Ett inlägg i bostadsdebatten.

Jag har dragit mitt strå till stacken. Förutsättningarna på hyresmarknaden har förbättrats i bostadsbristens Sverige. Det finns nu vid torpet ett 30-tal renoverade samt även nybyggda bostäder för alla som är intresserade, oavsett var de kommer ifrån eller vilken grupp de tillhör.

 

Det började med en tillrättaviselse av markägaren och tillika hyresvärden för torpet, Fredrik. Jag hade uppfört några mindre bostäder utan markägares tillåtelse. Egentligen bryr han sig inte om själva uppförandet utan hur de kan komma att påverka hans framtida inkomster. Jag hade nämligen spikat delar av fastigheterna i vid torpet närliggande träd. Inte tänkte jag på att vid eventuell avverkning skulle spikarna utgöra en fara för den som sågar och förstöra kedjan på sågen. Dessutom går det inte att sälja dessa träd som virke utan de får flisas upp, vilket innebär sämre avkastning. 

 

Så nu har de plockats ner allihop för att lyxsaneras inför kommande säsong. Eventuellt kvarglömt bohag rivs ur och slängs. Taket läggs om och tätas. Entrén snyggas till och uppgraderas i säkerhet genom att sätta plåt runt ingången. Detta för att försvåra inbrott och åverkan av eventuella inkräktare. Åtgärder har även genomförts för att minska fuktskador och drag. De kommer att återplaceras med metoder som är skonsamma och inte utgöra fara för vare sig hyresgäster, träd eller arborister.

 

Nu har jag inte som många fastighetsägare vräkt hyresgästerna för ren skär girighet och vinnings skull. Nej, de lämnade rivningskontraktet redan i höstas för en lång och välbehövlig semester i varmare länder. När de kommer tillbaka får de själva göra sin besiktning och faktiskt ta bostaden i anspråk utan att hyresvärden lägger sig i. Ett fördelaktigt kontrakt upprättas som innebär att besittningsrätt återgäldas med lite sång samt att ett eller annat flygfä äts upp till fritidstorparn’s förnöjelse. 

 

Vid saneringen upptäcktes hur omfattande fuskbygget var när bostäderna producerades. Snabbt och dyrt med undermåligt material och ringa byggkunskap. Vid renoveringen togs därför extra hänsyn till material, boendemiljö samt att charmiga detaljer sparades. Hyresgästerna vill gärna ha bostäder som varit med ett tag då det borgar för kvalitet. De tycker inte heller om att det luktar nybyggt. Därför har nyproduktionen uppförts med återvunnet material och ett långsiktigt förhållningssätt gällande miljöpåverkan.

 

Tänk att en flugsnappare har större insikt om vad som är viktigt för att må bra i sitt boende än de flesta byggherrar av arten homo sapiens. 

 

//Erik.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0