Lägg in, Lägg in!

Lägg ut, lägg ut! har blivit signum för den nu i våra tankar varmt hågkomna journalisten Bo Holmström. Fritidstorparn hade innan detta sorgebesked börjat fundera på en text som skämtsamt travesterar på Holmströms klassiska hojtande. Jag tror inte han tar illa upp.

 

Anledningen är att det nästan råder upploppsstämning kring affärer där syltburkar säljes. Folk kastar sig fram och med triumf i blicken sliter till sig den sista glasburken med snäppelock. Hårt hållen mot kroppen följer nu burken sin nye ägare tillsammans med allsköns konserverande och smaksättande substanser.

 

Det syltas och saftas för glatta livet, trots att matkällare och skafferier är fulla av förra årets kulinariska alster. Ett märkligt beteende när man vet att de omsorgsfullt etiketterade burkarna kommer att dö mögeldöden längst bak på hyllan. Där står de sorgligt bortglömda, skylda av årets med stolthet inställda smaksensationer.

 

Man försöker desperat bli av med överskottet genom att göra dem till gåbortpresenter. Timmen innan avfärd omettiketeras burkar det står ”Ingefärspäron i tomatsalsa 2015” på. Inte vill man ge bort gammal mat och visa att man är för snål för att bringa dem årets skörd. Mottagarna av gåvan ler ansträngt medan de funderar på om de kan ge den vidare till någon utanför den gemensamma bekantskapskretsen. Deras egna förråd är redan överfulla.

 

Faktum är att med dåligt samvete hälls de äldsta fullt ätbara inläggningarna ut, och dess glasburkar görs redo att fyllas på med ny sylt av samma sort. Ett oerhört slöseri av både tid och resurser. Det bästa vore att inte plocka alls, utan låta fåglar och andra djur få alltihopa tills man har ätit upp det man likt en galen ekorre samlat in och berett.

 

Det är här som minnet av mormors idoga arbete parat med egna ambitioner att bli självförsörjande helt överskuggar förnuftet. Plötsligt så står man där böjd över ett flottigt recept på gulnat papper, och kokar 12 liter krikonkompott som ingen människa kommer att äta av.

 

Själv satt jag och funderade på hur mycket rödbetor av den rikliga skörd de egna odlingarna gav som ska läggas in. Sedan öppnade jag skafferiet och såg åtta burkar från 2015 och framåt. Jag har bestämt att istället öka intaget av kalops, kalvsylta och pytt i panna. Husmodern i mig får bero tills nästa höst och årets rödbetor föra en tynade tillvaro i rotsakslådan.

 

Förresten är det någon som vill ha lite torkade trattkantareller? Det är ju svampår efter allt regnande.

Visa fler inlägg