Njuter.

2015-06-30 @ 22:12:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Cyklade hem och packade en väska med bara det allra nödvändigaste efter jobbet för att sedan bege mig direkt till stugorna. Idag tycker jag ändå att man kan ana riktig sommarvärme mellan regnskurarna vilket jag firar med ett litet glas vitt, man får ta vara på alla tillfällen som ges, eller hur ;)
 
 
 

Titta här!

Kommer ni ihåg den fjuniga vallmoknoppen som jag visade för några veckor sedan, den är utslagen nu och stoltserar likt utropstecken vid stenmuren, man kan nästan höra hur den ropar "Stopp - här går ingen förbi utan att beundra, njuta och imponeras av min vackra skrud" och visst är den vacker, nästan overklig.
 
 
 
Bild 22 Tema 312 "Titta här".

Trädgårdslandet.

2015-06-30 @ 12:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det växer så det knakar, först tog det lite tid innan allt kom igång och vi befarade att en hel del skulle behöva sås om, men sen satte det fart ordentligt. Kontentan blir som tidigare att man måste man ha lite is i magen när det gäller trädgårds- och grönsaksland!
 
 
 
 
 
 
 

Längs slingriga grusvägar genom ett yrvaket lanskap..

2015-06-30 @ 06:28:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
...går färden mot stan och jobbet, det är inte sällan vi funderat på hur vi skulle kunna bosätta oss i stugorna året om utan rätt så ofta faktiskt. Nu har vi dock inte den möjligheten, då det är svårt att värma upp dessa vintertid, men vi fortsätter att klura och bor där istället så snart kylan släpper taget om timmerväggarna. Urmysigt kan erkännas.
 
 
 

Sommar i P1 med Tom Alandh.

2015-06-29 @ 18:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

"Bara en enda ros på ett evigt klänge så är livet trist varar länge, men underbart är kort - alldeles för kort". Oj, vad bra dagens sommarpratare var och vilken musik, jag njöt varenda sekund, men mest när Påvel Ramels mästerverk Underbart Är Kort tolkas av Monika Zetterlund - Gåshud!

 

 

Helgen som gått.

2015-06-29 @ 12:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
I går kändes det som om sommaren anlände och det med besked, idag är det desto tveksammare, men vad gör väl det när man befinner sig på ett sommartomt kontor. Helgen som gått har varit helt fantastisk, vi har bott i torpet och njutit av barfotaspring, besökt antikmarknaden i Åmmeberg, ätit kålpudding hos mor, intagit årets första glass i Nora och klämt in en liten gårdsloppis samt ridit och gosat med en sommartjock pålle. Nu väntar en veckas jobb medans Erik som har semester snickrar i torpet, själv åker jag ut till kvällen, skönt att ha så nära till stan att man kan pendla till jobbet från stugorna :)
 
 
 

Malvik - kan man bo där?

2015-06-27 @ 18:53:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Orörd och obebodd och till salu för nästan inga pengar alls, försa vad det är som gör att mitt hjärta alltid klappar lite extra för dessa hus och gårdar...
 
 
 
Bilder lånade från Hemnet.
 
 
 
 
 
 
 

Hallongrottor och kanelbullar.

2015-06-27 @ 08:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det är dags att baka nytt och stoppa i torpfrysen. Vi som annars aldrig äter sötsaker fyller årsransonen med råge i stugorna sommartid, för det finns nog inget som smakar så bra som kaffe med dopp när man målat, snickrat eller rensat ogräs i landet en stund, livets lilla goda helt enkelt.
 
 
 
 
 
 
 

Vitlök.

2015-06-26 @ 18:51:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Jo, men visst kunde vi skörda lite vitlök för någon vecka sedan, de var dock inte så stora som vi hoppats på, men antalet var många så det räcker gott och väl till oss. Platsen som de lämnat efter sig gapar tråkigt nog tom i detta nu men ska strax fyllas med tomatplantor, kanske till helgen som kommer om grannen med handelsträdgården har några kvar i sitt växthus :)
 
 
 
 

Tomt.

2015-06-26 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Barnen som varit hemma några dagar har nu farit tillbaka till sitt och lämnat efter sig en tomhet utan dess like. Tänk att jag som är en ordningsmänniska av rang i samma sekund som de går utanför dörren saknar det kaos som oftast uppstår när fyra personer ska samsas i en liten 2:a, skohögar i hallen, mjölk och bröd som snabbt tar slut och cykelnycklar på vift, underbara ungar, hoppas ni snart kommer åter och rör till vår annars så lugna vardag lite :)
 
 
 

Semester.

2015-06-26 @ 06:31:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Erik går på semester idag, själv jobbar jag en vecka till, men sen så blir det torphäng fram till v32. Ska bli skönt att bara ta dagen som den kommer, känner vi för att vara i torpet så är vi där och blir vi rastlösa så tar vi en dagstur eller två. Några auktioner kommer nog att klämmas in och kanske ett par av oss obesökta loppisar, men inte så mycket mer. Ett lugnt och behagligt tempo alltså :)

 
 
 

Hyppinge - Kan man bo där?

2015-06-25 @ 19:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jo, men vi kör ett kvällstips till. Här i Hyppinge skulle jag kunna flytta in idag, med inredning och allt, lite dyrt bara (6mille) och det lär nog inte stanna där för budgivningen pågår för fullt :)
 
 
 
 Bilder lånade från Hemnet

Öppet fönster.

2015-06-25 @ 12:47:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (4)
Vi eldar ju som sagt inte för värmens skull sommartid utan för att det luktar så gott och låter så hemtrevligt, det är vid dessa tillfällen som man ibland måsta öppna ett fönster eller två för att släppa in lite luft så man inte storknar i värmen :)
 
 
 
Bild 22 tema 363 "Öppet fönster".

Solros.

Solrosor utmed södersidan på gäststugan vore drömmen, där skulle de få lysa upp väggen med sin fantastiska gloria för att sedan när blomman gjort sitt förgylla frukosten med frön till müslin :) 
 
 
 
 
Bild 21 Tema 273 "Solros".

Leksand - Kan man bo där?

2015-06-24 @ 21:35:00 | Postat i: Allmänt, Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Jag fortsätter på gårdagens tema för kanske är det någon där ute som letar stuga eller gård och för bara 430 000kr blir denna lilla juvel din. Tilläggas kan att här har ingen bott de senaste 70åren - en riktig liten skatt alltså, hoppas att den hamnar i varsamma händer.
 
 
 
Bilder lånade från Hemnet.

Längtan efter ett lugnare tempo.

2015-06-24 @ 18:04:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Det märks att många påbörjat sin semester när jag hastar fram genom stan på lunchen och är (känns det som) den enda som har lite bråttom. De andra verkar mest flanera runt i lätta kläder med en glass i handen och det är precis då som längtan efter semestern smyger sig på. Den som jag väntat på så läge, känslan alltså, en vecka kvar sedan blir det planlöst strosande och massor av glass för mig också, längtar :)
 
 
 
 
 

Att vilja duka till fest.

2015-06-24 @ 12:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag känner på mig att denna sommar kommer att bli väldigt social med tanke på midsommarhelgen som varit allt annat än osocial. Erik och jag är annars väldigt bra på att vara själva, vi trivs i varandras sällskap och glömmer ibland bort att bjuda över nära och kära på en enkel fika eller kanske en bit mat. Ska försöka bättra oss, för faktum är att när vi väl kommer till skott så tycker vi båda att det är riktigt trevligt att duka till fest, liten som stor :)
 
 
 

Oordning och oreda.

2015-06-24 @ 06:33:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
De flesta som känner mig vet att jag gillar ordning och reda. Under de närmsta 10 dagarna kommer jag dock att sättas på prov ordentligt då våra fönster i lägenheten ska bytas och karmarna målas. Detta innebär att jag då inte har någon "fristad" längre eftersom även stugorna är lite röriga, hmm. Kanske är det ändå mest ordning i torpet och eftersom hantverkarna vill börja arbeta i lägenheten redan vid 7-tiden på morgonen är det förmodligen både lugnare och enklare att bo där?!
 
 
 

Linneryd - Kan man bo där?

2015-06-23 @ 21:40:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Ja, men titta, mitt hjärta smälter. Hittade nedanstående pärla då jag letade lite inredningstips till stugorna på nätet, helt klart kärlek vid första ögonkastet och för bara 375 000kr blir det ditt!
 
 
 
 
Bilder lånade från Hemnet.
 

Akleija.

2015-06-23 @ 18:44:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (1)
Den finaste torpblomman av alla, akleija. Först hade vi endast ljusrosa blommor sedan dök det upp både vita och som nedan en mörkare nyans. De har också spridit sig i antal vilket vi är så glada för och de får gärna fortsätta att föröka sig, ja hur mycket som helst faktiskt :)
 
 
 

Äntligen.

2015-06-23 @ 12:41:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (1)
Ni vet den där känslan man har efter månader av restaurering när möblerna åter får komma på plats igen, så himla roligt, än saknas dock både foder och taklister, men jag njuter ändå :)
 
 
 

Midsommarblomster.

Vilka fantastiska kransar vi band i fredags, önskar man kunde konservera och spara dem alla, men det är väl kanske detta som är tjusningen, att få längta, sakna och glädjas med och av naturen och alla dess årstider.
 
 

Bild 19 Tema 193 "Midsommarblomster".

Årets första brasa.

2015-06-23 @ 06:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
När årets första brasa har avnjutits så är torpsommaren officiellt invigd. För mysfaktorns skull så tänds det oftast en på kvällskvisten och en eld på morgonen, dock inte för värmens skull utan för att det luktar så gott och låter så gemytligt.
 
 
 

Sprutor.

2015-06-22 @ 12:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag är sedan barnsben rädd för några få saker, sprutor, höjder samt tandläkare och idag var det dags för det förstnämnda eftersom vi åker till Kenya med jobbet i augusti. Så nu har jag vaccinerats mot allehanda tänkbara sjukdomar och åkommor, känner mig nästan odödlig, fast jag borde nog ta en nål för borelia också då chansen att jag får ett fästingbett vid stugorna förmodligen är större än att jag åker på malaria eller gula febern i Afrika...hmm.
 
 
 

Ljumna kvällar och barfotaspring.

2015-06-22 @ 07:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Idag var det tungt för kropp och själ att masa sig upp när klockan ringde, måndag på riktigt alltså. Vi blev kvar i torpet hela helgen och åkte inte hem förens igår kväll då tvättstugan och jobb i stan kallade, nödvändigt men väldigt motigt att lämna lugnet kan erkännas. Nämnde för någon vecka sedan att sommarkänslan ännu inte infunnit sig, men den kom i helgen och det med besked. Långa sköna kvällar i gott sällskap under bar himmel följt av cykelturer i månskenet längs slingriga grusvägar gör gott i själen, lägger man där till spontana besök av vänner man inte träffat på evigheter och den sommarvärme som vi bjöds på så kom den äntligen, känslan av sommar med ljumna sommarkvällar och barfotaspring.
 
 
 
 
 
 

Blommor i håret och egen midsommarstång.

2015-06-20 @ 17:19:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det blev kransar i håret, dans kring stången, god mat och skönsång till snapsen mellan regnskurarna igår. Långbord dukades under tak för säkerhets skull och årets första nypotatis avnjöts, en underbar kväll kort och gott. Idag är tempot betydligt lugnare, strosar mest runt och njuter av att sommaren äntligen verkar vara på gång till humlesurr och grannens glada hejjarop, tror bestämt att det spelas kubb på andrar sidan granplanteringen, själv ska jag ta mig en tupplur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Midsommarafton.

2015-06-19 @ 08:15:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Idag binder vi kransar av sommarblomster, dansar runt stången och äter färskpotatis och jordgubbar. Inte klokt vad tiden går snabbt och att vi redan nått midsommar, varför i hela friden är oktober och november så långa mot vårens maj och juni som passerar i ett rasande tempo, kunde de inte sprida ut sig lite...

 

 

 

En lugn och skön torptur.

2015-06-18 @ 18:31:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Det är inte ofta som vi åkt till stugorna denna vår utan att snickra, måla eller tapetsera, men efter helgen som gått med alla festligheter kände vi båda två att det var skönt att ta en lugn torpkväll där bara lite allmänt trädgårdspill stod på agendan. Själv strosade jag mest runt med kameran och försökt fånga humlor på bild medans Erik försökte sortera ut vad som var ogräs eller snart blommande växter i rabatterna vilket inte var helt enkelt när man låtit dem härja fritt en tid...

 

 

 

Sommar i P1.

2015-06-18 @ 07:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Lika starkt som Melodikrysset förknippas med lördagar är för mig Sommar i P1 synonymt med semester. Och snart är det dags, närmare bestämt den 20juni då Lena Olin talar. Jag laddar dock redan nu med boken jag av en slump hittade på Myrorna igår som innehåller små anekdoter från tidigare års upplagor, vilken ynnest och boklycka för en sedan många år trogen lyssnare att få tjuvstarta lite med känslan av semester, radioprat och hängmattetid!
 
 
 

Knopp.

Vackrare knopp än vallmons får man leta efter, stor, mild i färgen och omgiven av små fjun likt känselspröt. Sagolikt vacker både innan, under och efter blomning.
 
 
 
Bild 19 Tema 149 "Knopp".

Dags för sommarbak.

2015-06-17 @ 06:53:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu är det dags att börja fylla upp torpfrysen med bullar och kakor inför sommarens alla fikastunder. Hallongrottor, bullar och dumlemums står högst upp på önskelistan, även pajer har en rykande åtgång, men de bakar vi löpande :)
 
 
 
 
 
 

Att sättas på prov.

2015-06-16 @ 12:44:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (1)

– Men hur ända in i in helsicke? Egentligen använde jag inte ett så mesigt kraftuttryck när jag uttryckte min frustation, utan andra som inte lämpar sig i text över huvud taget. Vi kan stanna vid att djupt hädande interjektioner användes.

 

Helt ovetande hade jag klivit rakt in i en av fysikens olösta gåtor. Nämligen hörnsågning av hålkälslist.  De är lister som är liksom urskålade på längden och ska sitta i skarven mellan vägg och tak. De är snygga när man ser dem på bild och rent tidsmässigt passar de torpet ypperligt. Bilderna är dock fejkade och fotoshopade för det är totalt omöjligt att få till det. Efter att ha ritat och mätt oräkneliga gånger, provsågat, funderat, sågat lite till, svurit rejält samt vid ett flertal tillfällen dunkat huvudet i väggen för att kanske ruska något rätt, gav jag upp. Runt mig låg en hel hög med listbitar som blir bra tändvirke i vedspisen.

 

Väl hemkommen beklagade jag mig känslosamt för Inger. Visade upp en näve av felsågningar och bad om stöd. I det läget är det bra att ha en förstående och klok sambo. Istället för att kommentera mina tillkortakommanden hänvisade hon mig till Google. 

 

En sökning på ”sågning hålkälslist” gav hundratals träffar där merparten var förtvivlade rop från folk i samma situation som jag själv. Tappra människor som med friskt mod tagit tjuren vid hornen och fattat såg och list för att skrida till verket. Arma satar, jag lider med dem då jag vet vad de gått igenom. Från glädjen över att med sina egna händer vilja försköna ett rum till en resa rakt ned i bråddjupet där man idiotförklarar sig själv medan man i vanmakt skakar ett par krampaktigt hållna liststumpar mot skyn.

 

Resterande träffar var beskrivningar på hur det ska gå till. Efter att ha läst dem insåg jag att det verkligen är omöjligt. För att förstå dessa instruktioner krävs en professur i tekniskt fysik parat med en djup kunskap inom parapsykologi.

 

Slutligen fann jag en liten film där en amerikan visade hur det ska gå till. Med filmen i mobilen följde jag honom steg för steg ett par dagar senare och lyckades! Har nu gjort mallar som stöd. I midsommarveckan görs de nya försök i skarpt läge.

 

Ni som vill söka in till Mensa eller bara utmana er själva psykiskt och sätta er självtillit på prov, köp ett par meter hålkälslist och en gersåg. Har du styrkan kan du kanske sälla dig till oss invigda.

 

Lycka till!

 

//Erik.


Diskbänken på plats.

2015-06-16 @ 06:41:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Vi börjar närma oss slutet vad gäller restaurering och färdigställande av torpstugorna för att vi ska kunna hänga där i sommar och bara vara. Något av det sista som hände förra veckan och som vi längtat efter är att diskbänken ställdes på plats och tanken var ju att bygga en ny, men det tar vi när tid ork och lust infinner sig, ibland måste man helt enkelt bara inse sina begränsningar och att dygnet inte har mer än 24 timmar. Med lite linnetyg och blommor vid foten syns det heller inte att den gamla bänken är lite väderbiten och sliten, underverk med små medel helt enkelt :)
 
 
 
 
 

Under bordet.

2015-06-15 @ 18:44:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (1)

...gapar stolsitsarna tomma, men i lördags natt vilades här benen mellan danserna då orkestern tog en kort paus. Stolar som dessa skulle jag kunna tänka mig att ha i torpet, skulle tro att det är en gammal upplaga av Grythyttans kollektion, inte bara snygga utan också komfortabla, lite deras signum om jag inte missminner mig. 

 

 

 

Bild 18 Tema 325 "Under bordet".

 


Trött och glad.

2015-06-15 @ 08:20:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vilken fest det blev i lördags när vi firade Erik och vilket härligt sommarväder vi fick. Dansade barfota hela natten lång och kom hem med glada fötter och en lycklig själ. God mat i magen, härliga människor och lite musik, mer behövs inte för en fantastisk kväll. Tack alla.
 
 
 
 
 

Gräslök.

2015-06-14 @ 10:16:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)

Gräslöken är en av de plantor som klarat vintern bäst och snart står den i full blom. Jag vet att man helst inte ska låta knopparna slå ut då det bara tar kraft från övrig tillväxt, fast hos oss får de stå kvar, för inte har man hjärta att knipsa bort dem :)

 

 

 

Ögonfröjd.

Jo, men visst är trädgården en lisa för själen i detta nu, ren och skär  ögonfröjd. Påminner mig att stanna upp och vila blicken i allt det vackra för en stund när jag jäktar förbi med ogräskorgen i högsta hugg, det är lätt att bli hemmablind!

 

 

 
 
Bild 17 Tema 361 "Ögonfröjd".

Äntligen helg.

2015-06-12 @ 18:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Gräsmattan är nyklippt och Erik har gjort en slingrig gång som tar oss genom ängen och alla dess vackra blommor. Så rart. Det är nu man skulle vilja trycka på naturens stoppknapp, eller kanske ta några dagar ledigt, vilken tur att det är helg!

 

 

 
 
 

Plåt.

Igår planterade vi kryddor i rundlar av plåt som Eriks bror gjort, snyggt när olika material i trädgården möts och plåt som står utomhus och rostar blir ju bara vackrare för varje år som går. Tänk att vi snart bara kan ta ett par kliv ut i det gröna och hämta vad som behövs till matlagning och bakning, lycka!

 

 

 
 
 
Bild 16 Tema 228 "Plåt".
 
 

Morgontrött, småfix och alldeles för lite torphäng.

2015-06-12 @ 06:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag masar mig upp ur sängen och gäspar hela vägen in i badrummet, är oftast morgonpigg, men i dag var det segt att komma upp. I helgen ska vi fira Erik som fyllt jämna år vilket ska bli hur kul som helst, det är inte så ofta numera som man samlar nära och kära för lite baluns. Torphänget har med andra ord och av förklarliga själ fått stryka på foten under veckan som gått då planering och småfix inför festen har prioriterats, nästa vecka ser dock lugn ut så då får vi ta igen den missade torptiden med råge istället :)
 
 
 
 

Sommar!

2015-06-11 @ 18:30:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Ja, men nu har väl ändå sommarfeelingen infunnit sig, den kom bestämt igår med ljumna vindar och doft av grillos som spred sig över staden. Själv får jag vänta lite på lediga dagar och slappa stunder i hängmattan, närmare bestämt 3 veckor, men sen så blir det torphäng för hela slanten :)

 

 

 

Sirap på granskott.

2015-06-11 @ 06:03:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Hemma i stan står en burk med granskott och råsocker i ett soligt köksfönster som förhoppningsvis ska bli sirap till midsommar, trodde inte att jag skulle hinna plocka några innan de växt sig för stora, men jag hann :)

 
 
 
 
 

Ömma skurknän.

2015-06-10 @ 18:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I helgen som gick svabbades golven i stugorna vilket resulterade i röda och svullna skurknän, aj! Grönsakslandet rensades också så kanske var det kombinationen av de båda sysslorna som gör att kroppen ännu ömmar...det är hårt att vara fritidstorpare!
 
 
 
 
 
 
 

Efter regn...

...kommer solsken och med all nederbörd som fallit under våren blommar vår äng något helt fantastiskt. Vi brukar slå den med lie innan midsommar, men i år får vi nog vänta då säsongen verkar vara lite försenad.
 
 

Bild 15 Tema 56 "Efter regn..".

Hipp Hipp Hurra för mig idag!

2015-06-09 @ 18:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Har blivit firad med paket på sängkanten i arla morgonstund och känner mig så där lycklig lottad och oändligt tacksam för allt. Fällde faktiskt ett par tårar innan jag gick till jobbet, tant har med andra ord blivit sentimental med åren, den kanske största förändringen, annars är det ingen skillnad alls, jag är fortfarande runt 20år i själ och hjärta.
 
 
 

Zoom.

Storm har övergått till kuling och det känns som om man stundtals ska svepas med i vindbyarna. Aklejan som står lite varstans i rabatterna har klarat sig hyfsat bra, men vår allium ser ut att vara hårt åtgången och la sig ner på gräsmattan i söndags när det var så blåsigt, det är tjusigt att vara lång och ståtlig men inte alltid så praktiskt. Bäst att föreviga underverket innan den ger upp helt och tackar kameran för en bra zoom och en kort närgräns.
 
 
 
 Bild 14 Tema 353 "Zoom".
 

Skör.

På långa och gängliga stänglar kämpar den mot vindbyarna som far runt stugorna. Tror bestämt att Aklejan är min absoluta favorit bland alla torpblommor, så rar, vacker och samtidigt väldigt skör.
 
 
 
Bild 13 Tema 261 "Skör".

På höjden.

2015-06-08 @ 06:42:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (1)
Vatten, diskmedel och tidningspapper är allt som behövs för att alla torpfönster ska bli skinande rena. Härligt att kunna se ut igen och skönt att få in ljuset i stugorna. Är egentligen inte så förtjust att klättra på höjden så det är en himla tur att stugorna är små annars hade jag nog fått be om hjälp.

 

 

 
 
Tema 236 Bild 12 "På höjden".

Vårblommor.

Snart är alla vårblommor borta och sommarblommorna tar vid, bellisen som vi fick av svärfar står lyckligtvis fortfarande stark i gräsmattan och ser inte på något sätt ut att vilja lämna oss, kanske är det en sort som blommar lite längre, hoppas det!
 
 
 
 
Bild 11 Tema 350 "Vårblommor".

Uppladdning.

2015-06-06 @ 09:52:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (1)
Det är inte varje lördag som man är uppe med tuppen och sjunger nationalsången utanför slottet, men eftersom det är självaste nationaldagen och kungen är på besök gjorde jag ett undantag ;) Väl hemma igen pågår uppladdning av bilder för självklart var kameran med, svårt dock att fota med så mycket folk överallt, men träning ger färdighet, eller hur?!
 
 
 
 
 
Bild 10 tema 330 "Uppladdning".
 

Naturkonst.

2015-06-05 @ 21:09:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (1)

Linoljefärgen har en rykande åtgång i stugorna så vi tog en tur till Ovolin för att fylla på förråden och passade på att ta några bilder i den vackra miljön bakom butiken. En nästan meditativ plats där vattnet forsar fritt och solens strålar silas genom lövträden, magiskt, naturkonst när den är som vackrast.

 

 

 
 
Bild 9  Tema 204 "Naturkonst".

Våra vackra tapeter.

2015-06-05 @ 18:41:00 | Postat i: Allmänt, Inredning, Renovering
Kommentarer (0)
Man har ju en föreställning om slutresultatet när man tapetserar och det är ju inte alltid som detta överensstämmer med verkligheten, denna gång gjorde det dock det och vi är så himla toknöjda. En sak vi lärt oss under resans gång är att satsa på bra material vilket i det långa loppet alltid lönar sig även om det är lite dyrare för stunden. Nu går vi alltså "all in" och det känns i hela kroppen att vi gör rätt :)
 
 
 
 

Lyckats.

2015-06-05 @ 06:51:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (0)
Det finns många kok- och matlagningsböcker på marknaden och det är förmodligen väldigt svårt att göra något unikt för att skilja sig från mängden. Några som dock lyckats med detta är Eveline och Amanda som driver bloggen Våra Oköttsliga Lustar vilka i dagarna släppt boken Ta Tillvara, en kokbok om hur man enkelt och lätt lagar till en god måltid med ett näst intill tomt kylskåp och resterna som blivit över från tidigare lagade middagar. En något annorlunda kokbok alltså, med roliga och fantasifulla recept och som grädde på moset, fantastiska bilder!
 
 
 
 
Bild 8 Tema 174 "Lyckats".

Pay back time.

2015-06-04 @ 18:02:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Det är något som inte stämmer. Jag har undertröja och långkalsonger på när jag åker till torpet. Samtidigt kan jag se tornseglarna svirra i skyn. Blåfrusen beskådar jag en stund senare några stackars humlor som försöker hålla värmen vid de blommande äppelträden, medan Gullvivorna prunkar på marken  in under. Inget av det ovan nämnda ska finnas samtidigt. Känns som det blivit något trassel mellan olika världar och dimensioner. Fast det är nog enklare än så.

 

Det är pay back time från moder jord efter all skit vi mobbat henne med under de senaste 150 åren. Jag tror, eller rättare sagt är övertygad om att mänskligheten har ett stort finger med i spelet nu när klimat och väder ballar ur. Det här har hänt förr, kommer många att säga vilket de givetvis har rätt i. På 1850-talet var det svår svält i norden då sommaren aldrig kom. Tjälen släppte i maj och frosten kom i mitten på augusti så inget han växa och bli klart. Tusentals dog och första emigrantvågen (läs flykting) gick till Amerika. Fast det går att förklara med att det några år tidigare varit extremt stora vulkanutbrott som skickade upp så mycket stoft i luften, att solen täcktes. Det ser man i kolsvarta snölager som klimatforskarna borrar fram. Då drabbade kylan hela världen vilket inte är fallet nu. Medan vi klagar över regnrusk drabbas andra delar på klotet av extrem torka och värme som ingen sett maken till.

 

Måhända är jag dystopisk och kanske nynnar lite på Lars Wivallius ”Klage-Wijsa, Öfwer Thenna torra och kalla Wååhr” som den heter på 1600-talssvenska. Nu är ju inte torka något direkt problem när man tittar ut genom fönstret, så det stämmer ju inte heller. Vi får nog helt enkelt ställa oss vid skranket för det här och inse vår miljöskuld. Tyvärr kommer tusentals svenskar att drabbas av panik och boka solresor till vilket pris som helst. Vilket innebär ännu mer utsläpp och förmodligen ännu sämre väder så småningom. 

 

Nu är det nog med gnället även för en surnärking som fritidstorparn. Inget ont som inte har något gott med sig. Man kan stå i bon och greja när det ösregnar ute. Med värmefläkt och radio är det riktigt trevligt. Ett annat alternativ är att ligga och läsa framför en sprakande brasa och titta ut genom skimrande gammelglas hur vinden river i träden. Gräset växer långsammare vilket reducerar klippning och myggfritt har väl ingen klagat över. Och så behöver man inte torka svetten ur ansiktet som brorsan brukar säga om kallväder.

 

Tiden kan ägnas åt små kortturer till loppisar och sådant man inte orkar med under varmsomrarna.  Så jag kan faktiskt se fram emot som en lugn och avkopplande semester utan strandhets och grillnoja. 

 

//Erik.


Syrén.

Jag är bra på att varje år tala om för att andra hur viktigt det är att hinna andas och varva ner lite mellan hägg och syrén, men är fullkomligt urusel på detta själv. Jag vill så mycket och rätt som det är har häggen blommat över och granskotten som jag vill göra sirap på har blivit alldeles för stora. Nu sjunger även syrénen på sista versen och har jag otur så slogs de sista blommorna sönder av allt regn som föll igår och jag som inte ens hunnit plocka en endaste bukett. Men man kan istället för att gruva ner sig i allt man inte hinner välja att se allt som man faktiskt hunnit. Vi har bytt en stock på ena stugan, pärlsponten i stora rummet har tagits fram och målats med linoljefärg, nya tapeter är uppe, panelen i köket är på plats med vacker smidd spik, komposten är sållad och trädgårdslandet sått. Inte så dåligt trots allt och kanske inte så konstigt att jag ännu inte hunnit plocka några syréner :)
 
 
 
 
Bild 7 Tema 304 "Syren".
 

Mums.

2015-06-03 @ 06:18:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (3)

Jag fick ett tips av en gammal vän om Fotoutmaningen 2015 som pågår för fotointresserade runt om i landet och bestämde mig för att hoppa på. Det kluriga blir nu att komma i kapp eftersom denna går ut på att publicera en bild om dagen under 2015 med ett redan förvalt tema, man kan dock själv välja i vilken ordning dessa ska komma, men en utmaning blir det nog i vilket fall som helst.

 

Dagens tema blir "Mums" då bilden nedan visar den maskrossirap jag kokade härom kvällen, sött och gott - mums med andra ord.

 

 

 
Bild 1 Tema 200 "Mums"
 

Sommaridyll.

2015-06-02 @ 06:36:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015, Renovering
Kommentarer (1)
Igår tog vi en torppaus, Erik spelade och själv var jag och mös hos pållen, men ikväll är det dags igen. Panelen i köket ska målas för andra gången, bröstlisten ska geras och vi ska mäta upp hur mycket hålkärlslist som ska köpas. Har även börjat klura så smått på nya gardiner och det om något bör väl ändå innebära att vi skymtar slutet på restaureringshysterin för denna gång och istället börjar ana vår vackra sommaridyll bakom allt bråte.
 
 
 
 
Bild 3 Tema 275 "Sommaridyll".

Allergi.

2015-06-01 @ 12:48:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Jag är pollenallergiker sedan barnsben och har främst besvär på vårkanten och sent på hösten, men i år när vi haft så kallt och regnigt har jag klarat mig helt, tills nu. Fick nämligen för mig att jag skulle göra maskrossirap i fredags och knallade ut i sommarhagen för att plocka de blommor som ännu fanns kvar, inga problem alls mer än att det var lite pilligt. Gick sedan tillbaka till stallet och tvättade händerna noga, men det hjälpte inte, ögonen började svullna upp och allergin anlände som ett brev på posten. Så nu blir det till att knalla iväg till apoteket för att handla medicin. Hoppas i alla fall att sirapen blev bra, ska provsmaka i kväll när den svalnat helt, en väldigt vacker karamelliserad färg fick den i alla fall.

 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tapeterna är uppe.

2015-06-01 @ 06:54:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Det har gått åt en och annan kopp kaffe i helgen för att hålla koncentrationen på topp var gäller tapeter med klurig mönsterpassning, ojämna väggar och snett tak, men nu är det klart. Både lördagen och söndagen spenderades alltså i stugorna med ett litet avbrott för morsdagsfika. Nu ska det bara handlas taklist och foder som ska upp till nästa helg sen kan vi nog börja vårstäda  :) 
 
 
 
 

RSS 2.0