Sol!

2016-01-31 @ 19:09:35 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En bukett tulpaner som jag glömt att vattna kämpar sig upp i takt med att solstrålarna letar sig in i vardagsrummet och är om möjligt ännu vackrare när den ser lite melankoliskt ledsen ut, hur nu det kan vara möjligt.
 
 
 

Glas.

2016-01-30 @ 22:27:51 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag är väldigt svag för glas, gammalt glas, som silar ljuset på det där speciella sättet som nytt glas aldrig gör. Glas från svunna tider kan göra mig alldeles knäsvag. Man kan få tag på nytt glas gjort enligt gamla metoder, men då får man bege sig till Tyskland, det enda landet som idag bevarat traditionen och håller den levande. Vad gäller dricksglas så har Erik ärvt ett dussin vackra skapelser med etsning på efter sin farfar som vi vårdar ömt, dock har några under årets lopp gått sönder så när jag av en slump ramlade på 9st exakt likadana hos antikhandlaren här i stan fick de följa med hem bums. Viken lycka!
 
 
 

Vintrosa kyrka.

2016-01-29 @ 06:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Vintrosa kyrka eldhärjades i mars 2014 då gnistor från ett närliggande bostadshus som fattat eld spred sig i den hårda vinden och antände takkonstruktionen. Restaureringen är nu näst intill klar och om åtta veckor sker invigningen och tillställningen vi bjöds in till igår genom Byggnadsvårdsföreningen överträffade alla förväntningar. Arkitekter, kunnigt hantverksfolk och ett gäng likasinnade byggnadsvårdsnördar som man kunde utbyta kunskap med, sämre torsdagskvällar har vi haft :)

 

 

Hindersmässa.

2016-01-28 @ 06:10:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Alla dessa plusgrader känns minsann lika märkligt som den kyla vi hade för en vecka sedan och nu när det historiskt sett brukar vara som kallast då vi har Hindersmässa i stan. Mässan får vi dock ta i morgon för idag väntar träffen med Byggnadsvårdsföreningen, spännande!
 
 
 

Medlemskap.

2016-01-27 @ 06:53:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Äntligen har vi gjort slag i saken och gått med i Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Det har, ska jag erkänna, tagit ett par år av velande, varför vet jag inte, men ibland måste saker och ting få mogna i lugn och ro innan beslut fattas. Det som till slut fick oss att ta steget var morgondagens visning av Vintrosa kyrka i ovanstående regi som nu är färdigrenoverad och även om resultatet av denna ska bli rolig att bevittna så är nog ändå spänningen och förväntningarna störst över att få träffa andra likasinnade byggnadsvårdsnördar som vi förhoppningsvis kan utbyta erfarenheter och idéer med för att fylla på vår kunskapsbank ännu lite till.

 
 
 
 

På ont och gott.

2016-01-26 @ 06:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Töväder och slask råder utanför fönstret i stan, men vid stallet klamrar sig snön kvar även om den snart nog också får ge vika för den stigande temperaturen. Jag har inget emot töväder men att ljuset försvinner samtidigt som vinterlandskapet smälter bort tycker jag är lite trist, hästtransporten har dock tinat upp så inget ont som inte har något gott med sig :)

 

 

 
 

Mattjakt.

2016-01-25 @ 06:41:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Den ena mattan efter den andra kånkas hem för godkännande, men hittills har också samtliga fått återvända till respektive inköpsställe. Mattor är svårt, den som ser bra i en betongbutik under lysrörslampans sken ter sig helt annorlunda i ett litet rum med bara naturligt ljusinsläpp. Blått blir lila osv. Drömmen vore en stor handknuten matta från orienten i mörka röda nyanser, men inte till priset av vad dessa kostar, kanske skulle man ta sig en titt på Blocket eller så avvaktar vi bara lite för snart lär väl vårens kollektion dyka upp med en massa nyheter, för de som finns inne i sortimentet nu verkar jag ha gått igenom och provat..
 
 
 

Övaövaöva.

2016-01-24 @ 21:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Idag har jag än en gång fått möjlighet att öva mina kamerafärdigheter på små bebisar, närmare bestämt 7st. Hoppas jag kan betala tillbaka i form av lite bilder som tack för förtroendet jag fick av de fina mammorna. Erik har liksom igår varit till torpet och snickrat golvlist i boningshuset, ett marigt arbete då inte bara väggarna bågnar åt flera håll utan även golvet, vilket är nog så tålamodsprövande. Väl hemma nästan samtidigt från var sitt håll har vi ätit lite medans alla bilder laddats ner och förhoppningsvis får jag möjlighet att gå igenom dem under morgondagen. Minst lika roligt som att ta dem för man vet ju liksom aldrig om det blev bra, en viss oskärpa och ett något dåligt ljus kan man leva med, men känslan måste finnas där och det är den som är mest marig att hitta.
 
 

Soffhäng.

2016-01-23 @ 12:02:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik har redan (i våra tidsmått mätt) farit iväg till torpet för att snickra och jag kom av mig helt efter en galet god frukost med både ägg och bacon och hamnade här istället. Ska snart ta tag i dagen, bara några sidor till..
 
 
 
 

Längtar efter grönt.

2016-01-22 @ 06:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Ett stort antal har jag tagit kål på medan ett fåtal har överlevt min behandling och jag har lärt mig med tiden att de med tjockast blad har lättast att klara den torka som ibland sker när annat kommer emellan hemma hos oss. Vi har dock några växter som hängt med väldigt länge, även om det varit på håret att också de strykt med. Ta porslinsblomman i köket tex som är med på många bilder, den hade Erik i sin lägenhet på norr innan det att vi träffades och visst har den sett ledsen ut ibland, men just nu känns det som om den kommer att överleva oss båda. Dessvärre tyckte jag att det blev väldigt tomt sedan julgranen åkte hem till skogen igen så jag köpte på mig lite nytt i helgen som gick då Blomsterlandet hade 50% rabatt på alla gröna inomhusväxter, detta tycker jag minsann att de kunde ha lite oftare för jag har ett par byttor till att fylla.
 
 
 

Provar och testar.

2016-01-21 @ 06:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har en idé om vad jag skulle vilja göra för att föra in lite mer färg i lägenheten och spanar misstänksamt mot alla vrår och väggar så till den grad att Erik blir alldeles nervös. Just nu klurar jag på om man kan tapetsera bakom tallrikshyllan som jag snickrade härom sistens för att få in lite mer färg i köket. Den röda från Lim&Handtryck (lilla rullen längst ner) skulle nog göra sig ypperligt...
 
 
 
 

Fjorton nyanser av rött.

2016-01-20 @ 06:05:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har bligat på dem i flera dagar och trots vi redan bestämt oss för rätt nyans till byrån i köket har färgproverna fått ligga kvar så att man kan försäkra sig om att det val vi gjort ter sig lika bra i ljusets alla skiftningar. För är det något jag har koll på så är det att färger ändrar skepnad i förhållande till storlek på rum och beroende på ljusinsläpp. Glömmer väl aldrig när jag köpte dyra linnegardiner som blev lila i det rum de sattes upp, det misstaget gör jag inte om! Först blandade jag egen färg ska nämnas, men det blev en obestämbar nyans mellan röd och brun, inte alls till belåtenhet, så nu är ordningen återställd och ny färg inhandlad, ett lager till bara sen är den klar.
 
 
 

Julgodis.

2016-01-19 @ 06:41:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag har ett jäkla sjå med att äta upp allt julgodis som kokades i december. Vad trodde jag egentligen, att vi var en sjubarnsfamilj med tillhörande jättesläkt i fjorton generationer som skulle dela på detta?! Just nu mår jag mest illa, försa om man kan ställa en skål med de kvarvarande godsakerna i trappuppgången för att glädja förbipasserande, slänga dem tänker jag inte göra i alla fall deklarerar jag högt för mig själv samtidigt för som ytterligare två praliner obemärkt hoppar in i munnen..
 
 
 

Roliga påhitt.

2016-01-18 @ 06:59:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Uppe på garderoben vilar två koffertar fyllda med textiler som kan vara bra att ha om lusten att färgsätta något faller på och eftersom helgens bokmalande om inredning satt griller i huvudet på vederbörande har nu dessa gåtts igenom. Överraskande nog finns det mesta hemma, något smått behöver kanske kompletteras, men annars ser vi ut att ha allt för nästa projekt. Nu kommer det klurigaste, att också få med Erik på mina påhitt :)
 
 
 

Böcker.

2016-01-17 @ 08:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Sitter djupt försjunken i soffan med Sköna Hems stora inredningsbok vilket resulterar att det spritter i varenda inredningsnerv. Attans också, kan bli både dyrt och tidskrävande, bäst att istället byta till Runobergs Fröer som kom i fredags, fast å andra sidan är alla trädgårdsplaner som då smids inte helt kostnadsfria heller :)
 
 
 

Mumma.

2016-01-16 @ 20:32:34 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det är inte bara vi som äter gott när det är helg utan även småfåglarna får sin beskärda del. En gobit fästes även runt ett träd, men den lär nog räven ta, fast han ska ju så klart också ha lite mumma. Rådjuren hade försett sig i rabatterna och lämnat fina spår, någon växt som troligtvis smakade gott, kul att man kan bjuda skogens djur på allehanda gott nu när snön ligger tung på marken och det är svårt att hitta föda. Grisarna har dock hållit sig borta och det är ingen gladare än vi för då det är rent sorgligt att se hur de ställer till i folks trädgårdar, plöjer djupa gropar värre än den största plog jag sett.
 
 
 

Kallt.

2016-01-15 @ 06:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)

Temperaturen kryper ner och passerar -20 innan jag åker hem från stallet om kvällarna, vilken tur att jag höll ut (och svettades) härom dagen annars hade jag frusit rejält nu. Helgen som kommer blir lugn, fåglarna ska matas. lite ägg ska hämtas från skogen där hönor har det bra och så hoppas jag att boken från Runobergs Fröer hinner komma. Mer behöver inte en helg innehålla har jag kommit fram till, plussa på lite god mat och ett glas rött så är den helt komplett och fulländad :)


 

 

Hängmattetid.

2016-01-14 @ 06:48:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)

I djup vinterdvala och i tryggt förvar ligger stugorna nerbäddade under snön helt omedvetna om vilka planer som smids. Och visst ska trädgård och rabatter få sitt i år, men viktigast av allt är de stunder som ska avsättas för att luta sig tillbaka i hängmattan. Hängmattetid får bli prioritet ett alltså, efter det får resterande sysslor komma lite som det passar :)

 
 

Storslagna planer!

2016-01-13 @ 06:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Precis efter det att jag plockat ner den galet tjocka vinterjackan från vinden så slog det om och blev milt, fast ryktet säger att det ska bli kallt igen så jag håller ut (svettas) och avvaktar. Något som inte låter sig stillas dock i takt med att termometern visar plusgrader är tankarna på vårbruket och igår beställde jag boken Runobergs Fröer, en bibel för trädgårdsintresserade sägs det och vi var ju rörande överens om i höstas att denna säsong ska bli ett odlingsår, så nu smids det planer, spännande!

 
 

En nykomling.

2016-01-12 @ 06:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Jag har försökt med de flesta sorter, men längst in i rummet med ett obefintligt ljus får jag kapitulera för det faktum att inga gröna klängväxter trivs, så jag slog till och köpte mig en kaktus. Sist jag hade något liknande var under tonåren sen har även barnen haft små samlingar, men det är många år sedan nu och med tanke på antalet och alla olika varianter av dessa taggiga skapelser som fanns i handeln verkar det som om trenden är tillbaka. Även svärmors tunga verkar vara i ropet, men den får nog vänta ett tag innan den kommer in hos oss, vissa saker behöver en invänjningsperiod och jag vet ärligt talat inte om jag ens hade någon då de var populära sist :)

 

 

 

Att vara snäll mot sig själv.

2016-01-11 @ 06:06:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Jag har blivit lat, eller kanske rättare sagt snällare mot mig själv. Det är förmodligen det allra bästa med att ha några år på nacken, att jag blivit så otroligt mycket lugnare, visst kör jag mina race då och då, men däremellan har jag faktiskt blivit väldigt mycket bättre på att bara vara. Årstiden gör så klart också sitt till då det råder ett melankoliskt lugn över både vardag och helg där det är fullt legitimt att vara lat, eller rättare sagt lite snäll mot sig själv.
 
 

Tulpaner.

2016-01-10 @ 12:12:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Fick en bukett tulpaner härom dagen och genast känns det som om våren är på ingång trots att snön faller tungt utanför fönstret och att varningarna avlöser varandra om hala vägar på radion. Vi ska strax bege oss till stugorna så snart Eriks gryta som puttrar på spisen och sprider väldoft i alla rum är klar, tills dess hoppas vi att plogbilarna hunnit få undan lite vitt från vägarna :)
 
 

Inte många knop.

2016-01-09 @ 21:59:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Kaffe i sängen, melodikrysset och inget som pockar på uppmärksamhet, precis så ska en helgmorgon vara och om jag får säga det själv så är vi grymt bra på just detta. När vi sedan kände oss redo för att ta oss an dagen for Erik till Gudsmedshyttan och själv begav jag mig på loppisrunda, inte för att handla utan mest för att spana vilket är minst lika roligt förutom idag då det var galet mycket folk så jag var snart hemma igen. En panna kaffe, lite ljus och en bra bok blev mitt nästa tidsfördriv innan jag pälsade på mig för att ge mig ut i minusgrader och pulsa i pudersnö för att mötas av mjuka mular och frustande hästar. Vilken härlig dag!
 
 

Att försöka fotografera hundar i snö.

2016-01-08 @ 06:50:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
I förrgår fick jag möjlighet att fotografera två fyrbenta yrväder i snön, jättesvårt verkligen, men jag vill ju som bekant lära mig och då är det verkligen guld värt att ha vänner som ställer upp med både bebisar och vovvar. Motiven är kan man lätt tro vitt skilda, men så är ej fallet, om bebisen sover är det så klart mycket lättare och så även med våra fyrbenta vänner, men är de vakna är det samma princip med korta tider och ögonblicksbilder, igår hade jag även snön att brottas med, svårt men lärorikt och väldigt roligt!
 
 
 

Tjugotre minusgrader!

2016-01-07 @ 06:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Idag bara måste jag ta mig upp på vinden för att hämta ner den riktiga vinterjackan för i går kväll kröp graderna ner till -23 och jag trodde allvarligt talat att jag skulle gå sönder av kylan, även hästtransporten tyckte att det var för kallt att ge sig ut på vägarna då låset frusit fast, burr. Hängde fram ett ännu tjockare täcke till pållen då han är rakad så att han håller sig varm, de har även fri tillgång till hösilage ute om dagarna vilket känns skönt. Försa om det är nu den där ryska vargavintern som de skriver så mycket om i tidningarna anländer..
 
 
 

Min alldeles egna mästerkock!

2016-01-06 @ 07:24:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Jag är som bekant urusel på att laga mat och att äta också för den delen. Att uppskatta detta har jag dock inga som helst problem med, men jag prioriterar inte själva lagandet och att då ha en mästerkock i köket som skämmer bort mig med den ena mer vällagade rätten efter den andra känns som att vinna högsta vinsten på lotteri. För vem kunde någonsin tro att ett fem i två ragg för en si så där 100år sedan vid närmsta krog skulle kunna bli så fantastiskt bra :)
 
 
 

Tacksam.

2016-01-05 @ 07:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Trodde att gårdagen skulle innebära lugn och ro framför datorn på jobbet, men den blev allt annat än detta då mor min fått problem med ögat och vårdcentralen ville att hon skulle åka in och kolla detta akut. Nu gick ju allt bra och hon får förhoppningsvis komma hem i eftermiddag och tacksamheten idag över att bo i ett land där man får snabb och bra vård oavsett hur mycket man tjänar och vilken försäkring man har är stor.

 
 
 

Minusgrader.

2016-01-04 @ 07:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Nu kom den, kylan som vi väntat på så länge och jag var som vanligt helt oförberedd vilket resulterade i att jag trodde öronen skulle trilla av när jag tog min morgonpromenad. Sjutton minusgrader ryktas det om, burr, nu blir det till att rota fram de riktiga vinterkläderna!
 
 
 

Fågelskådning.

2016-01-03 @ 20:51:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Åkte förbi svärfar för att se om han behövde hjälp med snöskottningen och fastnade med kameran framför hans fågelbord, jag stod dock inte ute i snön utan tog skydd i bilen, ett ypperligt gömställe då jag nästan fritt kunde röra på mig utan att de blev rädda. Roligt, men svårt!
 
 

Städar ut julen.

2016-01-02 @ 16:34:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Adventsljusstakarna får stå kvar några dagar till men granen har åkt tillbaka till skogen och tomtarna ligger åter igen nerpackade i en kartong på vinden. Det går galet fort, tycker inte det var så många dagar sedan vi tog fram dem, ska nog börja pynta lite tidigare nästa år så man hinner njuta av allt riktigt ordentligt :)
 
 

2016.

2016-01-01 @ 21:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nytt år nya möjligheter, fast utan några nyårslöften som jag ändå är usel på att hålla. Har precis kommit tillbaka från en långpromenad med pållen, skönt att röra lite på sig då dagen mest spenderats i vägrätt läge på grund av sviterna efter gårdagens festligheter, en fantastiskt trevlig nyårsafton dock med lugna hundar som inte brydde sig nämnvärt om allt ståhej. Nu väntar den obligatoriska kebabtallriken, mumma!
 
 
 

RSS 2.0