Vi får se hur det går.

2016-09-30 @ 07:07:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi har en helt oplanerad helg framför oss och vi ämnar vårda den ömt. Planen är att spendera förmiddagarna i bingen med kaffe, Melodikryss, Svensktoppen och Ring så spelar vi. Därefter kan, om lusten skulle infinna sig, en torptur komma på tal. Verkligheten speglar dock inte alltid den tänkta visionen, det kan likväl se ut som så att jag ställer klockan på 5.00 för att hinna knäppa några bilder i soluppgång, sedan ränner jag till Eriks (och alla grannars) förtret upp och ner till tvättstugan för diverse tvagning av textil. Och när jag sedan väckt och satt fart på alla lutar jag mig lugnt tillbaka för att lyssna på slutet av ovan nämnda radioprogram. Torptur blir det absolut, men starten på dagen behöver inte alltid bli som planerat, ambitionen ligger dock i den förstnämnda, en önskan om sovmorgon. Vi får se hur det går :)
 

Fingertoppskänsla.

2016-09-29 @ 07:33:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)

Åker till svärfar för att hjälpa honom ladda mobilen och fastnar i hans fantastiska trädgård för en stund. Här blommar det fortfarande så det knakar, det finns ingen som har så gröna fingrar som han. Undrar ofta hur de bär sig åt, de som lyckas med prunkande trädgårdar under både vår, sommar och höst. För mig som försökt, men misslyckats kapitalt ses detta som ett rent konststycke. Somliga föds (verkar det som) med gröna fingrar, medan jag själv sliter mitt hår. Visst kan det stundtals vara frodigt även hos oss, det är luckorna efter dessa perioder, innan nästa växt börjar blomma jag önskar fylla. Mycket svårare än man någonsin kan tro och något man inte verkar kunna läsa sig till. Fingertoppskänsla kort och gott. Tur man är envis, en väldigt god egenskap om man saknar den förstnämnda :)

 

 

Att hitta lugnet.

2016-09-28 @ 07:40:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Plockar upp löv och håller dem mot himlen, en trevlig och kontemplativ syssla. För det viktigt att inte vara så förbenat produktiv hela tiden, om bara för en liten stund i alla fall.
 

En plan "B" skulle behövas.

2016-09-27 @ 06:47:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Den finaste rabatten av dem alla just för tillfället löper utmed grusvägen och den skymmer så väl det numera, till största delen, skördade trädgårdslandet. Helt bart och kalt är det dock inte då Erik omtänksamt nog portionerat ut gräs som hängt på hässjan i ett jämt lager över såplatserna som gapar tomma. Gräset ska få ligga som ett skyddande täcke fram tills det i vår är dags för gödning. Men för att summera det tänkta trädgårdsåret lite kort, så kan tilläggas att det kanske inte blev helt som planerat. Våren startade bra med fantastiskt frodiga rabatter och grönsaksland, när sedan sommaren satte fart med sin arsenal av gassande sol och värme hade vi dock svårt att kontra med all den väta som behövdes och när brunnen därefter sinade och regnet uteblev gav vi upp. Så känslan är att vi till nästa år vill ha revansch och en plan "B" för ännu en torr sommar. Tur vi har hela vintern på oss att klura.
 

Kanske årets sista övernattning.

2016-09-25 @ 18:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Vi sätter på elementet för säkerhets skull, inte för att vi tror att det ska bli en kall natt utan för att få en något torrare luft. Måhända är det sista helgen som vi kan sova i sugorna, men fortsätter det fina vädret blir det kanske även övernattningar i oktober, något som tidigare aldrig hänt. Tempot är annars lugnt, vi masar oss upp vis lunchtid då svärfar tittar förbi på en fika (vilket betyder finska pinnar o kaffe till frukost), därefter beger sig Erik till snickarboden medan jag själv strosar runt i trädgården och försöker binda upp de blommor som inte själva orkar hålla sig upprätt. Potatisen skördas senare på eftermiddagen och den är större och finare än något tidigare år. Amadin heter sorten, lägg namnet på minnet, för det är den godaste av dem alla!
 
 

Lite efterlängtad väta.

2016-09-23 @ 07:13:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)

Morötterna står fortfarande kvar i jorden och jag förundras över att rådjuren inte har varit där och mumsat när de i så läglig höjd sticker upp ur den knastertorra myllan. Idag verkar det dock som att de äntligen får sig en dusch då det regnar lite smått, något de inte fått på väldigt länge då brunnen sinade i juni och inget annat vatten finns att tillgå än det som kommer uppifrån. Dessvärre har bristen på just vatten bidragit till att vissa sorter vi planterat inte tagit sig alls, eller vissnat på vägen. Morötter, persilja, lök och potatis verkar dock vara säkra kort och något vi också konsumerar stort, så vi klagar inte, det vi äter mest av har också överlevt.

 

 

Förtrollande vackert.

2016-09-22 @ 07:31:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Det vackra gräset vajar i vinden och blandas med överblommade arter som för några veckor sedan stod i full blom. Förtrollande vackert.

 

 

Inte i år, men kanske nästa :)

2016-09-21 @ 07:33:00 | Postat i: Allmänt, Frukt och bär
Kommentarer (0)
- Idag ska jag ta hand om alla äpplen, har jag sagt i flera veckors tid, men inte förens igår gjorde jag slag i saken. Och att "ta hand om" betyder detta år inte att safta och sylta utan att ta bort all dålig frukt på träden och ge de övriga till hästarna. För var sak har sin tid och denna säsong pysslar vi med annat, som att lägga in gurka och koka diverse röror av all squash. Att laga egen ketchup av våra fina tomater står också högt upp på önskelistan och då får annat, så som äpplena, stryka på foten. För man kan inte hinna med allt, så är det bara och vem vet, nästa år kan prioriteringen ser annorlunda ut och då kanske det är dags att fylla på saftflaskorna med apelfrukt igen :)
 

Den där doktorn :)

2016-09-20 @ 06:57:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Dr Westerlund förgyller vår vardag. Han möter oss med sin gudomliga doft så snart vi kliver över tröskeln och håller oss sedan sällskap tills dess att vi går hemifrån igen. Skott har portionerats ut i glas varthän man tittar i lägenheten, som för att sprida hans väldoft ytterligare lite. Likt mumma för själen.
 

I arla morgonstund.

2016-09-19 @ 12:38:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag somnar gott i stugan efter en god middag hos grannen och vaknar tidigt av att väckarklockan ringer, det är fortfarande mörkt ute, helt enligt planering, och tanken är att jag ska hinna fotografera hästarna under soluppgången. Vägen dit är dock kantad av förförisk morgondimma, tranor, rådjur och annat vackert vilket innebär att när jag väl anländer till stallet är morgonsolens drömska strålar sedan länge förbi. Men vad gör väl det, hästarna står ju kvar i hagen och det vackra vädret ser inte ut att vilja ge sig av så det blir troligtvis fler tillfällen :)
 
 

Det blir inte alltid som man tänkt sig.

2016-09-16 @ 06:57:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Förra året tog ringblommorna över hela grönsakslandet, vackert, men inte så praktiskt kanske. Så i år var jag beredd, de skulle få fritt spelrum där de växte, men under lite mer kontrollerade former. Vad händer då tror ni. Jo, de uteblir nästan helt. Några få stackare i en liten sträng utmed vägen har vi fått, men de frön som planterats i diverse rabatter och krukor har inte tagit sig alls. Och jag som hade sett framför mig höstträdgården i en gigantisk orange fägring, så lite ledsamt är det allt.
 

Smultron!

2016-09-13 @ 07:01:00 | Postat i: Allmänt, Frukt och bär
Kommentarer (1)

Plockar smultron i september och förundras, hade faktiskt ingen aning om att detta över huvud taget var möjligt. Vad kan vi månne nu vänta oss, är det här kanske vår beskärda del av klimatförändringarna, eller har jag bara lyckats få tag på en modifierad sort som ger bär två gånger per säsong. Lycka på det i så fall :)

 
 
 
 

Går upp innan dagen gryr för att fånga det vackra morgonljuset.

2016-09-12 @ 07:18:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Googlar snabbt fram i mobilen när solen beräknas gå upp och ställer klockan därefter. När uret sedan ringer är mörkret så kompakt att jag för en hundradels sekund undrar om jag kanske misstagit mig då timmen känns väl tidig. Tanken på att det heller inte är så värst klokt att som ensam tjej bege sig ut vid den här tiden på dygnet för ett par bilder i rätt ljus far också genom mitt huvud, så jag avvaktar lite, men när de första strålarna ser ut att bryta sig igenom trädkronorna på vår gata hemma i stan ger jag mig iväg. Och det är magiskt med morgonljus. Det känns också väldigt tryggt med många pigga motionärer som hurtigt hejjar när de passerar mig och min kamera under morgonjoggen. Men känslan av att som tjej behöva tänka sig för på var man befinner sig för att inte utsätta sig själv för fara gör mig så heligt förbannad. Bilderna som togs blir i alla fall bra och belöningen är en hel balja kaffe till ljudet av ring så spelar vi på radion, väldigt välförtjänt tycker jag.
 
 

Eoner av tid, eller inte.

2016-09-09 @ 07:14:00 | Postat i: Allmänt, Frukt och bär
Kommentarer (0)
I söndags sa jag till Erik att jag såg fram emot veckan som i förhållande till den förra skulle bli väldigt lugn. Det blev den inte. Jag såg framför mig eoner av stalltid, långa stunder i soffan med böcker jag länge velat läsa och eventuellt en tur till skogen för att se om det fanns några lingon. Idag är det fredag och jag vet inte riktigt vad som hände. Stallstunderna har fått klämmas in på nåder, någon skog har jag inte varit i närheten av och böckerna som skulle läsas ligger fortfarande orörda på nattduksbordet. Men jag har fotograferat nallar, uppstoppade änder (infor ett fotouppdrag) och umgåtts med människor jag håller av och det räcker gott. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, men det behöver inte betyda att det blir till det sämre. Det är bara hastigheten som behöver sänkas något och jag har hela helgen på mig att botanisera runt i skogen efter röda bär, vi skulle också behöva ta hand om all frukt på träden. Får se hur det blir med det :)
 
 

Att förflytta sig i tiden för en liten stund.

2016-09-08 @ 07:07:00 | Postat i: Allmänt, Utflykter
Kommentarer (0)

Vi är ca 300personer som samlats vid Riseberga Klosterruin när mörkret faller. Murarna omges av marschaller och i händerna på de för kvällen utklädda nunnorna bärs facklor som lyser upp när vi förflyttar oss genom det som är kvar av klostrets alla rum. Under stjärnhimlen som igår kväll var helt fantastisk bjuds vi sedan på historien från grundandet av klostret och dess betydelse under medeltiden. Programmet varvas med tidstypisk musik och sång, fram tills dess att jag blir ett med stunden och en magisk timme passerar alldeles för snabbt. Missa inte detta nästa år, men ta med något att sitta på, varma kläder och en ficklampa :)

 

 
 
 

Kontraster.

2016-09-07 @ 07:06:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)
Jag blir mer och mer övertygad om att det är kontrasterna i vardagen som gör livet så spännande. Förutom kontorsjobb på dagarna, mitt i stan, med ett tempo som kan ge den allra lugnaste individ både hjärtklappning och puls, åker jag till stallet om kvällarna. Där sker allt i kontrast till dagens arbete helt i djurens lugna tempo, det får helt enkelt ta den tid det tar. Sen kommer vi till helgen, då vardagens bekvämligheter helt försvinner. Vi går på utedass i stearinljusets sken, hämtar vatten på dunk som vi tvättar oss i när sjön är för kall och lagar mat på en gammal vedspis. Dessa kontraster gör att jag känner mig närvarande i varje minut, varje dag och varje sekund.
 
 

Skördetid.

2016-09-06 @ 07:29:00 | Postat i: Allmänt, Trädgårdslandet
Kommentarer (0)
Näst efter potatisen där skörden i år blev både riklig och god kommer löken som en av de grödor vi lyckats bäst med. Den är nog också en av de saker som vi odlar mest av och som har störst åtgång. Årets avkastning plockades upp i helgen och hänger nu i säkert förvar från råttor och oknytt på den stora torpvinden fram tills dess att de ska ner i grytan. Mumma!
 

Sommarväder lagom till årets kräfskiva.

2016-09-05 @ 07:32:00 | Postat i: Allmänt
Kommentarer (0)

Vilket fantastiskt väder vi bjöds på i helgen då årets kräftskiva avverkades. Dock ville vi gardera oss mot regn och rusk så ett tält, modell större, placerades på gräsmattan som sedan dekorerades med allehanda färgglatt tingeltangel. Lagom tills vi var klara anslöt folk i bilar, mopeder och cyklar varpå skivan startades med hästskokastning, en obligatorisk lek vid samtliga tillfällen då släkten samlas. Därefter fylldes boden med kräftor fiskade både i närbelägna sjöar och länder jag aldrig varit i, goda allihop på sitt sätt. Kväll övergick sedan i natt och fortsatte med småprat fram på småtimmarna. En väldigt lyckad fest med många varma minnen att spara långt in vid hjärteroten.

 

 
 
 
 
 
 
 

Som i en saga.

2016-09-02 @ 07:43:00 | Postat i: Allmänt, Blommor och rabatter
Kommentarer (0)
Det vimlar av dem, som att vandra i en saga, nästintill overkligt. Till nästa odlingssäsong ska jag läsa på om vad framförallt bin kalasar på, men även vad andra insekter gillar och mår bra av, dessa växter ska jag sedan plantera massor av!
 

Nya tapeter på ingång.

2016-09-01 @ 07:45:00 | Postat i: Allmänt, Renovering
Kommentarer (0)

Himmelriket för byggnadsvårdsnördar har nu än en gång besökts och det bästa med Ovolin är att det ligger nästgårds, för ibland måste man fylla på välbefinnandet med dofter av tjära, såpa och linolja, om så bara för en liten stund. Denna gång hade vi dock ett "riktigt" ärende då vi letar efter tapeter till vardagsrummet i stan, en någorlunda tidsenlig med själva byggnaden önskas och vad passar väl då bättre än att besöka denna pärla till butik som har det mesta om man som jag är lite kräsen :)

 

 
 

RSS 2.0