Barnlösa för ett par dagar.

2015-07-31 @ 19:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Igår for den äldsta dottern söderöver för att segla med goda vänner under några dagar, men hon kommer förhoppningsvis tillbaka igen nästa vecka då skolan i Lund inte startar förens i slutet av augusti :)
 
 
 
 

Tvättlina.

2015-07-31 @ 08:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tyckte det var dags för en ny tvättlina då den gamla hade gjort sitt och fann ett vackert snöre på Ovolin för 7kr metern. Som hittat. Vacker att se på och lite kraftigare i materialet än den tidigare så att mina gamla klädnypor fäster :)
 
 
 

Uppehåll.

2015-07-30 @ 22:17:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Det gäller att ta tillvara på alla kvällar man kan där regnet håller sig borta, lite kyligt börjar det dock bli så vi tänder en värmande brasa, mysigt värre!
 
 
 
 

Mer grannar.

2015-07-30 @ 19:31:18 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Oj, jag har ju glömt nämna våra närmsta grannar som med fundersam blick följer varje steg vi tar, så runda och välmående av allt fint bete. Ytterligare en bra sak med allt regn som fallit alltså, att gräset växer så det knakar vilket leder till frodiga hagar och trinda djur :)
 
 
 
 
 
 

När barnen vänder åter hem till sitt.

2015-07-29 @ 20:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu har yngsta dottern åkt hem för att jobba, men vi har den äldsta kvar att rå om några dagar till innan vardagen drar igång igen. Det är lätt att bli bortskämd med deras sällskap och man vänjer sig snabbt vid att de är hemma. Alltid lika sorgligt att skiljas åt och för mig tar det oftast några dagar innan jag vant mig av med deras närhet, vilken tur att vi har telefoner, men det kan givetvis inte ersätta den fysiska kontakten.
 
 
 

Hässja.

2015-07-29 @ 08:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det blev en sen hässja i år då ängen blommat något helt fantastiskt, man nu är den klar. Dessvärre har vi inga djur som väntar på den goda skörden, men vem vet, en vacker dag kanske vi både har ko, höns och får, så vi övar inför framtiden kan man säga :)
 
 

Ett stilla lugn.

2015-07-28 @ 21:41:34 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det pusslas, läses böcker och stickas i stugorna och den största frågan på dagen är vad vi ska inta till middag, semester på riktigt med andra ord. Vi tittar på varandra ibland och ställer frågan om vi ska ta en sväng in till stan, men det resulterar oftast i att vi är eniga om att stanna kvar i stugorna. Det är helt klart något alldeles visst med att trängas på liten yta, hämta vatten i dunk hos svärfar och endast har sjön att tvätta sig i, svårt att sätta ord på exakt vad det är som tilltalar oss, men enkelheten är helt klart en betydande faktor.
 
 
 

Jordgubbar i stora lass.

2015-07-28 @ 09:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag skrev ju häromdagen att våra grannar berikar oss, men glömde nämna jordgubbsodlingen en bit bort. Vilken ynnest att enkelt kunna plocka en korg för att grädda en paj, koka saft, eller bara äta som de är, så gott!
 
 
 
 
 

Gäststugan.

2015-07-27 @ 21:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag kikade redan tidigt i våras under takskivorna i gäststugan och fann fin bred plank, vackert målad dessutom, lindblomsgrönt i köket och en mild gul/brun färg i stora rummet. Tanken var att riva bort skivorna nästa vår, men jag sa också i våras att om det blir en regnig sommar så ryker de förmodligen i slutet av semestern och nu är de borta. Har därtill tagit bort fyra miljoner spik, målat hallen och bättrat på köket, sytt nya gardiner till alla rum samt städat och belönar mig nu med ett glas rött, det är jag värd :)
 
 
 
 

Vila.

2015-07-26 @ 17:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Här ligger jag hela dagarna och kisar mot trädtopparna, eller inte, men jag har en vision om att jag någon gång i sommar ska göra detta. Det är bra med målbilder :)
 
 
 

Blåbär.

2015-07-26 @ 10:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi tog var sin korg och cyklade till skogen för att plocka lite blåbär och trampade sedan hem för att grädda en paj, den godaste i år konstaterade både Erik och Johanna.
 
 
 
 

Kallt.

2015-07-25 @ 19:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Ja, det är med andan i halsen vi kastar oss i sjön om kvällarna då värmen inte riktig vill infinna sig. Som torpare har man dock inget val utan vill man bli ren är det tvagning i sjön som gäller. Den vackra solnedgången gör dock det hela lite enklare och så tanken på den varma brasan som välkomnar oss när vi knatat hem igen.
 
 
 
 

Ängen.

2015-07-25 @ 12:34:22 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Erik hoppade upp ur sängen i förrgår morse och deklarerade att idag ska ängen slås. Själv tittade jag yrvaket på husbon och konstaterade att torpandan nu satt sig på riktigt, ni vet när man vaknar lite yrvaket och sedan skuttar ur sängen för att ta tag i dagens alla göromål. Nu hoppar ju vi inte upp ur bingen varje morgon utan gillar att dra oss länge och sakta morna oss med kaffe och radio, men ibland så händer det alltså :)
 
 
 
 
 

Sommarmat.

2015-07-24 @ 15:13:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vissa maträtter äter vi bara i sommartid som till exempel burkskinka, jättegott med färskpotatis och lite kall sås. Sommarmat i all sin enkelhet, mumma!
 
 
 

Vackra handdukar

2015-07-24 @ 09:10:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Jag är svag för linne i alla dess former,rara handbroderade lakan, handdukar och örngott kan jag nästan aldrig gå förbi och man behöver ju inte alltid använda dem till vad de är avsedda till. Handdukarna som hänger på tork ska bli köksgardiner, jag ska dock inte klippa i dem utan använda dem som de är. Vackrare hantverk får man leta efter.
 
 
 
 
 

Lovikavantar.

2015-07-23 @ 18:03:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Som torpare gäller det ju att hela tiden ligga steget före så i stugorna stickas det lovikavantar om kvällarna i fotogenlampans mjuka sken så att vi är beredda när snö och kyla kommer. Skojar bara, Johanna hittade en gammal oavslutad stickning i förrådet härom dagen som i och för sig ska bli ett par lovikavantar, men inte ska vi bo här i vinter, det är dessvärre för kallt för detta :)
 
 
 

Grannar.

2015-07-23 @ 09:57:22 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Våra grannar berikar oss, bara ett hundratal meter bort erbjuder en av dem självplock av hallon, honung från egna bin, ägg från hönsen som sprätter på tomten och ved om man själv har slut på detta. På andra sidan tomtgränsen har vi grannen med den fantastiska handelsträdgården och lite längre ner på gatan brukar jag få plocka vinbär i en trädgård stor som en fotbollsplan. Igår cyklade vi till hallonodlingen och så bjöd vi svärfar på paj senare på kvällen, tänk vilken rikedom, önskar att vi kunde bo här året om!
 
 
 
 
 

Finbesök.

2015-07-22 @ 08:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Det är många små kryp som hälsar på i stugorna sommartid och igår fick vi ett besök av det finare slaget, vacker som en dag och stor som en tändsticksask.
 
 
 
 
 
 
 

På tur till Åsbro.

2015-07-21 @ 17:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Igår gick färden mor Åsbro för övernattning hos goda vänner där det bjöds på gudomligt god mat, hundpromenad med blåbärsplock och småprat fram till midnatt. Tidigare på dagen både regnade och åskade det så vi hade packat för alla väderlekar. Någon regnrock behövde dock inte användas då molnen plötsligt skingrades och solen till slut sken från en klarblå himmel, nästan som på beställning.
 
 
 
 
 

I går kväll.

2015-07-20 @ 10:25:39 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Vi är rörande överens, bättre än så här blir det inte! Ett uppfriskande kvällsdopp i sjön, lite småplock, champange, en sprakande brasa och Anders Eldeman med Da Capo på radion. Sommarlycka!
 
 
 

Tvättat.

2015-07-19 @ 10:12:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Visst kan jag åka in till stan och tvätta, men när det bara är lite smått så är det närmare och enklare att gå till sjön. Det är också något visst med att kunna torka tvätten ute, luktar gudomligt!
 
 
 
 
 

Vita Krala.

2015-07-18 @ 21:59:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Inget jäkla slagbord och inga stora skåp, idag är det bara verktyg som gäller skojade Erik när vi packade ihop oss i morse för att fara på auktion...vi kom dock hem både utan möbler och verktyg då utbudet var minimalt vilket gjorde att vi bara var där en kort stund, snyft ;) Färden gick istället genom Närkesberg och Mariedamm för att sedan styra kosan mot Haddebo och Vita Krala som jag länge hört så gott om och vi blev inte besvikna. Världens raraste B&B mitt ute i skogen som drivs av två eldsjälar, lite bohemiskt, väldigt välkomnande och inte så tillrättalagt utan ett smultronställe fullt av projekt, idéer och livsglädje. Så åk dit om ni har vägarna förbi och prova rödspättan om magen kurrar, galet god.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ibland går det undan :)

2015-07-17 @ 21:53:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Åh, här kan vi spendera hela dagen, sa vi i morse när vi låg i torpsängen och drack kaffe. 10 minuter senare satt vi i bilen på väg in till stan för att hämta en släpkärra som sedan fylldes med gammalt vindsbråte. Jag vet inte om jag ska vara ärlig vem av oss som kläckte idén, men skönt att bli av med all råttätet snusk är det i alla fall! Efter rensningen hämtade vi Eriks pappa för en tur till Älgastenen, sedan besöktes silvergruvan i Glanshammar och däremellan hann vi också utforska säsongens tillgång på smultron och blåbär vilket bådar gott då vi fann en hel del. Kvällen avslutades på restaurang i stan och nu är vi tillbaka i torpet igen med en brasa som sprakar hemtrevligt. Så mycket blev det med den dan som skulle spenderas i sängen läsandes...nämnde jag att vi hann med lite av Open Art också... ;) 
 
 
 
 
 

Linköping.

2015-07-16 @ 13:08:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jo, vi behövde en liten paus och yngsta dottern som bor i Linköping var i behov av inredningshjälp så vi tog en tur. Han med Ikea, Jysk, Rusta, Bauhaus, Olssons tyger och så Myrorna förstås, slängde ut några möbler från studentlyan som gjort sitt och byggde sedan en sänggavel och hängde upp lite tavlor, blev finfint. Johanna från Lund mötte också upp så det blev familjemys på hösta nivå. Erik och jag bodde på Hilma Winblads i gamla Linköping och Johanna bodde hos syrran. Nu är vi hemma igen, tvättstugan kallade, Johanna ska åka norröver och själva ska vi snickra vidare i stugorna, om några dagar kanske vi tar en tur igen, eller så blir vi kvar i torpet :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vitt, vitt, vitt.

2015-07-15 @ 11:43:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
För några år sedan påverkades även jag av den vita sterila trenden, ni vet när alla hem skulle se ut som ovälkomnande sjukhus, men det gick snabbt över. Nu vill jag ha mycket färg, mönster och kontraster som istället för sterilt blir livsbejakande, sprudlande och välkomnande. Har inte så himla mycket kvar från den vita tiden i mitt liv, men några saker återstår att sätta lite färg på och i dag var det den gamla soffans tur, guldockra fick det bli :)
 
 
 

Snart dags att slå ängen.

2015-07-14 @ 14:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik har slagit det långa gräset under äppleträden då alla blommor nu vissnat, ängen tar vi nästa vecka för där i finns det fortfarande många färgglada arter som vägrar att ge upp. Räfsan nedan är ett lyckoköp, en fröjd att arbeta med och vacker att se på.
 
 
 
 
 

Att få längta.

2015-07-14 @ 08:38:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Det blommar fortfarande helt sagolikt i rabatterna, men några växter har lämnat oss för att inte komma åter förens nästa vår. Sorgligt ska erkännas, men också en tjusning att få längta och njuta för att sedan få längta igen.
 
 
 

Taklist.

2015-07-13 @ 21:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Idag har jag målat klart alla taklister och när jag ändå var igång så fick även väggarna i hallen en omgång av penseln då några ovälkomna fläckar dykt upp. Tur att jag hade kvar lite äggoljetempera av samma kulör sen förra året så jag slapp att köpa ny. 
 
 
 

Grönsakslandet.

2015-07-13 @ 08:33:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vi har börjat skörda så smått och allt ser lyckligtvis ut att ha tagit sig riktigt ordentligt. Vissa grönsaker är stiligare än andra, tex mangold med sina vackra stjälkar, en riktig färgklick mellan allt det gröna.
 
 
 

Lite smått och gott.

2015-07-12 @ 21:27:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Som på beställning från trädgårdsland och rabatter som hela dagen solat sig i värmen faller nu ett stilla regn från små slöjmoln på himlen, perfekt! Idag har vi pysslat med blommorna, rensat vedbon, målat en soffa, slipat ett skåp och ett bord, strukit en duk, skrubbat potatis och grillat lite smått och gott. Just potatisskalandet, eller borstande av färskpotatis är en väldigt rogivande torpsyssla. Förmodligen beror det på omgivningarna och att man kan sitta på trappan för att samtidigt kunna lapa lite sol. Om jag någon gång i livet får designa ett kök så ska jag ha ett stort fönster just ovanför disk- och arbetsbänk för tänk vilken fantastisk arbetsro en vacker vy kan ge.
 
 
 
 

Dalarna.

2015-07-12 @ 09:17:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Det är svårt att sitta still i torpet med alla projekt som pågår så vi tog en tur till Dalarna för att komma ifrån lite. Det blev många åhhh, tiiitttaa, mmmm osv, rara stugor, små radbyar och ett landskap som är lätt att förälska sig i. Så nu är vi laddade med ny inspiration och energi för ytterligare några dagars snickrande, sedan tror jag bestämt att vi tar en tur igen, får se vart det bär hän, väder och humör får avgöra och hjärtat förstås :)
 
 
 

Kvällsbad.

2015-07-11 @ 21:09:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har precis varit nere vid sjön för ett svalkande kvällsdopp, skönt att kunna gå ner och tvätta av sig efter en dags torpsnickrande. Vi har ju väldigt nära till vattnet (ca 250m) och det är nästan bara vi och några till som badar här varför man kan om man är lite försiktig bada helt naken utan problem, en ynnest, ett privilegium och en frihetskänsla som inte går att sätta ord på. Sommar när den är som bäst om ni frågar mig :)
 
 
 
 

Lyrestad.

2015-07-09 @ 20:32:40 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi tog en spontan tur till Lyrestad härom dagen och fann en butik som kan liknas vid himmelriket om man som jag är en sakletare av rang. Dessvärre blev jag så ställd av det stora utbudet med pryttlar att jag kom ut tomhänt, ve o fasa...får bli en tur till med lite bättre framförhållning o kanske en släpkärra till det fina skåpet jag förälskade mig i :)Nu tar vi kväller.

2015-07-08 @ 21:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har precis mellan regnskurarna hunnit att diska efter en sen middag bestående av färskpotatis, fiskbullar och rivna morötter, mumma. Erik vilade fem minuter efter maten och hastade sedan vidare till snickarboden och själv har jag sorterat besticken och sytt lite. Dagen har annars precis som igår spenderats med att snickra och måla med ett kort avbrott för nygräddad jordgubbspaj och grädde då svärfar kom förbi, tror vi han avhandla både politik, religion och mänsklig girighet innan det var dags att fortsätta snickra. Nu tar vi snart kväller, men först ska det hämtas en korg med ved så vi kan tända en värmande brasa, det kan behövas då det känns lite rått efter allt regn som kommit.
 
 
 

Det blir bra.

2015-07-08 @ 09:18:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Jo, man väljer ju alltid vilka bilder man visar och jag kan lova att det är hundra gånger enklare att bjuda på trädgårdsbilder än inredning, just nu i alla fall. Så här ser det i alla fall ut, Erik har platsbyggt ett skåp i pärlspont och sliter nu med hålkärlslisten och jag målar med både linolja och äggoljetempera. Vi börjar dock se slutet på denna restaureringsomgång och vi är så galet nöjda, det har helt klart varit värt både svett och näst intill tårar :)
 
 
 

Myggnät.

2015-07-07 @ 19:49:35 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Har sedan tidigare år köpt myggnät som fästs med kardborretejp kring fönsteröppningarna vilket fungerat galant, i år var jag dock för sent ute då affärerna sålt slut på detta. Funderade lite och kom sedan på att nätet som vanligtvis följer med egentligen ser ganska trist ut och tänkte då att skirt spetstyg skulle vara rarare och så fick det bli. Finfint och mycket snyggare om jag får säga det själv, ibland är det bra att få klura lite :)
 
 
 
 
 
 
 

Fingerborgsblomma.

2015-07-06 @ 09:08:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Vid stenmuren stoltserar den rak i ryggen och även längs vägen ner till sjön, giftig som få, men bedårande vacker!
 
 
 

Några violer i en oansenlig kastrull.

2015-07-05 @ 09:05:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Allt som oftast slår det mig att i det enkla bor det vackra, men det är svårt att hålla fingrarna i styr och sluta när man är i full gång och det blir gärna lite för mycket i både inredning och blomsterarrangemang när det nog egentligen är som rarast utan en massa fix...
 
 
 

Torrt.

2015-07-04 @ 09:57:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Det är torrt i markerna och vi försöker hålla grönsakslandet vid liv med det lilla vatten som finns i brunnen. Hushållning med torpets resurser kan i ibland vara en stor utmaning, men också en tillfredsställelse när man upptäcker hur lite vi faktiskt kan klara oss med. Det blir väldigt uppenbart att vi lever i ett överflöd till vardags.
 
 
 

S E M E S T E R.

2015-07-03 @ 18:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Idag var sista jobbardagen och nu väntar veckor av bad, hängmattestunder och barfotaspring, men jag börjar med att sätta mig på trappan med nya Gård&Torp, härliga torptrappa, här trivs jag.
 
 
 

Auktioner.

2015-07-03 @ 12:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Slagbord, stora skåp, trasmattor och gammalt linne, det är högsäsong för länets auktioner och vi lusläser tidningen. Inte för att vi behöver något, nej, inget alls faktiskt, utanför bara för att vi tycker att en stor gårdsauktion hör sommaren till :)
 
 
 

Planerar.

2015-07-03 @ 06:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Smider planer inför semestern och listar några saker jag skulle kunna göra om andan faller på:
 
Skrapa alla knutar på vit målarfärg.
 
Slumra i hängmattan.
 
Sy nytt draperi till övervåningen.
 
Försöka fånga en fjäril på bild.
 
Pryda utedasset med kungar och drottningar.
 
Hälsa på ungarna.
 
Måla stocken vi bytte med rödfärg.
 
Åka på upptäcktsfärd längs slingriga grusvägar.
 
Köra möbler på vinden till tippen.
 
Packa picknickkorg och njuta av på nyupptäckta platser.
 
Sy nya gardiner till kök o rum.
 
Ta cykeln för en tur till grannen för att köpa ägg.
 
Plocka hallon och grädda paj.
 
Måla nyuppsatta foder utomhus.
 
Ligga i skugga under äppleträdet och sörpla saft.
 
Sy nya kuddöverdrag
 
Bada.
 
Stänkmåla en hall.
 
Riva taket i gäststugan (om det mot förmodan regnar några dagar).
 
Läsa böcker.
 
Måla klart alla lister och foder inomhus.
 
Fotografera.
 
Skrapa rent alla fönster på gammal färg och måla dem med linolja.
 
Umgås med vänner.
 
Måla vårt stora skåp.
 
Åka på auktioner.
 
Sitta på bibblan och förlora mig i allehanda böcker och tidningar en hel dag.
 
Rida och mysa med pållen.
 
Lite så verken mer eller mindre och bara om andan faller på  ;)
 
 
 
 
 
 

Mer blommor.

2015-07-02 @ 18:58:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Jag vet att jag bombarderar er med blombilder från trädgårdens alla hörn, men hur skulle jag någonsin kunna låta bli, har försökt, men gett upp, så här kommer några till :)
 
 
 
 
 
 
 

Vackert.

2015-07-02 @ 12:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag borde sy gardiner och nya kuddöverdrag, men passar på att ta en promenad istället, tids nog kommer regnet och då ska jag sy :)
 
 
 
 
 

Utedass.

2015-07-02 @ 06:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Kan lycka vara så simpelt som ett alldeles eget utedass, jag tror det, stundtals i alla fall. Några kungar har dock inte kommit upp än, men de är på gång, måste bara gruppera dem lite snyggt i ramarna först :)
 
 
 
 

S M U L T R O N.

2015-07-01 @ 18:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ja, men titta! På exakt samma ställe varje år uppe på en sten längs vägen till sjön trivs de bra då de varje år kommer tillbaka. Som lite färdkost innan man når stranden för ett svalkande bad :)
 
 
 

Fläder.

2015-07-01 @ 12:38:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (2)
Min förhoppning är att hinna koka lite flädersaft innan helgen och kanske klämma in en timmes självplock av jordgubbar för att blanda i och smaksätta, men det kan helt klart bli lite körigt då dygnets timmar inte är fler än 24st vilket även jag ibland måste inse...
 
 
 

Livskvalitet.

2015-07-01 @ 07:23:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Vi sov i stugorna även i natt och innan vi gick och la oss blev det ett dopp i sjön, är inte det lycka och livskvalitet så säg.
 
 
 
 

Humle.

2015-07-01 @ 06:46:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Vår humle är galet ståtlig och hög, hade stören som den klättrar på varit längre så känns det som om den kunnat fortsätta att växa i all oändlighet. Får se vad vi kan hitta på med kottarna i höst, öl är uteslutet eftersom det i så fall skulle behövas fler plantor, men kanske blir det en sömnkudde och lite the :)
 
 
 

RSS 2.0