Valborgsmässoafton.

2016-04-30 @ 19:59:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Tänk att det skulle dröja ända tills idag innan vi kom till skott och beställde fröer från Runobergs. Mycket var som befarat slut, men det vi ville ha fanns lyckligtvis kvar så nu är allt planerat och klart för årets sådd. Ett lass med brunnen gödsel ska ner i jorden sedan är det bestämt dags att så, fast med tanke på att det vräkte ner snö i förrgår så kanske man ska vänta ett par dagar?!
 
 
 

Potatistider.

2016-04-29 @ 06:33:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Små, små ögon har tittat fram på knölarna som inte för fem öre bryr sig om att det utanför fönstret vräker ner regn från himlen. Amandine blev det i år, en delikatessknöl framtagen i Frankrike vilken vi provat tidigare med utmärkt resultat. Den får dock vänta några veckor på att få komma ner i myllan och har man inget potatisland så går det även utmärkt att odla den i hink på balkongen, eller varför inte i ett varmt köksfönster :)
 

Duktyngder i gardinerna.

2016-04-27 @ 07:10:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)

Nu hänger de äntligen rakt, linnegardinerna. Tog till slut hjälp av duktyngder som jag fäste i nederkanten för att få dem att räta ut sig och tänker att jag kan ta bort dem senare. Jag och gardiner är ett kapitel för sig, tycker ärligt talat att det är jättesvårt att se vad som passar, men linne borde väl fungera i ett gammalt torp?! Min målbild är i alla fall hur de i sommar med öppet fönster (när tyngderna är bortplockade) fladdrar i vinden, vi får se hur det blir med det :)

 

 
 

Tvätta eller vädra?

2016-04-26 @ 06:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag tvättar alldeles för ofta, för handen på hjärtat, ibland skulle det gott och väl räcka med att vädra de plagg som slentrianmässigt hamnar i korgen som avser smutstvätt. De plagg jag är rädd om, som raggsockorna vi fått av svärmor hänger jag därför på vädring istället, visst tvättas de också ibland, men med tanke på att de endast används inomhus där foten först skyddas av en vanlig vardagsstrumpa så känns det som en vädring lite då och då istället för tvagning fungerar minst lika bra.
 
 
 

Startskottet har gått.

2016-04-24 @ 22:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Efter en lång sovmorgon begav vi oss till stugorna där Erik mestadels stått i snickarboden och kämpat med ett kopparrör till tuban, själv har jag brottats med gardiner som inte vill hänga rakt, väldigt bekymmersamt.  En stor lavendel som vi fått av svärfar har också (när gardinerna kapitulerat) planterats, hoppas att den ska trivas, vi har haft otur med tidigare exemplar. Sen blev det en promenad till Östen för att inhandla lite smått till årets första kruka, en gjutjärnsgryta med lite rosa blomster som vi placerade på stenmuren för att välkomna alla som stannar till eller åker förbi. Startskottet har alltså gått, nu gäller det att bestämma sig för vad som ska husera i alla blomlådor, bara att skriva en lapp med det jag hämtar från handelsträdgården bredvid hälsar Östen som äger densamma. Farligt, mycket farligt :)
 
 
 

Nej, det gick inte.

2016-04-23 @ 22:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi gjorde ett gott försök, men fick till slut se oss besegrade av snö och kyla. Så nu är vi åter hemma i lägenheten igen med ett glas vitt i handen och Dakapo på radion med Anders Eldeman som sällskap. Inte så tokigt det heller ska erkännas. Ett par veckor till sen tror nog att vi ska kunna bo kvar i torpet, nu är allt i alla fall förberett och klart för premiärövernattning, bara det nyckfulla aprilvädret kan passera och den vackra maj komma åter så reder nog vädret upp sig :) 
 
 
 

Det är viktigt att maskarna mår bra.

2016-04-22 @ 07:25:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)

Kratta eller inte kratta det är frågan. I år har vi, för att sedan utvärdera, avstått från detta och det ser ärligt talat något ovårdat ut. Anledningen är att löven innehåller näring som vi vill att småkrypen ska kunna få ta del av. Maskarna tex, gör ett toppenjobb med jorden så detta är vårt sätt att tacka kan man säga och med tanke på hur mycket gräsmattan blommar så verkar det om det var ett rätt och riktigt beslut :)

 

 

 

En försmak av sommar.

2016-04-21 @ 07:05:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)

I samma sekund som vi slår oss ner på trappan börjar det droppa från himlen, vi sitter dock envist kvar tills dess att insikten når oss om att blöta kläder inte är så trevlig och masar oss motvilligt in med kaffe och bullar. Efter en stund klarnar det dock, men då har Erik redan hastat tillbaka till snickarboden, så jag gör ett eget försök på gräsmattan bland vitsipporna och hinner precis äta upp den kvarvarande bullen innan det börjar regna igen. Det gäller att ta till vara på de små stunder som bjuds. 

 

 

Mattor på vädring.

2016-04-20 @ 07:22:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
De tunga mattorna vajar långsamt i vinden och fylls av vårluft och med nysåpade golv och vädrade textiler känns det som om stugorna nu är inflyttningsklara för säsongen. Vi får se om det blir en övernattning till helgen, om inget annat kommer emellan vill säga, längtan efter att tända årets första brasa är dock stor så det ska nog mycket till för att detta inte ska bli av :)
 
 

Snart blommar häggen.

2016-04-19 @ 06:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi tar en tur ner till båthamnen vid Göksholms slott och hälsar på både hjort och rådjur som längs vägen strosar i skogsbrynet. Några fastnar på bild, andra hinner jag bara ana innan de försvinner in bland träden igen. Häggen har dock ingen tanke på att ge sig av så den hinner jag fånga och föreviga, en fördel med ting utan ben. När det blivit några grader varmare kan jag absolut tänka mig att i gryningen gå ut med kameran som sällskap och möta dagen, måhända kommer man djuren betydligt närmare då än när man hastar fram i en plåtfarkost på fyra hjul :)
 
 
 

Vårstädar.

2016-04-18 @ 07:27:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Kallt vatten kyler mina händer så att knogarna vitnar, men värms snabbt upp av skrubbandet och i takt med att jag förflyttar mig mellan rummen sprids doften av såpa. Luktar gott.
 
 

En vacker gräsmatta.

2016-04-16 @ 15:25:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Gräsmattan blommar aldrig så vackert som just på våren. Skilla, snödroppar, sippor i alla himmelens färger och så påskliljor i små klungor hälsar välkommen som för att locka oss att stanna länge och få oss att längta tillbaka så snart andra aktiviteter kallar. Sätter mig på trappan och andas, för det är precis det man påminns om att göra här, dra djupa andetag, varva ner och ta det lite lugnare lång bort från stadens stress.
 
 

Äntligen temperatur för att måla.

2016-04-15 @ 07:17:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Jag målar golvsocklar och Erik färdigställer diskbänken. Måhända hade det varit enklare att måla socklarna innan uppsättning, men då detta gjordes tillät inte temperaturen några som helst aktiviteter av dessa slag varför jag gör det nu istället. Hade en skvätt äggoljetempera från förra året kvar som fortfarande var bra, den har ju annars en hållbarhet på ca 2månader i rumstemperatur och 6månader i svalt utrymme, ibland har man tur :)
 
 
 
 

Snart dags för paj.

2016-04-14 @ 07:38:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Det är inte konstigt att man längtar efter rabarberpaj när man ser att det snart är dags för årets första skörd. Helt galet vad pigga och otåliga de är, långt före allt annat ätbart i trädgården vilket passar mig som är så otålig alldeles ypperligt!
 
 
 

Diskbänken.

2016-04-13 @ 06:52:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Den har varit ett samtalsämne under flera år, dock främst under tidig vår och sen höst eftersom den där i mellan gömts av ett linnedraperi och således inte synts vilket i sin tur bidragit till att vi glömt hur anskrämligt det faktiskt varit där under. Diskbänken har, ska tilläggas, trots sin brist på propert utseende fyllt sin funktion till punkt och pricka, något ranglig kanske, men det må vara förlåtet då den stått där i snart 10år och är ett hastverk gjort av en lagerhylla som delats på hälften. I vintras startade således tankearbetet med att konstruera en ny bänk och i helgen som gick gjordes de sista justeringarna vilket innebär att den i slutet av veckan är klar för att ställas på plats. Marmorskivan har också fått sin beskärda del av omvårdnad och blänker nu som ny. Kan knappt bärga mig, ska bli härlig med stabila och bra avställningsytor :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Fikapauserna är heliga för att hålla humöret på topp :)
 
 
 
 
Den rangliga bänken som nu blir ersatt...
 

Olof.

2016-04-12 @ 07:09:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi rensar fönsterbrädan i köket så att missen ska kunna spana fritt över grannskapet, vi kliar under hakan och springer runt i rummen med diverse leksaker som yrvädret väljer ut, han har helt klart pli på oss. Inte konstigt att det känns väldigt tomt när han nu åkt hem till Linköping igen med yngsta dottern.  Fina Olof.
 
 

Vår på riktigt :)

2016-04-11 @ 07:08:00 | Postat i: Allmänt, Fargo
Kommentarer (2)
Hade en fantastisk avslutning på helgen då Lovisa och jag tog en tur med pållen i vad som kändes som årets första riktiga vårdag. Dunjackan åkte av och fram plockades västen, tunnare skor på fötterna, raggsockorna valdes bort och mössan glömdes hemma, så härligt!
 
 
 

Vilken galen vecka!

2016-04-09 @ 17:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Det går förmodligen inte att ana den galna vecka som gått genom att läsa de blogginlägg som gjorts, men jag skulle allvarligt talat kunna fylla en hel bok med alla knasigheter. Det började med en trött måndag (som i och för sig var lugn) och följdes av en förvirrad tisdag i Stockholm där jag inte höll på att komma med tåget hem då google maps ledde mig på villovägar, till sist insåg jag dock att något var galet och gjorde som förr i tiden, frågade en gammal dam om riktning och då blev allt rätt. Väl hemma skulle Pärlan (bilen) tvättas och här fastnade vi i automaten och bildade en lång irriterad kö, inte roligt alls. Sen kommer vi till onsdagen som bestod i att provköra bilar eftersom vi bestämt oss för att byta Subarun mot en V70, men då varken Erik eller jag är det minsta insatta i teknikens värld blev det förstås en del huvudbry. Subarun fick också ny ruta denna dag för att vara representabel inför uppvisning och inbyte. Sen kommer vi till torsdagen då Blocket visade en annons på ett hus i Dalkarlsberg som fick våra hjärtan att bulta lite extra så vi tog en tur för att se om det hade de rätta förutsättningarna, men bestämde oss senare för att vi vill bo i torpet, som vanligt. Beslutade oss gjorde vi dock för en av de bilar vi tittat på så under fredagen tog jag långlunch för att hinna ut till torpet och hämta sommardäcken och efter det gjordes affären upp vilket innebär att det nu står en ny pärla i garaget. Kvälen avslutades på Pitchers där vi åt, drack och bowlade med goa släkten, sen var jag helt slut kan jag lova!
 
Frukost i Sthlm.
 
 
Huset som fick vårt hjärta att slå extraslag.
 
Fler bilder finns på http://www.husmanhagberg.se/Objekt/?objectid=OBJ25820_1449751987&source=wp
 

Nu ska jag dock lämna veckan bakom mig och mysa med Lovisa och Olof (kissekatten) som kom på spontant besök :)
 

Veckans "värsta" var att köparen till Subarun senare hörde av sig och informerade om att kylaren var helt sprucken och att inget vatten i denna fanns kvar....skämdes som en hund!!
Han hade dock redan sålt den till en verkstad för samma pengar som han gav oss så han var nöjd.
 
Veckans "bästa" blev när ett fotouppdrag ramlade in, så i maj ska jag föreviga ett dop och tillfrågad (jag) är stolt som en tupp kan jag meddela!!
 
Slutligen kan tilläggas att jag är galet tacksam över vår ny bil, det hade verkligen kunnat gå helt åt pipsvängen :)

Tidningsfynd.

2016-04-08 @ 07:13:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)

En diger hög med foto- och inredningsmagasin travas på nattduksbordet för att finnas nära till hands om man mot förmodan skulle få slut på idéer. Inköpen sker oftast i secondhandbutiker (förutom Gård&Torp som prenumereras på) och flertalet har några år på nacken vilket passar mig ypperligt då det är ungefär den tid det tar för mig att vänjas vid nya trender. Senaste fynden som gjort att högen växt sig så stor kommer från 50-talsbutiken Kavalkad där jag fann fina exemplar av både Elle, Plaza och Residence för ynka 5kr styck, tidningar jag i annat fall inte alls lägger pengar på. Så nu vet ni vad jag ska göra i helgen. Lycka!

 

 

 
Förutom magasinen ovan så har det också fyndats en stor urna hos Antikboden Bobinen i stan, en vacker sådan i mässing från Skultuna, den ska jag vårda ömt :)
 
 

Grattis på födelsedagen Erik!

2016-04-07 @ 06:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Om ni läst Eriks kåserier så har ni kanske också anat den dolda önskan efter ett par "pissetofflor" att hasa runt med i torpet, om inte så är det ett par riktigt smidiga sandaler att ha på sig när man släntrar mellan snickarboden och stugorna, eller om man bara ska smita ut för att hämta lite vatten. Och eftersom Erik, hjärtat mitt, fyller år idag så gav jag mig ut på jakt förra veckan, det visade sig dock sig vara svårare än väntat att hitta dessa, tills jag besökte Skoindustrimuseet i Kumla. Vilket ställe och här fanns det tofflor kan jag lova, till nästan inga pengar alls, gediget gjorda, med kvalitet långt från dagens snabbproducerande marknad. Forna tiders hantverk finns alltså fortfarande kvar vilket värmer både själ och hjärta när presenten idag överlämnades till sjönsång av en något morgontrött sambo :)
 
 
 
 
 
 
 

Förbereder oss för en ny säsong fylld av söta smarrigheter.

2016-04-06 @ 07:11:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Snart är det dags att fylla torpfrys och kyl igen med lite sött, så jag bakar en sockerkaka för att se om jag kommer ihåg hur man gör och visst gjorde jag det. Tänk att just fikastunderna vid stugorna kan vara så heliga då de i stan under det kalla halvåret är näst intill obefintliga, vilken tur ändå då vi i annat fall troligtvis hade rullat fram..
 
 
 
 

Vitsippor.

2016-04-05 @ 06:43:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
I tusental gömmer de sig under ett vildvuxet buskage vid sidan om den slingriga grusvägen som tar oss till torpet, när man hittar vitsippor är det vår på riktigt, eller hur?!
 
 
 

Tidig morgon.

2016-04-04 @ 07:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik begav sig ut i motionsspåret i arla morgonstund medan jag själv drog täcket över huvudet och somnade om, så skönt. Visst pallrade även jag mig upp så småningom, men just måndagar är jag så galet trött, känns som om man lagom tills veckan drar igång igen lyckats komma in i den där behagliga ledighetslunken, man vänjer sig snabbt vid dagar av stillhet, men det är bara att spotta i nävarna, ta sig i kragen och klä på sig skrattmåsens pigga uppsyn, en ny dag med nya möjligheter väntar på att tas i bruk :)
 
 

Patina - Långa Liv och Årgångshem.

2016-04-03 @ 09:37:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Ibland händer det, inte så ofta nu för tiden dock, att man gör riktiga bokfynd och då tänker jag inte alls på priset utan upptäckten av de där guldkornen man inte visste fanns. Först var de omslaget som lockade min nyfikenhet, framsidans varma ljus, ett något överfullt skrivbord och en nerdragen rullgardin. Att den sedan såg helt övergiven ut längt ner i en diger hög kvarlämnad efter bokrean som nyss passerat gjorde ju inte saken bättre, det blev köp med andra ord. Väl hemkommen har den fått vila på nattduksbordet tills igår och nu är jag helt fast, små varma porträtterande anekdoter av människor som formade det Sverige vi lever i idag, alla med en sak gemensamt: de passar inte in i stereotypen om gamla människor. Välskriven och vördnadsfullt dokumenterad med en nyfikenhet som väcker en längtan om att få veta mer, så jag fortsätter min morgon i sängen för än har jag några sidor kvar. Patina - Långa Liv och Årgångshem, lägg namnet på minnet, en bok väl värd att läsa om och om igen.
 
 
 

Morgonfunderingar.

2016-04-02 @ 07:10:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Lördagsmorgon och jag vaknar av ljuset istället för den bestämda väckarklockans vrålande. Fåglarna diskuterar hej vilt utanför fönstret och jag undrar i mitt stilla sinne vad i hela friden den livliga diskussionen går ut på, kanske förtäljer de sina nya och gamla vänner om strapatser och omvägar man tvingats ta för trafikstockningar som uppstått längs vägen tillbaka från varmare breddgrader, eller så är det måhända dagens begivenheter som planeras. I vilket fall som helst så är det väldigt rogivande. I torpet har Erik satt upp inte mindre än 30st fågelholkar, vi hoppas att de ska fyllas med säsongens gäster och ser fram emot ett kvitter likt en kammarorkester, inte skrattmåsar dock som på bilden nedan då de trivs bäst där de kan gömma sig i hög vass utan av den något mindre varianten :)
 
 
 

På tur.

2016-04-01 @ 07:09:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Vi tog en tur härom dagen och träffade på ett gäng oklippta varelser som tagna ur en sagobok, något avvaktande dock då de gick med kalv. Så rara.
 
 
 

RSS 2.0