Pay back time.

Det är något som inte stämmer. Jag har undertröja och långkalsonger på när jag åker till torpet. Samtidigt kan jag se tornseglarna svirra i skyn. Blåfrusen beskådar jag en stund senare några stackars humlor som försöker hålla värmen vid de blommande äppelträden, medan Gullvivorna prunkar på marken  in under. Inget av det ovan nämnda ska finnas samtidigt. Känns som det blivit något trassel mellan olika världar och dimensioner. Fast det är nog enklare än så.

 

Det är pay back time från moder jord efter all skit vi mobbat henne med under de senaste 150 åren. Jag tror, eller rättare sagt är övertygad om att mänskligheten har ett stort finger med i spelet nu när klimat och väder ballar ur. Det här har hänt förr, kommer många att säga vilket de givetvis har rätt i. På 1850-talet var det svår svält i norden då sommaren aldrig kom. Tjälen släppte i maj och frosten kom i mitten på augusti så inget han växa och bli klart. Tusentals dog och första emigrantvågen (läs flykting) gick till Amerika. Fast det går att förklara med att det några år tidigare varit extremt stora vulkanutbrott som skickade upp så mycket stoft i luften, att solen täcktes. Det ser man i kolsvarta snölager som klimatforskarna borrar fram. Då drabbade kylan hela världen vilket inte är fallet nu. Medan vi klagar över regnrusk drabbas andra delar på klotet av extrem torka och värme som ingen sett maken till.

 

Måhända är jag dystopisk och kanske nynnar lite på Lars Wivallius ”Klage-Wijsa, Öfwer Thenna torra och kalla Wååhr” som den heter på 1600-talssvenska. Nu är ju inte torka något direkt problem när man tittar ut genom fönstret, så det stämmer ju inte heller. Vi får nog helt enkelt ställa oss vid skranket för det här och inse vår miljöskuld. Tyvärr kommer tusentals svenskar att drabbas av panik och boka solresor till vilket pris som helst. Vilket innebär ännu mer utsläpp och förmodligen ännu sämre väder så småningom. 

 

Nu är det nog med gnället även för en surnärking som fritidstorparn. Inget ont som inte har något gott med sig. Man kan stå i bon och greja när det ösregnar ute. Med värmefläkt och radio är det riktigt trevligt. Ett annat alternativ är att ligga och läsa framför en sprakande brasa och titta ut genom skimrande gammelglas hur vinden river i träden. Gräset växer långsammare vilket reducerar klippning och myggfritt har väl ingen klagat över. Och så behöver man inte torka svetten ur ansiktet som brorsan brukar säga om kallväder.

 

Tiden kan ägnas åt små kortturer till loppisar och sådant man inte orkar med under varmsomrarna.  Så jag kan faktiskt se fram emot som en lugn och avkopplande semester utan strandhets och grillnoja. 

 

//Erik.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0