Lite orolig över torprabatter och trädgårdsland.

2016-08-31 @ 07:09:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Vi har haft lite annat för oss på sistone vilket inneburit att torpets rabatter och trädgårdsland blivit lidande. Befarar att kryddorna, som vid det här laget redan brukar hänga på tork i prydliga knippen, nu har passerat bästa skördetid. Hur grönsakslandet ser ut vill jag inte tänka på, uppätet och ämligt kanske, eller så är det vackert, lummigt och vildvuxet precis som jag önskar. På fredag får vi veta, men tills dess svävar vi i ovisshet. Sist vi var där såg det ut som nedan, man kan ju alltid önska att det även gör så i slutet av veckan.
 
 
 

Flox.

2016-08-30 @ 07:31:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Att se flox blomma ger mig samma varma känsla i magen som när den första tussilagon slår ut. Anledningen är nog främst att vi har många växter som blommar i maj-juni, därefter blir det väldigt tomt och färglöst i rabatterna fram tills nu när floxen slår ut. Vackert.
 

Ännu en plåtburk till samlingen :)

2016-08-29 @ 12:52:00 | Postat i: Allmänt, Inredning
Kommentarer (0)
Ställer klockan på ringning (lördag morgon) för att hinna upp på stan och sno åt mig en plåtburk jag skymtat i ett butiksfönster. Känner ett uns av oro att någon ska hinna före, men lyckas på något konstigt sätt komma in först i butiken trots kö och den blir min. Som att vinna OS i valfri gren, den känslan.
 

Smaklig måltid.

2016-08-26 @ 07:33:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Det kalasas i torpet så det står härliga till och vi är inte inbjudna. Fast vad gör väl det att vi är fler som delar på grödorna i trädgårdslandet, det räcker och blir över ändå. Hoppas det smakar :)
 
 
 

Havsörnar, rågfält och vatten.

2016-08-25 @ 07:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Jag åker till svärfar för att hämta vatten vilket inte borde ta så värst lång tid om det inte vore så att jag längs vägen får syn på en havsörn som cirkulerar över åkrarna. Att fånga en havsörn på bild vore ju helt klart en dröm, så här blev det till att stanna en stund, örnen hade dock ingen tanke på att närma sig mig så han blev mest en liten prick på de få bilder som togs. Slokörad på väg tillbaka till bilen fick jag dock syn på alla guldgula åkrar och fastnade då, istället för att vända hemmåt, i ett rågfält mitt i ingenstans. Att hämta lite vatten kan ibland vara en halvdagsprojekt, ska förvarna Erik nästa gång så han inte efterlyser mig. Och om ni undrar hur det gick med det dystra humöret så vändes detta snabbt till ren lycka tack vare den vackra rågen :)
 
 

Kärlek på hög höjd.

2016-08-24 @ 07:28:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Kan man känna kärlek till en hängränna? Så är det i alla fall, för jag blir alldeles varm i hjärtat varje gång vi kör upp på infarten till torpet där den egenhändigt, av Erik, snickrade rännan hänger likt ett litet smycke på den annars något oproportionerliga snickarboden. Att sedan inte fasaden längre behöver bli grön av all väta då regnet istället leds vidare till en vacker trätunna gör ju inte saken sämre. Kärlek alltså.
 
 
 
 

Vad är du för människa egentligen?

2016-08-23 @ 06:29:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Varje morgon vaknar fritidstorpar’n tidigt med ett leende på läpparna. Raskt hoppar han ur sängen och gör ett yogapass för öppet fönster samtidigt som han lyssnar på en språkkurs i Swahili. Vederkvickt av detta läggs all uppmärksamhet på det över natten kalljästa surdegsbrödet som ska bakas för frukosten. Medan brödet gräddas dukas fram marmelad, färskost, korv och filbunke. Allt hemgjort och ekologiskt. Nu kommer Inger hem efter en joggingtur på en mil och efter en lång skön dusch äts allt detta nyttiga medan Norah Jones sjunger i bakgrunden. Vi passar även på att planera de kommande två veckornas innehåll gällande både fritid och arbete.

 

Efter detta finns det ju alltid en stund över innan man miljövänligt tar sig till det inspirerande och mycket välbetalda arbete man verkligen älskar alla dagar. Den stunden brukar jag lägga på att skriva ett kapitel i min kommande roman eller snickra lite på ett intarsiabord jag bygger i rokokostil. Vi såg originalet på en av våra ofta förekommande kulturresor till Frankrike. Där besökte vi även några lokala hantverkare som lejts till nästa sommarprojekt då kakelugnen och parkettgolvet ska muras respektive läggas om. 

 

Det finns ju så extremt mycket tid över nu när barnen flyttat hemifrån och inte behöver all vår odelade uppmärksamhet i allt det gör eller vill företa sig. Inte heller behöver man strykas deras hemsydda Madickenklänningar av yppersta kvalitet varje morgon. Det måste sägas att någon gång ibland var det lite svårt att hinna med allt ovanstående. Givetvis har vi även ett fullt harmoniskt och exceptionellt givande förhållande där vi alltid är förstående och har långa utvecklande emotionella samtal Inger och jag.

 

Läser man bloggar, Facebook och andra sidor är det ju precis så som livet ser ut för alla eller hur? Inte undra på att folk ger upp eller knallar rakt in i den berömda väggen. Vad är det för människor som vill inbilla oss eller verkligen försöker nå upp till detta? Det är ännu värre att vissa går på det och gör allvarliga försök att uppnå denna fasansfulla pastisch. 

 

Vad är det man försöker bevisa egentligen och för vem? Kan det inte räcka med att man har någonstans att bo, ett helt ok jobb och eventuellt en fritidssysselsättning. Ungar behöver inte curlas med i allt de företar sig. De kan faktiskt hjälpa till hemma och ha tråkigt emellanåt. Vem tackar dig när du gråtande och håglös ställer dig vid sidan av livet för att du inte orkar längre.

 

Så lägg ner och koppla av. Gör det du anser dig hinna med och låt resten vara. Skit i dammsugningen och det jävla surdegsbrödet. Säg -nej inte idag, jag har ingen lust. Det funkar tro mig och världen rasar faktiskt inte ihop.

 

Så idag skiter jag i torpet. Ska spela lite tuba och ta ett glas vin. Hepp!

 

//Erik


Varma dagar och kvällar.

2016-08-22 @ 07:20:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Erik målar och bygger hyllor i snickarboden och jag skördar tomater, paprika och persilja. Någon torpövernattning blev det dock inte då jag fastnade på pridegalan i stan, Erik slöt också upp senare på kvällen och vi delade på lite gott vid en uteservering, en tropisk kväll, där värmen vägrade ge upp. Härligt!
 

Dags för lite höstarbete.

2016-08-19 @ 07:16:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi beskär äppelträden för att släppa in ljus i det kompakta mörker som annars bildas under dess grenar. Just skuggan som uppstår under kronan är skön att ha under varma sommardagar, men nu när regnet vräker ner utanför fönstret känns det som om den perioden är över för i år. Att glesa ur lite, även om trädet för stunden ser något ledsamt ut, kommer förhoppningsvis gynna tillväxten av all frukt så vi hoppas på en rik äppleskörd :)
 
 

Snickarboden.

2016-08-17 @ 07:49:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Medan jag ömsom rensat och ömsom fotograferat vackra växter i grönsakslandet så effektiviserar Erik utrymmet i snickarboden. Det flyttas hyllor och det rivs en tidigare byggd vägg som av någon outgrundlig anledning placerats mitt i rummet och det målas vitt vilket gör den minimala ytan något större. Skönt med bra förvaring och en stor golvyta om man mot förmodan skulle råka ropa in en möbel modell större på auktion som behöver lite kärlek :)
 

Rött på träden.

2016-08-16 @ 07:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Rönnbären dignar från träden och jag funderar på om vi någonsin åt upp den gelé som kokades förra året. En skafferigenomgång vore med andra ord på sin plats, för vi är bra på att sylta, safta och lägga in, men sämre på att äta upp allt som lagas :)
 

Äntligen repar sig trädgårdslandet.

2016-08-15 @ 07:32:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Trädgårdslandet som sett lite ämligt ut den senaste tiden har tack vare förra veckans regn repat sig riktigt bra. Rödbetorna ser dock väldigt taniga ut och det känns högst osäkert om de över huvud taget ska gå att skörda. Om inte så bjuder de i alla fall på en väldigt vacker blodröd blast som ersätter alla nu vissnade sommarblommor. Fint i vas och pottor lite varstans i stugan.
 

Blåbär.

2016-08-12 @ 06:16:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ryktet av att det råder ett rikligt blåbärsår har nått oss så glad i hågen gav jag mig ut på cykeltur. I "vår" skog fick man dock leta efter de små blå, visst fanns det några stora bär också, men de flesta var i minsta laget om man ska plocka med en bärplockare. Jag är ändå nöjd, en burk med sylt till gröten i höst och så en liten tallrik att avnjuta direkt, mer behövs ju inte.
 
 
 

Att tycka om de mörka årstiderna.

2016-08-11 @ 06:12:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det har ju onekligen känts som om hösten gjort entré de senaste dagarna och de stunder av sommar och semester som var för ett par veckor har nästan förträngts (tur man har bilder sparade). Själv är jag galet förtjust i den årstid som nu närmar sig, kanske just för att det lugnar ner sig lite och den mentala listan av allt man borde göra minskar något. Så även om sommaren var superbra så välkomnar jag hösten. Hejja mörkret!
 
 

Nynäs slott.

2016-08-09 @ 07:46:00 | Postat i: Allmänt, Smått och gott
Kommentarer (0)
Mellan Trosa och Nyköping ligger Nynäs slott inbäddat i lummig grönska, här mellanlandade vi härom dagen på vår väg till Trosa. Vi tog en tur som gick genom vackra Sörmland, ett landskap så böljande och olikt alla andra. Dessvärre var det inte öppet för visning på slottet just när vi var där, så vi kanske återvänder, men köksträdgården hade man fri tillgång till, med bla en vacker fänkål jag tror att vi ska försöka oss på att odla nästa år.
 
 
 
 
 

Folkskygghet, kommers och kärlek.

2016-08-08 @ 07:02:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Ett snabbt sätt att bli av med den släng av folkskygghet som drabbar mig under semestern i torpet är att besöka Antik & Samlarmässan i Askersund som lägligt nog infaller dagarna innan det är dags att åter äntra kontoret och lysrörslampornas kalla sken. Allt som behövs är ett par timmar bland horder av folk och kommers och man är botad och redo för stadens puls. Ett par uppläggningsfat fick följa med hem, det ena med en stor spricka i, men vad gör väl det när kärlek uppstår, helt perfekt är ju ingen :)
 
 
 

I regnbågens alla färger.

2016-08-05 @ 10:35:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Trots långvarig torka växer grönsakerna i trädgårdslandet så det knakar och bjuder oss på en färgkaskad utan dess like. Ovanifrån ser man dock nästan enbart det gröna, men sänker man blicken och kanske rent utav går ner på knä så öppnar sig en färgexplosion utan motstycke. Och måhända är det just detta, när man ändrar lite på sin synvinkel, just det som gör världen så överraskande vacker (i de allra flesta fall). Så mitt tips är att gå ner på knä lite oftare eller varför inte klättra upp på en stege och ni ska se att omgivningen ter sig helt annorlunda. I alla fall för mig.
 
 
 
 
 
 

Morotslycka.

2016-08-04 @ 21:54:54 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag känner en enorm tacksamhet över det mesta som omger mig, vänner, friska barn, ett arbete att gå till, tak över huvudet, men också enklare saker som den kommande äppelskörden, eller som idag när jag försiktigt vickar upp de första morötterna ur trädgårdslandet. Tanken var att gallra lite försiktigt, men några var så stora att de kan ätas och vid smakprovet konstaterades att de var något sötare än de vi satt tidigare år vilket bådar gott till höstens mustiga grytor, dessa ska dock bara förvällas för att därefter avnjutas med en nypa salt och en klick smör. Lycka.
 

Till sist..

2016-08-01 @ 10:58:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
...blev det då ändå av, det som vi talat om så länge, att testköra den gamla kvarnen vi fått av svärmor. Det behövdes bara ett besök av yngsta dottern, lite inhandling av högrev och en stunds vevande. Inte bara placerad på köksbänken för att vara snygg alltså utan nu kan jag också hävda att den används. En gång åtminstone, men vi hoppas givetvis på fler :)
 

RSS 2.0