Mors dag.

2016-05-29 @ 21:36:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Helgens roligheter har avlöst varandra precis efter planering. Lite si och så med vädret kanske, men lördagen bjöd på en fantastiskt förmiddag så vi tog brunch utomhus, nästan så att det var för varmt ska erkännas (men det vågar man ju inte säga högt).
 
 
Lite senare på kvällen snörades dansskorna på då det vankades 60-årsfest i Brevens. God mat, dryck och dans in på småtimmarna. Succé kort och gott!
 

Och idag har vi firat mors dag där årets första jordgubbstårta intogs, mumma!
 
Så nu är vi redo och laddade för ännu en arbetsvecka där jag ser att ostadigt väder väntar, härligt tycker jag som gillar regn och rusk!

Semestern närmar sig.

2016-05-27 @ 07:33:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Vilken tur att jag band upp och gav stöd åt alla gängliga växter när vi var i stugorna sist med tanke på allt tungt regn som fallit. Den enda nackdelen jag kan komma på med torpet är just att man inte kan vara där alla dagar i veckan och fånga upp de växter som behöver lite stöttning och extra omtanke, snart är det dock tid för semester vilket betyder hängmattetid och trädgårdspyssel dygnet runt. Lycka.
 

Inget samarbete, bara ett tips.

2016-05-26 @ 07:29:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)

Brukar sällan tipsa om rabatter, men nu måste jag göra ett undantag för odlingslådorna nedan kan vara bland det finaste jag sett. Ett helt nytt modulsystem som om jag förstår det rätt består av sektioner i obehandlad eller behandlad plåt där man själv väljer form efter behov. Bakom designen (som får mitt habegär att gå i spinn) står den danska trädgårdsarkitekten Lisbeth Hviids och rabatten på 20% gäller fram till 29maj så nu gäller det att bestämma sig, klicka här för att komma till erbjudandet :)

 
 
Bilderna är lånade av Expressen LEVA&BO.

När vädergudarna bjuder på regn sker magi.

2016-05-25 @ 07:17:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Vad härligt med regn, nu jublar potatisen och vår brunn fylls på ytterligare. Bra också att gräset han klippas så vi slapp plocka fram lien (en stundtals hårfin gräns). Helt otroligt annars hur mycket som kan hända på några dagar, blommor som inte ens hade knoppar förra onsdagen då vi sådde landet står nu i full blom. Förunderligt.
 
 
 
 

Att känna lugnet återvända.

2016-05-24 @ 07:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Idag ska gräsmattan klippas, nu ska det alltså ske, vi får helt enkelt snirkla oss fram mellan förgätmigej, gullviva och skilla. Annars händer det inte så mycket vilket passar mig ypperligt då tempot de senaste dagarna varit lite väl högt, så nu gör jag som Erik på bilden nedan, stoppar in nyllet bland blommorna och insuper en doft av sommar. Andas.

 

 

Vår tåliga Akleija.

2016-05-23 @ 12:21:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Akleija håller på att ta över rabatterna och jag som inte har hjärta att ta bort denna vackra torpblomma kan bara titta på. Men så har ju också lite av vår filosofi blivit att det som klarar sig får vara kvar, det håller dock på att förändras då ingen annan växtlighet har en chans att titta upp under deras digra bladverk. För även om blomman är söt som få vill man ju ha några fler färger i rabatterna än bara rosa. Den lila alpklematisen ser dock stark och välmående ut, men så tar den ju sig också över akleijan i höjd.
 
 
 
 

När nu möter då.

2016-05-20 @ 06:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Förgätmigej vajar stillsamt i vinden liksom gräset och små stigar bildas där vi tar oss fram mellan redskapsbod, stugor och trädgårdsland, precis som det ska vara. Det svåraste med torpet är utan tvekan bevarandet av just torpkänslan, att inte göra om vårt paradis till en villaträdgård liknande de i stan, att inte gå för hårt fram med sekatören, att inte klippa gräsmattan likt en golfgreen osv. Det är nog därför som tillverkandet av odlingslådorna först blev av i år trots att vi talat om dem i evigheter, för i ett torp ska man ha riktiga land så som det begav sig förr i tiden. Fast nu är de på plats och bra blev det. Något annat som vi funderat på sedan vi fick tillgång till stugorna är flaggstång, men detta fanns ju heller inte förr på små gårdar som vår, så vi velar och avvaktar. Inte alltid lätt då nutid möter dåtid, men visst vore det trevlig att hissa en liten torpflagga vid bemärkelsedagar!?
 
 
 

Nu har vi äntligen sått landet.

2016-05-19 @ 06:50:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Mörka moln höll sig på avstånd i går kväll så äntligen är både potatis, lök och allehanda grönsaker nere i myllan. Skönt. Nu gäller det bara att underhålla i form av vattning och än är brunnen full vilket innebär att fritidstorar´n för stunden känner sig rik, men vi vet ju också att den snabbt sinar om värmen slår till, så lyckan är troligtvis kortvarig. Det är hårt att vara månskensbonde!
 
 
 

Finfina lådor.

2016-05-18 @ 07:04:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
I kväll bär det ut till torpet för att så, om det nu inte börjar regna förstås för då får vi vänta till helgen. Lådorna som Erik snickrat ihop är vårt allra senaste tillskott i odlingshysterin, föregående år har vi ju stegvis utökat landet och nog har lådor varit på tal tidigare, men vi har liksom aldrig kommit till skott. Trärena ska de dock inte vara utan svart slamfärg ska penslas på. Blir fint tänker jag och så är det ju giftfritt också vilket känns bra i hjärtat. 
 
 
 

Dags att fräscha upp minnet!

2016-05-17 @ 07:23:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Jag är helt klart en periodare när det kommer till husligheter vilket visar sig genom att jag vissa år syltar och saftar allt som kommer i min väg medans jag andra år knappt ens tar hand om det vi sått. Denna säsong är ursprungstanken att vi ska lägga energin på trädgårdsland och rabatter då den förra spenderades inomhus med allehanda renoveringsprojekt. Men jag känner mig vilsen. Som tur är har Erik gjort ett schema över vårt växelbruk i datorn så det har jag hyfsad koll på. Sen såg jag att granskotten är klara att plockas så lite saft ska sättas på vänt och eftersom den ska stå och vila i timtal så har jag ju all tid i världen att fräscha upp odlingsminnet med hjälp av alla trädgårdsböcker som staplats på hög under åren :)

 

 

En brummande skönhet.

2016-05-16 @ 06:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Den här lilla skönheten, vår motorvärmare, har faktiskt räddat helgen som gått för utan denna hade vi inte kunnat sova i torpet. Visst blir det varmt av att vi eldar i kök och rum, men känslan är dessvärre att värmen snabbt försvinner och även ibland får en något rå kombination av kalluft. Nedan ger alltså en jämnare värme som känns mer bestående, så vederbörande har flyttats runt i både rum och kök och brummat gemytligt, inte så vacker men väldigt älskad alltså :)
 
 

Kyligt.

2016-05-15 @ 22:02:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi har eldat konstant i vedspisen och kakelugnen för att hålla oss varma och raggsockorna har använts flitigt i helgen som gått. Någon sådd har det alltså inte blivit pga regnet, får se om vi kan åka tillbaka någon dag i veckan för att sätta potatis och lök i alla fall, fröerna kanske kan vänta eller så sätter vi ner dem också. Det värsta som kan hända är att vi får så om utifall det nu är för kyligt och det är ju inte hela världen så jag tror vi chansar :)
 
 

Nu blommar häggen.

2016-05-13 @ 06:59:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (2)
Jag tar bilen till torpet med kameran i framsätet då jag hört att den stora häggen i kohagen blommar. Och det gör den med besked. Knäpper några bilder i kvällssolen, njuter av doften och småpratar med en granne som meddelar att det ska bli kyligare igen vilket kanske är bra då det bromsar upp naturen lite, för vi vill ju att det ska finnas mer än bara hundkäx kvar till stången i midsommar :)
 
 
 

Skönsång.

2016-05-12 @ 07:04:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
De här små liven kvittrar något alldeles fantastiskt under morgontimmarna vilket gör att jag numera vaknar långt innan dess att alarmet kör igång. Känns som ett väldigt sunt sätt att välkomna dagen på, med solstrålar som letar sig fram genom stora trädkronor och skönsång från allehanda fåglar. Så här skulle man minsann ha det jämt.
 
 

Lådor.

2016-05-11 @ 07:28:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Här är en av anledningarna till att våra frö ännu ej nått myllan, vi har byggt odlingslådor. Stora sådana där squash och gurka ska få husera och så jag mutat in ett litet område för jordgubbsplantor. Lycka!
 
 
 
 

Fröer.

2016-05-10 @ 07:15:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

På slagbordet i torpet ligger fröerna från Runobergs och väntar på att få komma ner i jorden och om inte förr (har planer på att åka ut i veckan) så blir det till helgen som kommer. För även om vi varit i torpet en hel del så har vi haft annat att pyssla med, men än är vi bara i början av maj (måste påminna mig om detta ibland för att inte vårstressen ska få fäste) så det är ju ingen som helst fara, men kliar i fingrarna det gör det!

 

 

Varmt.

2016-05-09 @ 06:53:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (1)
Eftersom vederbörande skribent fått solsting, i alla fall känns det så, och köpt sig en ny kamera som hon behöver sätta sig in i så bjuds det på lite hemnetbilder tills vidare, men håll ut, jag kommer igen. Mariestad, kan man bo där?
 
 Vill ni se mer klicka här

Vilken härlig dag.

2016-05-05 @ 21:57:19 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det gick alldeles utmärkt att sova i stugan och ingen av oss har frusit i natt, visst var det lite kyligt om nästippen tidigt under morgontimmarna, men det försvann så snart morgonsolen tittade fram. Nu väntar en god middag, lite svag musik i bakgrunden och en brasa för att värma stugan ännu en natt. Sämre kan man ha det :)
 
 

Torpövernattning.

2016-05-04 @ 07:17:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
I kväll ska vi göra ett nytt försök vad gäller övernattning i stugorna och med tanke på att vårvärmen igår passerade +20 borde det inte vara några som helst problem. Så med anledning av detta har vi satt upp gardinlängderna på nya stänger så att de med lätthet kan dras fram och tillbaka då det kan vara skönt att vara lite insynsskyddad när man sover eller tar sig en eftermiddagslur. Ikväll är det alltså dags att tända en brasa och till ljudet av denna läsa årets första torproman. Längtar. 
 
 

Bullbak.

2016-05-03 @ 07:21:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Nu har vi fyllt torpfrysen med bullar och hoppas på besök till helgen som kommer så att dessa går åt. Visst behövs det bakas kakor också, men det tar vi en annan dag. 
 
 
 

Mirabellträd.

2016-05-02 @ 07:17:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Jag tror minsann aldrig vi haft så många vitsippor, gullvivor och påskliljor i gräsmattan och på ängen som denna vår. Det väger upp lite för Mirabellträden som i fjol stod i full blom redan 20april, men som i detta nu känns avvaktande i väntan på värme med endast ett fåtal utslagna blommor. Knoppar i miljontals utlovar dock en överdådig blomning inom kort.
 
 
 

RSS 2.0