Förunderligt vackert.

2016-10-26 @ 06:54:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Det går inte att göra hösten rättvis på bild, alla dessa färger som naturen skapar, en fantastisk palett av jordtoner att förföras av och förundras över. Att hitta lycka i det lilla.
 
 

Nu eller aldrig!

2016-10-25 @ 12:47:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Hoola bandoola och jäsikens anåda, lökarna, jag har glömt lökarna som ska ner i jorden. Är det för sent nu eller kan jag ta det till helgen?! Jag var på gång för ett par veckor sedan, men hejdade mig då jag tyckte det var så oförsvarbart dyra, det har jag släppt och kanske har de rea nu, kanske har jag tur om det finns några kvar över huvud taget. Usch vad jag blivit glömsk. Fåglarnas foderautomater är i alla fall upphängda (av Erik inte av mig..) och busken med smällbär står alldeles bredvid redo att ätas. Men till helgen är det alltså lökarna som ska ner i jorden. Nu eller aldrig känns det som.

 

 

I tryggt förvar från gnagare och oknytt.

2016-10-24 @ 07:37:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Igår fick även palsternackorna komma upp ur jorden, så nu är vi halt klara med skörden för i år. Även all textil plockades hem och stuvades ner i förrådet i tryggt förvar från gnagare och oknytt. Någon kruka med grönt står kvar ute, likaså pelargonerna vilka blommar som aldrig förr. Nästa helg ska kyl och frys tömmas, sen är vi bestämt klara med alla förberedelser inför vintern. Skönt!
 
 

Långa plankor.

2016-10-21 @ 07:22:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
Den bistra verkligheten, när plankorna är för långa och snickarboden för kort, då öppnas fönstret och vips så var det problemet löst. Nu tar vi helg tycker jag, en helt oskriven sådan, samtidigt slår det mig att det kanske är på söndag vi byter till vintertid vilket i så fall betyder ännu mera mörker (härligt!) och ett evigt pill med en massa klockor som helt plötsligt går fel...hmmm
 
 

Lycka, glädje och frustration.

2016-10-20 @ 06:33:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Först blir man överlycklig när frösådden tar sig på vårkanten, sedan gläds man med allt som växer trots extrem torka och därefter följer en tid av frustration då man inte vet vart i hela friden man ska göra av allt och hur man ska förvara och ta tillvara på godsakerna. På rad i skafferiet står de nu i alla fall, allehanda grödor i små burkar klara att avnjutas och sen kommer den bästa tiden av dem alla, när skörden ligger på tallriken redo för att avsmakas.
 
 
 
 

Vemod.

2016-10-19 @ 06:59:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Samma visa varje höst, vemodet väller in. Visst förstår även jag att det kommer en ny sommar nästa år, det är känslan av att just denna som nu passerat aldrig kommer tillbaka som ger mig sinnesstämningen. En stillsam känsla av att inget är för evigt. Livet.
 
 
 

Vitt, vitt, vitt...

2016-10-18 @ 07:27:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)
...inte vår favoritkulör kanske, men när det kommer till innanfönster i snickarboden passar nyansen ypperligt. Temperaturen för sysslor som dessa är dock inte helt på vår sida då det är något kallt i bon, men vi kom fram till att om färgen späds rejält borde det gå. Så nu hänger de på rad i taket och bidar sin tid, en strykning till borde räcka, sen ska de sättas på plats så att värmen inte sipprar ut i vinter, för man vill ju inte frysa när de stora antika skåpen jag ropat in på Bukowskis ska restaureras. Eller mer sannolikt när fler spik ska rätas ut :)
 
 
 
 

Frukostlyx.

2016-10-17 @ 07:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Oftast står det någon form av äggröra eller omelett på bordet då det vankas helgfrukost. Vi är bra på frukostar, eller rättare sagt Erik är bra på frukostar, jag ligger nämligen kvar i sängen och läser tills allt är klart och Erik ropar att jag kan komma. När skålarna är tomma och kaffet urdrucket är det dock jag som tar vid och Erik som drar sig tillbaka till bingen en stund medan jag plockar undan och diskar. Lyx för båda kan jag lova.

 

 

Aj!

2016-10-14 @ 07:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Enbär i stora klasar så att busken har svår att hålla sig upprätt, det ser ut att vara ett gynnsamt år för de små bären. Vackra är det också, att skörda är dock förenat med smärta, finns det månne något som sticks så mycket som en enbuske. Nä, tror inte det!

 

 

Höstfix.

2016-10-13 @ 06:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Erik plockar in trädgårdsmöblerna samtidigt som jag tar ner amplar och tömmer krukor med för länge sedan överblommade växter. Det höstpysslas med andra ord. Tiden framöver kommer nog nu när vi är klara utomhus mestadels spenderas i snickarboden där Erik renoverat innanfönstren för att hålla kylan ute i vinter. Med en gammal värmefläkt, lite go radio och en kanna kaffe kan man spendera eoner av tid här och nu när Erik dessutom har byggt om får vi plats med större projekt utan att trängas. Lycka!
 
 

Man vill ju inte bli förväxlad med skogens konung!

2016-10-12 @ 06:22:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

På skogspromenad, kameran och jag. Lugnt och stilla. Tills jag började fundera på om jakten dragit igång, då blev det fart på tanten kan jag lova, för i svart jacka och gröna byxor kan man lätt misstas för en älg av skjutglada jägare har jag hört. Hua, nu håller vi oss på grusvägarna istället med reflexväst på överkroppen, för man vill ju inte förväxlas med skogens konung, hur nu det skulle kunna vara möjligt, men ändå, man vill ju inte chansa :)

 

 
 

 

Vildapel.

2016-10-11 @ 12:42:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Trädet i kohagen dignar av frukt och jag funderar över varför kor och fåglar inte kalasar på godsakerna som bjuds. Förmodligen är de sura, beska och oätliga, själv glömde jag smaka så jag vet faktiskt inte, var så upptagen med att fotografera samtidigt som jag höll utkik efter kvigorna och försökte undvika att trampa i dess efterlämningar. Smakprov väntas vid nästa besök alltså, förutsatt att all frukt då inte är uppäten :)
 

Oväsentligheter.

2016-10-10 @ 06:44:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Bara för färgpraktens skull trär jag bönskidorna på en skör tråd och hänger dem mellan två stolar för att sedan njuta av ljuset från fönstret som speglas däri. Därefter åker de på komposten. Oväsentligheter man kan hållas med när inget annat är inplanerat och ingen klocka tickar mot i redan förväg tidsbestämda projekt. En lisa för själen.
 
 

På tork under taknocken.

2016-10-07 @ 09:21:18 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Nu hänger små knippen med kryddor på tork under taknocken där de får husera några veckor tills dess att de är helt torra. Oregano och timjan gav den bästa skörden, troligtvis för att de överlever extrem torka och trivs i mager jord. Annars har vi i stort sett skördat klart, tomater kommer det dock fler av och så borde man ta vara på ringblommorna, vi får se vad vi hinner med :)

 

 

Ämliga plantor som bringar stora röda tomater.

2016-10-06 @ 07:13:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Jag har varit på väg att hiva plantan på komposten flera gånger då den ser så ämlig ut, men så fort jag närmar mig med sekatören visar den upp nya tomater den ruvat på sen sist. Fantastiskt. 
 

Persilja på fönsterbrädan.

2016-10-05 @ 06:53:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)

Hela tre skördar persilja har vi tagit hand om i år vilket måste vara rekord. Ett pyssel i sig dock då det måste pillas bort smådjur och ogräs på varje liten tuva, men det är det värt. Även en planta grävdes upp och ställdes i en kruka på fönsterbrädan i köket för att när andan faller på kunna plocka några blad. Mumma!

 

 

Kan det månne vara den sista för i år?

2016-10-04 @ 06:57:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Kan det månne vara så att den sista kaffepausen avnjöts i söndags, och då menar jag inte att vi fram tills i vår får vara utan denna dryck, utan mer hur situationen i sig ser ut, med trädgårdsmöbler och allt. För snart är det dags att stuva undan bord och stolar i förrådet så att trät inte murknar. Tunnorna och alla tillbehör vid diskbänken tas också in. För även om vi älskar patina, ger kyla, regn och snö ett något för hårt slitage på saker som tvingas kvar ute. Trappavsatsen som är tjärad på undersidan står dock kvar, ett alldeles ypperligt ställe att avnjuta höstens kaffepauser på, inlindad i allehanda ullfiltar. Det ser vi fram emot :)
 
 

På alla fyra.

2016-10-03 @ 06:45:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (2)
Helgen har spenderats på alla fyra i krydd- och grönsaksland skördandes oregano, timjan och morötter. Och i morse stod termometern på bara en grad vilket innebär (mig veterligen i alla fall) att vi haft vår första frostnatt, så det var med andra ord dags.
 
 

RSS 2.0