Höstharmoni.

Det är tyst vid torpet, lite dimma eller mycket fint duggregn som mjukar upp konturerna. Luften har plötsligt fått en annan doft och en skärpa som gör det lätt att andas. Träd och buskar börjar skifta i olika färger och ett behagligt lugn sprider sig över nejden. 

 

Jag har alltid gillat hösten just därför. Naturen lägger sig långsamt till ro och vi människor sänker vårt tempo en aning. Till skillnad från våren då allt ska ske snabbt och jublande, tar hösten det lite lugnare och en mellankolisk eftertänksamhet infinner sig. 

 

Man plockar in sommarens attiraljer till skydd för vinterns påfrestningar och täcker över trädgårdens lite känsligare invånare.  De som gjort sitt under sommaren bärs som växtlik till komposten. Där börjar de ett nytt liv för att återvända som näringsrik mull till ättlingarna.

 

Att vara här och nu är liksom lättare fram i oktober. Man hinner med att betrakta och inse att vissa saker får bero till nästa år. Nu har man vintern på sig att fundera hur man vill ha det. Det är även långkokens tid, när gjutjärnsgrytor fylls med allsköns godsaker som får puttra i evigheter. Ju längre desto bättre och slutresultatet kan gärna avnjutas med ett glas rödvin i stearinljussken. 

 

Vi har skördat massor av grönsaker och fyllt burkar och byttor med inläggningar av alla de slag. Frysen är i det närmaste full och en doft av jord kommer från vårt potatislårssubstitut i skafferiet.  Nu inser man hur bra det skulle vara med en rejäl jordkällare och plats för en frys modell större någonstans. Det skulle minska besöken i mataffären. 

 

De flesta större måsten och inplanerade roligheter är avklarade och plötsligt dyker det upp helger där inget är planerat. Vilken ynnest att bara få göra vad som faller oss in, och så länge vi har lust. Kanske går det att tillbringa ännu några nätter i torpet, med knastrande brasa och sken från fotogenlampan. Det är på gränsen nu utan innanfönster, men värt ett försök för mysfaktorns skull. Sedan blir det bara dagsturer med längtan till en ny säsong i paradiset.

 

/Erik.

Visa fler inlägg