Uppe på Söder - kan man bo där?

2016-02-29 @ 18:05:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Det här med att förlora sig i gamla hus och charmiga lägenheter är ett gift svårt att värja sig från. Nedan är en pärla belägen på Söder i Stockholm med en utsikt som får mitt hjärta att slå dubbla trippelslag. Kärlek.

 


 Bilder lånade från Alexander White.

Bokrea.

2016-02-29 @ 07:01:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Det var väl ingen som missade att bokrean startade förra onsdagen?! Själv har jag inköpsstopp på kokböcker (vilka lockar mest), men vad gör väl det när Lisa Lemkes "Allt i En Gryta" finns med i utförsäljningen. Det var dock den enda bok som fick följa med hem. Bingo Rimérs Fotoskola höll jag emellertid i en lång stund, väldigt mycket bra tips och trix i denna må jag säga...och på fotoböcker råder inget köpstopp så kanske vänder jag åter och inhandlar även denna ;)

 
 
 

Vårväder.

2016-02-28 @ 20:06:04 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Alla fönster skiner efter dagens puts, tvättkorgen är tömd, Fargobus har fått galoppera av sig på ängen och nu puttrar en vichyssoise på spisen medans vi njuter av ett glas vitt samtidigt som skön musik ljuder ur högtalarna, vilken härlig dag!
 
 

Söndagslunk.

2016-02-28 @ 08:28:28 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik har hastat i väg på möte och jag har stoppat i en maskin tvätt, en något snabb start på söndagsmorgonen kan tyckas vilket jag omedelbart ska råda bot på genom att åter krypa ner i sänghalmen igen med en kopp svart kaffe och ett par bitar choklad, om en stund tar vi nya tag :)
 
 

Muu.

2016-02-27 @ 18:58:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vilken dag. Tror bestämt att både människor och djur njutit av den värme som solens strålar gett. Erik har börjat snickra på diskbänken och själv tog jag en promenad och hamnade hos de rara korna på granngården.
 
 
 

Fönsterfoder på plats.

2016-02-26 @ 06:53:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Vit, blå och grön färg har de foder vi nu återanvänt varit målade i, vackra nyanser som man skulle kunna använda på nytt, dock tycker jag att de är galet fina omålade så jag tror vi låter bli :)
 
 
 
En liten hälsning till kommande generationer "Foder från torpet slaktarbo 160220" vilket är granntorpet som revs innan jul för att lämna plats åt ett ny bostad.
 
 
 

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

2016-02-25 @ 17:55:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Precis så här såg jag ut i morse när jag lyckades knipa åt mig 5st biljetter till extrakonserten med Bruce Springsteen på Ullevi i sommar, ett lyckotjut som startade ända ner från tårna för att sedan ebba ut i ett galet vrål över hela kontoret. När jag lugnat ner mig lite och fått ordning på pulsen bjöd jag på bullfest, stor sådan :)

 
 
Bild lånad från Pinterest. 

Största velpottan i stan!

2016-02-25 @ 07:06:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag velar fram och tillbaka huruvida jag ska lägga lördagens timmar på tävling med pållen eller om längtan efter att fotografera i dagsljus är större, tror det sistnämnda vinner denna gång. Eller inte. Livet har så förbaskat mycket roligt att erbjuda att jag ibland får smått panik över att dygnet har för få timmar och det är verkligen ingen klyscha jag bara slänger ur mig, utan det verkligen är så!
 
 
 

Takdropp.

2016-02-24 @ 07:16:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Små sjöar av takdropp samlas utmed vedbon som ännu inte har några hängrännor och jag sätter mig på huk för att se vart allt vatten tar vägen. Efter en stund konstaterar jag att det mesta sugs upp av en törstande backe medans resten tråkigt nog skvätter upp på husväggen och färgar denna grön. Att vi borde ha en hängränna här har vi talat om länge och i vår ska den upp, men först ska diskbänken byggas. Ljudet av takdropp är dock väldigt rogivande så även om jag blir lite stressad över att husfasaden mår dåligt över all väta känner jag ett lugn över att det snart är åtgärdat :)

 

 

 

Udda eller bara allmänt knäpp?

2016-02-23 @ 07:04:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

Ja, det kan man fråga sig, förmodligen är jag båda på gott och ont. Oavsett vilket berikar det mitt liv och gör mig förvånad över vilka krumsprång min hjärna kan hitta på.

 

– Jag skulle vilja veta vad som snurrar där inne brukar Inger säga. Om hon är reellt intresserad eller bara vill hitta verktyg för att styra undan en del av mina infall är svårt att säga, men jag tror att hon skulle bli överraskad om hon klev in i huvudet på fritidstorpar’n för en dag. 

 

För nog snurrar de mest egendomliga tankar och idéer mest hela tiden. Många har jag haft nytta av andra är enligt omgivningen rent nyskapande, men de flesta är bara rent prilliga.  Emellanåt kastar jag fram något bara för att se hur omgivningen reagerar.  Det kan vara för att jag verkligen tycker så, men lika gärna för att provocera eller skaka om lite. Mina arbetskamrater hålls fortfarande på sträckbänken efter tolv år och ges inte möjlighet att få riktigt grepp om mig vilket är trevligt. Jag skulle vid tillfälle vilja vara flugan i hörnet och höra vad de säger om mig, om det nu säger något alls. 

 

Mycket kan nog skyllas på gener från farsgubben. Inte nog med att vi har en livlig fantasi gemensamt, även hans röst, rörelseschema och manér repriseras. Det känns egendomligt då jag ibland skämdes för honom i unga år. Numer ser jag det som en tillgång och för gärna vidare väl valda delar till nästa generation. Det finns en hel del pappasaker jag tyckte var ytterst pinsamma som jag senare med glädje utsatt barna för. 

 

Att skämma ut ungarna inför deras kompisar ingår i god uppfostran. Ett av de trevliga spektakel föräldrakooperativet Inger & Erik roade sig med var att veva ner rutan, dunka näven taktfast i taket och spela högt när ätteläggens vänner via bil passerades. De vred sig som maskar i baksätet till kooperativets förnöjelse. Tråkigt nog bryr de sig inte längre utan till och med bejakar en del av dessa egendomligheter.

 

Så udda är jag definitivt. Hoppas bara man uppfattas som snäll, men tidvis enerverande. ”Ful får man vara men inte dum” (dum i betydelsen elak och korkad) är ett utmärkt uttryck jag anammat och implementerat i min livsfilosofi.

 

Så jag kör på i bomull/polyesterstrumporna (då ull blir så varmt om fötterna) ett tag till. Skulle jag mot förmodan bli alldaglig och mainstream så berätta det för mig. Då ska jag genast byta bana och fortsätta åt något annat absurt och intressant håll.

 

//Erik.


Äntligen kom de.

2016-02-22 @ 06:46:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Jag har väntat hela vintern och tålmodigt spanat mot skyn men inte sett minsta tillstymmelse av röda magar, men igår kom de, domherrarna, flera stycken faktiskt. Själv gömde jag mig med kameran i buskaget en bit bort sittandes på en gammal plåthink där ett överkast fick agera dyna, mjukt och bekvämt (allt för konsten..). Först satt de bara stilla på grenarna en bit upp i träden men efter ett tag vågade de sig ner och efter en stund när de insett att jag inte var farlig kom de mig riktigt nära. Lycka!
 
 
 

Drömmar.

2016-02-21 @ 21:56:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ibland är jag så galet stolt över att jag har kvar min barnsliga envishet. Jag har ju som bekant fastnat för det här med fotografering och igår fick jag följa med Lena som har Studio Vasa när hon förevigade ett bröllop, att jag fick hänga med på ett hörn beror delvis på min envishet, jag vågar fortfarande tjata och jag blir både vetgirig och nördigt jobbig, men framför allt så är jag så otroligt tacksam över att ha människor i min närhet som peppar och hejar på i både med och motgång. Så ge inte upp era drömmar, stora som små, de kan mycket väl slå in precis som min nu gjort. Stort tack Lena! Tempot idag har i jämförelse med gårdagen varit väldigt lugnt, vi har varit i torpet och snickrat, hästen har ridits och ett fikastopp hos svärfar har hunnits med. I morgon väntar träning i Gällersta med Fargobus för Camilla Toll och jag är laddad till tusen, längtar!
 
 
 

Pryttlar.

2016-02-20 @ 08:30:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I ett hörn ovanpå vedbon har jag sparat lite saker jag inte vill göra mig av med, men som heller inte har någon given plats i stugorna just för tillfället. Här trängs omaka tallrikar, byttor, näverkorgar samt en hoper 50-tals porslin och varje gång vi besöker stugorna går jag upp på vinden för att se om något mot förmodan mognat och ska tas i bruk på nytt, för vissa saker behöver ju som bekant en viloperiod. Ett praktexempel på detta är den blå flaskan som förmodligen stått här i mer än 15år för inget är väl så inne som färgen blå i vår och sommar och en syrenkvist i denna på ett sommardukat fikabord kommer troligtvis att smälta varenda hjärta som närmar sig. Den som spar han har ;)
 
 
 
 

Längtar efter värme.

2016-02-19 @ 06:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Det tunga snöflingor som föll igår har nästan redan smält bort, bara en tunn strimma håller sig kvar på trädens grenar. Vackert. Inne är det råkallt och i gäststugan där vi inte har några uppvärmningsmöjligheter pryder istället stearinljus eldstaden. Längtar tills solen tittar fram och värmer upp stugorna, för även om jag är skeptisk till ljuset som sommaren bär med sig så är jag fullkomligt tokig i värmen som denna årstid den ger :)

 

 

 

Schabloner.

2016-02-18 @ 06:06:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Mönster eller icke det är frågan då jag ska försöka bestämma mig för om de målade väggarna i gäststugan ska få lite fägring i form av schablontryck eller om jag ska låta de vara enfärgade. Väggar och tak bågnar ju som bekant åt alla tänkbara håll så det lär inte bli enklare att tapetsera. En bra start är nog att inhandla ett lod och sedan mäta ut avstånd med tumstock och vattenpass, därefter ska mönstret skäras till vilket kan vara nog så svårt. Många knöliga moment att lösa, men det är ju det som är det roliga, tror dock jag ska avvakta tills plusgraderna anländer för att skona händerna från förfrysning :)
 
 
 

Min vänliga uppsyn.

2016-02-17 @ 06:23:00 | Postat i: Allmänt, Eriks kåserier.
Kommentarer (0)

– Vad du ser bister ut, kommenterade Inger häromdagen. Vad hon menade med det kan man undra, då jag enligt egen utsago har en inbjudande och vänlig uppsyn. Följande meningsutbyte tog en vändning som inte riktigt ledde dit jag ville. Kan hon ha rätt i att jag ser sur och avvisande ut när man liksom bara går och är sig själv?

 

Sådana viktiga frågor får inte lämnas åt slumpen och ignoreras. En empirisk studie av de egna ansiktsuttrycken inleddes. Så fort tillfälle gavs sneglade jag på mig själv i vardagliga situationer. Det kunde vara ett skyltfönster eller praktiskt placerad spegel som fick agera instrument för experimentet. Att folk tog mig för en person med gravt utvecklad narcissism kunde inte hjälpas, vetenskapen framför allt.

 

Efter avslutad forskning kan jag konstatera att hon faktiskt har rätt. Jag ser barsk ut med neutralansiktet påkopplat. En kollega gav mig för många år sedan epitetet ”obstinat stofil” vilket jag tycker passar bra och till och med är lite stolt över, men bister och sur framtoning kan man ju inte gå omkring och förmedla omgivningen. 

 

Det ledde till att jag under en längre tid försökte ändra grundinställning på fejset. Något åt det pigga och småleende hållet ville jag åstadkomma. Så när jag befann mig bland folk försökte jag skapa ett sådant grunduttryck.

 

Jag tror inte det gick något vidare då de jag passerade undvek mig med blicken samt skyndsamt skapade ett säkerhetsavstånd i fall jag skulle få för mig något. Så för tillfället har jag återgått till den gamla vanliga looken på huvudframsidan.  Nu har man ju själv gått och funderat över varför så många ser så sura ut och undrat vilket tragiskt ointressant liv de har som mejslat fram ett sådant citronansikte. Med min nya insikt får man kanske inse att så ser folk ut mest, och att de egentligen är riktigt trevliga prickar.  Fast vissa ser glada och hurtiga ut oavsett vad de gör. Är det intränat eller en lyckosam genetisk blandning? Har det ett roligare liv än jag som faktiskt är riktigt nöjd med livet? Har jag missat något?  Kan man gå någon kurs för att ordna till småmusklerna i ansiktet?  

 

Tänk så mycket det finns att fundera på när man inte har något särskilt för sig. Jag tror jag får göra ett nytt försök med ett mer uttänkt anletsbudskap. Trivsamt intelligent med en eftertänksam touch av förnöjsamhet ska jag pröva. Hur sjutton nu det ska gå till.

 

//Erik.


El.

2016-02-16 @ 06:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Nytillverkade eluttag i svart bakelit är nu uppsatta, dock gick det inte att dra sladden under denna då golvlisten är så hög att utrymme saknas. Lösningen som nu blev var lyckligtvis inte så klurig att få till, men annars är det nog just detta som jag uppskattar mest då man måste tänka ett varv extra för att det ska bli både praktiskt och snyggt, en ständig kompromiss dock.

 
 
 

Klassisk Byggnadsvård.

2016-02-15 @ 07:01:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Vi smider planer om drivbänkar och odlingslådor samtidigt som vi färdigställer alla pågående torpprojekt som är igång och i lördags gick färden mot Klassisk Byggnadsvård, ett underbart ställe om man söker byggmateriel till gamla hus. Något farligt också eftersom alla ruckeldrömmar man en längre tid försökt begrava nu åter väcks till liv. När hjärtat fyllts av värme och plånboken tömts på pengar far vi vidare till torpet fulla av inspiration och arbetslust, ett bra stopp på vägen med andra ord, en eloge till Steve också som driver stället, trevligare människa får man leta efter!

 

 

 

Alla hjärtans dag.

2016-02-14 @ 20:45:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Vart i hela friden tog den här helgen vägen? Funderar en stund och kommer sedan på att stort antal timmar har spenderats med färgskrapan i snickarbon och all annan tid har jag suttit med näsan djupt försjunken i en bra bok, båda sysslorna väldigt meditativa. God mat, fest och så ett par ridturer på det har också hunnits med. En helg med alla må-bra-ingredienser man någonsin kan önska sig alltså :)
 
 
 

En bra balans i livet.

2016-02-12 @ 07:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Vackra gråskalor avlöser varandra och vissa dagar lyckas inte ljuset tränga sig igenom alls utan ett kompakt täcke tycks omsluta hela landskapet, vackert, men jättesvårt att avbilda. Har en härlig helg inplanerad där ridning, fest, sovmorgon och långa lässtunder väntar, en ypperligt bra balans mellan vila och aktivitet om ni frågar mig och det gråa täcket över landskapet får gärna ligga kvar.
 
 
 
 

En något annorlunda onsdag.

2016-02-11 @ 07:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Det började med ett sms på morgonen om att en snäll kamrat hade mockat åt pållen vilket innebar att jag kunde vara stalledig om jag ville. Konstig känsla. Inte att vara borta från stallet en dag, för det är jag lite då och då, men att inte ha något annat inplanerat. Funderade länge och väl över vad jag skulle hitta på, om jag skulle åka och fika hos en gammal vän eller vad man nu över huvud taget gör när man är helt ledig, för typiskt nog är Erik borta med jobbet så jag hade bara mig själv att umgås med. Började med att damma, dammsög därefter och torkade sedan golven, bytte sängkläder, skurade badrummet och gick till sist ut med soporna. När allt var klart runt åtta tog jag en promenad och funderade på vad alla som inte har häst fördriver tiden med, nu var det också för sent att ringa den där vännen för en spontan fika. Jag skulle kunna fotografera, men att göra detta med blixt eller i glödlampornas sken undviker jag gärna och ut fick kameran inte följa med då det såg ut som nedan mest hela dagen. Det blev en väldigt lång promenad i snöglopp som mest gick ut på att fördriva tiden, vilken konstig onsdag.

 

 

 

En fotogenlampa har flyttat in.

2016-02-10 @ 06:28:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

För några ynka riksdaler fick den följa med hem, inte komplett i och för sig utan kupan fattas, men reservdelar till dessa finns ju att få tag på till skillnad från nya moderna lampor som produceras idag. En grön Vestasskärm från Gyllenhaks skulle sitta som ett smäck fast jag tror att jag avvaktar och försöker hitta en genuint gammal istället då det är vackrare glas i dessa.

 

 


Tisdag.

2016-02-09 @ 06:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
De är fullt sysselsatta med morgontvagningen när jag hastar förbi på väg till jobbet och de lägger knappt märket till lämmeltåget med morgontrötta människor som med tunnelseende jäktar till sina måsten. En av änderna skiljer sig från mängden med sin vackra fjäderdräkt och jag får en omedelbar längtan om att slå mig ner på närmaste bänk för att bara andas, fotografera och studera deras förehavanden, men även jag har en plats att hasta till. Livet.
 
 
 

En handknuten matta!

2016-02-08 @ 06:33:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Ser ni den vackra handknutna mattan bredvid tuban, den som jag skrev att jag önskade så högt härom veckan men aldrig på några villkor skulle ha råd att köpa, den ligger i vår vardagsrum i detta nu. Inte kunde jag veta att de fanns en exakt sådan som vilade väl inplastad uppe på en vind hos en kär gammal vän i precis den röda färg jag önskat. Materiell lycka kanske, men mitt hjärta tar ett extra gjäldeskutt varje gång jag går in i rummet, tänk att få låna något så vackert. Stort Tack Anna!
 
 

Ett knivigt uppdrag.

2016-02-07 @ 22:12:08 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Idag har vi målat Eriks händer och därefter fotograferat honom i militärutstyrsel hållandes en klarinett och efter det ett par bilder med bastuban i famnen. Inte helt enkelt att fotografera händer kan tilläggas, mycket marigare än jag någonsin kunde föreställa mig så resultatet som vi nu gått igenom har bjudit på ett par rejäla gapskratt. Några bilder blev dock riktigt bra och dessa hoppas vi att musikkåren ska kunna använda sig av i rekryteringssyfte under våren. Ett roligt men knivigt uppdrag, att vara kreativ tar dock på krafterna så nu ska det bli skönt att ta kväller och krypa ner under täcket :)
 
 
 

En sen frukost.

2016-02-06 @ 15:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Rostade mackor med ett rejält lager bregott och apelsinmarmelad på, finns det något godare månntro?! Frukosten blev alltså något försenad för min del då jag hade hovslagaren på besök i förmiddags och hastade iväg till stallet innan magen hade vaknat. Erik är i torpet och snickrar, men kommer nog snart hem, själv ska jag ta tag i och färdigställa lite lampor, koppla sladd och småpyssla, men först ett par mackor till :)
 
 
 

Inga gäster än så länge.

2016-02-05 @ 06:09:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi kikar in genom frostiga rutor för att se om allt är som det ska och om vi mot förmodan haft några gäster (läs möss), men än så länge verkar allt lugnt. Erik håller på att färdigställa det som inte hans med förra året såsom lister i kök och rum samt fönsterfoder, själv klurar jag på om häftet med gamla schabloner som vi inhandlade hos Gyllenhaks Byggnadsvård i fjol ska komma till användning, kanske skulle ett vackert mönster i gäststugans stora rum muntra upp lite..
 
 
 

Målar.

2016-02-04 @ 06:06:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Som två utropstecken har garderoberna stått i sovrummet och irriterat mig så till den grad med sin uppstudsighet att jag var tvungen att måla in dem i samma kulör som väggen. Vilken tur att förra hyresgästen lämnat kvar en burk med färg så att det blev samma nyans. Ett tag funderade jag på om man kanske skulle ersätta dem med något annat, men de sväljer en hel del och fyller sin funktion väl och när nu uppstudsigheten försvann och de blev lite mer tillmötesgående får de nog vara kvar, ett tag till i alla fall ;)

 

 

 

En näpen liten lampa.

2016-02-03 @ 06:49:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Härom dagen då jag skulle in i antikaffären för att köpa de vackra glasen kom jag istället hem med något helt annat, nämligen denna, världens raraste lampa! Först trodde jag att det var en bordslampa, men den ska ju hänga på väggen, vilket den nu också gör. Blev hur bra som helst! Väl hemkommen fick jag dock bassning för att de vackra glasen lämnats kvar så det var bara att lomma tillbaka ;)
 
 
 

Musik.

2016-02-02 @ 06:27:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det börjar ljusna ute och i takt med att detta sker kommer också mitt melankoliska tillstånd tillbaka, tänk att det är så påtagligt varje år. Värst är det om några månader när alla grillar ska plockas fram och känslan av att man måste umgås med varandra tränger sig på, nej ge mig höst, mörker och vinter tillbaka och låt mig va! Det finns bara ett sätt som kan vända mitt truliga tillstånd och det är musik. Bra sådan. Så nu lyssnar jag på Lasse Tenander dygnet runt, hans texter gör mig förvånansvärt glad och motar bort mitt annars så dystra humör på ett litet kick, hoppas att det håller i sig :)
 
 
 
Något som dock slår mig när jag tänker efter är att fototimmarna i dagsljus blir fler nu när mörkret håller på att försvinna och det kan man ju faktiskt inte bli annat än glad över, så lite positivt är det i alla fall ;)

Tallrikshyllan.

2016-02-01 @ 06:20:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har ju glömt att visa tallrikshyllan som jag gjorde härom sistens, så himla enkelt och simpelt! De som känner mig vet av erfarenhet att jag är ruskigt snabb när något praktiskt ska göras (hinner inte med själv ibland..) och denna tog nog utan att överdriva inte mer än ett par timmar att sätta ihop, dock fick jag ta en tur till svärfar för lite assistans av bladbyte på sticksågen för det lyckades jag inte klura ut hur man gjorde, men jag är ju inte rädd för att be om hjälp och så fick jag ju en trevlig pratstund på köpet.
 
 

RSS 2.0