Natttankar.

Det är egentligen inte så stor skillnad mellan en gnu, siklöja eller närking. Denna och fler egendomliga slutledningar kan komma till mig om natten när jag har svårt att sova. I mitt huvud hoppar det för det mesta runt alla möjliga och omöjliga tankar. Normalt sett kan jag hålla dem på avstånd, men om natten när inget annat kräver min uppmärksamhet får de fritt spelrum. Det är sällan obehagliga tankar, utan mest funderingar på saker och ting.

 

Vad menar jag nu med gnun och närkingen?  Jo, så här tänker jag. Vi är alla beroende av fler av samma sort. Utan hjälp av varandra skulle vi blivit utrotade eller tynat bort för länge sedan. Gnun och siklöjan behöver sin flock eller sitt stim för att skydda varandra. Närkingen behöver sina närkingar och gemenskap för att överleva.

 

Vi måste helt enkelt hålla ihop. Utan att tillsammans skapa ett samhälle eller grupp finns ingen som tar hand om dig när du är sjuk, ser till att du får mat, håller hemskheter på avstånd och så vidare. Det är det vi kallar samhällsgemenskap och är grunden till att vi byggt byar och städer. Sedan finns det de av oss som bor i olika länder eller andra delar av Närke. Det är också bra, så vi kan dra nytta av varandra och utbyta erfarenheter när vi träffas.

 

Möts inte olika grupper av människor så stagnerar vi och försvinner så småningom. Det är även av naturen nödvändigt att träffa lite andra då och då, inte minst för genernas skull. Det blir lite knepigt i längden annars och krångligt att rulla tummarna om man har fler än två att välja på.

 

Nu finns det ju tyvärr människor som inte gillar andra än sina egna, hur korkat det nu än är. De förstår inte att det är bra med lite olika folk för deras egen fortlevnad. Det finns även de som drar det hela ett steg längre. 

 

De är inte nöjda med att man tillsammans kommer fram till hur gruppen/folket ska handla för att må bra. Nej, de vill att alla ska göra som just de säger.  Det kan ta sig utryck på många sätt. Vissa har ett par kompisar som är stora, starka och inte så smarta. I utbyte mot till exempel kalops (vem gör inte nästan vad som helst för lite kalops), kommer de och bankar dig gul och blå om man inte gör som man blir tillsagd. 

 

Andra skriver en bok med lite allmänna visdomsord, bra storys och annat hittepå. Gör du inte som det står i boken kommer Heffaklumpen och tar dig, och det kan ju kännas oroväckande. Nu finns det ju inga direkta bevis för att Heffaklumpen finns, men man kan ju inte vara säker.  Den värsta sorten kombinerar sina stora starka inte så smarta kompisar med boken och då kan det bli riktigt otrevligt.

 

Vi som förstår att man ska hålla ihop och säga -hej, hej, hur är läget? till andra, borde gå ihop och skicka iväg de där otrevliga människorna till skogen. Där kan de få sitta på en stubbe några år eller så och fundera lite över livet. Då inser de nog att det är rätt trevligt att ha lite olika folk omkring sig som man kan ta en öl och diskutera natttankar med.

 

/Erik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0