Idag ska tapeterna upp!

2015-05-30 @ 08:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Idag är det stora tapetserardagen, har förberett mig kopiöst och äntligen köpt mig ett eget tapetserarbord med allehanda tillbehör, men eftersom stugorna är så små och bordet så långt får jag limma tapeterna i gäststugan för att sedan bära över dem till boningshuset. Inte stora stugor alltså, men väldigt rara.
 
 
 
 

Upphängd.

Kvällssolen är så otroligt vacker och stundtals kan man tro att himlen står i brand och förutom rådjurets skall i skogen och björnarnas löv som skvallrar om en stilla bris kan man nästan ta på tystnaden, så fridfullt, nästan magiskt. Ampeln med blomster som nu är upphängd vid stugknuten speglar också kvällsljuset väldigt rart.

 

 

 
Bild 2 Tema 329 "Upphängd"

Gräsklippning.

2015-05-29 @ 12:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Någon gräsklippning igår blev det inte då himlen bestämt sig för att öppna sina portar och släppa ut allt regn lagom till kvällen när vi var redo, men vi gör ett nytt försök idag och håller tummarna för att de mörka moln som nu far över himlen blåser bort illa kvickt!
 
 
 
 

Renoveringsbubblan.

2015-05-29 @ 06:23:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Tror bestämt att det snart är dags att kliva ut ur renoveringsbubblan börja leva lite (läs:ligga i hängmattan och sörpla saft...). Nu går det dock framåt med stormsteg och till helgen ska taperna upp, Erik har även börjat bygga på ett skåp till köket, spännande! En liten färgklick av blommor planterades härom kvällen på trappan för att lätta upp allt byggdamm inomhus, fick nästan panik när jag insåg att det snart är juni, det går fort nu..

 

 

 

Vårljus.

2015-05-28 @ 18:04:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015, Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Vi tittar på Hemnet och förlorar oss i diverse ruckel, men det slutar alltid med att det är i stugorna vi vill bo (om man bortser från Larsgården). Den slingrande grusvägen kantad av kor som har det bra i stora hagar, små rara stugor med trevliga grannar i, loppisar, äggförsäljning, självplock av hallon och sist men inte minst närheten till sjön. Vad mer kan man någonsin önska!?
 
 
Som en portal fram till stugorna silar löven vårljuset om kvällarna, så vackert.
 
 
 
 
Bild 4 Tema 351 "Vårljus".

Gräsmattan.

2015-05-28 @ 12:47:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Nu går det inte längre, vi måste klippa gräsmattan! Visst är det rart med alla blommor som huserar runt stugorna och självklart ska vi försöka att spara dessa, men väntar vi lite till så är risken stor att gräsmattan får slås med lie istället. Vi får helt enkelt försöka klippa runt alla blommor, hur nu det ska gå till när hela tomten är som ett stort hav av gullvivor, vitsippor, bellis, tulpaner och förgätmigej...
 
 
 
 

Släktträff.

2015-05-28 @ 06:22:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
I helgen som gick var vi ju som bekant på släktträff i Ramhäll där Eriks farfar är uppvuxen, väldigt trevligt och som alltid känner man att det är alldeles för sällan som man ses. Vi åt och drack gott, gick på tur runt alla gruvhål och tittade på det gamla schaktet som dagen till ära färglades, ett riktigt lyft för en annars helt bortglömd betonggrå koloss. Sov gjorde vi i den stora gamla skolan, en väldigt vacker byggnad som varsamt renoverats sedan vi var där sist. Träffen avslutades med gemensam frukost på söndagen innan alla skingrades för att åka hem till sitt, trötta, nöjda, mätta och glada :)
 
 
 
 
 

Smultron.

2015-05-27 @ 18:50:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Smultronblommor vart än man tittar, vid stenmuren, i skogsbrynet och intill stugknuten. Tänk om alla dessa plantor kommer att bära frukt, då kommer vi att översvämmas av små röda bär att frossa i, Lycka!
 
 
 
 
 
 

Bilen full av blommor.

2015-05-27 @ 12:32:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Skyndade mig hem från jobbet igår för att hinna till blomsterbutiken innan de stängde, därefter fick pållen ett snabbt besök och sen gick färden direkt till stugorna för att spackla och slipa det sista i rummet så att vi kan tapetsera till helgen som kommer. Kvällen blev sen precis som i förrgår då det är svårt att slita sig från alla blommor och renoveringsfix, vilken tur att vi bor så nära!
 
 
 
 

Tortyrlåtar.

2015-05-27 @ 06:34:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Inger sitter och sjunger till en låt på radion, medan jag får inre blödningar. Det är inte rätt läge att kasta sig fram och byta kanal utan man får lugnt sitta kvar och uthärda eländet. Just de låtarna verkar hålla på in till tids ände och upprepa samma fraser så många gånger att man börjar få ryckningar i ansiktet. Nu ska det sägas att det finns en hel del av ”min” musik som ger Inger starka flyktkänslor.  

 

Vi har lite olika sätt att angripa en låt på och vad som gör att vi tycker den är bra. För Inger är det i första hand texterna. Hon kan varenda text till de flesta låtar. Jag kan inte ens hela texten på mina favoritlåtar. Däremot har jag koll på själva musiken och kan få ståpäls av något häftigt Accord. 

 

Det är väldigt underligt det här med musik. Hur vi kan reagera så olika på melodier, låtar och texter. Det kan vara något man hör för första gången och bara blir helt nockad.

 

Viss musik kopplar man till händelser och sinnesstämningar, andra låtar sitter ett tag och sedan är man färdig med dem. Sedan har man de med kardborreeffekt. De sitter kvar vare sig man vill det eller inte. Under programmet Dansbandskampen spelade Larz-Kristerz låten ”Jag måste ringa Carina, får inte glömma det”. Under 3 månader torterade den frasen mig både natt och dag. Jag funderade allvarligt på hypnos eller lobotomi för att bli av med eländet. Varför jus den låten fastnade kan jag inte förstå. Det var väl Murphys lag som jävlades.

 

Jag som spelar med i en blåsorkester (Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan, det är grejer det!) måste ibland spela musik som jag har kraftiga aversioner emot. Då är det bara att gilla läget och göra det bästa av det och genom att spela sin stämma så bra som möjligt. 

 

Fast ibland måste man agera. En gång för länge sedan var jag och en god vän med i en orkester som hade förkärlek till ett litet stycke som vi med tiden kom att hata. Då vi genom list lyckades bli ansvariga för musikarkivet, smög vi dit en kväll och gjorde ett rituellt bål på det vedervärdiga stycket. Det var nästan en religiös upplevelse att se noterna till den vidriga lilla biten förintas av lågorna. När den återigen efterfrågades, ryckte vi med fransk rörelse våra axlar, och såg oerhört oskyldiga ut.

 

Jag har nu till min fasa upptäckt att Guldsmedshyttan har den i notsamlingarna. Kanske man får sätta på sig superhjältemasken och återigen rädda världen från detta stycke.

 

//Erik.


Pelargoner.

2015-05-26 @ 18:08:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Alla som känner mig lite närmare vet att jag avskyr förändringar så när Erik föreslog att vi i år skulle ha rosa pelargoner i blomlådorna istället för röda som vi alltid haft så höll jag på att trilla baklänges - R O S A?! Jag är dock inte äldre och bångstyrigare än att jag kan ge det hela ett försök, så nu sitter de där och jag får nog erkänna att det blev rätt rart ändå :) 
 
 
 
 
 
 

Blickfång.

2015-05-26 @ 12:34:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (1)

Tog en tur till stugorna efter jobbet igår och möttes av kvällssol, dansande skuggor över faluröda väggar och ett fågelliv utan dess like, nästan öronbedövande. Har jag nämnt att vi hörde göken härom dagen :)

 

 

 
 Bild 6 Tema 20 "Blickfång"
 

Köket.

2015-05-26 @ 06:54:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)

Vi har äntligen börjat måla pärlsponten i köket och faktum är att första lagret med linoljefärg nu är på plats. Innan detta hade vi naturligtvis också schellack på alla kvistar så att dessa senare inte ska "blöda igenom". Det är dock väldigt svårt att återge nyansen av den gröna kulören, men den är fin och mjuk i tonen och magkänslan säger att det här kommer att bli kanon :)

 

 

 
 
 
 
 

Skurklossar.

2015-05-25 @ 18:44:00 | Postat i: Allmänt, Inredning, Renovering
Kommentarer (0)
Erik har gjort nya skurklossar till köket som kommer att målas med en grå linoljefärg, så fint! Ser ni de handsmidda spikarna, det var dessa som rätades ut vid ett städ med hammare i vintras när snön låg i drivor runt stugorna :)
 
 
 

Det växer så det knakar.

2015-05-25 @ 06:40:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)

Först upp ur grönsakslandet tittade grönkålen och tätt därefter skymtades även morötter och sallad. Kryddlandet ser dessvärre väldigt ledsamt ut så där får vi nog plantera nytt då vintern verkar ha gått hårt åt plantorna. Annars ser det bra ut, alla perenner har klarat sig, dock har några lavendelplantor strukit med så här blir det till att köpa nya, vilken tur att de inte är så dyra :)

 

 

 
 

Att hamstra blombilder.

2015-05-24 @ 08:46:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Häggen står i full blom, syrenerna snart likaså och äppelträden håller precis på att slå ut och det är helt omöjligt att inte bjuda på ett par blombilder till. Bra att dokumentera och spara så man har lite ögongodis att förlora sig i till hösten om inte annat.
 
 
 
 

Släktträff.

2015-05-23 @ 09:10:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Ställde klockan på 8.00 för att hinna måla ett gammalt skåp innan vi styr färden mot Ramhäll för att träffa släkten, effektiv när jag vill, jag vet. Torpet får alltså vila från vårt stök och bök denna helg och vi får njuta av god mat, dryck och trevlig umgänge utan en massa bygg- och snickardamm :) 
 
 
 
 
 

Skurklossar, hallongrottor, tapeter och färg.

2015-05-22 @ 12:28:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Erik var till torpet igår kväll och gjorde skurklossar till köket medan jag först tog en tur till stallet för att sedan åka hem och baka hallongrottor till släktträffen vi ska på i morgon. Innan vi for åt var sitt håll var vi också hos Ovolin och beställde tapet till köket och köpte färg till panelen, tapetvalet föll på vackra Mölletorp ur Lim o& Handtrycks kollektion och färgen blev "Grön Jord". Tror och hoppas att det kommer bli bra, fast det vet man ju aldrig riktigt förens allt är klart :)
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi har fått en torpdjungel.

2015-05-22 @ 06:01:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Frodigt är bara förnamnet, än så länge är det väldigt rart, men det handlar nog bara om dagar innan det mer liknar en oframkomlig djungel. Så länge förgätmigej, gullvivor, vitsippor och violer blommar får gräset dock stå kvar och vi bildar små smala stigar för att inte förstöra och trampa ner. Vi fortsätter med andra ord att trippa på tå som jag skrev härom dagen.

 

 
 
 
 

Torpköket.

2015-05-21 @ 17:30:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)

Vi har inte visat så mycket bilder på köksrenoveringen den senaste tiden och det beror nog mest på att det är roligare att fotografera blommor än byggdamm och kaos. Snart är i alla fall pärlsponten på plats, att det tagit sådan tid beror på stockbytet som vi inte alls hade räknat med, men nu är vi tillbaka på banan igen. Nästa steg blir att välja färg till panelen och val av tapet som ska upp, både klurigt och svårt till en så pytteliten yta.

 

 

Majblomma.

2015-05-21 @ 12:36:00 | Postat i: Allmänt, Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (0)

Alltså, vissa dagar kommer jag liksom inte till skott. Oftast är jag väldigt effektiv, men just nu känns det som om jag går lite på tomgång. Vill helst bara pausa tiden, slå mig ner på närmaste stubbe för att tomglo och njuta av allt vackert som naturen bjuder på. Fånga dagen helt enkelt.

 

 

 
 Bild 5 Tema 186 "Majblomma".

Åsta Antik.

2015-05-21 @ 07:45:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (1)

Igår gjordes en utflykt till Årsta Antik, ett ställe vi talat om länge men aldrig besökt. Anledningen till att det nu blev av berodde på att hemsidan visade en bild på ett väldigt vackert skåp, men sidan hade dessvärre inte uppdaterats på länge så det visade sig vara förra årets möbler som sedan länge var sålda. Så det blev inget skåp, utan en tur till torpet istället där jag mest gick runt och luktade på blommorna medan Erik snickrade i köket.

 

 

 Temalista Fotoutmaningen 2015.

2015-05-20 @ 21:34:00 | Postat i: Fotoutmaningen 2015
Kommentarer (0)
1. 8:e mars
2. Akter
3. Alla hjärtans dag
4. Amputerad
5. Andlig
6. Andningshål
7. Avbild
8. Ax
9. Backspegeln
10. Bakgård
11. Bakom ryggen bild 28
12. Balanserande
13. Behållare
14. Benen upp i luften
15. Besviken
16. Bett
17. Bevingat
18. Bitar
19. Blandar
20. Blickfång Bild 6
21. Blomstertid
22. Bloss
23. Blåsigt
24. Blåst
25. Bländad
26. Bogsera
27. Boplats
28. Borst
29. Brant
30. Bromsspår
31. Brutal
32. Bröllop
33. Bulb
34. Bur
35. Bågformad
36. Bås
37. Båthus
38. Bälg
39. Bättre en fågel …
40. Citat
41. Close-up
42. Cykelbud
43. Dammig
44. Dansar
45. Densitet
46. Diffus
47. Disco
48. Distraktion
49. Djupdykning
50. Drottning
51. Dunboll
52. Dunge
53. Dyster
54. Däckad
55. Döskalle
56. Efter regn bild 15
57. En gång till
58. En liter
59. Ensamstående
60. Famnen full
61. Fantasi
62. Farkost
63. Fart
64. Farväl
65. Fem i rad
66. Filmrulle
67. Fingerfärdig
68. Fingervisning
69. Fjäder
70. Fjädrande
71. Fjärrstyrd
72. Flaggspel
73. Flagnar
74. Flikig
75. Fluffig
76. Flyta
77. Flätad
78. Folktomt
79. Fotarbete
80. Frihet
81. Fripassagerare
82. Front
83. Frontfigur
84. Från ovan
85. Fysik
86. Fångst
87. Fåror Bild 24
88. Fäbod
89. Fängsla
90. Färdas
91. Färdmedel
92. Födelsedagstårta
93. Fönsterbord
94. Fönsterspegling
95. Förebild
96. Företagsamhet
97. Förrätt
98. Försommar
99. Första bild 32
100. Förvånad
101. Gaddlös
102. Glupsk
103. Glöd
104. Go’a gubbar
105. Grannland
106. Grönare gräs
107. Gubbe
108. Guide
109. Gång
110. Gärdsgård
111. Gömma
112. Hacka
113. Halvmåne
114. Halvor
115. Hetta
116. Hissa
117. Hjälp
118. Hoppfull
119. Horisonten
120. Huller om buller
121. Hur tänkte de egentligen här?
122. Hållbar
123. Hätta
124. Hör ihop
125. Höstkväll bild 28.
126. I farten
127. I skogen
128. I strandkanten
129. I sällskap
130. I tid och otid
131. Iakttagande
132. Ihärdig
133. Indirekt
134. Ingredienser
135. Inrutad
136. Insikt
137. Insnöad
138. Invecklat
139. Invirad
140. Islossning
141. Jägare
142. Järn
143. Kaffe med vingar
144. Kallelse
145. Kanon
146. Klart
147. Klyftig
148. Knipa
149. Knopp bild 19
150. Kommers
151. Korv
152. Kran
153. Krasch
154. Kronblad
155. Krossat
156. Krumelur
157. Kuggar
158. Kula
159. Kupol
160. Kurs
161. Kylarmärke
162. Kör
163. Laddad
164. Lapp på lapp
165. Led
166. Leende
167. Liljor
168. Lime
169. Ljung
170. Ljussken
171. Ljusstrålar
172. Lugnet före stormen
173. Lurvig
174. Lyckats bild 8
175. Lydig
176. Lyftkraft
177. Lyx
178. Låg
179. Låga
180. Långväga
181. Länge sedan
182. Läser Bild 26
183. Läskigt
184. Lördagsgodis
185. Lövsprickning
186. Majblomma bild 5
187. Mastigt
188. Matsedel
189. Matta
190. Med öppna ögon
191. Medhjälpare bild 34
192. Midnattssolen
193. Midsommarblomster bild 20
194. Mikrofon
195. Min
196. Mina spår
197. Minnesmärke
198. Morrhår
199. Mugg
200. Mums bild 1
201. Må väl
202. Mått
203. Nattsudd
204. Naturkonst bild 9
205. Naturlig
206. Neon
207. Nyklippt
208. Nykomling
209. Näbbig
210. Näckros bild 33
211. Näpen bild 31
212. Närsynt
213. Ofärdig
214. Olika förutsättningar
215. Om
216. Omodern
217. Orörd
218. Paraply
219. Passa dig
220. Pendling
221. Piggar
222. Pimpad
223. Plan
224. Plask
225. Plikt
226. Plockmat
227. Pluggat
228. Plåt bild 16
229. Porlar
230. Potpurri
231. Pressad
232. Prickar
233. Puls
234. Pulver
235. Putsa
236. På höjden bild 12
237. På sniskan 23
238. Ram
239. Rede
240. Regndroppar
241. Renoveringsobjekt
242. Reseminnen
243. Resultat
244. Riskområde
245. Rutor
246. Räkmacka
247. Sakletare
248. Sanddyner
249. Selfie
250. Semesterjobb
251. Semesterlycka
252. Sjöfart
253. Sjöfågel
254. Skepp
255. Skimrande
256. Skiva
257. Skruvade
258. Sky
259. Skål
260. Skärvor
261. Skör Bild 13
262. Slemmig
263. Slicka
264. Slipad
265. Slokar
266. Släp
267. Smakfullt
268. Småbåtshamn
269. Smått
270. Snickarglädje
271. Snyltare
272. Snäcka
273. Solros 21
274. Sommardryck
275. Sommaridyll bild 3
276. Sommarnatt
277. Spade
278. Spanar
279. Spegel
280. Spegelblank
281. Speja
282. Spets
283. Spretig
284. Spridning
285. Spräckligt
286. Spöklikt
287. Stairway to heaven
288. Stamställe
289. Stark
290. Stenhus
291. Stenhård
292. Stilsäkert
293. Stjälk
294. Stoppförbud
295. Strandad
296. Strandpromenad
297. Ståtlig
298. Suddig
299. Sugen
300. Surrigt
301. Svalkande
302. Svindlande
303. Svårfångad
304. Syrén bild 7
305. Sångfågel
306. Söndagsfika
307. Taggtråd
308. Takdropp
309. Takfönster
310. Teknik
311. Tidens tand
312. Titta här!
313. Toppen
314. Treenigheten
315. Trehjuling
316. Trimmad
317. Trotjänare bild 30
318. Trångt
319. Träskor bild 27
320. Tröttmössor
321. Tunga
322. Typer
323. Tång
324. Tömd
325. Under bordet bild 18
326. Under ytan
327. Underläge
328. Upphittat
329. Upphängd bild 2
330. Uppladdning bild 10
331. Upplysning
332. Uppvaktning
333. Ur led är tiden
334. Utmärkt
335. Utsiktsplats
336. Utväxt
337. Va?
338. Vandring
339. Variation
340. Varumärke
341. Vattenlek
342. Vedervärdigt
343. Verkstad
344. Vill in!
345. Vilopaus
346. Vinklar
347. Virrvarr
348. Vriden Bild 25
349. Vågrät
350. Vårblommor bild 11
351. Vårljus bild 4
352. Vädra
353. Zoom bild 14
354. Ålderdom
355. Ångor
356. Årsdag
357. Återkommande
358. Återkoppling
359. Älvstrand
360. Äsch då!
361. Ögonfröjd
362. Ögonkast
363. Öppet fönster bild 22
364. Över ytan
365. Överlappad

Kyla, regn och rusk.

2015-05-20 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Men vart har värmen och våren tagit vägen, har fortfarande vantar på händerna och stor halsduk virad runt hjässan när jag cyklar till jobbet i arla morgonstund, burr. Regnet är dock välkommet och Erik såg att grönkålen redan tittat upp när han var vid stugorna igår. Att det är lite kallt ute spelar egentligen inte så stor roll då vi har så mycket innefix som väntar på att bli klart. Har även garderat mig med ett flertal trevliga böcker att njuta av, en alldeles ypperlig syssla när det stundtals öser ner utanför fönstret. Rätt så mysigt alltså och så gäller det ju att hitta fördelarna med att det mer liknar höst än vår.
 
 
 
 

Att man aldrig lär sig.

2015-05-20 @ 06:55:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

– Vad roligt, Det måste vi göra absolut! Vi tar det när det blir lite varmare. Någon gång i maj kanske? 

 

– Vi måste ha ett möte om det här. Vi bokar in det långt fram så det är gott om tid. Blir mitten på maj bra? 

 

Känner ni igen det? Nu är det mitten på maj och allt det roliga som var bokat långt fram har plötsligt blivit nu, allt på en gång. Samtidigt är lockropet från torpet starkt med allt som man vill göra inför sommaren.

 

Att man aldrig lär sig.  Vartenda år säger jag, att nästa år ska jag bara vara i maj. Pyssla och insupa våren på torpet eller i naturen. Nu funkar inte livet så, vilket man definitivt borde ha lärt sig. Fast egentligen är det bara I-landsproblem som barnen säger. Det mesta man bokat in och tackat ja till är trevliga saker som man sett fram emot.  Det mest riktiga vore att bara ta det som det kommer och ta vara på det som är roligt och inspirerande. För när man väl är där, brukar man uppskatta det. Så det är inget att gruva sig över.

 

Jag och Inger tittar ofta på varandra och ler när vi gemensamt tackar nej till saker. Vi trivs så bra i varandras sällskap och har ett så bra liv att vi inte behöver fara runt och fylla tiden. Förmodligen anses vi som ena rejält tråkiga typer som bara vill gå och mölja för oss själva. Ibland säger vi till varandra att nu får vi skärpa oss och bjuda in lite folk på mat eller annat. När det sker så är det alltid väldigt trevligt och det blir en bra känsla efteråt.

 

Det finns en liten historia om skomakaren som satte upp en skylt på dörren där det stod ”Stängt mellan Hägg och Syrén”.  Jag tänker ofta på det. Han var en klok man som tog vara på tiden genom att göra ingenting. Vi far runt som skållade råttor för att få tid över, och det första vi gör är att fylla dessa luckor med nya saker som ska hinnas med. Det är nog inte särskilt smart om man tänker efter. Kanske man bara ska låta luckorna vara och se vad man känner för just då.

 

Ska försöka tänka på det till nästa år.

 

//Erik


Vår gräsmatta.

2015-05-19 @ 12:50:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Ja, men titta, vår gräsmatta har rent av exploderat av blomster och man får kryssa fram på tå för att inte trampa på de små skapelserna. Förmodar att vårt trippande ser väldigt roligt ut på håll, men vad gör man inte :)
 
 
 
 

Hudiksvalls teater.

2015-05-19 @ 06:24:00 | Postat i: Allmänt, Inredning, Renovering
Kommentarer (0)

Tanken var att jag skulle ha tapetserat rummet i stugan förra torsdagen men då kom det annat emellan, sen for vi till Tyskland och under helgen som kommer stundar släktträff. Undrar varför just maj månad är så överfylld med aktiviteter varje år, har fulltecknat schema och då har jag ändå inte varit iväg på en enda tävling med pållen än, konstigt. Väldigt rara tapeter är inköpta i alla fall, valde Hudiksvalls Teater av Duros gammelsvenska kollektion, såå fina!

 

 

 

Utedasset.

2015-05-18 @ 12:51:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)

Snart är uppfräschningen av utedasset klar och vi kan konstatera att ett av alla våra projekt som pågår är slutfört, skönt! Vår vackra spegel (det är inte vi som haft sönder glaset) får hänga med ett tag till och några ramar med kungligheter ska som bekant upp på väggarna, men sen så...

 

 

 

Saft på Häggens blommor.

2015-05-18 @ 06:17:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (1)
Medans vi har varit på resa så har häggens blommor legat i sockerlag med skivade citroner hemma i köket och gottat sig. Klar att silas och hällas på flaskor lagom tills vi kom hem igår kväll alltså, väldigt smidigt, enkelt och gott!
 
 
 

Tyskland tur&retur.

2015-05-17 @ 22:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nyss hemkommen från en snabb tur till Tyskland och tillbaka, en väldigt trevlig sådan även om det gick fort. Anledningen till resan var att vi skulle bunkra upp lite i dryckesförrådet då Erik fyllt jämt vilket ska firas med baluns om några veckor. Vi hann också givetvis med att hälsa på Johanna i Lund och några stopp på diverse loppisar genom Danmark som resulterade i ett par riktigt bra fynd. En ypperligt bra resa med andra ord :)
 
 
 
 
 

Många projekt på gång.

2015-05-17 @ 10:26:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Mitt i allt stök vad gäller uppfräschning av utedass, köksrenovering och rummet som ska återställas efter takmålningen så tyckte jag att det var en ypperlig idé att även riva ut skafferiet och snygga till detta med lite färg. Nu gäller det bara att färdigställa alla projekt också...
 
 
 
 
 
 
 
 

Varning för extremister!

2015-05-15 @ 07:17:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Det smyger omkring några extremister ute vid torpet. Mörka vårkvällar har de observerats av grannarna bärande på utrustning av något slag. I ljuset från byggbelysning håller de på med gud vet vad för obskyra egendomligheter. De senaste dagarna har verksamhet noterats vid trädgårdslandet och man ser pinnar och järnstänger i jorden som resultat av deras aktiviteter. 

 

Enligt hörsägen försöker de infiltrera sin omgivning med propaganda om ett annat liv. De är även aktiva på nätet där de på ett illistigt sätt sprider information genom olika länkar och bilder på sin livsåskådning. Så fort de får någon stackars oskyldig människa i sin närhet börjar de inlevelsefullt, ja nästan fanatiskt berätta om vad de anser som ett lyckligt och ”rätt” sätt att leva. Hönor tycks ingå som en del i detta ”rätta” liv. Vad de ska använda de stackars hönorna till är inte belagt. En av dem har även lagt sig till med någon typ av uniform som konservativa krafter inom rörelsen gärna bär för att visa sitt ställningstagande.

 

Det mest oroväckande är att de inte är ensamma. Överallt dyker det upp böcker, hemsidor och bloggar där budskapet sprids. På många håll i landet finns särskilda platser där de gärna träffas och ägnar sig åt informationsutbyte. Modertemplet om man nu kan kalla det så, ligger i Gysinge på gränsen mellan Gästrikland och Uppland. En annan vallfartsort är Djupadal på Österlen. Man kan tro att det är en liten rörelse som bara rör vilsna själar och landsbygden, men så är inte fallet. Många i storstäderna verkar anamma filosofin. Särskilt de yngre generationerna låter sig villigt värvas och är starka förespråkare.

 

Här får man se upp så man inte faller i fällan. Budskapet är enkelt och lockande och det är svårt att värja sig för argumenten. Allt låter så tilltalande och som rena bondförnuftet, trots att eventuellt deltagande i rörelsen innebär en hel del livsstilsförändringar. Likt sublimering tränger budskapet in och det är det svårt att hålla emot.

 

Ett av huvudargumenten är ”hållbar utveckling” ett annat är ”kliv av ekorrhjulet” vad de nu kan mena med det. Sedan kommer det evinnerliga ältandet om livskvalitet som nästan tjatar hål i huvudet på folk.

 

Var vaksam, du kan lockas med lättare än du tror!

 

//Erik.


Under äppelträdet.

2015-05-14 @ 11:11:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)

Här ligger jag och slappar under äppelträdet, eller kanske inte. Faktum är att jag river fönsterlisterna i rummet som ska tapetseras, snart ska jag dock ta mig en liten paus med kaffe och dopp :)

 

 

 

Lök.

2015-05-13 @ 12:47:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Så där ja, då har även löken kommit ner i jorden. Tanken var att vi skulle ha både gul- röd- och mild silverlök, men den sistnämnda verkar vara svår att hitta så den tror jag bestämt att vi får hoppa över i år.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ringblommor.

2015-05-13 @ 06:38:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Ringblommor har vi aldrig planterat tidigare, varför vet jag inte då de är både rara och lättodlade. I år ska de dock spridas ut lite överallt, några är satta i trädgårdslandet för att lysa upp allt grönt som kommer inom kort och så har jag några krukor som ska fyllas. Väntar oss små färgplättar lite varstans alltså :)

 

 

 

Naturens färger.

2015-05-12 @ 18:43:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Tog en tur till stugan igår kväll och möttes av grannens ginst som lös likt solen vid vägkanten, helt otroligt egentligen vad naturen kan åstadkomma.
 
 
 
 

Runobergs fröer.

2015-05-12 @ 12:35:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Förr om åren har vi köpt våra fröer lite varstans, men detta år gjordes planeringen i tid och vi beställde från Runobergs stora ekologiska sortiment. Ska bli spännande att se om det är någon skillnad i växtkraften, ryktet säger att deras fröer är bäst om man nu ska lyssna på sådant. Bara att luta sig tillbaka för att vänta och se.
 
 
 
 

Nu blommar häggen.

2015-05-12 @ 06:14:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Häggen står i full blom vid torpstugorna och luktar helt magiskt. Förra året kokades som bekant saft på syrener och nu klurar jag på att även göra ett försök på häggens blommor...hmm...det får kanske bli en kvällstur till stugorna i veckan då risken annars känns stor att de hinner blomma över om jag avvaktar till helgen.

 

 

 

Livsfarligt.

2015-05-11 @ 18:27:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter, Utflykter
Kommentarer (0)
Vi har en handelsträdgård som närmsta granne i torpet vilket är fullständigt livsfarligt och alldeles fantastiskt på samma gång. Mest fantastiskt är det dock att bara kunna släntra över nästgårds och fylla skottkärran med blomster om man mot förmodan skulle hitta någon oplanterad yta i rabatterna, men som sagt fullständigt livsfarligt.....för plånboken  :)
 
 
 
 
 
 

Övernattning i stugan (fast inte i vår).

2015-05-11 @ 12:41:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Planen var ju att övernatta i torpet under helgen som gick, men våra snälla grannar (Eriks bror och svägerska) bjöd över mig på mat och då deras stuga redan var uppvärmd föreslog de att jag skulle sova där istället. Svårt att tacka nej till både käk, trevligt sällskap och en varm säng så så fick det bli :)
 
 
 
 

Körsbärsträdet

2015-05-11 @ 06:33:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (1)
Vi har väntat och längtat för att sedan nästan gett upp hoppet helt och inse att vårt körsbärsträd aldrig kommer att ge oss några blommor. Så döm om vår förvåning när vi härom dagen möttes av små rara klasar av blomster på detta, tänk att man kan bli så glad över så lite :)
 
 
 
 

Rabarber.

2015-05-10 @ 21:27:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Årets första rabarberkräm är kokad, mumma! Den vi har själva är dock för liten än så en snäll kollega på jobbet förbarmade sig över mitt tjat och skänkte oss ett knippe från deras land där det växer betydligt bättre, vilken tur att man har snälla vänner :)
 
 
 
 

Tubapower.

2015-05-10 @ 07:22:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

En borde inte sova när natten faller på, som Jeremias i Tröstlösa diktar. En borde inte jobba heller, utan bara vara i torpet och ha sig. Den här perioden på året kör ofta ihop sig på flera plan. Nu räcker det inte med att det är en hel del på jobbets och vårbruk på torpet som tarvar uppmärksamhet. Svenska folket får även ett plötsligt och omättligt sug efter att lyssna på blåsorkester. Valborg, första maj, nationaldagen och så småningom midsommar är alltid rödkryssade dagar i almanackan för en blåsmusiker.

 

Det är nämligen så att fritidstorparen har flera strängar på sin lyra. Inte nog med att han envisas med att såga sig i fingrarna, bränna sig på glödgat järn i smedjan och harva runt med torpsysslor. Han trakterar även bastuba så fort tillfälle ges. En hobby som hängt med sedan barnsben, fast då var det trumpet som gällde. Tuba är det stora instrumentet konstfullt utfört i metall som av okunniga beskrivs som umpa, umpa. 

 

Samtidigt som de utbrister i detta icke beskrivande läte (vilket för oss invigda närmast kan liknas vid en astmatisk ko) börjar de föra armarna fram och tillbaka medan fingrarna går som lärkvingar. Det är tydligen den av lekmän vedertagna ljudillustrationen samt den teatrala beskrivningen hur en tubaist musicerar.

 

Tyvärr ingår det inte i allmänbildningen att kunna namnge instrument. Det är egentligen konstigt då så stor del av vår vardag består av musik. Folk pratar melodifestival och ”så mycket bättre” i timtal och knallar omkring med lurar i öronen mest hela tiden. Det är faktiskt människor som spelar instrument som frambringar denna musik. En del av instrumenten är elektroniska andra akustiska och även musik som spelas hundra gånger per dag på reklamradio innehåller fiol, syntar, gitarrer, trummor, saxofoner och ibland tuba. Nu kan man ju inte kräva av allmogen att de ska veta vad en cimbasso eller ett engelskt horn är. Än mindre det coola instrumentet theremin, men de vanligaste borde väl inte vara för mycket begärt.

 

Nu har jag gnällt tillräckligt närking som jag är. I lördags spelade vi en konsert med Astrid Lindgrenmusik i Lindesberg. Totalt utsålt var det och nästan kravaller vid biljettluckan. Det var blåsorkester, barnkör, sångare och dansare som fick en jättepublik att jubla och sjunga med. Efteråt fick barnen komma fram och prova instrumenten. 

 

Tuban drog till sig ett stort intresse och ett antal barn blåste och brölade sig till svimningsgränsen i fritidstorparns tuba. Särskilt en liten tjej var hänförd och djupt lycklig över de toner hon frambringade. Hon kommer att stå i kö till tubaläraren på kulturskolan till hösten, det kan jag garantera. Vi som spelade var utklädda till Astrid Lindgrenkaraktärer och givetvis var fritidstorparn utklädd till Alfred med storväst och blaggarskjorta. Även i musikaliska miljöer gör sig alltså en storväst. Till sommaren åker tuban med ut till torpet och jag kan sitta i sommarkvällen och spela för Ryman som stampar takten med raggsocksfoten i skuggorna. 

 

Jag tror han och de andra torpandarna gillar det.

 

//Erik.


Potatisen är satt.

2015-05-09 @ 14:13:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Erik gjorde raka fina fåror i trädgårdslandet härom kvällen och jag har la i potatisen. Just det här med raka längder är något som är superviktigt för mig, vet faktiskt inte varför, men Erik har stenkoll och puttar raskt tillbaka fåran om den vill trilla åt sidan. Knäppt, jag vet, det viktiga är ju att potatisen kommer i jorden :)
 
 
 
 
 

Torpfrukost.

2015-05-09 @ 09:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Har precis vinkat av Erik som åker till Norge idag och spelar, själv far jag direkt till stugorna för att inta en riktig torpfrukost. Kanske inte så nyttigt, men gott för själen :)

 

 

 
 
 

Övernattning i stugan?

2015-05-08 @ 12:36:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Funderar på om man skulle kunna övernatta i stugan till helgen, fast inte i byggdammet då utan i gäststugan där det är mer ordning, men kanske är det för kallt... Tar med mig varma kläder i alla fall och provar, går det inte är det ju bara att vända hem till lägenheten och värmen i stan igen :)
 
 
 

Förgätmigej.

2015-05-08 @ 06:52:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (1)
De första slog ut i helgen som gick och sedan dess har det exploderat av små Förgätmigej vid stugorna. Har tidigare år flyttat några tuvor till platser jag tyckt sett lite nakna ut och som sedan spridit sig rejält. Tror bestämt jag ska fånga in några som smugit sig utanför tomtgränsen i år också, det verkar ju fungera.
 
 
 

Byggnadsvårdsbutiken.

2015-05-07 @ 18:37:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)

Vi tog en tur till byggnadsvårdsbutiken härom dagen och suckade över potentiella växthusfönster och pardörrar. Har också förlorat mig i diverse hönshus på nätet som jag i dagsläget inte alls varken ska bygga eller införskaffa, men rätt som det är kanske det är dags och då är det ju bra att vara förberedd. Just nu letas det dock lister och foder till torpet så av den anledningen var vi till butiken och kikade. Nästa steg blir att räkna ut hur många tapetrullar som ska införskaffas, så det går framåt, sakta men säkert.

 

 

 

 

 


Våra äppleträd.

2015-05-07 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt, Frukt och bär
Kommentarer (0)

Snart blommar äppleträden och frukten som dessa skänker är alldeles lagom söt och ger en fantastisk smak till både saft och mos. Hittills har träden gett bra skörd varje år, varken för mycket eller lite, tror till och med att några äpplen hamnat hos pållen i stallet. Alldeles lagom alltså.

 

 

 

Andas ut.

2015-05-07 @ 06:39:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Vi slipper hugga upp femton kubikmeter ved och ploga ner till vägen. Vi behöver inte heller våndas över att räntorna ska gå upp. Hästen kan stå kvar i sitt stall och båda två kan fortsätta att gå till jobbet.

 

Det blev alltså inget husköp. Priset drog iväg över vår maxgräns och då var det färdigt. Visst känns det vemodigt och en och annan tår fälldes över att det inte blev vårt. Nu så här i efterhand andas vi ut och försöker återgå till det normala. Att dra upp det som eventuellt kan vara jobbigt med att bo på landet blir vår retorik att bearbeta det hela och inse att vi har det riktigt bra som det är.

 

Huset var inte menat att bli vårt, så är det intalar vi oss. Faktiskt tror vi på det som vår livsfilosofi. Saker kommer till en om man är beredd att vänta och håller ögonen öppna. Missar man något eller att magkänslan inte riktigt infinner sig, så är det inte meningen att man ska ha det. På så vis behöver man inte känna stress över att saker och ting går en förbi.

 

Glädjefullt är att vi återigen kan lägga full energi i torpet och en ny underbar säsong av lantliv i dess mest bekväma form. Vi gör så mycket vi vill. Tryter lust och ork återvänder vi till stan för att få åtnjuta det positiva med det livet.

 

Tänk att man kan ha kakan och äta den samtidigt. 

 

//Erik


Nässelsoppa.

2015-05-06 @ 18:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har plockat nässlor och Erik har kokat soppa, faktum är att jag ätit denna tre dagar i rad nu utan att tröttna, mumma!

 
 

Innertaket.

2015-05-06 @ 12:36:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Taket som vi målade med linoljefärg härom sistens blev lite för blankt så vi googlade och fann att man kunde matta ner färgen med lacknafta eller krita. Resultatet blev dock flammigt vilket kan bero på att kritan var svår att blanda ut ordentligt, ska bli spännande att se hur det ser ut när det torkat helt, håller tummarna för att det flammiga då försvunnit och att färgen mattats något.
 
 
 
 

Ogräs eller inte...

2015-05-06 @ 06:24:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

I stan letar den sig upp genom både asfalt och betong och vid torpstugorna står den i små klungor utmed stenmuren, maskrosen, både älskad och hatad. Hos oss är den dock älskad och får och härja fritt :)

 
 
 
 

Larsgården - Här skulle man kunna bo!

2015-05-05 @ 18:28:00 | Postat i: Allmänt, Ruckeldrömmar
Kommentarer (0)
Det var kärlek vid visningen för snart en vecka sedan och jag såg både hönor och kissekatt spatsera runt på gården i mina drömmar. Den drömmen kommer dock inte att besannas då budgivningen skenat ifrån oss. Vilken tur att vi har vårt fina torp<3
 
 
 
 
Bilder lånade från Hemnet.

Trädgårdslandet.

2015-05-05 @ 12:38:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Planeringen av trädgårdslandet gjordes tidigt i vintras då snön fortfarande låg vit på backen och med tanke på det milda väder som nu råder kanske det snart är dags att skrida till verket. Allt gick dock inte att beställa från Runobergs så i helgen for vi till Granngården och kompletterade med sallad, grönkål och sättlök i olika former. Ytterligare en ställning av armeringsjärn ska också införskaffas som bönor och ärtor kan klättra på, sen är vi klara. Längtar!
 
 
 
 

Gullvivor.

2015-05-05 @ 06:22:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Gullvivorna tar just nu över efter vitsippor, violer, scilla och påskliljor. Kanske har jag fel, men jag tycker att det blommar mer och rikligare i år än tidigare, eller så är det helt enkelt så att jag har tagit mig tid att stanna upp  och njuta av naturen istället för att springa på i ekorrhjulet och sedan upptäcka att våren gått mig förbi.

 

 

 

 


Fönstret.

2015-05-04 @ 18:20:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Vilket trist väder det vilar över Örebro idag, grått och blött. I helgen som gick var det desto finare och fönstret kom tillbaka på sin forna plats efter mycket blod, svett och tårar. Det är sällan det går så lätt som man har föreställt sig, men det är också en bra lärdom när man ska planera hur lång tid olika projekt tar. Uppskatta tiden och gångra detta med tre så hamnar du ungefär där det landar i verkligheten :)
 
 
 
 
 
 
 

Smörblommor.

2015-05-04 @ 12:33:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Det är dags att byta ut alla torkade smörblommor. Förra året var jag lite sen då blomman hunnit trasats sönder av väder och vind, men detta år är jag beredd.
 
 
 
 
 
 
 

Rensar.

2015-05-04 @ 06:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Vi passar på att rensa nu när vi tömt alla små skrymslen och vrår, skönt att göra sig av med saker man aldrig använder, men som man ändå sparat. Myrorna och Röda korset får ett par lådor och så slängs det en del trasiga saker, det mesta ges dock bort.

 

 

 

Sol.

2015-05-03 @ 18:02:50 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tar en paus under trädet och vilar mig lite. Sol, fågelkvitter, färg i håret och sågspån överallt, en härlig kombination trots allt stök :)
 
 
 
 
 

Byggarbetsplats.

2015-05-03 @ 15:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det ser minst sagt ut som en byggarbetsplats i stugorna, ingen idé att sätta igång med den stora vårstädningen alltså. Längtar tills vi kan såpskura golven och lägga tillbaka trasmattorna :)
 
 
 
 

Pelargoner.

2015-05-02 @ 07:26:08 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Undrar hur länge man måste vänta innan pelargonerna kan införskaffas...
 
 
 
 

Skingrar tankarna.

2015-05-01 @ 18:20:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag städar och bakar, allt för att skingra tankarna. Att tröstäta nybakade bullar och dricka kall mjölk är trots allt inte så dumt :)
 
 
 
 
 

Valborg.

2015-05-01 @ 14:17:24 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Spenderade gårdagskvällen i ett av stadens höghus och hade en fantastisk utsikt över alla fyrverkerier som avfyrades. God mat och dryck och trevlig sällskap gör dock att jag känner mig lite matt idag. Erik skrev ju också om det hus vi förälskat oss i och idag vid budgivningen ser vi att det kommer gå oss ut händerna så jag känner mig lite låg, vilken tur att vi har vårt fina torp<3
 
 
 
 

Skir grönska.

2015-05-01 @ 08:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Visst ter sig världen lite mjukare nu när björkarna fått små musöron :)
 
 
 
 

RSS 2.0