Julmarknad.

2015-11-30 @ 06:31:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (1)
Glömde nämna igår att vi även lyckats klämma in 2st julmarknader, väldigt mycket folk må jag säga, nästan för trångt faktiskt och inte så mycket julstämning förutom de traditionella bockarna i gran med rött band runt midjan, några kransar och ett gäng kanderade äpplen. Kanske beror det på att snön saknas eller så tar det bara lite tid att komma i rätt stämning. Tror bestämt jag behöver julmusik, något jag aldrig tröttnar på, älskar Mix Megapol som dygnet runt fram tills juldagen spelar tomtelåtar och njuter fullt ut av detta medan min omgivning lider ;)
 
 
 

God mat och trevligt sällskap.

2015-11-29 @ 22:23:31 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Erik kokade en viltgryta, ugnsbakade rotfrukter och gjorde en fantastisk rödbetssallad med fetaost igår då vi bjudit över våra torpgrannar på middag, väldigt gott och trevligt.

Tilläggas kan att ostkexen som Erik bakade var magiskt goda, högsta betyg!
 

1:a Advent.

2015-11-29 @ 10:59:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Den ena av de två ljusstakarna fyndades på Tradera och den andra hittades på Röda Korset förra året, i olika färger dock vilket nu åtgärdats med lite hobbyfärg. Får hålla i mig lite vad gäller julpyntandet, så tomtarna får vänta på vinden ett par veckor till, men ett par julkransar och en bordsgran har smugit sig in, väldigt mysigt, nu fattas bara snön!
 
 
 

Mörka kvällar.

2015-11-27 @ 06:20:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Det mörknar fort om kvällarna och även dagarna känns skumma, en känsla som troligtvis stämmer eftersom gatubelysningen är igång dygnet runt (som jag förmodar styrs av ljuset). Jag gillar ju som bekant mörkret vilket innebär att jag skulle stortrivas med att bo i torpet denna årstid där det till skillnad från stan är totalt bäcksvart efter mörkrets inbrott. Men nu bor vi bland asfalterade gator och betong istället och gläds åt att julbelysningen snart tänds över Drottninggatan och erkännas ska att det är bra vackert här också med stora husfasader som lyses upp och speglar sig i ån.

 
 
 
 

Julgransjakt

2015-11-26 @ 06:50:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Årets julgran är funnen och det var Johanna som hittade den. Garderade oss med underställ, dubbla halsdukar, mössa och termobyxor innan avfärd då man aldrig riktigt vet hur lång tid det kommer att ta, men i år gick det snabbt, han bara knalla in ett par meter i skogen så stod den där. Känns bra att även barnen har näsa för hur exemplaret ska se ut (kinkiga som vi är) bådar gott för framtida jakt på rätt träd :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sublimering.

2015-11-25 @ 06:58:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Det betyder att undermedvetet påverka (ja, jag är en besserwisser, jag vet). Det har jag under flera år utsatt stackars Fredrik för gällande möjligheterna att köpa torpet. I alla situationer där vi träffats har jag mitt i ett samtal om vad som helst, hittat vinklingar om hur bra det vore att ha oss som stadigvarande grannar. Jag är inte säker på om det fungerar, men emellanåt känns det som jag krafsat lite på ytan av hans envisa motstånd.

 

Nu ska det sägas att vi tycker mycket bra om Fredrik och är egentligen nöjda med hur läget är för tillfället, men visst skulle vi vilja förverkliga drömmen att bli torpare på riktigt. Det är lite skrämmande också. Tänk om han säger ja, då måste ju projektet genomföras. Dels för vår egen skull så vi slipper ångra att vi inte kom till skott, och dels för alla som vi tjatat hål i huvudet på om detta.

 

Under några dagar i november fick jag mycket tid att utöva sublimering på Fredrik. Vårt granntorp ska jämnas med marken för att lämna plats åt ett nytt hus med familj i. Det kan tyckas synd, men efter att ha varit delaktig i själva nerplockandet av torpet har mitt byggnadsvårdsinne lugnat sig. Det hade inte varit möjligt att göra detta torp beboligt för en familj, utan att i stort sett bygga om det till oigenkännlighet. Mycket var även dåligt på grund av vattenskador långt tillbaka i tiden. Det som gick att rädda av timmer, bjälklag, fönster, dörrar, golv och tak plockades ned, märktes upp och lagras i en lada för en ny framtid någonstans. 

 

Nåväl, under dessa dagar har Fredrik och jag ägnat en hel del tid tillsammans Givetvis invävde fritidstorparn små ledande vinklingar i samtalen. Ihärdighet ger ibland lön för mödan och en liten, liten gläntning på Fredriks inställning i torpköparfrågan kunde skönjas. Var det landar och i vilken form får framtiden utvisa.

 

Nu har jag dessvärre upptäckt att jag faller på eget grepp. Inger har använt sublimering på mig i flera år. En lömsk och utstuderad form för att få som hon vill. Det gäller exempelvis antal kuddar i soffan. Nu är jag av den uppfattningen att en soffa ska man kunna sitta i utan att ägna en god stund åt att ösa bort ett myller av kuddar. Här delar sig våra ståndpunkter radikalt. Illistigt smyger hon dit en kudde då och då, för att vid upptäckt säga att hon har den hemma ”på prov”. När provperiodens längd påpekas är det ofta för sent att lämna tillbaka, och kudden har för evigt märkt revir i soffa eller säng. 

 

Det gäller även en hel del annat hemmavid. Det dyker plötsligt upp saker som inte varit där förut. Ha! Säger jag och ifrågasätter den nya tavelramen eller någon annan belamrande tingest. Jag får till svar att den hängt eller stått där i månader, och tydligen inte stört tidigare. Här blir man svarslös och kan bara grymta att du kunde väl fråga först, och får då tillbaka på volley att det har hon gjort, utan nekande respons från mig. Mitt minne är dåligt såväl som hörseln, vilket innebär att här står jag mig slätt om det verkligen inträffat eller om jag är utsatt för en kupp.

 

Nu förstår jag Fredriks djupa suckar bättre.

 

//Erik


Apelsinskalsgirlanger.

2015-11-24 @ 07:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag försöker mig på att göra girlanger av apelsinskal, vet inte om det kommer att fungera, men jag provar. I detta nu ligger de på press under en låda i köket för att inte rulla ihop sig när de torkar, spännande!
 
 
 

En helg i raggsockans tecken.

2015-11-23 @ 07:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I helgen har mysfaktorn höjts avsevärt då Johanna varit hemma och sett till att de annars nästan helt bortglömda fikastunderna åter plockats fram från sina gömmor, inte så att vi är dåliga på detta i vanliga fall, men när barnen är i huset tas dessa tillvara på ett helt annat sätt. Så vi har mest myst runt, druckit kaffe och the iklädda randiga raggsockor, men också njutit av det vackra vädret, umgåtts med trevligt folk, varit i torpet, besökt allehanda loppisar och pysslat. Vi har även tjuvstartat julen lite med att provsmaka årets glögg vilken fick gott betyg, mumma!
 
 

Julpyssel pågår.

2015-11-22 @ 21:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi stänger in oss i snickarboden där det är behaglig temperatur tack vare värmefläkten. Korgen med kaffe och lussebullar gör också att man håller värmen uppe, sedan julpysslar vi tills mörkret faller och solen gått ner för länge sedan. I år är vi ute i god tid, men vad gör man inte för att hålla julstressen på behörigt avstånd, den kommer ju så småningom ändå vare sig man vill eller inte :)
 
 
 

Wonderland.

2015-11-21 @ 21:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Har precis varit framme på stan och tittat på Länsteaterns fantastiska fasadshow som visas ikväll och blev riktigt överraskad över hur bra det var. Wonderland var temat och filmen som projekterades på husväggen var i 3:D med en riktigt bra kompletterande ljudanläggning. Hoppas på fler liknande evenemang i framtiden, nyskapande och roligt, hejja Länsteatern!
 
 
 

Kransar.

2015-11-21 @ 07:44:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi binder fler kransar, sedan är planen att ta en tur till skogen för att hitta årets julgran, ett svårt val och kanske marigast just i år då vi har minimalt med plats. Hög och smal är önskemålet då den ska placeras mellan sofforna, kan nog bli flera turer till skogs om jag känner oss rätt, kinkiga som vi är :) 
 
 
 

Råttsäkrat.

2015-11-20 @ 06:18:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Att råttsäkra ett gammalt timmerhus är inte helt enkelt, men nu har vi i alla fall gjort ett tappert försök. Givetvis kommer de att ta sig in ändå, men man behöver ju inte ge dem fri passage och blir det litet motigt väljer de förhoppningsvis ett annat ställe att husera på vintertid :)
 
 
 

Enris och bär.

2015-11-19 @ 06:37:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Attans vad ont det gör att plocka enris till dörrkransarna som ska bindas, är alldeles sårig om händerna då jag började utan handskar, korkat! Såg när jag sedan hade tagit på mig skydd och kunde koncentrera mig lite bättre att det fanns mogna enbär på buskarna, så i helgen blir det till att plocka hem en burk för att lägga på tork till mustiga grytor i vinter, mumma!
 
 
 
Tilläggas kan att det idag faller vita flingor från skyn - Jippie!

Granris och kryddor.

2015-11-18 @ 06:04:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Kryddorna är nerklippta för säsongen men fortsätter att växa i det milda vädret, vem vet, kanske blir det ytterligare en skörd innan vintern kommer...

 

 

 
 
...och i blomlådorna har granris ersatt pelargonerna, blir rart när snön faller :)
 
 
 
 
 

Pelargonerna är räddade.

2015-11-17 @ 06:10:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Alla fönster hemma i stan är redan fulla med blomster så där kan de inte övervintras och i förrådet överlever de ej då de helt enkelt glöms bort, pelargonerna alltså. Känns ju helt galet att slänga välmående blommor, så jag stod och velade en stund och hade sån tur att en granne kom förbi och förbarmade sig över dem. Så nu kom de till sin rätt ett par stugor bort och får den uppmärksamhet de förtjänar, känns bra i hela kroppen. Att vi inte kan ha kvar dem i torpet beror på att de lockar in mössen. Vi har heller ingen värme i stugorna vintertid vilket i sin tur innebär att de ändå snart fryser sönder.
 
 
 
 
 
 

Ny vecka.

2015-11-16 @ 06:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu känns det på riktigt att det börjar dra ihop sig till jul då varenda helg ser ut att vara uppbokad fram tills tomten kommer. Är i fas dock vad gäller torpet där kyl och frys stängts av och de sista rabatterna klippts ner, även blomkrukorna är tömda och igår fick också bilen vinterdäck. Känner mig grymt nöjd med helgens göromål, trots att jag, av förklarliga skäl, kom av mig lite i lördags.
 
 

Bortskämd.

2015-11-15 @ 20:30:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Han bär och kånkar tunga skåp jag fyndar på Blocket, håller upp dörrar likt forna tiders gentlemän, masserar onda axlar och har allt som oftast bordet dukat med vällagad varm mat när jag trött och frusen kommer hem från stallet. Min Erik skämmer bort mig! Igår blev det en stor gryta med soppa på de sista knölarna från torpskörden och grovt bröd, mumma!  Får bli till att utöka grönsakslandet rejält dock om vi ska kunna bli helt självförsörjande, en dröm att fila på och fundera över i höstmörkret.
 
 
 

Paris.

2015-11-14 @ 17:31:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Hade planerat lite loppisar, en torptur och småfix här hemma, men kom liksom aldrig igång. Vi har vänner och släkt i Paris och tanken på vad de igår genomgick gjorde mig lamslagen. En bok i soffan medan regnet strilar ner utanför får räcka idag. I morgon tar vi nya tag.
 
 
 

Ett nerplockat innertak (inte vårat dock).

2015-11-13 @ 06:27:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Erik har med vänner plockat ner ett innertak, ett vackert kilsågat sådant som förhoppningsvis kommer att användas i ett nytt hus eller vid framtida lagningar i befintliga byggnader. För vet man vad kilsågat virke kostar och att det inte är helt enkelt att få tag på så är det stor synd och skam att inte ta tillvara detta när ett hus ska rivas, fast visst tar det lite tid att plocka ner plankorna och märka upp dem, men det är det värt!

 

 


Dags för granris.

2015-11-12 @ 06:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Överblommat för länge sedan, men kvarlämnat för att inte tomrummet ska bli så stort. Vi lurar oss själva med andra ord och låter de vissna blommorna fortsätta vaja i vinden för att slippa inse att det vilken dag som helst är dags för granriset att läggas på rabatterna. Till helgen får vi nog ändå erkänna att det är hög tid för detta om det ska göra någon nytta.
 
 
 

En ny skiva i samlingen.

2015-11-11 @ 06:53:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har väntat otåligt och härom dagen kom den äntligen, Bo Kaspers nya skiva. Gångerna jag redan hunnit lyssna på den går inte att räkna. Med fodralet följde också ett litet häfte innehållande samtliga låttexter, kändes som jag kastades tillbaka till 80-talet när man som tonåring satt hemma på kammaren och memorerade alla fraser. Höjdpunkten blir den 4:e december då svärfar och jag ska gå och se dem live i nyrenoverade konserthuset, längtar!
 
 
 
 
Om någon mot förmodan undrar varför vi inte "laddar" ner skivan i mobilen eller lyssnar på Spotify så kan jag påminna om att Erik och jag mentalt befinner oss i "landet för länge sedan ", känslan blir, om jag ska försöka mig på att förklara, en annan när man fysiskt får hålla skivan i  handen och hade den funnits på vinyl så hade vi givetvis valt detta ;) 

En god och en dålig skörd.

2015-11-10 @ 06:22:00 | Postat i: Allmänt, Smått och gott
Kommentarer (1)
Nu har vi tagit hand om årets kryddskörd som hängt till sig på vinden, en god sådan som doftar ljuvligt i varje rum. All svamp vi begav oss ut för att plocka förra helgen var dock som bortblåst, kanske inte så konstigt då regnet uteblivit, men ändå lite snopet då det fanns hur mycket som helst senast vi var till skogs. Erik hade med tanke på den goda skörd som väntades snickrat jättefina torkställningar vilka nu istället burits upp på vinden i väntan på nästa säsong, snopet var ordet!
 
 
 

Vi tömmer stugorna.

2015-11-09 @ 07:18:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi plockade hem alla täcken och kuddar från torpet i lördags och stängde för vintern. Lika sorgligt och vemodigt varje höst, men tanken är att vi ska spika foder och golvlister i vinter och då är det skönt om stugorna är tomma på textil.
 
 
 

Fotomässan.

2015-11-08 @ 21:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Objektiv i drivor, stativ i oändliga utföranden, mellanringar, väskor, blixtar efter allehanda önskemål och kameror jag aldrig någonsin kommer att ha råd med har jag haft i min hand idag. Vilket paradis för en nybliven fotonörd. Tilläggas kan att jag kände mig lätt vilsen i den djungel av pryttlar som fanns att tillgå, viljan att lära mig mer är dock större än någonsin tidigare och säga vad man vill om Bingo Rimér, men jäsikens vilket proffs han är bakom kameran!! Avslutade dagen gjorde vi i Mellösa hos Eriks pappa som bjöd på middag, mumma, nu väntar en trave fototidningar som kom med hem från mässan, sämre kan man ha det :)
 
 
 
 

Klurar lite.

2015-11-07 @ 06:53:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En stumpstake står högt upp på årets julklappslista, tänk att kunna elda upp alla till synes för korta stearinljus och inte behöva slänga dem, känns bra för miljön. Försökte ju förra året att stöpa nya ljus av stumparna som blev kvar, men tyckte att lågan blev otäckt hög och flammig (gjorde väl fel..) så en stake för detta vore ypperligt. En lite länk nedan, så ni vet vad jag svamlar om..
 
http://designdelicatessen.se/produkter/405-eno/6145-eno---multi-candle-pin---lysestage/
 
 
 
 

Visioner och drömmar.

2015-11-06 @ 06:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik har tagit ledigt från jobbet i dagarna två för att hjälpa en vän med att plocka ner ett timmerhus, ett bra sätt att praktisera sina kunskaper om ruckeldrömmen någon gång skulle gå i uppfyllelse. Själv hejar jag på i tanken och drömmer om varma eldstäder, kissekatter på kökssoffan och landet med skogen runt knuten, en vision nog så viktig att hålla liv i även om den ibland känns väldigt avlägsen.
 
 

Redo.

2015-11-05 @ 06:18:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Fåglarna har det bra än så länge med behaglig temperatur och lättåtkomlig mat. Inom kort kommer dock (vare sig vi vill eller inte) kylan och nederbörden att slå till så vi hänger upp mathållarna och gör oss redo, två hållare för solrosfrön, 2 snurror till talgbollarna och så en nätkasse för smöret, svålen snurrar vi kring ett träd. Faktum är att just svålen förra året slank ner i någon annans mage än just fåglarnas om man ska tro de spår som lämnades, huvudsaken är ju dock att en hungrig mage blev mätt så det gör ju som bekant inget :) 
 
 
 

Hipp Hipp Hurra!!

2015-11-04 @ 06:30:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Det svåraste med att barnen bor och studerar i andra städer är att jag inte har möjlighet att krama om dem så snart andan faller på, vilken himla tur att vi har nätet och telefonerna.
 
Stort grattis på födelsedagen Johanna - Hoppas att du får en toppendag!
 
 
 
 

Malte.

2015-11-03 @ 07:06:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi har haft finbesök i helgen i form av en rar liten lurvig Malte (Lovisa och Hugo var också med förstås). De flesta som känner mig vet ju att jag dagligen försöker lobba för en vovve när jag går i pension, så att få rå om en liten lurvboll i dagarna två spädde bara på längtan ännu mer :)
 
 

Stockholm.

2015-11-02 @ 07:10:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Ibland behöver man en paus, komma hemifrån, men ändå inte åka så långt bort om ni förstår vad jag menar. Så vi tog en tur till huvudstaden, sov i mjuka sängar på Rival, strosade på stan, besökte Antik & Kuriosamässan och avslutade det hela med att gå på Fotografiska. Så nu är vi redo för en ny vecka som idag börjar med klarblå himmel och sol, kan det månne bli bättre :)

 

 
 
 

RSS 2.0