Storslaget.

2016-07-26 @ 09:44:08 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
14 rum och 3 kök, vad med kan man någonsin önska. Siggebohyttans mangårdsbyggnad är magnifik, storslagen och förvånansvärt välbevarad. Visst har jag sett gården på bild många gånger, men blir ändå tagen av dess gigantiska storlek och många rum, fantasin skenar och man kan nästan se alla aktiviteter som föregick här i mitten av 1800-talet. Ett underbart utflyktsmål för stora och små med kaffestuga på gården, det får bli dagens tips.
 
 
 
 
 
 

Man kan aldrig ha för många vikväggar.

2016-07-25 @ 10:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Alla dessa små och i många fall skruttiga skyltar utmed vägarna som skvallrar om att här kan man fynda gammalt och nött är så svåra att bara ignorera och åka förbi. Ofta stannar jag full av förväntan för att efter en stund moloken återvända till bilen där scenariot efter ett par mil upprepas. Ibland görs det dock ett och annat fynd som i förrgår då grannhuset sålde av ett dödsbo, där saker som samlats under ett helt liv skingrades i bilar med glada förare som gjort sig ett eller annat fynd. Vi kom sist när allt höll på att stänga då vi missat annonseringen som skett, men såg till vår förtjusning när den första besvikelsen lagt sig om att stället förmodligen redan var länsat, att guldklimparna lämnats kvar. Och frågan om vad jag ska ha alla vikväggar till tycker jag är orelevant. År det kärlek så är det :)
 
 
 

Nora.

2016-07-23 @ 10:28:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Måste bara tipsa om en väldigt trevlig och nyöppnad byggnadsvårdsbutik i Nora (ligger vid torget), jag ville i princip flytta in direkt. En kontakt i bakelit och en glödlampa till ytterbelysningen i torpet fick vi med oss hem, det kunde blivit betydligt mer, men jag hejdade mig lyckligtvis så det finns en del guldklimpar kvar för er som inte varit där än :)
 
 

Höskörd, glass och bad.

2016-07-22 @ 22:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Nu är hässjan klar och i år tror jag minsann att skörden blev rikligare än tidigare. Det är ju lite si och så med kunskapen om hur man sätter upp och hur en hässja konstrueras, ju fler man frågar om råd ju fler varianter och förslag får man, men nu tror jag bestämt att vi börjar lära oss för så stadig och fin som den är i år har den nog aldrig varit.
 
 
Dagens belöning för ett väl utfört arbete....
 
 
...och så ett bad på det, vad mer kan man önska<3
 

Torparsysslor.

2016-07-20 @ 20:40:55 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
En återkommande syssla varje år är att slå ängen, när detta är klart får den vila ett par dagar så att alla blommor hinner fröa av sig tills det är dags att hässja. Erik slår hela ytan med lie, ett digert arbete som ger träningsvärk i dagarna tre. Det är hårt att vara fritidstorpare.
 
 

Semester.

2016-07-19 @ 17:16:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag sover länge, äter frukost när lunchtid passerat, glömmer att borsta tänderna och har konstant jord under naglarna. Med jämna mellanrum kommer en skur som för att uppmuntra till en stunds vila under täcket där takdropp stilla vaggar mig till ro. Semester med stort S alltså :)
 

11 timmar senare.

2016-07-17 @ 21:39:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Första stoppet på gårdagens tur var Tivedstorp där svärfar bjöd på fika i en trevlig miljö full av friluftsmänniskor i stort och smått. När vi sträckt på oss tillräckligt gick färden genom Tivedens Nationalpark och vidare till Bölets ängar där jag hade kunnat stanna i veckor, en fantastiskt fin miljö, väl bevarad för kommande generationer. Mat intogs därefter på Idas Brygga i Karlsborg där det blåste något så vi tog skydd inomhus. Mätta och belåtna styrde vi mot Skaga Kyrka och Trehörningens Masugn och sedan över Närkesberg, Mariedamm. Zinkgruvan och vackra Haddebo. Vi är bra på utflykter vi, en 11timmars resa i närområdet på vägar vi till stor del aldrig åkt på tidigare. Idag har jag dock inte rört mig alls. Det är kontrasterna i vardagen som gör livet så spännande :)
 
Givetvis gjordes fler stopp än vad som anges ovan, svampplock, blåbärsjakt, förevigande av näckrosor och beskådande av den minsta lilla groda jag någonsin sett, men så är det ju på alla turer, allt handlar ju om att stanna och upptäcka världen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På tur.

2016-07-15 @ 12:14:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Sommaren handlar mycket om utflykter för mig, Inte långa nödvändigtvis utan små korta på några timmar. Roligast är det när vi besöker vänner man kanske inte träffar så ofta och samtalet helt okonstlat tar vid där det avslutades senast. Som härom kvällen, närmare bestämt i förrgår när färden gick söder ut i länet, där vi hos en god vän fått lov att plocka bigarråer till saft och sylt, hinkarna fylldes snabbt och efter att röda fingrar tvättats bjöds det på grillat innan vi for hemåt igen. En väldigt lagom liten tur.
 
Det gäller att ha långa armar.
 
Någon iakttar oss noga.
 
 Lyckan är total när vi är klara och våra nyfikna vänner får kalasa på resten.
 

Glass och små trivsamma turer på landsbygden.

2016-07-13 @ 12:13:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi tar några blombilder till, kan inte låta bli. Vill ni se något annat får ni titta på photobybertilsdotter.se istället, där visas det mindre av denna vara även om det också smyger sig in en och annan flora ibland. Vad händer annars då? Jo, vi har mycket besök, både planerade och oplanerade viket är jättekul, vi åker på småturer om kvällarna i den djupa närkeskogen och vet stundtals inte alls vart vi befinner oss och så äts det glass i stora lass. Badat har jag dock inte gjort än, inte ens övervägt att hoppa i alls faktiskt, men det kommer väl när vädret blir lite mindre nyckfullt :)
 
 
 

Stockolm tur och retur.

2016-07-12 @ 07:17:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (1)
Vi tog en tur till Stockholm över helgen, en liten semestertripp, alldeles lagom för att sedan vända åter och beta av en sista jobbvecka. En riktigt rolig upplevelse under besöket var Kaknästornet och då vädrets makter bjöd på en sommarblå himmel kunde vi i stort sett se hur långt som helst, kul att få en överblick om hur staden hänger ihop från ovan för mig som annars kan tycka att just Stockholm är lite rörigt. När vi väl var nere på stadig mark igen tog vi en sväng förbi Rosendals Trädgård där jag förälskade mig i en buskmalva, tror minsann att torpet är i stort behov av en sådan, om den nu finns att få tag på i våra trakter vill säga. Nu väntar några dagars kneg innan även jag får sovmorgon, ser fram emot oändligt långa och stillsamma frukostar under äppelträdet på en filt eller i hängmattan mellan björkarna, verken mer eller mindre :)
 
 
 Man kan tro att det vid tillfället då bilden togs låg en tung dimma över staden, men det är skyddet som förhindrar oss att trilla över kanten som "disar" bilden, klarblå himmel alltså :)
 
 
 
 
 
 

Vi bor i torpet.

2016-07-08 @ 07:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)

Att bo i torpet och pendla in till stan för att jobba går riktigt bra. Erik har semester så han sover gott vidare när jag tassar upp i arla morgonstund, snart är dock även jag ledig. Att åka till torpet om kvällarna med många timmar kvar för trädgårdspyssel, grill och en kall öl gör dock att även jag känner semester i hela kroppen trots många kontorstimmar om dagarna. Härligt.

 

 
 
 

Antik & Samlarmässa i Nora.

2016-07-07 @ 11:24:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Antikmarknaderna avlöser varandra, vilken lycka! Denna gång sker tillställningen i Nora och förväntningarna är skyhöga men grusas något av den inträdesavgift vi uppmanas betala, ett otyg jag tycker borde avskaffas å det snaraste. Måhända ingen jättesumma, dock pengar jag hellre skulle vilja använda för att handla med inne på området istället. Efter besöket, på väg tillbaka till bilen, blev det en obligatorisk noraglass och när denna avnjutits var humöret på topp igen. Tänk vad lite socker kan bidra med :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pajbakning och en bukett av ormbunkar.

2016-07-06 @ 06:52:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag vet att jag för ett tag sedan skrev att i år skulle det minsann bakas paj på alla möjliga konstiga frukter, men än så länge har jag bara använt jordgubbar och äpplen. Visst slank det ner några inlagda päron sist som Erik kokat, men så värst mycket annat har det inte blivit. Tänk att man ska vara så inrutad i sina vanor och att dessa ska vara så svåra att bryta.
 
 
När pajen var klar gav jag mig ut på blomletarjakt och kom hem med ett knippe ormbunkar, för det lilla antal färgglada blommor som finns kvar har jag inte hjärta att plocka. 
 
 
Blombuketter och pajbakning, två av alla de ingredienser som gör en sommar.

Full fart.

2016-07-04 @ 12:47:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)
Till skillnad från lördagen så hade söndagen ett fullspäckat schema med väckarklockan ställd på 8.00. Först fotograferades det glada och rara barn med föräldrar i Mosås, därefter for vi raka vägen till Åmmebergs årliga antikmarknad, roliga aktiviteter både den förstnämnda och sistnämnda, dock tyckte Erik och jag att priserna i Åmmeberg gått upp på tok för mycket mot tidigare år. Trist, men kanske också väntat då arrangemanget blivit så populärt. Väl hemma, åtskilliga timmar senare, väntade pållen på en tur och därefter sneglades det på fotbollsmatchen mellan Frankrike-Island och visst hade det väl varit kul, tycker till och med jag som är föga intresserad, om Island hade vunnit!
 
 

Att känna lugnet.

2016-07-02 @ 13:26:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag skulle kunna göra så mycket, men blir sittandes på en sliten gammal stol vid fönstret där regnet som strilar ner utanför hypnotiserar mig för en stund. Ur radion ljuder klassisk musik vald av Ingvar Carlsson som är dagens sommarvärd i P1 där vi när tonerna vackert ebbar ut får lyssna på små anekdoter och betraktelser. Intressant och tänkvärt. Här blir jag kvar, för det är skönt när både själ och kropp är på samma ställe, när man bara är just här och ingen annan stans. Enkelt, men också ofta så svårt när ekorrhjulet snurrar fortare och fortare.
 

Välkommet regnväder.

2016-07-01 @ 12:43:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Regnet öser bokstavligen ner utanför fönstret, ett alldeles ypperligt väder för att luta sig tillbaka och lyssna på Sommar i P1 samtidigt som fritidstorparens trädgårdsland och rabatter jublar över den stundade rotblötan. Kan det månne bli bättre :)
 

RSS 2.0