att långbänkar inte är så tokiga.

 

Nu finns det ju några saker som man inte blir av med så lätt, och som efter rejält med långbänkeri kommer till vägs ände och verkligen blir av. Exempelvis vårt lilla kök i torpet. Det ”fixades till” någon gång efter kriget med tretexskivor och plywood i mängder. Till det kom ett antal hyresgästers, (vilka vi är en i raden) egna lilla touch.

 

I ett euforiskt ögonblick efter att torpkontraktet var i hamn, gick jag lös med hammare och såg för att ”fixa till” köket så det skulle bli snyggt och praktiskt. Det blev inte bra. För det första så var mina bygg och snickerikunskaper i en sådan linda, att duktigt yrkesfolk skulle få hjärtsvikt vid åsynen av resultatet. För det andra var valet av material rent imbecillt. Hur kunde jag klämma in en katastrofful laminatskiva i ett torp från tidigt artonhundratal? Återigen stärks min livsfilosofi att saker och ting bör tänkas igenom ordentligt.

 

En sådan fundering är när i torpevolutionen ska man stanna upp och hämta inspiration och design? Före 1850 fanns inte vedspisar, så då ryker den och vi får laga mat i trefotsgrytor och värma oss vid öppen härd. Efter 1950 var det ingen som ville veta av vare sig pärlspont, trägolv eller vackra orginalfönster. Varje tid lämnar sina avtryck och tar man bort allt som tillkommit över tid, förstör man en historiekedja som är viktig för framtida torpare.

 

Vi bestämde oss till slut att ett kök a la år 1900 borde funka. Vedspis kvar med murad spiskåpa och annat från torpets barndom. Pärlspont på väggarna som blev var mans egendom efter att ångsågarna började spotta ut mängder med hyvlat virke i slutet av 1800-talet. Tretexskivorna får sitta kvar då de gör väggarna jämna och isolerar en del. De kan även vara dörrar till en tidskapsel. Vi vet inte vet vad som finns bakom i möjliga målningar och tapeter. Det lämnar vi till kommande torpfetischister att undersöka.

 

Så till vårstädningen bör köket vara klart att inviga. Till dess ska rätas mängder med gammal smidd spik till pärlsponten, och räknas ut hur ev. skåp och bänkskivor ska se ut. Färgkulörer (givetvis linoljefärg) och tapeter ska väljas. Sedan ska ny el dras fram på ett pietetsfullt och diskret sätt.

 

Det finns ju tack och lov en hel del att fundera på framöver.

 

/Erik


En välfylld vedbod.

2015-02-10 @ 18:03:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I dagstidningen spås det varma vårdagar inom kort och snart väntar torphäng för hela slanten. Ved har vi så vi klarar oss vilket känns skönt då de första vårnätterna brukar vara rejält kalla. Fast mest brukar vi elda för mysfaktorns skull, dock är det bra att ha bunkrat upp ordentligt om det skulle bli en kylig vår!
 
 
 
 
 
 

Var världen kanske lite vackrare förr?

2015-02-10 @ 06:55:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Man säger ju ibland att det var bättre förr, men jag undrar om det inte också var lite vackrare?! Se bara på hantverket nedan, vilka underbara färger man valt. Denna lilla tapetbit som jag fann på vinden ska absolut få komma upp på väggen igen, dock kan den inte pryda ett helt rum, det räcker den inte till, men en tavla ska det absolut bli.
 
 
 
 

Med kameran på promenad.

2015-02-09 @ 18:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Allt oftare får kameran hänga med på axeln när jag går hemifrån, är den inte där ser jag självklart något som har just det där rätta ljuset vilket helt försvunnit om kvällen då man mot förmodan kan ta sig en ny tur. Ta till exempel änderna vid Svartån, de är aldrig så vackra som vid lunchtid när solen står som högst på himlen och reflekterar sina strålar i dess vackra fjäderdräkt. En ständig jakt på ljuset alltså, på väg att bli en riktig fotonörd månntro...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Är våren på gång kanske...

2015-02-09 @ 06:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Var det någon mer än jag som märkte att det var ljust i morse när väckarklockan ringde?? Till och med snön hade smällt undan på sina ställen och blottade asfalt och grus vilket i takt med att fåglarna kvittrade ingav en förhoppning om att våren kanske är i antågande. Lägg därtill takdroppet som så taktfullt ackompanjerade hammarslagen vid helgens arbete i stugorna och solens strålar som äntligen värmde vid husknuten. Vem vet, kanske är det snart dags att hänga undan de varma lovikkavantarna :)

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Helgarbete.

2015-02-08 @ 16:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har små flagor av torkad färg precis överallt och sågspån i skorna, förmodligen är det också något jag kommer att få leva med under en tid framöver då vi inte bara rivit taket i stora rummet utan även kökslister och skåp. Tanken med köket är att vi ska sätta bred pärlspont på väggarna och kanske måla det slitna golvet, men vem vet vart det slutar, man har ju hört talas om dominoeffekten...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sol.

2015-02-07 @ 20:20:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Man vet med säkerhet att solen snålat med sina strålar under en längre tid när man får kisa varthän man tittar och det känns konstigt och ovant. Det har, kan jag erkänna, blivit en hel del bilder i dag på surrealistiska skuggor som solen skapar, den ena mer fantasifull än den andra. Någon auktion blev det dock inte då annat kom emellan, men vi har slipat tak i torpet, kikat på tapeter hos Ovolin, tagit en promenad till sjön, spanat på en gammal gård och hälsat på svärfar, så vi har inte legat på latsidan. Snarare tvärtom. Det var nog också anledningen till att en auktion inte kunde klämmas in, för hur det än är så tar det en himla tid att buda på möbler och den varan jag brukar förälska mig i går konstigt nog alltid sist. Vi tar nästa istället, det kommer ju fler :)
 
 
 
 
 
 
 
 Lyktor och lampor.

2015-02-06 @ 19:32:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Jag vet att det är lång tid kvar tills innertaket är klart och väggarna nytapetserade, inte på grund av att jag är långsam utan beroende på att man inte kan måla när det råder samma minusgrader inomhus som ute. Trots detta så är jag redan framme vid inredningsfasen i tanken och funderar över de lampor vi aldrig haft i stugorna. Kanske skulle man ha några små skomakarlampor och en Strindbergslampa. Tror bestämt jag måste läsa på lite om belysning i små torparstugor vid tiden då det begav sig, förmodligen hade man endast stearinljus eller kanske i bästa fall en fotogenlampa..
 
 
 
 

Auktion.

2015-02-06 @ 07:25:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Var tar dagarna vägen egentligen, nu är det fredag igen, vi hade ju nyss helg?! I morgon väntas det auktion där utbudet som annonserats är gamla möbler, kanske är det där jag ska hitta mitt stora vackra klädskåp från förra seklets början som jag letat efter så länge, hoppas det. Om vi mot förmodan inte hittar ett skåp som ska baxas hem åker vi till torpet för att skrapa innertak och mata fåglar, ett alldeles ypperligt lördagsnöje!
 
 
 
 
 

Ett överfyllt förråd eller en skattgömma?

2015-02-05 @ 06:41:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Vi har ett förråd i stan som skulle behöva en rejäl utrensning, men eftersom roligare saker hela tiden dyker upp blir det aldrig av. Förrådet har nu några år på nacken och börjar konstigt nog istället för att bara innehålla överblivet "skrot" likna en riktig skattgömma. Sakerna som står längst in har av naturliga orsaker varit helt oåtkomligt och osynligt för blotta ögat varför man glömt att de faktiskt existerar, men då Lovisa tog med sig lite pinaler till sin nya lägenhet härom helgen och allehanda bråte stuvades om hittades en rar gammal kälke, vilket fynd! Den får agera bärhjälp i torpet tills vidare. Kanske skulle man också ta sig en åktur ner till sjön på skönheten, eller varför inte åka utför på jordkällaren som man gjorde som barn?!

 

När allt kommer omkring vad gäller vårt stökiga förråd så tror jag bestämt att det får vara precis som det är, annars skulle ju alla överraskningar utebli :)

 

 
Klokskap.

2015-02-04 @ 07:19:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Nu är det dags att börja torpsäsongen säger mitt huvud, som likt grågäss och hasselbuskar reagerat på det återkommande ljuset. Sedan tittar man ut genom fönstret och inser att, nä börjas ska det inte utan vi får vänta ett en stund till. Det känns tämligen frustrerande, att efter en i stort sett snöfri vinter, se hur det vräker ned massor nu. Vad är det för djäkla planering Moder jord?

 

Efter att stillat mig en stund inser jag att hon gör helt rätt. Det ska var snö i januari. Hon är bara lite sen i planeringen. Det försvarar hon sig med genom att skylla på miljöförstöringen och SJ. Man kan ju undra om det är en kortversion hon kör med, eller om hon vill ta igen allt från november. I så fall får de nog valla för blötföre i första Majtågen. Förresten har jag i full snöstorm knallat före ett sådant tåg spelandes. Det var någon gång i slutet av 70-talet, så det är inget nytt i det.

 

Det är inte mycket som är nytt när man tänker efter. Det mesta går igen med vissa förändringar. Krig och elände tycks upprepas i all oändlighet och inget lär vi oss från tidigare generationer, trots att de högljutt försöker ge oss viktig information. Vi är helt enkelt extremt korkade. 

 

Nåja, inom vissa områden verkar det som om något gått in. Det har  aldrig sålts så mycket ekologisk mat i affärerna som nu, och det finns till och med de som äntligen inser att plast inte är något vidare byggnadsmaterial till hus. 

 

Nu visste ju Ryman det för länge sedan utan att behöva göra stor sak av det.  Han åt nog inte något oekologiskt i hela sitt liv, och hade helt klart för sig att ett hus måste kunna släppa ut fukt för att inte börja mögla.  

 

De gamla från vilken världsdel som helst och inte bara Grekland, hade mycket klokskap som idag glömts bort helt eller framställs som revolutionerande nyheter.  En sådan sak är att sova middag. Nu basuneras det ut som något enastående viktigt och nyforskat i alla hälsositer på nätet. 

 

Det fanns inte en torpare i landet som inte sov middag på Rymans tid. Enligt min åsikt borde det återinföras på alla jobb, särkilt mitt då jag blir extremt pömsig efter lunch. Det vore ju alldeles ypperligt att slumra till lite och drömma om pärlspont och förodling inför våren. Om nu i stort sett varenda människa får något glasartat i blicken efter lunch borde det väl säga oss något? 

 

Det här med snö i januari är ju förresten riktigt bra. Nu kan man ju stå i bon och räta gammal smidd spik eller såga ved. Det finns även annat att göra som man inte tycker sig hinna med längre fram. Ryman hade ordning på det. Var sak har sin tid i ett lugnt och sansat tempo. Hans liv var med all säkerhet rejält slitsamt, och förmodligen mycket oro om hur han skulle få ihop det.  Fast själen han nog med och stressad visste han inte vad det var.

 

Så snöa på du. Jag stannar inne och hittar på något annat så länge. Kanske sover middag.

 

/Erik


Vinterns bästa inköp!

2015-02-03 @ 06:54:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Låt mig presentera mitt nya vrålåk, stiligt - inte sant?! Snubblade över skönheten på Myrorna härom dagen där den stod inklämd i ett hörn och såg ut att skämmas lite för sin skröplighet och så kan vi ju inte ha det. För vad är väl ett rart litet torp utan en spark att ta sig fram med vintertid. Alldeles lägligt införskaffande också med tanke på all den snö som fallit och det vinterlandskap som breder ut sig utanför fönstret. Ett mycket bra köp kort och gott!
 
 
 
 
 
 
 

Pärlsponen fanns där!

2015-02-02 @ 07:29:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Lite nervöst var det allt när jag rev taket i torpet i helgen då oron över att det skulle saknas pärlspont stundtals tog över, men jag hade tur, den fanns där och var intakt. En gammal vattenskada hittades, men denna gick att ana redan innan av de färgskiftningar som kunde ses på masonitskivorna vi nu tagit ner. Inget att göra så mycket åt dock, den måste ha blivit till långt innan vi torg över stugorna, för mig veterligen har det aldrig regnat in under de år som vi bott där.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kofot och hammare.

2015-02-01 @ 11:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har klurat länge, men inte riktigt haft tid att ta mig an torpets innertak, nu ryker dock de anskrämliga masoniskivorna. Håller tummarna för att det är lika vacker pärlspont där under som vi tog fram i kök och hall i fjol och för att den inte är skadad, man vet liksom aldrig riktigt med gamla hus..
 
 
 
 
....har förutseende nog tagit med mig lite "lunch" utifall timmen skulle bli sen :)
 
 


 
 


 

RSS 2.0