Klokskap.

Nu är det dags att börja torpsäsongen säger mitt huvud, som likt grågäss och hasselbuskar reagerat på det återkommande ljuset. Sedan tittar man ut genom fönstret och inser att, nä börjas ska det inte utan vi får vänta ett en stund till. Det känns tämligen frustrerande, att efter en i stort sett snöfri vinter, se hur det vräker ned massor nu. Vad är det för djäkla planering Moder jord?

 

Efter att stillat mig en stund inser jag att hon gör helt rätt. Det ska var snö i januari. Hon är bara lite sen i planeringen. Det försvarar hon sig med genom att skylla på miljöförstöringen och SJ. Man kan ju undra om det är en kortversion hon kör med, eller om hon vill ta igen allt från november. I så fall får de nog valla för blötföre i första Majtågen. Förresten har jag i full snöstorm knallat före ett sådant tåg spelandes. Det var någon gång i slutet av 70-talet, så det är inget nytt i det.

 

Det är inte mycket som är nytt när man tänker efter. Det mesta går igen med vissa förändringar. Krig och elände tycks upprepas i all oändlighet och inget lär vi oss från tidigare generationer, trots att de högljutt försöker ge oss viktig information. Vi är helt enkelt extremt korkade. 

 

Nåja, inom vissa områden verkar det som om något gått in. Det har  aldrig sålts så mycket ekologisk mat i affärerna som nu, och det finns till och med de som äntligen inser att plast inte är något vidare byggnadsmaterial till hus. 

 

Nu visste ju Ryman det för länge sedan utan att behöva göra stor sak av det.  Han åt nog inte något oekologiskt i hela sitt liv, och hade helt klart för sig att ett hus måste kunna släppa ut fukt för att inte börja mögla.  

 

De gamla från vilken världsdel som helst och inte bara Grekland, hade mycket klokskap som idag glömts bort helt eller framställs som revolutionerande nyheter.  En sådan sak är att sova middag. Nu basuneras det ut som något enastående viktigt och nyforskat i alla hälsositer på nätet. 

 

Det fanns inte en torpare i landet som inte sov middag på Rymans tid. Enligt min åsikt borde det återinföras på alla jobb, särkilt mitt då jag blir extremt pömsig efter lunch. Det vore ju alldeles ypperligt att slumra till lite och drömma om pärlspont och förodling inför våren. Om nu i stort sett varenda människa får något glasartat i blicken efter lunch borde det väl säga oss något? 

 

Det här med snö i januari är ju förresten riktigt bra. Nu kan man ju stå i bon och räta gammal smidd spik eller såga ved. Det finns även annat att göra som man inte tycker sig hinna med längre fram. Ryman hade ordning på det. Var sak har sin tid i ett lugnt och sansat tempo. Hans liv var med all säkerhet rejält slitsamt, och förmodligen mycket oro om hur han skulle få ihop det.  Fast själen han nog med och stressad visste han inte vad det var.

 

Så snöa på du. Jag stannar inne och hittar på något annat så länge. Kanske sover middag.

 

/Erik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0