En tur till skogen.

2015-03-31 @ 06:48:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Hängde på Erik till motionsspåret härom dagen och flanerade i skogen mellan kottar, myrstackar och höga tallar under tiden han sprang, mysigt. En ypperlig eftermiddagssyssla och då jag inte hunnit vara i torpet under hela helgen fick promenaden i skogen längtan till stugorna att stillas lite.
 
 
 
 
 

Lev Mer På Mindre.

2015-03-30 @ 06:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Precis som Självhushåll På Djupadal och Torpdrömmar var Lev Mer På Mindre en bok som först lånades på biblioteket, men som sedan inte gick att skiljas från. Så nu har jag dem alla samlade på nattduksbordet, nära till hands för att bläddra i när andan faller på, lycka! Lev Mer På Mindre är alltså min nyaste favorit, den ställer så många bra frågor utan för den skull ge en massa pekpinnar och inspirerar på ett enkelt sätt utan att krångla till det. Kan man tex som familj kliva av det berömda ekorrhjulet och som löntagare kanske rent av jobba lite mindre, bli mer självförsörjande, inte stressa lika mycket, hinna med sig själv, sin familj och sin kärlek? Är det möjligt att tänka tid istället för pengar? Vi vill gärna gynna lokala producenter på de varor vi inte själva kan odla, och det blir trots allt en hel del i dagsläget (ekologiskt så långt det går), för att vara helt självförsörjande tror jag skulle vara en stor utmaning. Hyllorna i skafferiet hemma i stan är dock fortfarande fyllda till bredden med förra årets skörd och i år är grönsakslandet ännu större, det här bådar gott för både kropp och själ och är trots sin nätta skala en bra början på en önskan eller kanske dröm om självförsörjning och mer tid tillsammans.
 
 
 
 
 
 
 

Sommartid.

2015-03-29 @ 07:23:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi glömde inte att ställa om klockorna innan vi gick till sängs igår, men det är lätt hänt och det tar minsann ett tag innan alla ur går rätt. Klockan i bilen brukar gå fel i flera månader innan någon i familjen förbarmar sig över eländet. Idag är det dock träning på Wittvång igen med pållen på bestämd tid och då gäller det att varken vara för sen eller för tidig, så denna gången hade jag stenkoll på omställningen. Sommartid, ett rart ord, nu väntar härliga månader fulla av ljus, grönska och värme.
 
 
 
 

Earth Hour.

2015-03-28 @ 19:10:07 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Träningen idag med Fargobus gick bra, kommer nog ha en grym träningsvärk i morgon, men det är det värt. Ikväll är det Earth Hour så vi släcker alla lampor och tar fram stearinljusen istället, en bra manifestation. Jordens resurser är inte oändliga och även om en timmes energisparande kanske inte gör så mycket i det stora hela så skapar det i alla fall debatter och diskussioner, vilket aldrig kan vara fel. En ökad medvetenhet är en bra början till förändring.
 
 
 
 
 

Wittvång.

2015-03-28 @ 08:43:00 | Postat i: Allmänt, Fargo
Kommentarer (2)
Både idag och i morgon är det träning med Fargobus på Wittvång för Sonny Elfvin, både roligt och nervöst på samma gång, fast mest kul förstås. Bjussar på en gammal bild och ser fram emot när alla leriga täcken kan tas av så att jag kan ta lite nya sådana :)
 
 
 
 
Bilden ovan har äldsta dottern Johanna tagit, såå fin!

I väntan på helgkaffe.

2015-03-27 @ 18:33:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (1)

Kaffekvarnen vi hittade på torpvinden förra helgen står i köket och väntar på morgondagen då lördagskaffet ska malas. Tanken är att ha den i torpet när vi snickrat färdigt, men till dess får den stå på fönsterbrädan hemma i stan :)

 

 

 

Doft av hyvelspån.

2015-03-27 @ 06:42:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Ytterst målinriktad på vad jag skulle göra, stängde jag in mig i boden förfallen söndag. Inger hänvisades till bodvinden för sortering av gammalt junk. Det gjorde hon helt av egen fri vilja vill jag påpeka ifall undran uppstår. Själv följde jag hyvelbänkens lockrop.

 

Svinkallt som det var åkte värmefläkten fram och med det hemtrevliga surrandet skred jag till verket. Varför snickrar man inte lite oftare då det är en så trevlig sysselsättning, tänkte jag för mig själv. Ett litet belåtet hummande undslapp fritidstorparen när han började mäta, med vinkelhaken och timmermanspennan i högsta hugg.

 

Svaret lät inte vänta på sig. Har ni hyvlat någon gång? Jag menar stått där medan rubanken dansar fram med ett väldigt tillfredsställande swoochande över virket. Ena benet framför det andra i en välbalanserad position som skulle passa en grekisk vas. Kraftfulla rörelser med precis det rätta swunget. Långa krullar av doftande hyvelspån.

 

Det är skitsvårt. För det första tar hyveln alldeles för mycket eller så tar den inte alls. Man kisar med ögat över hyvelplanet, knackar och skruvar för att stålet ska bli precis, för att i nästa läge få armarna vridna ur led när det tar tvärstopp. För det andra så fastnar det hyvelspån hela tiden som måste petas bort vilket är tämligen irriterande. 

 

Jag hyvlade i två timmar vilket i ren effektiv hyveltid innebar 7 minuter. Resten ägnades åt knackande, skruvande, petande, isär och hopplockande av hyveln ett otal gånger. Jag fick högst till en två, tre swoochar under de där minuterna och inget swung över huvud taget.

 

Sedan ska det limmas och spikas eller skruvas vilket visar sig besitta en hel del svårigheter om man vill vara noga. Här gäller det att ha en ängels tålamod, för blir det fel får man börja om från början och det vet ju alla att man inte orkar, och så går man där och ser eländet i åratal framöver. 

 

Nu undrar vana snickare om jag har ett helt blomkålshuvud med tummar mitt i handen, men till det nekar jag bestämt. Jag har vid ett flertal tillfällen visat min händighet genom att stå med händerna i byxfickorna och sparkat insiktsfullt på framdäcket till en bil. Genom den felsökningen kan man kontrollera om kamaxeln trasslat in sig i fläktremmen eller något annat vanligt. Jag har till och med slagit sidan av knytnäven i virkeskonstruktioner och utbrustit ”det här ser ju rejält ut” vilket av gammal hävd är den rätta kommentaren och ett oemotsägligt kvalitetsbevis.

 

Jag är bara lite ovan rent praktiskt. Får jag mixtra lite mer med hyvlarna andra verktyg och virke regelbundet här framöver, så ska det nog bli riktigt bra. Nu ska det bara geras foder till fönster och dörrar och det lär ju vara lätt som en plätt…

 

/Erik


Boktips.

2015-03-26 @ 12:33:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Alltså, den här boken In Detail av Hans Blomquist är ju bara helt fantastisk om man gillar detaljer och inredning. Dagens boktips kort och gott - köp den, läs den och njut av den :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Skötselråd önskas.

2015-03-26 @ 06:19:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
De överlever med nöd och näppe resan hem från butiken, några dagar senare syns trots all tänkbar omvårdnad förfallet tydligt och en vecka senare har de torkat ihop helt trots alla möjliga och omöjliga upplivningsförsök. Vad är knepet egentligen, hur får man kryddor att överleva i ett köksfönster??
 
 
 
 

Våffeldagen.

2015-03-25 @ 18:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Idag åkte vårt gamla vackra våffeljärn fram och det gräddades hjärtan för glatta livet, för det är viktigt med traditioner, väldigt viktigt, mumma!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ännu ett vårtecken.

2015-03-25 @ 12:21:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nej, det gick inte att hålla sig längre, trots att de inte sopat gatorna än eller att pollensäsongen knappt startat, nu är alla fönster tvättade och skinande rena. En gång om året på vårkanten brukar detta ske och varje gång blir jag lika förundrad över hur ljust det blir inomhus och hur smutsiga rutorna faktiskt var. Ännu ett säkert vårtecken alltså.
 
 
 
 
 
 
 

Detaljer.

2015-03-25 @ 07:07:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)

Små detaljer lite här och var gör stor skillnad, några enkla ramar utan innehåll, en pall så låg att den inte går att sitta på, eller varför inte trasiga ljusstakar som ett stilleben. Svårt att sätta fingret på vad de enskilda pryttlarna tillför, men tillsammans skapar de en väldigt trevlig och ombonad känsla, more is more helt enkelt :)

 

 

 

I väntan på värmen.

2015-03-24 @ 18:53:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Erik hyvlar, slipar och lagar foder, själv väntar jag otåligt på att värmen ska infinna sig så att målningen av innertaken kan påbörjas. Idag var det dock vår ute igen, till skillnad från igår, så jag håller tummarna för varmare väder till helgen. Ser ni benlimmet nedan som glimmar likt guld i solen, vackert, vi värmer det på en liten spisplatta i snickarboden, funkar ypperligt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stolsdynor.

2015-03-24 @ 06:30:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
De kasar mest runt, höjer upp sitsen så att man slår knäna i bordsskivan och knövlar sig vid tvätt, så har det i alla fall varit, fram tills nu. Tror minsann jag hittat de ultimata stolsdynorna, tunna, vackra och det bästa av allt, tovade, vilket innebär att gotlandsfåren som klippts för ändamålet fortfarande springer fritt på hedarna. Inga riktiga skinn alltså, men vad gör väl det när det bara är den fina ullen man vill åt :)
 
 
 
 
 
 

Bakslag.

2015-03-23 @ 19:36:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vad hände med våren, snö igår och vindbyar så man knappt tar sig fram idag, vi hinner nog dock med tanke på att det fortfarande bara är mars få ett par vändor till med bakslag. För det är ju precis så det ska vara innan dess att våren tar över helt och bestämmer sig för att schasa snöglopp och isande vindar på flykt. Burr!
 
 
 
 

Skattjakt.

2015-03-23 @ 07:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi har många gånger talat om att rensa vår torpvind, men kommer liksom aldrig till skott. Saker har burits upp här under tio års tid med hopp om att någon dag hyra en släpkärra för att köra "skrotet" till tippen, eller Myrorna, saken är bara den att allt behöver sorteras och det är här orken havererar. Igår infann sig dock lusten och om Erik i sina kåserier ibland påtalar att han har en lång startsträcka så slår nog ändå min rekord just i detta fall (10år...). Så här i efterhand kan jag ändå tycka att det är bra att vi har väntat så länge, annars hade nog bordet med perstorpsskiva inte funnits längre, ej heller kaffekvarnen, den lilla plåtasken, de färgglada flaskorna eller de vackra ljusstakarna. Mycket skall givetvis fortfarande åka till soptippen, men många saker får ändå vara kvar. Vilken tur att vi väntat så länge då den tråkiga rensningen istället snabbt övergick till en ren och skär skattjakt!
 
 
 
 
 
 
 

Hurra hurra hurra!

2015-03-21 @ 08:36:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Idag bär det av till Linköping för att fira yngsta dottern som fyller 21år, inte så liten längre alltså, men hon kommer å andra sidan alltid vara minst. Att hon nu flyttat närmare oss är galet roligt, förut när bostadsorten var Lysekil krävdes det mer planering och i många fall en övernattning, nu tar turen knappt ett par timmar - Lycka! Nästa projekt blir att även få den äldsta lite närmare då hennes nuvarande bostadsort är Lund, hur nu det ska gå till...men det får vi klura vidare på någon annan gång för idag ska vi fira Lovisa<3
 
 
 
 

Solförmörkelse och Rocka Sockorna.

2015-03-20 @ 15:53:42 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Var det någon av er som märkte solförmörkelsen? Kanske blev det lite skummare ute en kort stund men eftersom vädret är molnigt och grått här i Örebro idag var det svårt att avgöra vad som var vad. Något som man dock märkt av väldigt tydligt i alla sociala medier, tidningar och radio är kampanjen Rocka Sockorna, ett fantastiskt initiativ av 10-åriga Nathea Anemyr för att uppmärksamma Downs syndrom, hejja ungdomarna, det finns helt klart hopp för framtiden. Annorlunda är bra! Här kommer mitt bidrag :)
 
 
 
 

Tussilago.

2015-03-20 @ 07:21:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Det känns som om jag är den siste att upptäcka solstrålarna vid vägkanten, vårt säkraste vårtecken, Tussilago. Förra helgen letade jag frenetiskt vid torpet, men inte, istället fann jag dem utanför köksfönstret i stan, precis där asfalten tar slut vid ett högt plank. Så nu har även jag en liten äggkopp med solstrålar i köksfönstret, äntligen, nu kan våren börja :)
 
 
 
 
 
 

Lampan vi köpte hos Nacka Byggnadsvård.

2015-03-19 @ 07:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Väldigt näpen med formen av en liten blåklocka hänger den nu på plats och det blev precis lika bra som jag hade föreställt mig. Ett plus i kanten också för att den är så "ruckelvänlig", man vet ju aldrig... :)
 
 
 
 
 

Charlottenberg.

2015-03-18 @ 18:58:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Men alltså, titta - Charlottenberg, kan man bo där?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Bilder lånade från Hemnet.
 
 
 
 
 

Nacka Byggnadsvård.

2015-03-18 @ 12:13:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)

Det blev en tur till Stockholm igår igen för ett litet ärende och eftersom vi var klara redan vid 17-tiden föreslog Erik en tur till Nacka Byggnadsvård innan de stängde och vi hann, trots att vi hamnade mitt i rusningstrafiken. Sist vi var där för över ett år sedan förälskade jag mig i en armatur som jag inte köpte vilket jag bittert ångrat sedan dess och döm om min förvåning när det första jag ser är "min" lampa som faktiskt finns kvar och alltså bara hängt där i väntan på mig under ett helt år, lite dammig kanske, men ändå lika rar och denna gång fick den följa med hem :)

 

 
 
 
 
 
 

Lite mer fotokurs :)

2015-03-17 @ 07:03:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Här kommer sista bilderna från kursen. Man kan väl kanske tro att jag blev lite "mätt" av all fotografering som pågick under helgen, men det är faktiskt tvärt om, jag vill bara fota ännu mer!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tidig morgon i Stockholm.

2015-03-16 @ 07:18:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (1)
Gårdagens morgonpromenad genom ett nyvaket Stockholm var magisk. Denna helg har för evigt etsat sig fast i mitt hjärta, kunskap, inspiration och möten med fantastiska människor, ont i kroppen men lycklig i hjärtat och själen. Hoppas på fler kurstillfällen med Amanda och Eveline som driver bloggen Våra Oköttsliga Lustar, http://okottslig.blogspot.se/. Tack för att ni delar med er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gårdagens bilder och dagens moodboard.

2015-03-15 @ 06:43:56 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Uppe med tuppen och kameran i högsta hugg redo för ännu en dag full av fotografering, roligt! Idag är temat efterrätter och jag har försökt att göra en Moodboard för att inte tappa bort mig helt, då man lätt blir förvirrad av all inspiration. Nedan ser ni ytterligare några bilder från gårdagen, in action.


Dagens moodboard:

Fotokurs.

2015-03-14 @ 18:31:35 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jo, om det är någon som undrar så gick min lilla åktur på tunnelbanan bra igår, rätt tåg, åt rätt håll och avstigning på rätt station. Bra gjort av mig om jag får säga det själv. Visst fick jag hjälp av den snälla farbrorn i biljettluckan och sedan ett gäng 13-åringar som vänligt lotsade tant, men resten fixade jag galant. Varför jag befinner mig i storstan beror på en fantastiskt rolig fotokurs som anordnas på Medborgarskolan, i Örebro fanns endast mer tekniska kurser medans denna mer handlar om styling och komposition. Dagen har varit så lärorik, bra tips från kreativa och roliga tjejer, ett lagom stort gäng med glada deltagare kort och gott. Resultatet ser ni nedan, svårt var bara förnamnet men roligt !!

Upp till kamp!

2015-03-14 @ 08:46:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Jag gillar inte att bli dragen vid näsan. När någon felaktigt drar nytta av min goda tro surnar jag till ordentligt. Sådant illistigt fulspel får mig att tända en fackla, gripa hötjugan och sluta upp bakom upprorsfanan.

 

Häromdagen stod jag i affären hemma på vår gata i stan. Det är en bra affär med ett stort sortiment av ekologiska varor. Inger och jag har sedan några år tillbaka börjat läsa innehållsförteckningar och varifrån varor kommer. Vi försöker handla ekologiskt så långt som möjligt. Är det sedan närodlat och kravmärkt ökar chansen att varan hamnar i korgen. Det är faktisk barnen som sedan många år påverkat oss i den riktningen. Det ger mig hopp inför framtiden.

 

Nåväl, i labyrinten av gångar hade jag hamnat vid knäckebrödshyllan. Blicken vändes mot varor av det företag som tagit gamle kung Göstas efternamn till sitt. Det är inte långt mellan Filipsstad (där företaget legat i evigheter) och Örebro tänkte jag och grabbade tag i ett paket med det lockande namnet ”surdeg flerkorn”.  Som vanligt slog jag ett öga på innehållsförteckningen. Inget konstigt, bara vatten, mjöl, surdeg och övrigt bös. Då råkade blicken glida ner på tillverkningsställe. Där stod det Tyskland. En ren tillfällighet tänkte jag, men kände plötsligt en ilning av oro. En ny produkt av samma märke studerades. Tyskland igen! Snart var hela sortimentet genomgånget. Det stod Tyskland på alla. Jag svajade till då hela mitt knäckebrödsförtroende ryckts undan i ett nafs. 

 

Inte för att jag har något emot Tyskland och kvaliteten på varor därifrån, men något så svenskt som knäckebröd finns inte. Det är bara vi som är så dumma, att vi håller fast vid en forntida nödproviant som inte ens råttorna vill ha. Jag hade i min enfald trott, att det jag mumsar på till kvällsteet, bakats av glada Värmlänningar som har generationers erfarenhet av att göra bröd hårt och torrt.

 

Väl hemma beskrev jag indignerat om mina upplevelser och det heroiska beslut jag fattat i stunden. Enligt gammal svensk upprorstradition, hade jag obemärkt knutit handen i byxfickan och gått brödlös från affären. Där fick de minsann! Irritationen höll i sig till dagen efter då jag beklagade mig för några tämligen ointresserade kollegor.

 

Efter detta bryska uppvaknande har jag gjort en empirisk undersökning av vilka bröd som de facto bakas i landet. Det var faktiskt en hel del att välja på.

 

Jag har tagit ställning, facklan är tänd och nynnande på någon eggande kampsång, kommer hädanefter lokalproducerat knäcke att hemforslas och ostläggas vid köksbordet. 

 

/Erik


På äventyr i Stockholm.

2015-03-13 @ 18:47:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Jag sitter på tåget som ska ta mig till Stockholm och är lite nervös, inte för att komma till staden i sig för där har jag varit förut, men skillnaden denna gång är att jag är alldeles själv. Mitt första orosmoment består av att hitta till tunnelbanan, därefter ska jag lista ut hur man löser en färdbiljett, klura ut vilket tunnelbanetåg som ska ta mig till rätt station och därifrån ta mig upp till markplan igen för att sedan andas ut, om jag hittar rätt vill säga. Mitt lokalsinne är utmärkt i vanliga fall, men Stockholm får jag liksom inte kläm på. Färdvägen är dock inte så lång, ca 3km, så man kan ju gå också utifall nervositeten för tunnelbaneturen tar över helt...
 
 
 
 

Trädgårdslandet.

2015-03-13 @ 07:23:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)

Att växterna i trädgårdslandet bör byta plats varje år för att inte drabbas av skadedjur och jordtrötthet har vi kläm på, men vi kanske inte har lagt så mycket energi på att läsa om vilka arter som trivs ihop, vilket vi tagit tag i nu. I år blir det med andra ord ett väl genomtänkt växelbruk där vi noggrant gått igenom vilka sorter som gynnar varandra och vilka som inte alls trivs ihop, ska bli spännande att se resultatet!

 

 

 

Trasigt, vingligt och rangligt.

2015-03-12 @ 18:34:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Jag är hopplös, släpar hem den ena trasiga grejen efter den andra och Erik lagar så gott han kan. För tillfället är det 3st rangliga stolar från Myrorna som väntar på lite kärlek, vackra om än oanvändbara i dagsläget, men snart så :)
 
 
 
 

Böcker.

2015-03-12 @ 07:01:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
De finns böcker som man ständigt återkommer till, som varje gång de öppnas tillför något nytt, eller så börjar jag helt enkelt bara bli gammal, senil och glömsk. "Så Renoveras Torp och Gårdar" är hur som helst en bok som bläddras i och läses om och om igen, bra beskrivningar och välformulerad, trevlig läsning kort och gott :)
 
 
 
 
 

På upptäcksfärd.

2015-03-11 @ 18:52:00 | Postat i: Allmänt, Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)

De få dörrar och fönster som finns kvar slår och vibrerar ilsket i vinden, det är storm ute. Takpannor fattas och röran som uppkommit av allehanda väderlekar som fått härjat fritt under flera år är enorm. Ändå finns charmen där. Vi trevar oss försiktigt mellan rummen och hummar samstämmigt när vi pekar på dörrfoder, pärlspont och taklister, här finns material att ta till vara. När husesynen är klar och vi går ut slås jag av en fantastisk utsikt där åkrar likt havet på västkusten breder ut sig och jag som är uppvuxen i Göteborg känner mig hemma, här skulle jag kunna bo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klassisk Byggnadsvård i Hallsberg.

2015-03-11 @ 07:14:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)

Att vi brinner för byggnadsvård och damsuger marknaden på kunskap och specialiserade butiker har nog inte undgått någon och suckarna över att Nacka Byggnadsvård med sitt gedigna sortiment av gammalt material ligger så långt borta har varit många. Så döm om vår förvåning när vi hittar en byggnadsvårdsbutik med ett enormt lager av dörrar, fönster, lister, eldstäder och beslag i Hallsberg, bara 3mil hemifrån!! Vi har fortfarande svårt att smälta upptäckten, blev milt sagt som barn på julafton och ville inte åka hem. Vårt dilemma om lister och foder till torpet är nu alltså löst för bilen var fullpackad med just detta när vi for därifrån och givetvis planeras ett nytt besök inom kort då vi inte riktigt fick med oss allt :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Linoljefärg.

2015-03-10 @ 07:08:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Vi har bunkrat upp med linoljefärg till taket i torpet och är redo att börja måla så fort värmen infinner sig. På radion hade de ju lovat 12 plusgrader i helgen som gick, men det var uppenbarligen inte hos oss, kallt är bara förnamnet. Jag provströk dock en liten fyrkant, men eftersom linoljefärgen blir så "tung" att måla med när det är kyligt inomhus fick jag ge upp. Idag ser det dock ut att bli lite varmare så kanske tar vi en kvällstur och gör ett nytt försök.

 

 

 
 
 

Snödroppar.

2015-03-09 @ 18:35:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

När jag fångade snödropparna på bild förra veckan var de få i små glesa klungor, men nu har det exploderat på riktigt och man får minst sagt vara försiktig och se vart man sätter fötterna. Något som också vaknat till liv är insekterna, kanske inte lika populära men ack så viktiga för både flora och fauna.

 

 

 

Tulpaner.

2015-03-09 @ 07:24:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Det första jag ser på morgonen när jag vaknar är våra vackra tulpaner och visst är de fina när de står i full blom, men kanske är de ännu vackrare när de börjar vissna...

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

På tur.

2015-03-08 @ 11:31:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Vi ställer inte klockan utan vaknar av morgonljuset som letar sig in i lägenheten genom parkens träd utanför fönstret. Det blir ingen frukost utan istället intas en banan i bilen längs slingriga vägar söder ut i länet där det vankas kaffe och wienerbröd hos en god vän. En vacker dag hoppas jag att också vi har en alldeles egen liten röd stuga på landet med vedspis och en kissekatt som spinner i kökssoffan, en grålle är då nästan ett måste och något annat än enkupigt taktegel är inte att tänka på. Tills dess att drömmen blir sann är det dock fantastiskt med goda vänner som besitter kunskaper om gamla hus och delar med sig av detta för allt går inte att läsa sig till hur gärna man än vill.
 
 
 
 
 
 
 
 

Tapeter.

2015-03-07 @ 18:34:57 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi besökte Ovolin igår och kikade på lite tapeter, en rödmönstrad till köket (om vi nu ska ha någon där..) och så hittade vi en grön vacker skapelse som kommer bli finfin i rummet. Det dröjer dock ett tag tills det är dags, men det är alltid bra att ha en morot och något att se fram emot :)
Vår i luften.

2015-03-06 @ 07:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Det första riktiga vårtecknet är äntligen här och det handlar inte om snödroppar och tussilago utan om den stora uteridbanan som öppnats för säsongen, härligt! Mjuka grusvägar och skogar i all ära men att få rida ett riktigt dressyrpass på en bra och gigantisk stor ridbana slår nog det mesta, nördigt, jag vet! Till helgen blir det dock torpfix, ser fram emot alla plusgrader som utlovats och den obligatoriska torptrappsfikan. Lite påtande i myllan ska nog också hinnas med, längtar efter att rensa bort allt granris och planera årets rabatter!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 


Trala,la!

2015-03-05 @ 07:23:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Det är något i luften. Det känner jag bestämt, trots att snöglopen piskar mig i ansiktet under min promenad till jobbet. Vi är fler som märker det. I buskarna piper det på ett helt nytt sätt och med röster jag saknat sedan förra våren. Fåglarna har växlat om till vårläten. Sådant gör mig glad och inger hopp och energi. Visst vore det väl trevligt om vi också kunde ändra läte och beteende nu när våren är på väg. Att inte bli ansedd som en idiot om man skulle gå och tralla på en liten trudelutt. Tänk om tanten med hunden sa Tjo! och trallade med lite hon också. Hur mycket roligare allting skulle bli då.

 

– I morse när jag gick till jobbet steppade Johansson i porten bredvid för första gången i år. Det skulle kunna vara en lika naturlig vårfras som den om tranorna. Man kanske skulle försöka lite åt det hållet. Steppa verkar överdrivet då jag äger ringa kunskap om den kostformen, men le lite och säga hej till de man möter. De kan väl få tycka vad det vill om det. Några bör väl i alla fall le och heja tillbaka. Då har man uppnått syftet och gjort världen lite varmare.

 

Hur kan man förresten känna våren i luften? Är det en ny lukt eller något med jordens lutning som påverkar oss? Fantastiskt är det i alla fall, att vi som flockdjur inte förträngt våra instinkter helt och hållet. Vi påverkas vare sig vi vill eller inte av naturens kretslopp. Om vi istället bejakar det nedärvda så kanske vi kan börja förändra vår syn på både folk och fä.

 

På lördag ska min egen krattinstinkt släppas lös i torpet. Att räfsa ihop löv i en liten hög är en uråldrig rit som sträcker sig tillbaka till Hedenhös. Varför är det ingen som vet, då det bästa för gräsmattan är om löven får ligga kvar. Efter fullbordat krattande ska man tala om det för grannarna genom att högljutt utbrista i guttural sång. Det borde kunna ha samma effekt som när traktens pensionärer släpar fram gräsklipparen för första gången på året. Inom 20 minuter kan man då höra svarsrop från minst 10 andra gräsklippare inom några kilometer. Det vore trevligare om klipparna själva stod för lockropen.

 

En annan årstidsförändring som det vore trevligt om den fick genomslag är byte av dräkt. Från vinter till vårdräkt. Av med den trista svarta jackan och på med en häftig i grälla färger. Gärna med en hatt i neonbrunt eller så till. Det vore ju väldigt trevligt om folk på sta´n kunde blomma ut i kreationer som kan få påskrisen att se lite menlösa ut. 

 

”Jag tror, jag tror på sommaren, jag tror, jag tror på sol igen. Jag pyntar mig i blå kravatt, och hälsar dig med blommig hatt”. 

 

En alldeles ypperlig liten låttext att göra något verkligt av.

 

/Erik


Smygstartar.

2015-03-04 @ 07:18:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag smyger igång årets odlingssäsong hemma i köksfönstret med ett gäng kryddor, skulle vilja förgro lite också men har liksom ingenstans att ställa allt. Ett stort bord med en plåtskiva på skulle kunna vara en lösning, eller kanske fönsterhyllor....
 
 
 
 

Tulpaner.

2015-03-03 @ 06:33:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det här med färg har uppenbarligen blivit en röd tråd i inläggen de senaste dagarna och det är inte bara tygaffärerna som är farliga att besöka när alla sinnen suktar efter detta, också blomsteraffärerna som lockar med buketter i himmelens alla nyanser ligger i riskzonen. Karaktären och styrkan att stå emot impulsen av att inhandla lite nya växter är alltså obefintlig vilket innebar att diverse plantor och ett knippe tulpaner nu förgyller hemmet, så fint!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Färg och mönster.

2015-03-02 @ 07:28:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
I takt med att ljuset kommer tillbaka väcks längtan efter färger, tygaffären är med andra ord ett farligt ställe så här års. Textiler är ju som bekant dock inte gratis, men om man istället för att gå till den välsorterade butiken på stan vänder kosan mot Erikshjälpen, Bra & Begagnat eller Röda korset öppnar sig en helt annan värld. Stuvbiten nedan som förmodligen varit en gardin tidigare inhandlades för ett par tior och får nu pryda vikväggen, härligt med lite färg och mönster, känns vårigt :)
 
 
 
 
 

Ljuset.

2015-03-01 @ 20:19:15 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu ligger pärlsponten på plats i snickarboden och väntar på att sättas upp i köket, att ta dem på takräcket var dock lite riskabelt så det blev släpkärra i alla fall. I helgen har vi dessvärre inte hunnit snickra alls då vi haft annat för oss, men nästa helg åker troligtvis snickarbyxorna på igen och är det lika milt ute som det varit idag så kan jag nog börja måla, längtar! Något som man också längtat efter är ljuset som åter kommit tillbaka, mest påtagligt är det i stallet om kvällarna där man snart slipper alla reflexer som annars ska sättas på, härligt!


RSS 2.0